Αναμνηστική φωτογραφία απ’ την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της μάχης στο “ Κάριο “ το 1825 .
Οι “ αποκλείστρες “ ήταν κάτι σαν τα σημερινά “ καταφύγια “ στα οποία οι πολίτες καταφεύγανε , ειδικά στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο , μόλις σήμαιναν συναγερμό οι σειρήνες . Βέβαια στο 21 δεν είχαν σειρήνες , αλλά όταν έρχονταν οι Τούρκοι , ειδοποιούνταν οι κάτοικοι και τα γυναικόπαιδα κλείνονταν στις αποκλείστρες , που υπήρχαν πολλές , η πιο ασφαλής όμως για τη δική μας περιοχή ήταν το “ Κάριο “, στην πλαγιά της Γκιώνας , πάνω περίπου απ’ το Λευκαδίτι .
Ήταν πολύ καλά προφυλαγμένη και υπήρχαν μόνο δύο σημεία για να μπει μέσα κανείς , πολύ στενά όμως , τόσο που με δυσκολία περνούσε άνθρωπος , παράλληλα είχε θέα σε όλη την περιοχή , κάτι πολύ σημαντικό . Σε περίπτωση επίθεσης , ο κάθε επιτιθέμενος για να μπει μέσα έπρεπε να σκοτώσει τον φύλακα της αποκλείστρας .
Η Λευκαδιτιώτικη παράδοση θέλει , σε κάποια επίθεση Τούρκων , να βρεθεί ένας Τούρκος πρόσωπο με πρόσωπο με τον παπά του χωριού που φύλαγε στην αποκλείστρα . Ο παπάς λοιπόν προειδοποίησε τον αντίπαλο , να φύγει γιατί θα τον σκοτώσει . Εκείνος , εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του αντιπάλου του ,του είπε : Καλά παπά μου , μα σαν με σκοτώσεις δεν θα μπορέσεις να ξαναμεταλάβεις , και ο παπάς του απάντησε : Γιατί , άμα με σκοτώσεις εσύ θα..ξαναμεταλάβω ;
Δημοσιεύουμε δυο περικοπές κειμένων , που αναφέρονται σε μάχες της περιοχής , όπου καθαρά σημειώνεται η χρησιμότητα της αποκλείστρας ‘
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ .
“ …..Το Μάιο του 1825 σε μια απ' τις πολλές επιδρομές τους στη Δωρίδα , οι Τούρκοι έκαψαν , για μια ακόμα φορά το Λιδορίκι . Ο κόσμος κατέφυγε στην αποκλείστρα “ Κάριο “, πάνω απ' το Λευκαδίτι . Οι Τούρκοι χτύπησαν κι' έκαψαν το Λευκαδίτι , αλλά δεν μπόρεσαν να πατήσουν το Κάριο . Ανενόχλητοι , τώρα πια οι Τούρκοι αλώνιζαν τη Δωρίδα , αφού κάθε οργανωμένη αντίσταση είχε πια σταματήσει . “
“….Τον Ιούνιο του 1825 , ο Σεληχτάρ Πασάς περνάει το Καρπενήσι φτάνει στη Σιτίστα και τραβάει προς Λιδορίκι , ο κόσμος πάγωσε , ακούει Τούρκο και τρέμει . Πιάνουν πάλι τις αποκλείστρες , τότε έπεσε στον κόσμο πείνα φοβερή . Το 1826 ήταν χειρότερο απ' το 1825 , για τη Δωρίδα , η πείνα και οι αρρώστιες ξεκληρίζουν τον κόσμο , δεν είχαν και βόλια .”
No comments:
Post a Comment