Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (14ος αιώνας)
Η Νέα Ρώμη, το Βυζάντιο, ετοιμάζεται να κατακτήσει την Ευρώπη, αφού πριν θα έχει κλέψει τις εντυπώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μεγάλη έκθεση που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2013 στην Ουάσιγκτον (Εθνική Πινακοθήκη) και το 2014 στο Μαλιμπού (Μουσείο Γκετί) θα αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς της έκθεσης «Βυζάντιο. Η Νέα Ρώμη».
Αυτή η δεύτερη έκθεση θα παρουσιαστεί το 2015 στη Ρώμη, ενώ δεν αποκλείεται να τη στείλουμε έναν χρόνο πριν στη Ρωσία, για το έτος της Ελλάδας.
Η έκθεση στην Ιταλία θα αποτελέσει πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς θα τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς το θέμα του Βυζαντίου) και του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Θα στηθεί στο Scuderie del Quirinale και θα ακολουθεί ακριβώς τις ενότητες που έχουμε προτείνει για την έκθεση τις ΗΠΑ. Θα στείλουμε 116 έργα από ελληνικά μουσεία, τα οποία θα πλαισιωθούν με έργα μεγάλων μουσείων της Ιταλίας.
Τμήμα ψηφιδωτού με
προσωποποίηση του Ήλιου (4ος αιώνας)
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την αποστολή τους.Ανάμεσα σε όσα θα παρουσιαστούν είναι το αγαλματίδιο του Ορφέα (4ος αιώνας) από το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και δύο εικόνες, με την Παναγία Βρεφοκρατούσα και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, του 14ου αιώνα, για τα οποία είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις αν έπρεπε να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:
«Από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο» είναι η πρώτη, η οποία εστιάζει στο φιλοσοφικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της ύστερης αρχαιότητας, που επηρέασε την εξέλιξη της θεολογικής σκέψης και την εικονογραφική γλώσσα των πρώιμων βυζαντινών χρόνων.
Ο χριστιανικός κόσμος» αναφέρεται στη χριστιανική ταυτότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αποσκοπεί στην παρουσίαση της καθιέρωσης του χριστιανισμού ως μίας και μόνης θρησκείας του κράτους.
«Οι διανοούμενοι» είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα. Παρουσιάζει όψεις της πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας με έμφαση στην κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση και στην πολιτιστική ζωή. Επίσης, τα μεσαιωνικά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών κειμένων από Βυζαντινούς γραφείς και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν αυτά τα κείμενα στη μόρφωση των Βυζαντινών.
Χρυσό δαχτυλίδι του Σεβαστού Βεστιαρίου
Οι χαρές της ζωής» παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, με υποενότητες αφιερωμένες στον ιδιωτικό χώρο (κατοικία) αλλά και στον ατομικό καλλωπισμό.
«Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι» τέλος αναλύει τον συνεχή διάλογο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και λαούς.
Μαρμάρινο σύμπλεγμα
του Ορφέα (4ος αιώνας)
Το συμβούλιο ενέκρινε χθες την εγγύηση του ΟΠΑΠ, που ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ, για την έκθεση της Αμερικής. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη συντήρηση, τη μεταφορά και την ασφάλιση των εκθεμάτων, εφόσον δεν εξευρεθούν από χορηγίες. Ο ΟΠΑΠ προσφέρει και 300.000 ευρώ για έξοδα που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία του φακέλου.
Οφέλη και στήριξη
«Πολύ σημαντικό γεγονός με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας» χαρακτήρισε την μεγάλη έκθεση με τα ελληνικά έργα στην Ιταλία η διευθύντρια μουσείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαρία Λαγογιάννη. Η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη από την πλευρά της υπογράμμισε πως η ιταλική πλευρά δίνει εξαιρετική σημασία στην έκθεση, που τη θεωρούν «από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων».
Τέλος, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, υπενθύμισε πως οι γείτονές μας, όχι μόνο προβαίνουν σε εντυπωσιακούς δανεισμούς αρχαιοτήτων τους προς εμάς, αλλά παράλληλα δίνουν σημαντική υποστήριξη στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της σε όλα τα διεθνή fora.
Σὀλιδοι και ψηφιδωτά
Αποστέλλονται επίσης χρυσοί σόλιδοι με τον αυτοκράτορα Αρκάδιο, μία σελίδα Ευαγγελίου από πορφυρό κώδικα του 6ου αιώνα, ψηφιδωτά του 4ου αιώνα κ.ά.
Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα "΄Εθνος"
No comments:
Post a Comment