2.1.17

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΜΕΝΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1900 ;


Κουλί, κονφί, ζυλιέν. Αν κοιτάξουμε σήμερα ένα χριστουγεννιάτικο μενού τα μισά πιάτα δεν καταλαβαίνουμε τι είναι. Τι σέρβιραν όμως τα κυριλέ εστιατόρια το 1900 στα ρεβεγιόν; Και πώς ήταν σχεδιασμένοι οι κατάλογοι;

Κιάρα ΣουγκανίδουΚιάρα Σουγκανίδου
Ηδη τις προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν τις έχουμε αρχίσει. Οποιοι σκοπεύουν να οργανώσουν σπιτικό δείπνο καταστρώνουν μενού και κάνουν τα ψώνια. Εκείνοι που παραδοσιακά τρώνε έξω τις γιορτές ψάχνουν τα μενού (και τις τιμές).
Πώς όμως έτρωγαν οι άνθρωποι παλιά; Τότε που τα χριστουγεννιάτικα δείπνα απευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς και διοργανώνονταν ως επί το πλείστον στα μεγάλα ξενοδοχεία;
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έκανε φέτος κάτι πολύ ενδιαφέρον. Συγκέντρωσε τα χριστουγεννιάτικα μενού των αρχών του προηγούμενου αιώνα από εστιατόρια, ξενοδοχεία και… στρατιωτικές βάσεις.
nye-wgoΦωτογραφία από το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς του 1900 στο Rectors. Το ρεβεγιόν γιορτάστηκε μαζί με τα εγκαίνια του θρυλικού εστιατορίου που έμελλε να γράψει εποχή στην κοσμική ζωή της πόλης
Το γαστρονομικό lifestyle εκείνης της εποχής δεν διαφέρει πάρα πολύ από το σημερινό. Ψητή γαλοπούλα, μοσχάρι και άλλα πουλερικά, συνηθίζονταν. Το ελάφι επίσης, υπάρχει στα μενού. Το σέλινο, ήταν το κλασικό αρωματικό στις γιορταστικές συνταγές. Η σάλτσα στρειδιών ήταν δημοφιλής – αλλά η ακριβής συνταγή σήμερα είναι άγνωστη. Τέλος το πιάτο που σήμερα δεν τρώμε αλλά τότε ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές και εκλεκτό είναι η σούπα από θαλάσσια χελώνα – η λεγόμενη χελωνόσουπα. Εδώ και δεκαετίες η χελωνόσουπα έχει καταργηθεί για λόγους οικολογικούς – η θαλάσσια χελώνα είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Ρίξ’τε μια ματιά στα μενού που ακολουθούν. Ισως πάρετε ιδέες για το δικό σας.
christmas_dinner_tulane_hotel_03Ξενοδοχείο Tulane, στο Τενεσί, 1900. Το μενού περιλαμβάνει χελωνόσουπα, η οποία σήμερα απαγορεύεται διότι η θαλάσσια χελώνα είναι είδος που απειλείται με εξαφάνισηchristmas_dinner-e1478036305989Χριστούγεννα σε τρένο στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώναchristmas_dinner_christmas_dinner_central_hotel_03Ξενοδοχείο Central, στη Βόρεια Καρολίνα, 1900. Το μενού περιλαμβάνει «λιθρίνι αλ ιντιέν» και «μοσχαρίσιο φιλέτο αλά γιόρκταουν». Δύο άγνωστες συνταγές σήμεραchristmas_dinner_san_juan_hotel_03Ξενοδοχείο San Juan στη Φλόριντα, 1900. Εδώ το παραδοσιακό, δυτικό, θερμαντικό χριστουγεννιάτικο ποτό egg nog σερβίρεται παγωμένο (με λιωμένο πάγο σαν κοκτέιλ)abecfb6cfde6c66c88e3fcb61460dbf9Το πρώτο τσάι του αιώνα (1900) άξιζε να φωτογραφηθεί. Ετσι η παρέα της εικόνας μας δείχνει σήμερα πώς ήταν το lifestyle της εποχήςchristmas_dinner_metropole_03Ξενοδοχείο Metropole, στη Βόρεια Ντακότα, 1898. Μοσχάρι μπαρόν (σαν νουά) με σάλτσα χρένου, ψητό χοιρινό με σάλτσα μήλου, γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιώνchristmas_dinner_hotel_casey_03Ξενοδοχείο Casey, στην Πενσιλβάνια, 1912. Γεμιστή χήνα με ψητά μήλα και νεαρή γαλοπούλα με σάλτσα από κάσταναnewyearsbain19101915Και μια πρόποση για τη νέα χρονιά!christmas_dinner_hotel_windemere_03Ξενοδοχείο Windemere, Σικάγο, 1898. Το «Παντς του καρδινάλιου», ετοιμάζεται ειδικά για το ρεβεγιόν. Περιέχει κόκκινο κρασί, μπράντι, σαμπάνια, μπαχαρικά και κίτροchristmas_dinner_hotel_colonial_03Ξενοδοχείο Colonial, Σαν Φρανσίσκο, 1899. Σούπα από μπρόκολο με μεδούλι και γεμιστή γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιών και κράνωνNew Year's Ball at the Cotton Club 1937Πρωτοχρονιάτικος χορός στο περίφημο Cotton Club της Νέας Υόρκης το 1937christmas_dinner_fort_huachuca_03Φρούριο Huachuca, στην Αριζόνα, 1920. Εδώ το μενού αρχίζει με βελουτέ ντοματόσουπα και νεαρή γαλοπούλα με σάλτσα στρειδιών και ολοκληρώνεται με πούρα και τσιγάραhttp://www.protagon.gr

 Πίσω στα παλιά 

No comments: