30.7.15

ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

 
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10.000 ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Χωρίς γιατρό είναι η Ακρόπολη των Αθηνών, όπως μας είπαν κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας από το αρχιφυλακείο του αρχαιολογικού χώρου.

Μέχρι και 10.000 τουρίστες επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την περίπτωση που κάποιος χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Πέρυσι έκανε βάρδιες

Μέχρι και 10.000 τουρίστες επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την περίπτωση που κάποιος χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Πέρυσι έκανε βάρδιες γιατρός που υπηρετούσε τη θητεία του, αντιμετωπίζοντας επιτόπου τα απλά περιστατικά και καλώντας ασθενοφόρο όταν χρειαζόταν

Αν και πέρυσι ο τότε υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας είχε βρει έναν τρόπο να υπάρχει για τις ώρες λειτουργίας του στρατευμένος γιατρός με απόσπαση, φέτος φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει.

Ετσι, ο πρώτος σε επισκεψιμότητα χώρος σε ολόκληρη τη χώρα που μπορεί να δεχτεί μέσα σε μία μέρα ακόμα και 10.000 επισκέπτες, δεν προσφέρει ιατρικές φροντίδες πρώτων βοηθειών στους επισκέπτες του.

Η Ακρόπολη δεν είχε ποτέ γιατρό, σε αντίθεση με το Μουσείο που έχει από την πρώτη μέρας λειτουργίας του.

Πέρυσι τον Ιούνιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας διαπίστωσε την έλλειψη και φρόντισε για την τοποθέτηση ενός, για τυχόν προβλήματα που θα ανέκυπταν κατά τις ξεναγήσεις. Είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη την απόσπαση ενός γιατρού. Αυτό είναι άγνωστο αν τελικά έγινε.

Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα στέλνοντας εκτάκτως στρατευμένους γιατρούς. Στον χώρο του ιατρείου που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, στον λεγόμενο χώρο της Ιματιοθήκης, έκανε βάρδιες εκ περιτροπής από τα τρία όπλα γιατρός που υπηρετούσε τη θητεία του.

Πιο συχνές στην Ακρόπολη είναι οι λιποθυμίες των επισκεπτών, κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την απουσία σκιερών σημείων. Αρκετά είναι και τα ατυχήματα λόγω πτώσεων εξαιτίας των ανωμαλιών στο έδαφος ή των μαρμάρινων σκαλοπατιών. Ο γιατρός αντιμετώπιζε επιτόπου τα απλά περιστατικά και για τα άλλα καλούσε ασθενοφόρο. Η Ακρόπολη δεν έχει ακόμα ούτε ηλεκτρονικό εισιτήριο, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη.

Ο κ. Ξυδάκης είχε πει αρχικά ότι τέλη Ιουνίου η Ακρόπολη και άλλοι επτά χώροι στο κέντρο της Αθήνας θα είχαν ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μετά, οι εξαγγελίες άλλαξαν και η Ακρόπολη έμεινε μόνη όσον αφορά το χρονικό όριο, με τη συμπλήρωση ότι αμέσως θα επεκταθεί το σύστημα και στους άλλους χώρους. Ομως, ο ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός που προκήρυξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων απέβη άκαρπος. Ετσι κι αλλιώς, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε στις 22 Ιουνίου, άρα το όριο που είχε θέσει ο κ. Ξυδάκης ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο. Το ΤΑΠΑ πήρε απόφαση να αναθέσει σε επιτροπή νέο διαγωνισμό, πάντοτε για το ποσό των 126.000 ευρώ. Η νέα προκήρυξη δεν έχει καν γίνει. Ακόμα και αν «βγει στον αέρα» τις επόμενες ημέρες, και έχει αποτέλεσμα, με τις νόμιμες διαδικασίες που περιλαμβάνουν προθεσμίες για υποβολή αιτήσεων αλλά και για ενστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνουμε τη σεζόν.

Το υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει το οργανόγραμμα του ΤΑΠΑ και άλλων εποπτευόμενων οργανισμών, προσλαμβάνοντας έναν νομικό γι' αυτόν το σκοπό. Ωστόσο, μέχρι τώρα, τα οργανογράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του οργανογράμματος του ίδιου του ΥΠΠΟ, καταρτίζονταν από νομικούς που ήδη εργάζονταν σε αυτό. Νομικοί σύμβουλοι του κράτους υπηρετούν στα υπουργεία και νομικοί υπάρχουν επίσης στα γραφεία υπουργού κ.λπ. Ισως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εκείνοι, αντί να γίνει ανάθεση αντί 21.000 ευρώ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

http://www.ethnos.gr

 πίσω στα παλιά

No comments: