31.3.17

Λ Ι Δ Ο Ρ Ι Κ Ι : ΕΦΘΑΣΕ Η MEΓΑΛΗ ΩΡΑ Ι













ΑΠΟ  ΑΥΡΙΟ  ΠΡΩΙ . ΑΠ' ΟΛΑ ΥΤΑ  ΜΕΡΗ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΚΑΘΕ  ΕΙΔΟΥΣ  ΤΡΟΧΟΦΟΡΟ  ΘΑ  ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ   ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΛΑΒΕΙ  ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ  ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ  ΜΕ  ΤΑ ΠΑΣΧΑ Λ ΙΝΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ  ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ  ΘΑ  ΓΥΡΙΣΕΙ  Η   ΒΟΥΛΗ - ΤV
   MH  XASEI  KANENAΣ ΤΕΤΕΟΙΑ  ΕΥΚΑΡΙΑ .

    ΣΑΣ   ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟ  ΠΡΩΙ....!!!!!  ΣΤΙΣ  ΠΛΑΤΕΙΕΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ 

  ( ΘΑ  ΣΑΣ  ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ....Η....ΤΣΙΚΝΑ  ΑΠ' ΤΙΣ 
                                         ΣΟΥΒΛΕΣ ..)!!!!

   ΦΑΓΗΤΟ , ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ...ΕΧΟΥΜΕ  ΕΜΕΙΣ  

                                  ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ  ...ΚΑΛΟΥΔΙΑ 

                                ΠΡΟΣΦΟΡΑ...

                     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ 
                            
                                       

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΔΑΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΡΙΟ ΠΣΜΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τεράστιο σκάνδαλο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 08:09
Τεράστιο σκάνδαλο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
15
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Ανάστατη είναι η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένας καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Βασίλης Τσαουσίδης, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θανάσης Καραμπίνης και έχει καταθέσει μήνυση σχετικά.
Ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει από καταγγελίες και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, λάμβανε κονδύλια επί σειρά ετών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία εργαστηρίων και την ανάπτυξη διαστημικού προγράμματος, ενέργειες οι οποίες πληρώθηκαν αδρά, δεν προχώρησαν όμως ποτέ.
Ο καθηγητής τέθηκε πρόσφατα σε αποχή καθηκόντων, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Τσαουσίδης ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Spice: Space Internetworking Center» (Κέντρο Διαστημικής Δικτύωσης), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Σκοπός του προγράμματος ήταν η «ενσωμάτωση των σχετικών επιστημονικών δραστηριοτήτων δύο ακόμη εργαστηρίων, 6 μελών του Ιδρύματος και 13 ερευνητών μηχανικών, καθώς και η θεσμοθέτηση και εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ποιοτικής δομής».

Όπως διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, τα εργαστήρια δεν δημιουργήθηκαν ποτέ και καμία μόνιμη ποιοτική δομή δεν θεσμοθετήθηκε, αν και η ιστοσελίδα www.spice-center.org μας ενημερώνει για το αντίθετο.

Ο εισαγγελέας Ξάνθης έχει διατάξει τη δίωξη του Βασίλη Τσαουσίδη από τον Οκτώβριο του 2016
:

Η υπόθεση από τον εισαγγελέα Ξάνθης φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου​Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του τεράστιου ποσού για το οποίο ελέγχεται ο καθηγητής, η υπόθεση από τον εισαγγελέα Ξάνθης φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου.
Ο καθηγητής τίθεται σε αποχή καθηκόντων και η πειθαρχική δίωξη αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική.





Τι έδειξε ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων

Χαρακτηριστικό είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, κατά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε. Στον έλεγχό τους, εκτός από μια ιστοσελίδα, δεν βρήκαν ούτε... υπολογιστή του διαστημικού προγράμματος, ενώ ο Βασίλης Τσαουσίδης στις συνεχείς εκκλήσεις τους να δώσει εξηγήσεις δεν απαντάει σε τίποτα.




Σύμφωνα πάντα με τους πραγματογνώμονες, αντίστοιχες παρατυπίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Βασίλη Τσαουσίδη, όπως το «Projecttitle: Space Data Routers, Space-Dataroyters for Exploiting Space Data», το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από την Ε.Ε. με 634.094 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θανάσης Καραμπίνης, για τη διεκδίκηση των κονδυλίων ο Βασίλης Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες ανύπαρκτων στο Δ.Π.Θ. εργαστηρίων, με τίτλους όπως «Εργαστήριο Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων ή Εργαστήριο Διαδικτυωμένων Συστημάτων», ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά.
Ενδεικτικά τα ερευνητικά προγράμματα που ελέγχονται:

Το σκάνδαλο φτάνει στις Βρυξέλλες
Η διοίκηση του Δημοκρίτειου μετά την εισαγγελική δίωξη ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες επιτροπές στις Βρυξέλλες, όπως και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

Η απάντηση από τον γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Τον λόγο τον έχει η ελληνική Δικαιοσύνη.
H απάντηση του καθηγητή Β. Τσαουσίδη στο zougla.grΟ Βασίλης Τσαουσίδης σε δηλώσεις του στο zougla.gr τονίζει τα εξής:
«Όλα αυτά είναι πέρα για πέρα συκοφαντικά. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά έργα, το μεγαλύτερο και ανταγωνιστικότερο που έχει πάρει ποτέ το Δημοκρίτειο. Σημειώστε ότι πρόκειται για ερευνητικό έργο, όχι για εργαστήριο, από το οποίο χρηματοδοτήθηκαν 30 ερευνητές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αναγνωρισμένα, καθώς εγκαθιδρύσαμε πρωτόκολλο επικοινωνίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συνεργαζόμαστε με τη NASA.
»Πρόκειται για μια μήνυση εις βάρος μου από τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Θανάση Καραμπίνη. Δεν έχω κληθεί να απολογηθώ σε κανέναν, ούτε να καταθέσω, ούτε έχει ξεκινήσει κάποια ανάκριση. Οι πραγματογνώμονες, το πόρισμα των οποίων αναφέρετε, είναι παράνομοι, καθώς δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε τεχνογνωσία για έναν τέτοιο έλεγχο, ειδικά σε έργο FP7, όπως το δικό μου. Είναι φίλοι του Θανάση Καραμπίνη, για να δώσει κύρος στη συκοφαντία του. Τα έγγραφα τα οποία ζήτησαν επίσης για τον έλεγχο ''εξαφανίστηκαν'' όταν τα ζήτησαν, δηλαδή η γραμματέας δεν τα έβρισκε, ενώ μετά εμφανίστηκαν κανονικά, με αριθμό πρωτοκόλλου.
»Σημειώστε ότι ζητούσα να καταθέσω στα αρμόδια όργανα -στη Σύγκλητο και στην Επιτροπή Ερευνών-, όμως δεν κλήθηκα ποτέ. Δεν έχω τεθεί σε διαθεσιμότητα, για όσο διαρκεί η έρευνα, αλλά σε προσωρινή αργία, ενώ πρόσφατα η Ε.Ε. μου ανέθεσε κι άλλο έργο, μέσω του προγράμματος ''Αθηνά'', που αφορά στο διαδίκτυο.
»Ο πρύτανης που με μήνυσε για όλα αυτά σύντομα θα ελεγχθεί πειθαρχικά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, καθώς υπάρχει πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, σε σχέση με τις εταιρικές σχέσεις του πρυτανικού συμβουλίου με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη σίτιση επί 10 χρόνια στο Δημοκρίτειο, και είχαν αποκρύψει αυτήν τη σχέση. Ελέγχεται επίσης και για μια σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει για το πανεπιστήμιο. Δυστυχώς μερικοί πονηροί ποινικοποιούν την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και κάποιος μπορεί να βρεθεί υπόλογος ακριβώς επειδή την ασκεί».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 11:49

1955. H ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ " ΠΙΑΤΣΑ "ΣΤΗΝ ΟΔΟΝ ΑΘΗΝΑΣ







Τη δεκαετία του ’50 η Αθήνα είχε μετατραπεί σύμφωνα με τις εφημερίδες σε μια «μικρή Μονμάρτη», εξαιτίας της ελεύθερης πορνείας στους δρόμους. Η κοινωνία έκπληκτη παρακολουθούσε τις ιερόδουλες που έκαναν πεζοδρόμιο σε μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Η εμφάνιση του «πεζοδρομίου» ήρθε όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές της Ουνέσκο για τη μετάδοση των αφροδίσιων νοσημάτων. Έτσι, εκδόθηκε το διάταγμα 3031 του 1955, που προέβλεπε το κλείσιμο και των τελευταίων 11 οίκων ανοχής που λειτουργούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Έπειτα από αυτό, καθημερινά δεκάδες «άστεγες» υπηρέτριες του έρωτα πωλούσαν τις «υπηρεσίες» στους ενδιαφερόμενους στους δρόμους, μετά από επιτόπιο «νταραβέρι». Οι πιάτσες του ομαδικού εταιρισμού δεν ήταν στη γνωστή Συγγρού, ούτε στην παραλιακή λεωφόρο. Ήταν στις οδούς Σοφοκλέους, Αθηνάς, Αγίου Κωνσταντίνου και στις παρόδους τους. Οι κάτοικοι του κέντρου διαμαρτύρονταν καθημερινά, αλλά το φαινόμενο αντί να φθίνει εξαπλωνόταν και σε άλλες περιοχές.





Συντηρητικό ντύσιμο για καμουφλάζ Οι ιερόδουλες πάσης ηλικίας και εμφανίσεως δεν ντύνονταν με σέξι και εκκεντρικά ρούχα, αλλά έδειχναν περισσότερο ως κυρίες και νοικοκυρές. «Η ιστορία αρχίζει. Λίγα μέτρα κάτω από το Εθνικό Θέατρο μόλις αρχίζει να νυκτώνει. Εργατικοί, μαθηταί με τις σάκες υπό μάλης, στρατιώται, παδιά και γέροι έχουν περικυκλωμένες γυναίκες, με σοσόνια κατά προτίμηση, τους προσφέρουν τσιγάρα και κουβεντιάζουν μαζί τους. Όσοι έχουν την ατυχία να κάθωνται γύρω από τα αμαρτωλά στέκια, κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους και πολλές γυναικούλες που πέφτουν επάνω στις περίεργες αυτές συγκεντρώσεις σταυροκοπιούνται με δέος», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.






 Όταν οι κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια και έβαζαν τις φωνές στις πόρνες για να απομακρυνθούν, συχνά βρίσκονταν να διαπληκτίζονται με τους «αγαπητικούς», δηλαδή τους νταβατζήδες των κοριτσιών, που παρακολουθούσαν από κοντινή απόσταση. Εκτός από αισθητικούς λόγους, το πεζοδρόμιο των ιερόδουλων ανησυχούσε τους πάντες, εξαιτίας των αφροδίσιων νοσημάτων, που εκείνη την περίοδο ήταν σε έξαρση. «Αυτές οι γυναίκες στα χάλια που βρίσκονται ημπορούν να έχουν ιατρικό έλεγχο εάν δεν τους επιβάλλεται αυτός;» αναρωτιόνταν ο κόσμος. Η αστυνομία, με ορισμένες επιχειρήσεις-σκούπα, προσπάθησε να «καθαρίσει» την κατάσταση, αλλά το πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο, είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 






Τα επόμενα χρόνια, οι περισσότερες ιερόδουλες βρήκαν στέγη στην Τρούμπα, αλλά και σε ορισμένα άλλα παράνομα «σπίτια» της Αθήνας. Στην πραγματικότητα όμως, η ελεύθερη πορνεία δεν σταμάτησε ποτέ και συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας.... 
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr
Πίσω στα παλιά  

ΜΑΜΟΣ : ΑΝΑΒΙΩΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει ξανά την μπύρα που έχει ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Σύντομα η επέκτασή της και πανελλαδικά
Η ιστορική μπύρα Μάμος επιστρέφει χάρη στην συνεργασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και των κληρονόμων της ιστορικής οικογένειας ζυθοποιών από την Πάτρα. Η μπύρα η οποία ξεκίνησε την παραγωγή της το 1876 και την διέκοψε το 1979 επιστρέφει και θα παράγεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα της αυθεντικής συνταγής.
Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση του προϊόντος στην πόλη της Πάτρας, ενώ μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επέκταση της στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια πανελλαδικά.
 
Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης  Μηνά, τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για εμάς, όσο και για την ελληνική ζυθοποιία γενικότερα. Η παραγωγή της ΜΑΜΟΣ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια ακόμη απόδειξη των στενών μας δεσμών με την πόλη της Πάτρας, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας μας. Η προσφορά υποστήριξης σε εγχειρήματα, ανθρώπους ή ιδέες με στόχο την ανάπτυξή τους είναι για εμάς ένας πολύ σημαντικός πυλώνας. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η ελληνική παραγωγή και η επιχειρηματικότητα δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης στον τόπο μας.»Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος της οικογενείας Μάμου, κ. Παναγής Μάμος, δήλωσε: «Για την οικογένεια Μάμου η σημερινή είναι μια ημέρα μνήμης, ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης.  Με την επιστροφή της  μπύρας Μάμος στην αγορά σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ένα όραμα - στόχος μας γίνεται πραγματικότητα. Η Μάμος είναι ένα ιστορικό  προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας, και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή συνεργάτη για την επιστροφή της. Με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εργαστούμε συστηματικά, ώστε η μάρκα μας να προοδεύσει ξανά, επωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας   σε τοπικό, περιφερειακό  και εθνικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.»
 

Η ιστορία της μπύρα ΜΑΜΟΣ

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ ξεκίνησε το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλιξε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. 
Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Ήταν μια μπύρα που έβρισκε κάποιος στη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας. Μια ελληνική μπύρα που εξάγονταν στο εξωτερικό και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.
Η κυκλοφορία της μπύρας διακόπηκε το 1979, όταν η οικογένεια Μάμου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή στα ποιοτικά κριτήρια που είχε θέσει λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από κρατικοποιημένη ζυθοποιία και την παραπαίουσα τότε ΦΙΞ.
Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, από όπου θα αναβιώσει η ΜΑΜΟΣ, είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της εταιρείας με πέντε γραμμές παραγωγής και 250 άτομα προσωπικό.
ΝΕςΣ247.ΓΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΝΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΙΖΑ

Μεταξύ τους ο Η. Κωστοπαναγιώτου


Ημερομηνία δημοσίευσης:28/03/2017



Περαιτέρω μείωση των βουλευτικών προνομίων ζητούν αιφνιδιαστικά, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής έντεκα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον τίτλο «Προτάσεις για αλλαγές στα προνόμια των βουλευτών και υπουργών», αναφέρουν:
«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σημαντικές θυσίες όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση εισφορών και φόρων, την ανεργία και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αδιέξοδων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Με τα συζητούμενα μέτρα για την "αξιολόγηση" ήτοι της  διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μείωσης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος  θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες, χωρίς να έχουμε πρώτοι εμείς δώσει το παράδειγμα του περιορισμού των οικονομικών απολαβών και προνομίων μας”.
Στο σημείο αυτό, οι έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν: “Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα παλαιότερα προνόμιά των βουλευτών έχουν περιοριστεί, ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα οφείλαμε προκειμένου να αρχίσει να ανακτά ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του προς τους εκπροσώπους του και το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα. Πιστεύουμε” τονίζουν, “ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περαιτέρω μείωση των προνομίων μας, μια πράξη που εκτός από την οικονομική θα έχει  συμβολική και ηθική αξία”.
Υπό αυτό το πρίσμα προτείνουν συγκεκριμένα:
Πρώτον, να γίνει μείωση κατά μέσο όρο 50% των συντάξεων που παίρνουν βουλευτές και πρώην Υπουργοί και εκείνοι που θα πάρουν βουλευτική σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή να ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν άλλες συντάξεις πάνω από 1.500€ ή εισοδήματα από άλλες πηγές αθροιστικά με τυχόν άλλες συντάξεις. Για το άθροισμα των συντάξεων βουλευτών και υπουργών να ισχύει και να αναγράφεται με σαφήνεια το όριο "πλαφόν" που ισχύει και θα ισχύει  για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
Δεύτερον, να μειωθεί η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση “κατά εύλογο ποσοστό”.
Τρίτον, η “φορολογία να γίνεται με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται και οι υπόλοιποι πολίτες (τα χρήματα που εισφέρουν από την βουλευτική αποζημίωση υπέρ των κoμμάτων τους να μη φορολογούνται, ομοίως και για τα έξοδα οργάνωσης γραφείου,   κίνησης κλπ)”.
Τέταρτον, να περιοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται σε Βουλευτές και λοιπά πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία και πρώην). Να συσταθεί διακομματική επιτροπή για την επεξεργασία πρότασης –σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- για τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη εν ενεργεία και πρώην πολιτικών προσώπων”. Ειδικά ως προς αυτό, συμπληρώνουν: “Ως  πρόταση για συζήτηση κατατίθεται η ακόλουθη: Επειδή πάρα πολλοί βουλευτές απασχολούν έναν ή δύο αστυνομικούς ως προσωπική φρουρά ή οδηγό, προτείνεται ο μέγιστος αριθμός των αστυνομικών, ο οποίος εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι πάνω από 500, να περιοριστεί στους 200. Οι αστυνομικοί αυτοί θα κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και θα χρησιμοποιούνται μόνον κατά περίπτωση ύστερα από αίτηση του Βουλευτή, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος ή ζητηθούν ένας ή περισσότεροι αστυνομικοί για παρουσία σε συγκεκριμένη εκδήλωση. Με την πρόταση αυτή θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα χρήματα και από την προτεινόμενη  μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ( 300 x25.000= 7.500.000 ευρώ)”.
Πέμπτον, να εφαρμοστεί η πρόταση που είχε γίνει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παραχωρούνται αυτοκίνητα στους βουλευτές. Για το σκοπό τούτο να γίνει σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης για τον περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που διατίθενται σε βουλευτές. Να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η απόσταση της εκλογικής περιφέρειας από την πρωτεύουσα, η νησιωτικότητα κ.α.”
Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι: Αννα Βαγενά, Γ.Δημαράς, Κ.Δουζίνας, Δημ.Εμμανουηλίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Ηλ.Κωστοπαναγιώτου, Αθ.Μιχελής, Αθ.Παπαδόπουλοςμ Ι.Σαρακιώτης, Μπέττυ-Ελισσάβετ Σκούφα, Ελένη Σταματάκη.
ORAFOK
WWW.LIDORIKI.COM 

O KΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠ.ΔΗΜ.ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΠΟΜΙΑ ΔΕΛΦΩΝ





Η λειτουργία του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας στους Δελφούς ήταν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση του βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου με με τον Γ.Γ. Δημόσιας ΤάξηςΔημήτριο Αναγνωστάκη, στην οποία παρευρέθηκε και η συντονίστρια της ΕΠΕΚΕ ΠΡΟ.ΠΟ βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.
Ο βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά την επαρκή κάλυψη της πόλης από τη σύσταση Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας που προβλέπεται στο πρόσφατο Π.Δ. για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς πέραν των αναγκών των μόνιμων κατοίκων επισήμανε τις αυξημένες απαιτήσεις που πηγάζουν από το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Δελφών είναι 2οι σε επισκεψιμότητα προορισμοί πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στη χώρα, καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Για το λόγο αυτό, αιτήθηκε να εξεταστεί από το υπουργείο η δυνατότητα σύστασης νέας δομής αστυνομικής υπηρεσίας στη δημοτική ενότητα Δελφών, πέραν της Τουριστικής Αστυνομίας, με την οποία θα διασφαλίζεται η εκπλήρωση όλων των αναγκών στα πλαίσια των αστυνομικών αρμοδιοτήτων.
Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση του βουλευτή για τη νέα δομή, και γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί άμεσα προς ενισχυτικές παρεμβάσεις έως ότου οριστικοποιηθούν οι βέλτιστες διορθωτικές ενέργειες.
 "DORIDA news" - .
ςwww.lidoriki.com 

30.3.17

EΠΙΣΟΔΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟΙ Τ0Υ 1937

Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα
Επεισοδιακή επίσκεψη σε δισκοπωλείο του 1937

«Το κομψό μουσικό κατάστημα με την μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση και το κομμένο σε κυβιστικά σχήματα "κόντρα πλακέ", έχει ζωηρή κίνηση. Οι ιδιαίτεροι μικροί θαλαμίσκοι, στους οποίους ο πελάτης ακούει την πλάκα, είνε διαρκώς "οκκυπέ".

Οι αβρές πωλήτριες με τη μαύρη ποδιά, δεν προφθαίνουν να περιποιούνται τον κόσμο. Είνε κόσμος κάθε είδους. Μια πολυτελής κυρία με το "πεκινουά" στην αγκαλιά, μια χαριτωμένη "μιντινέττα", ένας σοβαρός γκριζομάλλης κύριος, ένας λεπτεπίλεπτος νεαρός, ένας εργατικός ανθρωπάκος, όλες οι αντιπροσωπείες των κοινωνικών ποιοτήτων.

-Μπορώ ν' ακούσω τους τελευταίους δίσκους;
-Ευχαρίστως, κύριε, περάστε.



Υπάρχουν πάντοτε νέοι δίσκοι. Κάθε μήνα, τα εργοστάσια ξεφουρνίζουν δέκα ως δεκαπέντε νέα προϊόντα. Αρχίζει, λοιπόν, η ηχητική παρέλασις των μελοποιημένων στίχων με τη βοήθεια της βελόνης του γραμμοφώνου, ενώπιον του πελάτου:

"Τι να το κάνω αν λες πως μ' αγαπάς
κι' όλο για μένα πως καρδιοχτυπάς
αφού μέσ' στη ματιά σου
βλέπω την ξενοιασιά σου
κι' όλα τα βράδυα
λόγια και χάδια
όπου βρεθής σκορπάς"
-Βγάλτε το! Βγάλτε το! δυσανασχετεί ο πελάτης.
-Γιατί; Δε σας αρέσει;
-Το θέλω για τη γυναίκα μου. Δεν μπορεί να της πάω ένα κομμάτι που να λέη "σκορπάει χάδια όπου βρεθή"! Αυτό με θίγει!
-Όπως νομίζετε!
Και δοκιμάζεται άλλος δίσκος:
"Αγαπώ μια καστανή
μια κουκλίτσα αληθινή..."
-Άλλο, άλλο! διακόπτει πάλι ο πελάτης. Η γυναίκα μου είνε ξανθή. Αυτό το "αγαπώ μια καστανή", θα το παρεξηγήση!
-Θα σας άρεσε το "Θέλω με φιλιά να μεθύσω";
-Έχω και παιδιά, δεσποινίς. Δε μπορώ να βάζω στο γραμμόφωνο τέτοια πράμματα!
-Το "Έπαψες τρελλή να μ' αγαπάς";
-Μα τι λέτε τώρα;
-Το "Δεν είσ' αυτή π' αγάπησα";
-Αυτή είνε. Πως δεν είν' αυτή; Μα τι αηδίες γράφουνε βρε αδερφέ;
Και ο πελάτης φεύγει δυσαρεστημένος απ' το θαλαμίσκο, για να εισέλθη αμέσως άλλος:
-Εχετε αυτό το "ταγκό" του Σαίξσπηρ;
-Ταγκό του Σαίξσπηρ; ρωτάει η δεσποινίς κατάπληκτη.
-Μάλιστα. Αυτό το... "Να ζη κανείς ή να μη ζη!".
-Α! του Αττίκ θέλετε να πήτε.
-Του Αττίκ; Λοιπόν, δεσποινίς, ο Αττίκ έκλεψε τον Σαίξσπηρ.
-Μπορεί να έκλεψε και ο Σαίξσπηρ τον Αττίκ. Τέλος πάντων. Θέλετε να τ' ακούσετε;
-Αν είνε δυνατόν...
Το ακούει και του αρέσει.
-Έχετε τίποτ' άλλο;
-Πολλά.
-Θέλω ένα για τη μνηστή μου...
-Να σας δώσω.
Και μπαίνει στο γραμμόφωνο ένα από τα πολλά:
"Μαριτάνα, Μαριτάνα
αχ! ας νοιώσω κοντά σου
τον έρωτά σου
μια νύχτα μόνο..."
-Μα δεν τη λένε Μαριτάνα, δεσποινίς. Αλεξάνδρα τη λένε.
-Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα ταγκό μ' αυτό τ' όνομα.
-Τι να γίνη λοιπόν.
-Γράψτε σεις ένα.
-Εγώ; Πως είνε δυνατόν;
-Γιατί όχι; Όλος ο κόσμος γράφει ταγκό.
                                                   


Μια κυρία με ύφος επίσημο και δυνατά σφιγμένα τα χείλια εις ένδειξιν σοβαρότητος, μπαίνει στο κατάστημα.

-Πλάκες σας παρακαλώ.
-Ευχαρίστως.
Η βελόνα τίθεται εν ενεργεία:
"Κουράστηκα να σ'αγαπώ
ήρθ' ο καιρός να σου το πω
πως θα με χάσης..."
-Μα τι σαχλαμάρες είν 'αυτές. Εγώ ζω με τον άντρα μου δώδεκα χρόνια και είμαι ερωτευμένη μαζί του. Πως θα βάλω τέτοιο τραγούδι στο γραμμόφωνο;
-Μα μην το παίρνετε προσωπικά.
-Αλλά πως να το πάρω; Βάλτε κάτι άλλο.
-Το "Αν κάποτε σε χάσω";
-Χριστός και Παναγία!
Και η πελάτις χτυπάει ξύλο και φεύγει έξω φρενών!
                                                       


Η πολυβασανισμένη δεσποινίς "επί της πωλήσεως" περιποιείται τώρα μια μαμά με την κόρη της.

-Θέλετε το "Συγγνώμην σου ζητώ";
-Όχι κουταμάρες. Πρόκειται ν' ακούση τους δίσκους ο μνηστήρ της.
-Το "Μ' αρέσει να πονώ";
-Όχι σαδισμούς δεσποινίς!
-Τότε... να σας δώσω το "Σου δόθηκα";
-Το κορίτσι μου δεν εδόθηκε σε κανέναν κοπέλλα μου! Και να προσέχης πως μιλάς!...
-Με συγχωρείτε κυρία, δεν ήθελα...
-Τον κακό σου τον καιρό!
                                         


Είνε γενικό το κακό. Η πελατεία συνδυάζει το τραγούδι με τις προσωπικές υποθέσεις της. Ο σύζυγος, ο μνηστήρ, η φίλη, τα παιδιά, η πεθερά, η οικογένεια και οι γνωριμίες της παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην εκλογή του δίσκου. Το "Σ' αγαπώ" δεν μπορεί να το προσφέρη ο φίλος εις το γνωστό του ανδρόγυνον. Υπάρχει κίνδυνος να συμβή... δράμα τιμής! Το "Με κατέστρεψες" είνε φοβερόν δια την φίλην και συμβολίζει διαμαρτυρίαν δια τας οικονομικάς θυσίας που έγιναν προς χάριν της. Το "Δε σε πιστεύω ό,τι κι' αν λες" αποτελεί προσβολήν του χειρίστου είδους. Και τα λοιπά και τα λοιπά...

Όλα λένε κάτι που μπορεί να παρεξηγηθή. Ευτυχώς που υπάρχουν τρεις πλάκες... για τα μάτια. "Μάτια γαλανά", "Μάτια καστανά" και "Μαύρα είν' τα μάτια π' αγαπώ". Εδώ πλέον "διαλέγετε και παίρνετε"!

 (Δ.Κ.Ευαγγελίδης, Μάρτιος 1937, "Έθνος")

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)

http://paliaathina.com/gr

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ....Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ


Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017




Οι σφεντόνες δεν έλειπαν από τις κωλότσεπες των αγοριών εκείνα τα χρόνια.
Το περιοδικό ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ με τον Διαβολάκο και την σφεντόνα του
που χτύπαγε τους Γερμανούς ήταν ακόμα ένα κίνητρο.
Τα ψιλικατζίδικα πουλούσαν το ειδικό λάστιχο.....
Τις έφιαχναν από κλαριά δέντρων και υπήρχαν άφθονα και στους δρόμους
και στις αυλές.
Βάζανε κανένα τενεκεδάκι για στόχο και οι θερμότεροι κανένα σπουργίτι....
Υπήρχαν και ατυχήματα στον πετροπόλεμο με την πάνω γειτονιά....
Ανοιγμένα κεφάλια....μαυρίσματα στα πόδια στην καλύτερη.
Στις παρέες πάντα  υπήρχε και ο "τρομοκράτης" που δεν δίσταζε
να σημαδέψει το τζάμι της γειτόνισας που δεν χώνευε επειδή έδιωχνε
τα παιδιά που έπαιζαν κάτω από το παράθυρό της.
Μια φορά είχε βάλει στο πρεβάζι της ένα βάζο με βύσσινο και έγινε στόχος
του ζωηρού με αποτέλεσμα οι γειτόνισες να έρθουν στα χέρια η μια υπερασπίζοντας το βάζο της και η άλλη την παιδική αθωότητα του γυιού της.

Πίσω στα παλιά




ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Για μη αποτροπή εμπορίας ανθρώπων και εξαναγκαστικής εργασίας καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, έπειτα από εξέταση προσφυγής Μπαγκλαντεσιανών εργατών στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας
Την απόφαση του για την υπόθεση της Μανωλάδας του 2012 εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.


Το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας παραβίαση του άρθρου 4 § 2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις εκμετάλλευσης αλλά και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Η υπόθεση αφορά την καταγγελία των μεταναστών ότι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε φυτείες φράουλας.

Η υπόθεση των "ματωμένων" φραουλών

Οι προσφεύγοντες είχαν προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα με την υπόσχεση λήψης μισθού 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας.
Όπως κατήγγειλαν, εργάζονταν καθημερινά 12 ώρες, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Το Φεβρουάριο, Μάρτη και Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους.
Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους, προσέλαβαν άλλους μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Φοβούμενοι ότι δεν θα τους καταβληθούν οι μισθοί, 100 έως 150 εργαζόμενοι άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους  ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους.
Οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και η υπόθεση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου παίρνοντας διαστάσεις και στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου και για εμπορία ανθρώπων. Στην πορεία της δίκης οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.
Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το Κακουργιοδικείο Πάτρας τους αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα οι ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες.
Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της αποφάσεως που εκκρεμεί επί του παρόντος και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων δεν είχε εξεταστεί σωστά. Το αίτημα απορρίφθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την εμπορία ανθρώπων έγινε οριστική.
Μετά και από αυτή την απόφαση, 42 από τους εργάτες, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative.
ΝΕWS247.GR 

100 XΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ :Η ΑΝΑΤΟλΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΥΠΟ ΒΟΥΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΙΓΡΑΦΙΕΣ

Καβάλα, Σέρρες και Δράμα μετά την κατάληψη τους από Γερμανούς και Βούλγαρους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φωτογραφίες του Imperial War Museum
O χώρος της Μακεδονίας, στις αρχές του περασμένου αιώνα, υπήρξε ένα σκηνικό όπου τα σύνορα άλλαζαν συνεχώς. Τον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα που ξεκίνησε το 1904 ακολούθησε η Νεοτουρκική Επανάσταση του 1908 και οι Βαλανικοί Πόλεμοι του 1912-13. Το σκηνικό έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο με το ξέσπασμα του Α' ΠΠ, τον Αύγουστο του 1914.

AdTech Ad

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1915 η Βουλγαρία προσχωρούσε επίσημα στο πλευρό των Γερμανών και του συμμάχων τους και τον Μάιο του 1916 τα βουλγαρικά στρατεύματα περνούσαν από το οχυρό του Ρούπελ κατευθυνόμενα νότια καθώς η Αθήνα είχε ανάψει το πράσινο φως για την έλευση στις δυνάμεις του Άξονα. Η Μακεδονία ήταν διχασμένη, στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις και στην Ανατολική που αστραπιαία κατελήφθη από τους Βουλγάρους. 
Στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας επιβλήθηκε μία ιδιαίτερα σκληρή κατοχή με περιορισμούς και απαγορεύσεις, προβλήματα επισιτισμού και επιστράτευση  ανδρών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στη Σόφια, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, τον Απρίλιο του 1917, περίπου 6 χιλιάδες άτομα πέθαναν από ασιτία μόνο στην περιοχή της Καβάλας.
Καθορίσθηκε νέα ισοτιμία ανάμεσα στη δραχμή και το λέβα, ιδιαίτερα ευνοϊκή για το βουλγαρικό νόμισμα, ενώ επιβλήθηκε η διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία και η χρήση της στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα, συλλήψεις για ασήμαντες αφορμές, φυλακίσεις δίχως αιτιολογημένες δικαστικές αποφάσεις, υποχρεωτική παροχή εργασίας (αγγαρείες), προπηλακισμοί και ταπεινώσεις σε βάρος των Ελλήνων αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας.
Η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί παρουσιάζεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι οποίες αποτελούν μέρος του πλούσιου αρχείου του  Imperial War Museum του Λονδίνου.

Καβάλα

Βούλγαροι στρατιώτες στο κάστρο και στο λιμάνι της Καβάλας
Καθημερινή ζωή από τους δρόμους και την αγορά της Καβάλας

Δράμα

Διανομή φαγητού σε κατοίκους της Δράμας
Ο συνταγματάρχης Μπουρμόβ μαζί με άνδρες της 10ης Βουλγαρικής Στρατιάς και δίπλα του ο αντισυνταγματάρχης Χάμπατσιφ, Γερμανός επικεφαλής του 
Επιτελείου της Δράμας.




ΝEWS247.GR