29.6.13

817 ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ !

 

Του Σάββα Δ. Βλάσση*
Οι 817 ανυπόγραφοι φάκελοι που «κληρονόμησε» ο Δ. Αβραμόπουλος από τον προκάτοχό του, δείχνουν το μέγεθος της αδιαφορίας του Π. Παναγιωτόπουλου, και κατ’ επέκταση της κυβερνήσεως, για την Εθνική Αμύνα. Ως «αποχαιρετιστήριο δώρο» δε, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άφησε τις εκκρεμούσες επί ένα και πλέον μήνα μεταθέσεις, βυθίζοντας στην αβεβαιότητα τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων στελεχών. Αιτία της καθυστερήσεως; Τα 4.000 ρουσφέτια μεταθέσεων που είχε συγκεντρώσει η πολιτική ηγεσία, εκ των οποίων 3 στα 4 προήρχοντο από το γραφείο του υπουργού. Όλα αυτά τα ρουσφέτια, προωθήθηκαν από τον Π. Παναγιωτόπουλο στα Γενικά Επιτελεία, προς εξέταση, με φυσική συνέπεια απίστευτη σπατάλη χρόνου και ενέργειας από πλευράς επιτελων, για την μία προς μία εξέταση των περιπτώσεων. Οι επιπτώσεις από αυτή την καθυστέρηση, απλώς δεν ενδιέφεραν τον υπουργό.
Αν η παραπάνω εικόνα δείχνει την βούληση για έργο, που έχει ο μέσος πολιτικός προϊστάμενος που τοποθετείται σε τόσο κρίσιμες θέσεις, οι τελευταίες επιλογές προσώπων στο ΥΠΕΘΑ, επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο υπουργείο αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες ως «σκουπιδότοπος», στον οποίο «παρκάρουν» όποιον νάναι. Φυσικά, οι περιστάσεις για την αντιμετώπιση των δεινών προβλημάτων της κρίσεως, επιβάλλουν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την τοποθέτηση τεχνοκρατών στις καίριες θέσεις ευθύνης. Αν όμως ο πολιτικός κόσμος, παρά την εμφανή έλλειψη πολιτικών εφεδρειών επιπέδου, εμφανιζόταν διστακτικός στην τοποθέτηση ενός εξωκομματικού στρατηγού ως ΥΕΘΑ, η ιδιαιτερότητα των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε τελικά ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, ανέτρεψε τα πάντα, οδηγώντας στην πεπατημένη. Μετά λοιπόν τον εντελώς ανεπαρκή Π. Παναγιωτόπουλο, ποιος; Τί απέδωσε το νέο «παρκάρισμα», στο ΥΠΕΘΑ;
Ο ΥΦΕΘΑ Αθανάσιος Δαβάκης, άβγαλτος και άπειρος, ανέλαβε για έναν και μόνο λόγο: θεωρήθηκε ότι η τοποθέτησή του μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά, στην πορεία της Χρυσής Αυγής στην εκλογική του περιφέρεια... Άτομο, αναμφισβήτητα καλών προθέσεων, αλλά τα τριτεύοντα καθήκοντα που δίχως άλλο θα του ανατεθούν, δεν δικαιολογούν την παρουσία του ως τρίτο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.
Η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, τοποθετήθηκε με έναν και μόνο σκοπό: να επιβλέψει την συγκάλυψη των όποιων «θεμάτων» άφησε στο πέρασμά του από το ΥΠΕΘΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επιλεγμένη για έναν χώρο με τον οποίο εκ των πραγμάτων είναι ξένη, είναι βέβαιο ότι ουδείς θα μπορεί να την κατηγορήσει στο τέλος ως «αποτυχημένη». Ήδη στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε, αναδείχθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν εάν η ΑΝΥΕΘΑ μεταφέρει τις γνωστές ιδεοληψίες της παράταξέως της, επιδιδόμενη σε ένα «κυνήγι μαγισσών». Η ερώτηση – πάσα που της έγινε, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ενδεικτική των κινδύνων από την αναστάτωση που μπορεί να επιφέρει η μεταφορά στο Στράτευμα, του ιδιότυπου «ιερού πολέμου» που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευέται από την φήμη του μετριοπαθούς αλλά αδύναμου, ως προς την επίτευξη έργου ουσίας. Τοποθετήθηκε μόνο και μόνο για την τήρηση του «πρωτοκόλλου υπουργείων», μετά την κατάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Διαθέτει όμως εμπειρία από την πρόσφατη ολιγόμηνη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ και σίγουρα μπορεί να αποδώσει περισσότερα από τον Π. Παναγιωτόπουλο, που έσπασε κάθε ρεκόρ ανεπαρκείας. Αποτελεί άλλωστε και την μόνη ελπίδα της ΝΔ, ώστε να «κερδίσει» την τάξη των στρατιωτικών, την οποία έχει χάσει με την συνέχιση της «εκδικητικής» πολιτικής που εγκαινίασε στο ΥΠΕΘΑ το δίδυμο Βενιζέλου – Μπεγλίτη.
Στην ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δ. Αβραμόπουλος στάθηκε σε κάποια πράγματα. Αποκήρυξε τον κομματισμό. Το αν αυτό ήταν προειδοποίηση προς την Φ. Γεννηματά ή απλό «καρφί» για τους Παναγιωτόπουλο – Καράμπελα και την αναταραχή που προκάλεσαν χάνοντας τον έλεγχο των κρίσεων, θα φανεί στην πράξη. Εμφανίσθηκε επίσης κάθετα αντίθετος στις νέες μισθολογικές περικοπές των στρατιωτικών, που έχουν ήδη διαφανεί. Αν ο Δ. Αβραμόπουλος καταφέρει να τις αποτρέψει, εκμεταλλευόμενος την προσωπική του σχέση με τον πρωθυπουργό και την δυσαρέσκεια που δοκίμασε το τελευταίο διάστημα, αυτή θα είναι μια σημαντική συμβολή.
Σε κάθε περίπτωση, οι 817 ανυπόγραφοι φάκελοι για τους οποίους ο Π. Παναγιωτόπουλος θα μείνει στην ιστορία, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα ουσίας που εκκρεμούν επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Τί μπορεί να κάνει με αυτά ο Δ. Αβραμόπουλος, αν θέλει να αφήσει θετικό πρόσημο ως ΥΕΘΑ; Είναι πολύ εύκολο και απλό: Να εισακούσει τις υπεύθυνες εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

http://www.enkripto.com

No comments: