Πωλητήρια 5 αστέρων στο Σύνταγμα
Ενα από τα ξενοδοχεία-σφραγίδες της Αθήνας, από τις καλύτερες μονάδες που διαθέτει η Ελλάδα, το NJV Athens Plaza έχει βάλει πωλητήριο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια
Επαφές με ξένους
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα μεσιτικά γραφεία έχουν εντάξει εδώ και πολλούς μήνες στο χαρτοφυλάκιό τους το Αthens Plaza και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ξένους κυρίως επενδυτές
Το ξενοδοχείο NJV Athens Plaza στο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας αναζητά επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να διαθέσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής", η αρχική τιμή του ξενοδοχείου, πριν από την οικονομική κρίση, ξεκινούσε κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες έπεσε στα 150 εκατ. ευρώ.
Αλλωστε, όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες την αγορά, η χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά κακή για την τοποθέτηση τόσο μεγάλων κεφαλαίων για ένα ξενοδοχείο, ακόμη κι αν το NJV Athens Plaza είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο και σημαντικό brand στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.
Μαζί με το "Μεγάλη Βρετανία" και το "King George" αποτελούν τη χρυσή τριάδα των ξενοδοχείων της Αθήνας με ένδοξες στιγμές στο παρελθόν, αλλά και με πολλά προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Αφενός η οικονομική κρίση και η πτώση του τουρισμού στην Αθήνα και αφετέρου τα συνεχή επεισόδια στο κέντρο και η πλήρης απαξίωσή του έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στους τζίρους των ξενοδοχείων πέριξ της Πλατείας Συντάγματος.
Το NJV Athens Plaza είναι φυσικά πέντε αστέρων και διαθέτει 159 δωμάτια και 23 υπερπολυτελείς σουίτες. Παράλληλα, λειτουργούν εστιατόρια, μπαρ και πλήρως εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος της δεκαετίας του '70 και ονομαζόταν Athens Meridien.
Tα ξενοδοχεία του κέντρου είναι η κορυφή του παγόβουνου στον κλάδο, λένε οι ειδικοί της αγοράς. Περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια μεσιτικών γραφείων και ιστοσελίδων πώλησης ακινήτων. Ωστόσο, κάποιοι δεν αποκλείουν ο αριθμός των μονάδων που έχουν βάλει πωλητήρια, επίσημα ή ανεπίσημα, να ξεπερνά τις 3.000. Πρόκειται για περίπου το 30% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, το οποίο αποτελείται από 9.500 ξενοδοχεία.
Κτηματομεσίτες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ξενοδοχεία προς πώληση τονίζουν με νόημα: "Τα ξενοδοχεία που πωλούνται είναι εκατοντάδες και οι τιμές που ζητούνται είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από 3 χρόνια. Ομως, οι ξένοι με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, κυρίως Αραβες, Ρώσοι, Τούρκοι και Αμερικανοί, ξέρουν ότι οι τιμές μέσα στο 2012 θα πέσουν ακόμη περισσότερο και θα πάρουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες... κοψοχρονιά".
King George
Στον αέρα η σύμβαση 20 χρόνια πριν λήξει
Μένουν μέχρι να βρεθεί ενοικιαστής. Αυτή πιθανότατα είναι η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της Eurobank, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα, και του μισθωτή, δηλαδή του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η διαχειρίστρια εταιρεία αποφάσισε να λύσει τη συμφωνία μίσθωσης που έληγε το 2031. Το "βελούδινο" διαζύγιο, 20 χρόνια νωρίτερα από τη λήξη, γίνεται καθώς η υποβάθμιση του κέντρου της πόλης, αλλά και τα επεισόδια που διαδραματίζονται προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων.
Κάποιοι, πάντως, γνωρίζοντες την αγορά, δεν αποκλείουν να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για αλλαγή των όρων της συμφωνίας που υπεγράφη το 2001 και μείωση του ενοικίου. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο όμιλος Eurobank θα αναζητήσει νέο μισθωτή, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία ενός από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, το οποίο έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως πριν από μερικά χρόνια και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συνολική επένδυση στην οποία είχε δεσμευθεί να προβεί ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη έφθανε περίπου το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη Βρετανία
Πλήρωσε ακριβά τους μπαχαλάκηδες
Οι σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με τα επεισόδια που συχνά τις "συνοδεύουν", έχουν πλήξει σημαντικά τα μεγέθη των ξενοδοχείων που εδρεύουν στην "καρδιά" της πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" (το οποίο ελέγχεται από τη Λάμψα) είδε τα έσοδά του τον Οκτώβριο να υποχωρούν σε ποσοστό 41%, με την πληρότητα να φθάνει μόλις το 23%. Τα έσοδα δωματίων ήταν μειωμένα κατά 33% και τα έσοδα εστίασης κατά 48%. Oπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εισηγμένης, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για "ανίκανο και ανύπαρκτο κράτος", χαμένο από όλη αυτήν την κατάσταση βγαίνει τόσο το Δημόσιο (καθώς ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος είναι μειωμένα κατά 41%) όσο και ο Δήμος (όπου το δημοτικό τέλος επί ακαθάριστων εσόδων καθώς και αυτό των παρεπιδημούντων είναι επίσης μειωμένα κατά 41%). Η εταιρεία υπογραμμίζει, με τη χαρακτηριστική σημείωση "περαστικά στους μετόχους μας και στη χώρα μας", ότι η κρίση "χτυπάει" και την απασχόληση. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχει χαθεί το 17,4% του δυναμικού του ξενοδοχείου (384 άτομα από 465 άτομα το 2007).
Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗ
dkanellis@pegasus.gr
Μακεδονία Παλλάς
Διεθνής διαγωνισμός για τον νέο ιδιοκτήτη
Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί το "Μακεδονία Παλλάς", μετά την απόφαση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που μισθώνει το ξενοδοχείο, να σπάσει τη συμφωνία με το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ο όμιλος επισήμανε ότι τα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο που δίνονταν ως ενοίκιο ήταν δυσβάσταχτα αυτή την περίοδο, όπου η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 40%.
Υποστηρίζει ότι ζήτησε μείωση του μισθώματος κατά 20%, γεγονός που δεν το αποδέχθηκε το ΙΚΑ. Από την πλευρά του, το Ταμείο τονίζει ότι προχωρά άμεσα σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό προκειμένου να βρεθεί άμεσα νέος εκμισθωτής. Το ξενοδοχείο σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης είναι συνδεδεμένο με τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
Από τα μπαλκόνια του, που βλέπουν στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχαν απευθυνθεί δεκάδες φορές στον λαό οι ηγέτες της Μεταπολίτευσης. Εξω από την πόρτα του συνωστίζονταν κατά χιλιάδες οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα χρόνια που ακολούθησαν το 1974. Η πολιτική ιστορία του "Μακεδονία" αρχίζει το 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου την πρώτη Διεθνή Εκθεση μετά τη δικτατορία, "την πρώτη μεταπελευθερωτική Εκθεση", όπως είπε:
Ποτό στο "Κορλεόνε
Με το πέρασμα των ετών, το ξενοδοχείο έγινε το κατάλυμα του πρωθυπουργού, του Υπουργικού Συ?βουλίου, αλλά και των ηγετών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμενε πάντα στην ωραιότερη σουίτα στον 6ο όροφο, με θέα στον Θερμαϊκό. Τα βράδια των ΔΕΘ, μετά τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου, συνήθιζε να πίνει το ποτό του στο μπαρ "Κορλεόνε" του 9ου ορόφου, με παρέες πολιτικών φίλων του.
Η καφετέρια στο ισόγειο, το περίφημο "Σαλόνικα Λάουντζ", έχει δει τις πολυθρόνες του να σφύζουν από ζωή φιλοξενώντας προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασσέν. Στο πιο διάσημο εστιατόριο της πόλης, στο "Πορφύρα", οι υπάλληλοι ακόμη θυμούνται τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη συνοδεία του να πίνουν ελληνικά κόκκινα κρασιά.
No comments:
Post a Comment