13.9.10

ΑΠΛΟΪΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ , ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ , ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - 5ο

                    

                          Του  Ιωάννη Κων. Θάνου

   11. Τούτα τα πνευματικά μου προβλήματα , εδώ και μερικά χρόνια κάποια λύση πως μπορούν να βρουν μου φαίνεται . Σε τούτο η αρχαία Καλλίπολη, - το σκεπασμένο απ' τη λίμνη του Μόρνου Κάλλιο - σημαντικά και θεμελιακά , μου φαίνεται , βοήθησε . Χρόνια και χρόνια μαζί με άλλους διαλαλούσα προφορικά και γραπτά , πως ετούτος ο τόπος πρέπει ν' ανασκαφτεί και τα μυστικά του να μας δώσει ν' αναγκαστεί . Κι 'οχι μόνο τούτος ο συγκεκριμέμος , αλλά κι άλλοι αρκετοί , όπως ανάμεσα  Μαλανδρίνο και Πεντάπολη και σχεδόν όλη η παραθαλάσσια Δυτική Ρούμελη .

   Το επίσημο κράτος τις παρακλήσεις μας αγνόησε και περιφρονούσε , για να θυμηθεί την τελευταία ώρα , όταν τα νερά της λίμνης το Κάλλιο σκέπαζαν . Μολαταύτα πολλά από τα μυστικά του οι αρχαιολόγοι - και τη νύχτα δουλεύοντας ! - να πάρουν κατάφεραν . Κι ανάμεσά τους κάπου πεντακόσια σφραγίσματα αλληλογραφίας - σωστό εργοστάσιο κατασκευής τους . Κι ολόκληρο αρχείο - το πιό καλά σωζόμενο που στους χρόνους εκείνους γνωρίζουμε . Με αποτέλεσμα μερικοί τη θαρρετή τους γνώμη να διαλαλήσουν για ευρήματα , που οδηγούν στην αναμόρφωση ή ανατροπή της αρχαίας ιστορίας - άλλο αν κάποια ξαφνική ή αθέλητη μετάθεση γι' ανταμοιβή τους , λέγεται στάθηκε .

   Κι αναρωτήθηκα κι' αναρωτιέμαι, που πήγαιναν ή που απευθύνονταν όλα τούτα τα " έγγραφα " που με τις σφραγίδες σφραγίζονταν ; Όχι βέβαια στις νωστές μας ιστορικές πόλεις , που τον πολιτισμό τους διαλαλούσαν και μελεπτομέρειες γνωρίζουμε , γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις πολλά για την Καλλίπολη θα ξέρσμε και περισσότερα κι απ' αυτές θα αναφέρονταν .

   Θα πρέπει λοιπόν - η κοινή λογική εδεν λέει ;- να πήγαιναν σε λιγότερο ή καθόλου γνωστές πόλεις , που όμως - όσο κι αν ο γραπτός λόγος περιφρόνησε - θα είχαν και πολιτισμό και οικονομική υπόσταση και πολιτική οργάνωση , που για λόγους καθαρά αντιζηλίας , οι πρώτες στην αφάνεια  έριξαν και με σκοτάδι σκέπασαν . Γι αυτό και ούτε - με τη βοήθεια των νερών της λίμνης - συνέχεια δόθηκε και στο εώτημα τούτο απάντηση απ' τους αρμόδιους δεν ακούσαμε .

   Όμως του Δημοσθένη που προαναφλεραμε η εκστρατεία , της Αιτωλικής Συμπολιτείας η πολιτική και κοινωνική ωρίμανση , των Γαλατών η επιδρομή , ο πρόσκαιρος βάρβαρος θρίαμβος και η μεταγενέστερη ολοκληρωτική καταστροφή τους μαρτυρούν την ενότητα του Δυτικού Ελλαδικού χώρου , που απλωνόταν από τη Θεσσαλίατη Φθιώτιδα κι έφτανε ως το Θέρμο και την Καλυδώνα και μάλλον περιλάμβανε και την Ήπειρο , αποδεικν΄θουν την κοινή τους μοίρα αρχικά ίσως ασυνείδητα και μετά συνειδητοποιημένη .

   Μου φαίνετα στ' αλήθεια και πάλι , πως ο κάποιος πιό ατόφιος μυθολογικός άνθρωπος την ενότητα τούτη να σκιαγραφήσει άφησε με του Ηρακλή το τραγικό τέλος , που απ' την Καλυδώνα ξεκίνησε , την Πυρά της Οίτης σαν μνήμα του διάλεξε , στην κορφή της για στερνή φορά σαν άνθρωπος βασανισμένος την πνοή του άφησε και με του Μαλλιακού και της Φθίας το αντίκρυσμα έσβησε ...

 

  Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ....

No comments: