2.6.14

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

 

ΠΩΠ_ΓΕΩΡΓΙΟΣτου Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Στα παλαιότερα χρόνια τα τυπογραφικά λάθη σχολιάζονταν ευρύτατα και προκαλούσαν ιδιαίτερα δηκτικά σχόλια. Τις περισσότερες φορές τα λάθη οφείλονταν στον γραφικό χαρακτήρα των δημοσιογράφων. Ο στοιχειοθέτης δεινοπαθούσε να διαβάσει ή να μαντέψει όσα έγραφε ο Γεώργιος Πωπ (φωτό), του οποίου τα γράμματα έμοιαζαν με ίχνη που άφηνε πίσω του ένας τρύπιος τενεκές! Ο Ν. Επισκοπόπουλος έπασχε από… ατονία αφού δεν έβαζε τόνους στα κείμενά του, ενώ ο Τσοκόπουλος ήταν τόσο μικρογράμματος –προφανώς λόγω μυωπίας– ώστε χρειαζόταν φακός για να διαβαστούν τα κείμενά του.
Έτσι γεννιόντουσαν τα «δημοσιογραφικά μαργαριτάρια». Εάν σε αυτά προστεθούν τα ανθρώπινα σφάλματα, λόγω της βιασύνης και της πίεσης που ασκούσαν οι εκδότες στους στοιχειοθέτες και αφού οι λέξεις στοιχειοθετούνταν γράμμα γράμμα, τότε έχουμε το υπόβαθρο του φαινομένου που αποκαλούσαν «τυπογραφικά λάθη». «Ευρέθη αδάμας τριάκοντα καραβίων» αντί καρατίων έγραφε μια εφημερίδα, ενώ άλλη διαπίστωνε πως «τον κ. υπουργόν δεν ηδυνήθη χθες να ίδη κανείς δημοσιογράφος, κυλιόμενον (αντί κωλυόμενον) υπό των διαφόρων φίλων του βουλευτών, οι οποίοι τον επεσκέφθησαν».
«Ετελέσθη χθες δοξολογία εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ χαρτοπαικτούντος (αντί χοροστατούντος) του Σ. Μητροπολίτη», ο οποίος παραλίγο να αφορίσει την εφημερίδα, ενώ λάβροι από τον θυμό τους έγιναν οι κρεοπώλες όταν μια εφημερίδα έγραφε πως «τα κέρατα (αντί κρέατα) τα οποία έχουν οι κρεοπώλαι της αγοράς είναι πολύ υπερτιμημένα». Ο «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας ενημέρωνε τους αναγνώστες του πως «γενομένης ερεύνης ανεκαλύφθησαν δέκα πέντε χιλιόμετρα (αντί χιλιόγραμμα) δυναμίτιδος». Τέλος, η διαφήμιση «Οίνοι παλαιοί κτημάτων Π. Σκουζέ» έγινε «Όνοι παλαιοί κτημάτων Π. Σκουζέ», δημιουργώντας και το σύνθημα με το οποίο έκραζαν τον πολιτευτή οι αντίπαλοί του στις επόμενες εκλογές, εννοώντας πως ο Σκουζές έθρεφε στο κτήμα του όλα τα παλιά αθηναϊκά γαϊδούρια

http://mikros-romios.gr/

No comments: