Πριβέ ξεναγήσεις σε τουρίστες -με το αζημίωτο- κάνουν αρχαιοφύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους πρώτης γραμμής, όπως είναι η Κνωσός και Αρχαία Ολυμπία, όταν κλείνουν οι πόρτες για τους πολλούς.
Έχουν κλείσει τα δικά τους πακέτα, με εταιρείες κυρίως κρουαζιέρας και δέχονται να «εξυπηρετήσουν», φυσικά έναντι αμοιβής, τους τουρίστες που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να δουν τις ελληνικές αρχαιότητες, μένουν για λίγες ώρες σε κάθε προορισμό και συχνά δεν πετυχαίνουν ανοικτά τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αντιδρούν στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, αφού χάνουν σίγουρο και κυρίως αφορολόγητο εισόδημα. Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, έφτασαν στο σημείο να του πουν πως το ισχύον ωράριο είναι το ενδεδειγμένο.
Όταν όμως είδαν την αντίδραση του, «μάσησαν» τα λόγια τους -σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη συνάντηση- και έκαναν αναφορά στις πριβέ ξεναγήσεις.
Το ζήτημα λειτουργίας των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που κατεβάζουν ρολά στις 3 το μεσημέρι, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό. Και πάγιο αίτημα όλων των τουριστικών φορέων είναι να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας ως τις 6 το απόγευμα.
Επειδή όμως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, το υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού πρότεινε να ανοίγουν 2 ώρες αργότερα τα Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι, ώστε να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας τους ως τις 5 το απόγευμα, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού.
Στη «σολομώντεια» αυτή λύση οδηγήθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, και σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων(Π.Ε.Υ.Φ.Α), ζήτησε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι (που ισχύει σήμερα), να ανοίγουν στις 10πμ και να παραμένουν ανοικτά ως τις 5 το απόγευμα.
Ο κ. Αλιβιζάτος επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων επισκεπτών. Και εξήγησε ότι αυτή η τροποποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν θεωρείται οριστική και θα ισχύσει περίπου ενάμιση μήνα, έως ότου να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού με τις οποίες θα επιτευχθεί διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.
Επιπλέον διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του ωραρίου δεν θα είναι καθολική, αλλά θα εφαρμοστεί σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως για παράδειγμα είναι η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Ολυμπία.
Ωστόσο το Προεδρείο της Π.Ε.Υ.Φ.Α στην τοποθέτησή του εκτίμησε ότι το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας είναι το ενδεδειγμένο.
Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς χαρακτηρίζουν «ως εκτός πραγματικότητας» αυτή τη δήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και υπογραμμίζουν ότι η τροποποίηση του ωραρίου είναι καθολικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων του τουρισμού και έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Μαρτίου 2012, ώστε να παραμείνουν τα μουσεία ανοικτά έως τις 6 το απόγευμα.
Πηγή: Capital
27.4.12
ΠΡΙΒΕ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ “ ΜΑΥΡΟ “ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment