21.12.10

ΟΙ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ " ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ "..

 

Λιδορικι στολισμένο 002

 

    Κοντο..ζυγώνουν , αδέρφια οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς , κάθε  “ τόπος “ στην Πατρίδα μας , έχει και τα..ξεχωριστά δικά του έθιμα , πέρα απ’ τα γενικά και καθιερωμένα ..

   Βέβαια , όλες οι περιοχές , έχουν πολλά κοινά γιορταστικά στοιχεία , που έχουν βαθειά τις..ρίζες τους στην Ελληνική μας παράδοση , και ΄..πάνε από γενιά σε..γενιά , με προσθαφαιρέσεις φυσικά , ..συρμού και πολλών ..άλλων , ένεκεν , αλλά ο βασικός κορμός , ευτυχώς , μένει..σταθερός και ..αναλλοίωτος .

  Όσοι μεγαλώσαμε στην επαρχία , στα χωριά μας δηλαδή , και έχουμε και κάποια..ηλικία , στην..εφηβεία της..ωριμότητας , π’λένι , τα ‘χουμε ζήσει όλα αυτά τα όμορφα έθιμα , και δεν σας κρύβω , πως μας..ξενίζουνν , η μάλλον  μας…ξυνίζουν , κάτι μεσο..βέζικες , παρεμβάσεις , που πολλές και ..πολλοί , μοντερνο..φέρνοντες ..Eyro-vlahoi , κάνουν ..μασκαρεύοντας την Ελληνική παραδοσιακή ..κουζίνα , π.χ , με κάτι..αλά..κρεμ , και σως..μαδέρια , σόρυ , μαδέρα , ήθελα να πω..

   Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν σήμερα αυτό το..ταξείδι , στο Λιδορικιώτικο όμορφο παρελθόν , κι’ ας δούμε πως θυμάται  τις  “Λιδορικιώτικες γιορτάδες “ , η αγαπημένη μας χωριανή , φίλη και..συγγένισσα Σοφία Καραχάλιου – Παλαιολόγου , που πριν μερικά χρόνια έβγαλε ένα μικρό βιβλίο , και ..μπράβο της , γεμάτο με..χρώματα , αρώματα και ..γεύσεις ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ , ο τίτλος του :

“  Αναμνήσεις “..

ΤΑ   Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α .

- " Τα χρόνια εκείνα , είχανε σε κάθε σπίτι " μανάρια ", αρνιά και γουρούνια , χοιρίδια και σαν έφταναν τα Χριστούγεννα , τα έσφαζαν γιά να έχουν κρέας για της γιορτές . Οι νοικοκυρές , άρχιζαν τις προετοιμασίες ,πολύ καιρό πριν την παραμονή των Χριστουγέννων , ζύμωναν ψωμιά και τα έψηναν στους φούρνους , καίγοντας ξύλα . Τα ψωμιά αυτά , τα στόλιζαν με ένα σταυρό από ζυμάρι και με τα χείλη ενός μικρού ποτηριού , έφτιαχναν κύκλους , που συμβόλιζαν μικρά αρνάκια . Έβαζαν επάνω τους και αμύγδαλα και στο εσωτερικό τους ένα νόμισμα . Όποιος έβρισκε το νόμισμα , ήταν ο τυχερός της χρονιάς . Τα ψωμιά αυτά τα έλεγαν " Χριστόψωμα ".

Έφτιαχναν και κάτι κουλούρες , γιά τα μικρά παιδιά και τα βαφτιστήρια . Τις στόλιζαν κι' αυτές με διάφορα σχέδια , " κεντήματα ", βάζοντας στη μέση ένα αυγό και ρίχνοντας επάνω ζάχαρη . Την μέρα των Χριστουγέννων , μαζεύονταν όλοι μαζί , συγγενείς και φίλοι , έτρωγαν και γλεντούσαν , τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια ".

 

 

Η   Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α .

- " Όλες οι νοικοκυρές , ετοίμαζαν γιά την Πρωτοχρονιά παραδοσιακά γλυκά όπως : τον μπακλαβά με αμύγδαλα η καρύδια και την ρυζοριβανή κι' απ' ότι θυμάμαι , μοσχοβόλαγε ο τόπος απ' τη μυρωδιά . Το πρωί της Πρωτοχρονιάς , έστελναν τα μικρά παιδιά , με ένα κανάτι στη βρύση , γιά να πάρουν νερό , το οποίο έπρεπε να πάνε " αμίλητο " στο σπίτι, δίχως δηλαδή να μιλήσουν με κανένα στο δρόμο . Όταν τα παιδιά έφερναν τα νερό , τότε έλεγαν οι νοικοκύρηδες τη φράση : " Όπως τρέχει το νερό στη βρύση έτσι να τρέχει και το " βιό " , στη ζωή , στο σπίτι ". Στέλναν και γλυκά , σκεπασμένα σ' ένα πιάτο με μιά πετσέτα , στους συγγενείς , οι οποίοι με τη σειρά τους , έστελναν κι' αυτοί ".

ΤΑ   Φ Ω Τ Α .

Στις 6 του Γενάρη , ήταν η γιορτή των Θεοφανείων η Φώτων . Εκείνη την ημέρα γινόταν ο μεγάλος αγιασμός των υδάτων ώστε όλα τα νερά να εόναι αγιασμένα . Πήγαιναν τότε και πάντιζαν με αγιασμό τα σπίτια , τα χωράφια και τ' αμπέλια τους , γιά να είναι ευλογημένα και να έχουν καλή σοδειά . Όσοι είχαν φτιάξει κρασί , την ημέρα αυτή δοκίμαζαν να δούν ποιό είναι το καλύτερο ! ". -

 

Συνοπτικά , όπως διαπιστώσατε , αγαπημένοι μου φίλοι , περιγράφει η φίλη μας η κυρία Σοφία , τις γιορτάδες στο χωριό μας , αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο , στη διαδικασία , στις..δουλειές ,δηλαδή στο..πρακτικό μέρος , υπάρχουν όμως πολλά άλλα που θα πρέπει να θυμηθούμε και να αναφέρουμε , πέρα απ' το..διαδικαστικό κομμάτι , και με τον ερχομό κάθε γιορτής , θα προσπαθήσουμε , όλοι μαζί  να προχωρήσουμε και λίγο πιό ..πέρα , σε άλλες..πλευρές της τότε , και της τώρα ίσως , Λιδορικιώτικης ζωής , γι' αυτό και όποιος απ' τους φίλους της σελίδας , έχει κάτι σχετικό , φωτογραφία , μαρτυρία , ιστορία κάποιο περιστατικό , ίσως , να το δώσουν γιά δημοσίευση στην Λιδορικιώτικη σελίδα , ρποσφέροντας έτσι σημαντική υπηρεσία στο χωριό μας και ειδικότερα στους νέους μας , η σελίδα είναι στη διάθεση΄Ο Λ Ω Ν  Τ Ω Ν  Λ Ι Δ Ο Ρ Ι Κ Ι Ω Τ Ω Ν .....και με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε κάθε συνεργασία .

 

TA ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ .


Πολλοί φίλοι μας , αδέρφια , μας ρωτούν γιατί στα στα Λιδορικιώτικα γλυκά των...γιορτάδων δεν αναφέρουμε τα μελομακάρονα , είναι πολύ απλό αγαπημένοι μου φίλοι , γιατί τα μελομακάρονα δεν υπήρχαν στο..Λιδορικιώτικο , και όχι μόνο , γλυκο...λόγιο .Είναι ...ξενόφερτο , γιά την περιοχή μας , γλυκό με ..προσφυγική , μάλλον , καταγωγή , που μπήκε στη ζωή μας κι' έμεινε .

image

Τα βασικά Λιδορικιώτικα γλυκά , είδικά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς , ήταν και , πιστεύω εξακολουθούν να , είναι ο Μπακλαβάς , με καρύδι η μύγδαλο , οι κουραμπιέδες και...δευτερότερο η ..ρυζοριβανή .

image

Μπακλαβάς …πολύφυλλος και..καλογεμισμένος !!!

Ο ..βασιλιάς πάντως ήταν ο μπακλαβάς , με πολλά φύλλα , ανοιγμένα στο χέρι φυσικά , μπόλικη ...γέμιση και λίγο αγνό γίδινο βουτυράκι , ήταν...Θεός , το ίδιο και οι κουραμπιέδες , με τα.. μυγδαλάκια τους και το φρέσκο γίδινο βούτυρο , να ...λειώνουν στο..στόμα , όπως έλεγαν οι μανάδες μας , αυτό ήταν το...τεστ..ποιότητας και..γεύσης …

image

Παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς , με αλεύρι η..σιμιγδάλι .

Τα μελομακάρονα , μπήκαν σιγά-σιγά στη ζωή μας , απ' τους Αθηναίους , που έφερναν στις γιορτές όταν έρχονταν , και φυσικά οι χωριανές μας κυρίες πήραν τη συνταγή και άρχισε η..παραγωγή . Πάντως προσωπικά , θυμάμαι , λόγω και..ειδικότητας , πως μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 60 , που είχαμε το ζαχαροπλαστείο στ' Αλωνάκι , τα μελομακάρονα ήταν..άγνωστο είδος , και δεν θα μπορούσε να είναι γιατί όπως είπαμε , είναι γλυκό Μικρασιάτικο .

image

Πέρα όμως απ' τα..κύρια γλυκά , υπήρχαν και τα..επικουρικά , στα οποία εκτός απ' τη ρυζοριβανή , περιλαμβάνονταν και τα..λουκουμάκια , τα φοντανάκια , τα σοκολατάκια αλλά και τα..τυλιχτά , όπως τα λέγαμε , του ζαχαροπλαστείου , ακόμα οι νοικοκυρές , σπάνια όμως , έφτιαχναν και κανταίφι και αργότερα και γαλακτομπούρεκο , βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το..χαλβά , τον κλασσικό χαλβά , με λάδι , αλεύρι η σιμιγδάλι , που τον λέγανε και μαλαχόζι , και σ' όλα αυτά προσθέστε και τις..τηγανήτες , που ήταν και πολύ νόστιμες αλλά και...εύκολες .

image

Το..κερασάκι , που πάει..παντού …

image

..Λαχταριστό..βύσινο !!

image

Συκαλάκι , σπιτικό..

Τέλος θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι νοικοκυράδες , φρόντιζαν να φτιάξουν , την κατάλληλη εποχή , και τα γλυκά του κουταλιού , κεράσι , βύσσινο , σύκο , κυδώνι , σταφύλι , κ.α , γιά να φιλεύουν τους επισκέπτες , ακολουθώντας την..παράδοση....

Βέβαια , τον παλιό καλό..καιρό , θα πρέπει να θυμίσουμε και να τονίσουμε , βεβαίως..βεβαίως , πως και το..όλον διαδικαστικόν , του φιλέματος και της εν γένει..περιποίησης του επισκέπτη , του μουσαφίρη , είχε άλλη ..ομορφιά , άλλη ..επισημότητα , άλλη…ζεστασιά , γιατί , κακά τα ψέματα , είναι άλλο να σου φέρνει η ..νοικοκυρά , το βαζάκι με το..γλυκό της , το..χειροποίητο , το..μοσχοφκιαγμένο , και το κουταλάκι σου , να πάρεις όσο θες , με το δροσερό νεράκι σου , στις κεντητές ..πετσέτες , κι’ άλλο , να σου..βάζουν μροστά σου , ένα δίσκο με ..τυλιχτά , του..μαγαζιού , που μπορείς με ένα ..ευρώπουλο να φας και στο..ζαχαροπλαστείο…

…Άλλα..έθιμα , άλλοι..καιροί , και κυρίως , άλλοι..άνθρωποι…

image

Κυδώνι , το..αξεπέραστο !!

Πολλά έχουν αλλάξει αδέρφια , στη Λιδορικιώτικη ζωή , πολλά..ξένα στοιχεία έχουν μπει στη ζωή μας , χωρίς όμως αυτό καθ' αυτό , να είναι κακό , δηλαδή να προσθέτουμε νέα στοιχεία στην ζωή μας , όχι αδέρφια , δεν είναι κακό , το κακό είναι ότι...ξενομανίας ένεκεν διαγράφουμε βασικά στοιχεία της δικής μας ..ζωής , παριστάνοντας...κάποιους..άλλους που δεν είμαστε..

Ξέρετε τι σημαίνει ..διαγραφή της παράδοσης ; Διαγραφή των..εθίμων μας ; Απλά ..απλά , διαγραφή του..παρελθόνυος μας ..

Καλό σας βράδυ , να είστε όλοι καλά……Κ

No comments: