25.9.15

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΣΟΚ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

 

25.09.2015

τώρα τροποποίηση του καθεστώτος της φορολογίας, όταν παρασκευάζεται χύμα από παραγωγούς

Αυξήσεις-φωτιά στον φόρο που ήδη επιβάλλεται στο τσίπουρο και στην τσικουδιά ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τη χώρα μας να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).
Η Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.
Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας βασίζεται στο ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη και γι' αυτό έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και υπάγονται σε ειδική φορολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τη γνωστή εργαλειοθήκη του (που υιοθετούν κατά καιρούς οι δανειστές) έχει ζητήσει να απαγορευθεί η εμπορία του τσίπουρου διήμερων ή να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά. Ο ΟΟΣΑ ζητά να αλλάξει η νομοθεσία που επιτρέπει στον παραγωγό να εμπορεύεται τσίπουρο και τσικουδιά χύμα ως αγροτικό προϊόν μόνο με την άδεια απόσταξης. Με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών, το τσίπουρο αυτό θα έπρεπε να είναι περίπου 5.000.000-7.000.000 λίτρα, ωστόσο το χύμα τσίπουρο που διακινείται είναι περί τα 17.000.000 λίτρα.

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: