Συννεφιασμένο ..χάραμα στο χωριό μας ..
Καλημέρα Λιδορικιώτες ….καλημέρα Greece , United States , Germany , Cyprus , Ukraine , United Kingdom , Switzerland , Poland , καλημέρα ξενητεμένα αδέρφια ..
Καλημέρα και στους χθεσινούς επισκέπτες-φίλους μας , από : Athens , Patrai , Thessaloniki , Larisa , Chicago , Nicosia , Mariupol , Chalandri , Zurich , London , Stuttgart , Nea Ionia , Zabrze , Norman , Kastoria , Worth Kavala , Nea Smirni , Sparti , Kozani , Iraklion , Xanthi , Frankfurt am Main , Volos , Khania , Friedrichshafen , Korinthos .
Παραμονή τ’ Λαζάρ , σήμερα αδέρφια , και ήταν μιά , πραγματικά , ευχάριστη έκπληξη , το ότι συναντήσαμε αρκετές παρέες παιδιών , που κρατώντας τα ανθοστόλιστα καλαθάκια , τα ‘λεγαν …
…χρόνια είχαμε να ακούσουμε τα ..λάζαρα ..
Γιά να θυμηθούμε όμως , τα παλιά Λιδορικιώτικα Λάζαρα :
Οι παρέες , που λέγαν το Λάζαρ' ήταν τέσσερα κορίτσια , μπορεί και περισσότερα , και ένα αγόρι , που χρησίμευε γιά συνοδός , φυλαχτάρης και γιά να κρατάει το στολισμένο με δεντρολίβανο , και άλλα λουλούδια , καλάθι .
Στο χωριό μας , απ' ότι λένε οι παλιότεροι , ο μπάρμπα Γιάννης Αναγνωστόπουλος , ο Σιουκαράς , ντυνόταν τσολιάς , μάζευε και τα κορίτσια της γειτονιάς και γύρναγαν τα σπίτια του χωριού και τα 'λεγαν . Παλιότερα , έλεγαν το Λάζαρ' σ' όλο το χωριό κι' όταν μπορούσαν πήγαιναν και σ' άλλα κοντινά χωριά , γιά περισσότερες ..εισπράξεις .
Η αρχή γίνεται απ' την Εκκλησία του χωριού με ειδικό τετράστιχο - επίκληση προς τον Άγιο γιά βοήθεια , αφήνοντας και λίγες δραχμούλες .
Ύστερα , πήγαιναν από σπίτιν σε σπίτι και τελειώνοντας το βράδυ , λένε Λάζαρ' σε κάποιο δέντρο , που το καταριώνται, το χτυπάνε με τα μπαστούνια τους , και τ' αφήνουν εκεί σπασμένα και φεύγουν . Οι χωριανοί πρόσεχαν πολύ να μην είναι το δικό τους σπίτι το τελευταίο και ειπωθούν εκεί τα ..κακά λόγια , τελειώνοντας , και φέρουν γρουσουζιά . Στο σπίτι του φυλαχτάρη , στο τέλος , γινόταν ακριβοδίκαιη μοιρασιά των εισπράξεων .
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
· Μνήμη μαρτύρων Ζήνωνος, Αλεξάνδρου, Θεοδώρου, Μακαρίου στην Αφρική (Γ' αι.).
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…
1195 : Ο Ισαάκιος Β' Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ' Άγγελο, ο οποίος και ανεβαίνει στον θρόνο.
1444 : Τουρκικές δυνάμεις, υπό το Μουράτ Β', νικούν στη Βάρνα τα χριστιανικά στρατεύματα (Σταυροφόροι από Ουγγαρία, Πολωνία, Βλαχία και Τρανσυλβανία) με αρχηγό το Βασιλιά της Ουγγαρίας Λαδίσλαο. Αυτή η ενέργεια είναι η τελευταία απόπειρα βοήθειας χριστιανικών κρατών στην Κωνσταντινούπολη, που την απειλούσαν οι Τούρκοι.
1763 : Αποκεφαλισμός από τους Τούρκους στη Σμύρνη του νεομάρτυρα Δήμου αππό την Ανδριανούπολη.
1821 : Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' . Την ημέρα του Πάσχα 5.000 Γενίτσαροι κάνουν έφοδο στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον χλευάζουν και τον απαγχονίζουν στη μεσαία από τις τρεις εξωτερικές πύλες του Πατριαρχείου, που από τότε παραμένει κλειστή.
1821 : Την ημέρα του Πάσχα τα σπετσιώτικα πλοία φτάνουν στα ψαρά και αναγγέλουν την έναρξη της Επαναστάσεως. Οι Ψαριανοί επαναστατούν και αποφασίζουν να κινηθούν γρήγορα κατά των Μικρασιατικών παραλιακών περιοχών.
1821 : Μετά από πολιορκία του φρουρίου της Άμφισσας από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που είναι μέσα, αναγκάζονται να παραδοθούν.
1826 : Τα μεσάνυχτα της Κυριακής των Βαϊων και ενώ η πόλη του Μεσολογγίου βομβαρδιζόταν από την ξηρά και τη θάλασσα από τις δυνάμεις του ιμπραήμ, οι ηρωικοί υπερασπιστές της, επιχειρούν έξοδο. Δυστυχώς, όμως, το σχέδιο εξόδου είχε προδοθεί από κάποιον Βούλγαρο και, απέτυχε με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν οι ΈΛληνες. Από τους 800 Έλληνες αμάχους και τους 5.000 πολεμιστές σώθηκαν περίπου 1.300. Σοβαρές όμως ήταν και οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων.
1826 : Ο θρυλικός πρόκριτος του Μεσολογγίου Χρήστος Καψάλης κατά τη διάρκεια της ηρωικής εξόδου των υπερασπιστών της πόλης, ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη του Ανεμόμυλου, όπου είχαν καταφύγει 600 περίπου ασθενείς, ανάπηροι και πολλές γυναίκες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι καθώς και εκατοντάδες Τουρκοαιγύπτιοι.
1941 : Προσέρχεται Γερμανός Συνταγματάρχης για την οπαραλαβή του Οχυρού "Παλιουριώνες", - στο Ανατολικό Μπέλες, - που δεν καταλήφθηκε κατά τον τριήμερο αγώνα από τους Γερμανούς. Ο Γερμανός Συνταγματάρχης προσφωνεί το διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας το θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση. Στη συνέχεια τον οδηγεί να επιθεωρήσει το γερμανικό τάγμα και διατάζει την ύψωση της Γερμανικής Σημαίας, μετά από την αποχώρηση της φρουράς του Οχυρού. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και για τους διοιτητές των Οχυρών Λίσσε - Πυραμιδοειδές - Περιθωρί, Εχίνος, Νυμφαία και Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα) .
Τέλειωσαν σήμερα τα σχολεία αδέρφια , κι’ απο αύριο θα φανεί αν θα έχουμε κόσμο φέτος , στο χωριό μας , το λέμε γιατί τα ..σημεία των καιρών δεν είναι και τόσο ευχάριστα..κάτι οι..άγονες γραμμές , κάτι οι ..σοκολάτες ..Παυλίδη , κάτι ..σου ‘πα , κάτι..μου ‘πες , κάτι και οι..ενδεχόμενες ..εκλογές , κουμπώθηκε ο κόσμος και δεν μετακινείται φαίνεται …θα ..δείξει , όμως..έχουμε μέρες ακόμα..
Καλό σας μεσημέρι αδέρφια ..
Απ’ το χωριό μας με αγάπη……………Κ.-
No comments:
Post a Comment