Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Έτοιμος να… κατακτήσει την Αθήνα για να υπερασπιστεί την περιουσία του ήταν ο στρατηγός Ν. Κριεζώτης, μόλις πληροφορήθηκε ότι η διάνοιξη της οδού Ερμού θα έθιγε ένα κτήμα του στο Ροδακιό, εκεί που σήμερα συμβάλλουν η Ερμού με την οδό Βουλής. Από τη Χαλκίδα όπου βρισκόταν διεμήνυσε στους υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ρυμοτομικού να σεβαστούν την περιουσία του διότι ήταν έτοιμος να κατέβει στην Αθήνα με τα παλικάρια του για να την υπερασπιστεί. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και με μια γενναία αποζημίωση που εισέπραξε ο στρατηγός.
Είναι ένα από τα ευτράπελα, όπως φαντάζουν σήμερα, επεισόδια της εποχής που ανεγειρόταν η νέα Αθήνα. Όταν η πλατεία Συντάγματος βρισκόταν ακόμη έξω από την πόλη και μόνον η ανέγερση του Παλατιού την καθιστούσε ελκυστική. Από τα πρώτα ακίνητα που ανεγέρθηκαν, στη συμβολή της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος, ήταν του Ανδρέα Κορομηλά το 1835. Μόνον δυσοίωνες προβλέψεις και αρνητικά μηνύματα δεχόταν ο ιδιοκτήτης. «― Κυρ Αντρέα, κουκουβάγιες θα λαλήσουν σ’ αυτό το παλάτι!…», του έλεγαν οι περισσότεροι που πίστευαν πως η πρωτεύουσα του ελληνισμού θα μεταφερόταν σύντομα στην Κωνσταντινούπολη!
Άλλο κτίριο με ενδιαφέρουσα ιστορία ήταν του συγγραφέα της «Ηρωίδος της Ελληνικής Επαναστάσεως» Στέφανου Ξένου, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων. Αργότερα έγινε ξενοδοχείο και πήρε την ονομασία «Ξενοδοχείον των Ξένων». Επίσης στη γωνία των σημερινών οδών Πανεπιστημίου και Γεωργίου Α΄, ανεγέρθηκε το Μέγαρο του Αντωνίου Δημητρίου ή Λημνιού, με δύο πολυτελείς κατοικίες για τα δύο του παιδιά. Είναι το ίδιο κτίριο που στέγασε από το 1856 τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και από τα 1873 το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας». Η δε οδός Ερμού υπήρξε το κέντρο της ζωής και του εμπορίου.
mikros-romios.gr
No comments:
Post a Comment