25.10.15

ΘΕΟΧΑΡΗΣ : ΣΤΟ NEWS 247 ΓΙΑ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

 

 

Ο βουλευτής του Ποταμιού και τέως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σχολιάζει στο NEWS 247 την καρατόμηση Σαββαΐδου, ελέω κυβερνητικού "χτυπήματος" των καναλαρχών. Πώς κρίνει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση. Τι απαντά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ποια θα είναι η στάση του κόμματός του απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές

Σοφία Κατσαρέλη

Οκτώβριος 25 2015 10:03

Λίγα 24ωρα μετά την αποπομπή της Αικατερίνης Σαββαΐδου από τη θέση της ως Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, ο προκάτοχός της και σημερινός βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, μιλά στο NEWS 247 για τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και για την εν γένει κυβερνητική πολιτική.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που υπερψηφίστηκε με τη στήριξη μόνο της συμπολίτευσης το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει, ότι "δεν βλέπουμε κανέναν πόλεμο κατά των καναλιών".

"Η Κυβέρνηση δε χρειαζόταν να αποπέμψει την κυρία Σαββαΐδου, για να χτυπήσει τους καναλάρχες. Δεν άλλαξε κάτι εναντίον τους", σημειώνει μεταξύ άλλων, ενώ αμφισβητεί ξεκάθαρα τις σκοπιμότητες, χάριν των οποίων η κυβέρνηση απαξιώνει τους θεσμούς, αλλάζοντας τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει, πως το Ποτάμι στήριξε τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, γιατί στήριζε τη χώρα, ωστόσο ξεκαθαρίζει, πως το κόμμα του δεν θα βάλει την υπογραφή του στα νομοσχέδια με τα οποία διαφωνεί, εφόσον δεν εισακουστούν οι προτάσεις και εναλλακτικές των βουλευτών του.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού στο NEWS 247:

Κύριε Θεοχάρη, πώς σχολιάζετε την αποπομπή της κ.Σαββαΐδου;

Χ.Θ.: H  αποπομπή της κυρίας Σαββαΐδου θα πρέπει να εκληφθεί από όλους ως δείγμα απαξίωσης του θεσμού, που δυστυχώς έχουν να επιδείξουν και η παρούσα και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε συνεχώς τους κανόνες λειτουργίας των θεσμών, όπως μας βολεύει, ακόμη και όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε θεμιτές σκοπιμότητες. Και- πιστέψτε με- δε νιώθω πως είναι καν θεμιτές οι σκοπιμότητες.

Το Ποτάμι συγκρίνει την υπόθεση Σαββαΐδου με τη δική σας αποπομπή από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία όμως στη συνέχεια επέλεξε και την κ.Σαββαΐδου. Στην περίπτωσή της όμως, υπάρχει μία ποινική δίωξη. Δε συνιστά αυτό σοβαρό λόγο απομάκρυνσής της;

Χ.Θ.: Η διερεύνηση της ποινικής διάστασης των θεμάτων που έχουν ανακύψει διαφοροποιεί σαφώς τις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο οι λόγοι της απομάκρυνσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προβλέπονται από το νόμο. Στην περίπτωση της κυρίας Σαββαΐδου το στάδιο των ποινικών εξελίξεων δεν δικαιολογεί την απομάκρυνσή της.

Η Κυβέρνηση έδρασε με αδικαιολόγητη βιασύνη και γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίσαμε την κίνηση αυτή άγαρμπη. Δεν έχουμε δει αντίστοιχα αντανακλαστικά και την ίδια ευαισθησία στις περιπτώσεις που τίθενται ενδοκυβερνητικά ζητήματα ηθικής και νομιμότητας για τους Υπουργούς της.

Δεν έχει το δικαίωμα μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίζει η ίδια για έναν τόσο κρίσιμο τομέα πολιτικής;

Χ.Θ.: Σαφώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να αποφασίζει για κρίσιμους τομείς πολιτικής. Αυτό όμως γίνεται ψηφίζοντας νόμους και συνεργαζόμενη με τον ΓΓ στο πλαίσιο πάντα που ορίζει η νομοθεσία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Γενικός Γραμματέας δε συναποφασίζει τη φορολογική πολιτική, αλλά είναι αρμόδιος να την εφαρμόσει σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.

Εάν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και τα κόμματα, δυστυχώς δεν έχουμε πολλά να περιμένουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι και η συμφωνία με τους εταίρους θέτει το ζήτημα της “αποκομματικοποίησης” της Διοίκησης. Είναι  το σημείο στο οποίο πάσχουμε όλα τα τελευταία χρόνια και πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος ενάντια στο πελατειακό σύστημα και τις παλαιοκομματικές πρακτικές.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Κακλαμάνης μιλά για ερωτηματικά, που γεννούν οι ισχυρισμοί της κ.Σαββαΐδου, πως εάν και η πρώτη απόφαση για το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων σε συγκεκριμένη εταιρεία εξεδόθη στις 21 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε -σε υψηλότατο επίπεδο μέχρι και στο γραφείο του Πρωθυπουργού- αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να ζητηθεί η ανάκληση ή η τροποποίησή της. Για ποιον λόγο πιστεύετε, ότι υπήρξε αυτή η "χρονοκαθυστέρηση" μέχρι την αποπομπή της ΓΓ;

Χ.Θ.: Το ένα ζήτημα είναι πολιτικό και το άλλο δικαστικό. Η κυβέρνηση- είναι φανερό- αξιοποιεί τις δικαστικές διαδικασίες για να πετύχει την απομάκρυνση της κας Σαββαΐδου.

Θεωρείτε, ότι ίσως οι δύο υποθέσεις για τις οποίες ασκήθηκε δίωξη στην κα Σαββαΐδου είναι η αφορμή, για την απομάκρυνση και αντικατάστασή της από κάποιο άλλο πρόσωπο, της αρεσκείας της κυβέρνησης;

Χ.Θ.: Μετά την οριστικοποίηση της απομάκρυνσης της κας Σαββαΐδου, η κυβέρνηση θα κριθεί οριστικά από την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά και την ίδια την επιλογή του προσώπου που θα την αντικαταστήσει. Είναι σίγουρο πως οι υποθέσεις είναι απλώς η αφορμή, αφού μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σπουδή των κυβερνώντων.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι το Ποτάμι επιτίθεται στην κυβέρνηση έντονα τις τελευταίες ημέρες, επειδή με την απομάκρυνση Σαββαΐδου και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ χτυπά τους καναλάρχες, τους οποίους το κόμμα σας υπερασπίζεται. Τι απαντάτε σε αυτό;

Χ.Θ.: Η Κυβέρνηση δε χρειαζόταν να αποπέμψει την κυρία Σαββαΐδου, για να χτυπήσει τους καναλάρχες. Δεν άλλαξε κάτι εναντίον τους. Αρκούσε η τροποποίηση του χρόνου απόδοσης του φόρου που έγινε από την ίδια σύμφωνα με το νόμο. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν βλέπουμε κανένα πόλεμο κατά των καναλιών.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια Κυβέρνηση που συγκεντρώνει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του αρμόδιου Υπουργού με καθεστωτική αντίληψη, καταργώντας στην πράξη τις ανεξάρτητες αρχές, την ίδια ώρα που εκβιαστικά κρατάει στα συρτάρια τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Μάλλον θολώνει ακόμη περισσότερο το προβληματικό τοπίο, παρά δείχνει αληθινή βούληση να το ξεκαθαρίσει. Δεν αρκούν οι επικοινωνιακοί διαξιφισμοί εναντίον της διαφθοράς, άλλωστε η διαφθορά δεν έχει χρώμα. Το πού την βλέπει ο καθένας έχει να κάνει με την ικανότητά του, αλλά για να τη δει πρέπει και να βγάλει τα χρωματιστά γυαλιά, που τα δείχνουν όλα κόκκινα.

Μετά από όλα αυτά, θα μπορούσε ποτέ το Ποτάμι να μπει στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου; Παραμένετε εν δυμάμει σύμμαχος;

Χ.Θ.: Δεν μπορούμε να δούμε που υπάρχει  περιθώριο συνεργασίας με τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας κυβερνήσουν επιτέλους. Δεν μας χρειάζονται.

Ποια θα είναι η στάση σας στη Βουλή; Πώς γίνεται, από τη μία, να ζητάτε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα δεσμεύτηκε και από την άλλη να καταψηφίζετε;

Χ.Θ.: Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπεισε τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύτηκε. Εμείς από την άλλη είχαμε πει ξεκάθαρα ότι σημασία έχει ακριβώς το πώς θα εφαρμοστεί το μνημόνιο. Στηρίξαμε τη συμφωνία, γιατί στηρίζαμε τη χώρα. Δεν θα βάλουμε όμως την υπογραφή μας στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, με τα οποία διαφωνούμε, εφόσον δεν εισακούγονται οι προτάσεις και οι εναλλακτικές μας. Η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα, τα επιμέρους μέτρα όμως είναι μέτρα που έχουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Έχει γίνει κάποια επαφή μεταξύ της ηγεσίας του κόμματός σας και της κας Σαββαΐδου, όσον αφορά τα μελλοντικά της σχέδια, μετά την αποπομπή της; Μπορεί να τη δούμε να πολιτεύεται με το Ποτάμι;

Χ.Θ.: Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τα μελλοντικά σχέδια της κυρίας Σαββαΐδου

news247.gr

No comments: