23.11.11

ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ “ PSI PLUS “

«Τείχος» χρέους 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της και υλοποιηθεί το "κούρεμα" και ταυτόχρονα εφαρμοστούν αποφάσεις για την επιμήκυνση των δανείων από την Ευρωζώνη, τότε οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το 2015 περιορίζονται αισθητά σε μεγάλο βαθμό

«Κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% προβλέπει το «PSI Plus» που πρέπει να υλοποιηθεί για να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015

«Κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% προβλέπει το «PSI Plus» που πρέπει να υλοποιηθεί για να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015

Ενα τεράστιο "τείχος" χρέους που φθάνει τα 182,8 δισ. ευρώ ορθώνεται μπροστά στην ελληνική οικονομία στην τετραετία 2012 ? 2015.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο για λήξεις ομολόγων σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το "PSI Plus", το οποίο προβλέπει "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50%.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της και υλοποιηθεί το "κούρεμα" και ταυτόχρονα εφαρμοστούν αποφάσεις για την επιμήκυνση των δανείων από την Ευρωζώνη, τότε οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το 2015 περιορίζονται αισθητά σε μεγάλο βαθμό.

Γίνεται αντιληπτό πως χωρίς το "PSI Plus" το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι' αυτό επέμεναν οι δανειστές μας για το "κούρεμα" τουλάχιστον 50%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει περιορίσει τον ρυθμό ενίσχυσης του δημοσίου χρέους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα τέλη Σεπτεμβρίου το χρέος διαμορφώθηκε στα 360,4 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010 αυξήθηκε κατά 7% ή 23,6 δισ. ευρώ.

«Τείχος» χρέους 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

Ακόμα μικρότερη είναι η αύξηση του χρέους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε στα 353,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους να διευρυνθεί κατά 1,9% ή 6,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου, αυτές διαμορφώθηκαν στα 22,9 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο.

Η μέση διάρκεια του χρέους ήταν στα 6,54 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου 2011, όταν πέρυσι ήταν 7,35 έτη. Η σημαντική αύξηση των εντόκων γραμματίων, που δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τους 6 μήνες, έχει μειώσει σημαντικά τη διάρκεια του συνολικού χρέους.

Εξάλλου χθες είχαμε την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον κινέζικο οίκο αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, ο οποίος ταυτόχρονα προχώρησε σε αρκετά δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας. Ο οίκος αξιολογεί πλέον την Ελλάδα με βαθμό "C" αντί για "CCC", αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ανησυχία του για πιθανή χρεοκοπία της χώρας.

Κώστας Τσαχάκης

No comments: