Πώς έφτασαν στα ίχνη του
Οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ «καίνε» τον επιχειρηματία, πρώην αθλητικό παράγοντα, που κατηγορείται για τη μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον Ιούνιο του 2014.
Ο Αιμίλιος Κοτσώνης κατηγορείται ότι σχετίζεται με τη χρηματοδότηση, που ξεπερνά τα 15 εκατ., της αγοράς ηρωίνης και με τη μεταφορά της στην Ελλάδα. Στην απολογία του, ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση με το καράβι και την εταιρεία που συνδέεται με αυτό.
Ομως, οι συνομιλίες που ενέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στη δικογραφία από άλλη πολύκροτη υπόθεση, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κ. Κοτσώνη καθώς ανατρέπουν την πλειοψηφία των ισχυρισμών του κατηγορτούμενου για το πλοίο, την εταιρεία και τη σχέση του με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, όπως αναφέρει το «Εθνος».
Στις εκατοντάδες καταγραφές, ο κ. Κοτσώνης συνομιλεί με άλλα πρόσωπα, αλλά και με συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση των ναρκωτικών και αναφέρεται σε αυτά που στην απολογία του δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.
Στους διαλόγους φαίνεται και η αγωνία του να κρύψει τα ίχνη του, να «μην φανεί πουθενά». «Δεν θέλω να με δει ο δικηγόρος», λέει σε κάποιο σημείο. «Εγώ δεν πρέπει να υπογράφω πουθενά, κατάλαβες τι σου λέω; Καλό είναι να μην ξέρει ούτε ο δικηγόρος», σημειώνει ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε ότι ποτέ δεν πήρε χρήματα ούτε μέρισμα από το πλοίο και δεν πήγε ποτέ σε δικηγορικό γραφείο, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις ως φιλολογικές.
Σε άλλο σημείο της απολογίας ανέφερε, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος»: «Στο Ντουμπάι δραστηριοποιήθηκα από τις αρχές του 2013 όπου έκανα δουλειές με την Οράιζον και την ΑΠΣΚΟ. Πήγαινα για λογαριασμό της εταιρείας Κάπιταλ, η οποία μου πλήρωνε όλα τα έξοδα μετάβασής μου στο Ντουμπάι. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν έπαιρνα χρήματα. Ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι θα ήμουν εγώ».
Στις συνομιλίες πάλι, που κατέγραψε η ΕΥΠ, ο κ. Κοτσώνης ρωτά τον συνέταιρό του «Μπορείς τις μετοχές μου να τις έχεις εσύ;» και σε άλλη συνομιλία αναφέρεται και σε παράνομο εμπόριο τσιγάρων.
Πώς έφτασαν στα ίχνη του
Αρχικά, ο κ. Κοτσώνης είχε καταθέσει ως μάρτυρας, αλλά μετά από τις συμπληρωματικές απολογίες άλλων εμπλεκόμενων, μετατράπηκε σε κατηγορούμενος. Οι αρχές οδηγήθηκαν στον 52χρονο επιχειρηματία από τη ναυτιλιακή εταιρεία ARAB WAVES, με έδρα στο εμιράτο Σάρτζα. Το «βαθύ λαρύγγι» του Λιμενικού, που ξήλωσε το δίκτυο των διακινητών, είχε ενημερώσει τον Ιούνιο του 2014 ότι μία εικονική εταιρεία είχε στηθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της διακίνησης.
Η αλληλογραφία με τα Εμιράτα επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης και διαχειριστής της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με κατάθεση στελέχους του Λιμενικού «ουδέποτε είχε προβεί σε οιαδήποτε από τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει σύμφωνα με το σκοπό της». Μάλιστα στην κατάθεση σημειώνεται ότι υπήρξε προσπάθεια εξαφάνισης των στοιχείων της εταιρείας.
Και η σύζυγος του πλοιοκτήτη του «Noor One», στη συμπληρωματική της απολογία εμφανίζει τον πρώην αθλητικό παράγοντα ως εκείνον που είχε όλη την ευθύνη για το ταξίδι του πλοίου με την ηρωίνη. Επιπλέον, στην κατάθεση- ποταμό του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, αναφέρεται ότι ο Κοτσώνης υπήρξε μέτοχος του καραβιού κατά 25% από την πρώτη στιγμή, κάτι που αποδείχθηκε και στην έρευνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενα είναι ακόμη 29 άτομα, ανάμεσά τους Ελληνες επιχειρηματίες που φέρονται ότι ασχολούνται με πετρελαιοειδή και ναυλώσεις πλοίων, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου, που ήταν όλοι Τούρκοι. Από αυτούς, 25 έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.
Πηγή: iefimerida.gr
http://www.tsantiri.gr/
No comments:
Post a Comment