31.3.13

Ο “ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ “ ΕΒΑΛΕ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΗ NASA

 

  • Το Αστεροσκοπείο Χελμού ερμήνευσε νεφέλωμα που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες (Pics)

news247

Έλληνες ερευνητές κατόρθωσαν να ερμηνεύσουν με τη βοήθεια του προηγμένου τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος" από το Αστεροσκοπείο του Χελμού τον τρόπο δημιουργίας του πλανητικού νεφελώματος "KjPn8" που απασχολούσε εδώ και δεκαετίες τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

"Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη για δύο λόγους. Αφενός γιατί καταφέραμε για μία ακόμα φορά να αποδείξουμε ότι το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των ξένων, αλλά και ότι μπορούμε στην Ελλάδα, με την κατάλληλη υποστήριξη, να δημιουργήσουμε ερευνητικούς πυρήνες διεθνών προδιαγραφών στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Αφετέρου, επειδή ανακαλύψαμε ότι το "KjPn8" είναι το δεύτερο πλανητικό νεφέλωμα που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αστρικών αντικειμένων την οποία ονομάζουμε Ενδιάμεση Φωτεινότητα Οπτικών Μεταβλητών, κάτι που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας" δήλωσε στον Τύπο της Κυριακής ο δρ Παναγιώτης Μπούμης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα πλανητικά νεφελώματα μελετώνται από πολλές νεφελώματα από πολλές επιστημονικές ομάδες ανά την υφήλιο επειδή προσφέρουν στους ειδικούς σημαντικές πληροφορίες για την εξελεγκτική πορεία των άστρων, την αστρογένεση και τη δημιουργία των γαλαξιών.

"Χάρη στον "Αρίσταρχο", λοιπόν, ανακαλύψαμε ότι η μορφολογία του οφείλεται σε τρεις διαφορετικές εκτοπίσεις υλικού που πραγματοποιήθηκαν πριν από 3.200, 7.200 και 50.000 χρόνια. Επιπλέον, καταφέραμε και υπολογίσαμε με μεγάλη ακρίβεια την απόστασή του στα 6.000 έτη φωτός από εμάς.

Μετρώντας, τέλος, την κινητική ενέργεια του νεότερου υλικού του εσωτερικού "λοβού" στα 10^47 erg, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω αποτελέσματα, καταλήξαμε ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που ανήκει στην κατηγορία των ILOT", υπογράμμισε.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ JIM MORRISON ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ;

 

Ο Τζέημς «Τζιμ» Ντάγκλας Μόρισον (James "Jim" Douglas Morrison) (8 Δεκεμβρίου 1943 - 3 Ιουλίου1971) ήταν ένας Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και ποιητής...

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors...

Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ ("The Unknown Soldier" και "People are Strange").
Ο θάνατός του σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας κατέπληξε τους θαυμαστές του.
Οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες πέθανε και ο μυστικός ενταφιασμός του έγιναν αφορμή για.....ατελείωτες φήμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλλει.
Ο Τζιμ Μόρισον είχε σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή και ήταν γιος του ναυάρχου Τζωρτζ Στίβεν Μόρισον και της Κλάρα Κλαρκ Μόρισον, που γνωρίστηκαν το 1941 στη Χαβάη.
Ο Τζιμ Μόρισον γεννήθηκε 11 μήνες μετά, στη Μελβούρνη της Φλόριντα.
Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως λέγεται ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη και ήθελε να επιστρέψει στην Αμερική.
Στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δυο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου.
Ο Μάνζαρεκ απέρριψε αυτή την ηχογράφηση ως "ασυναρτησίες μεθυσμένων". Ένα τραγούδι από αυτήν, το "Orange County Suite" ακούγεται στο bootleg "Lost Paris Tapes".
Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Ο Ντάνυ Σάγκερμαν διηγείται ότι όταν η Κούρσον επέστρεψε στις ΗΠΑ, του είπε ότι ο Μόρισον είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη.
Ο Σάγκερμαν σημειώνει ότι η Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, τη μια λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει και την άλλη ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της.
Η ιστορία με την αθέλητη λήψη ηρωίνης υποστηρίζεται από τη διήγηση του Αλέν Ρονέ, που έκανε παρέα με το ζευγάρι στο Παρίσι.
Ο Ρονέ είχε γράψει ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη της Κούρσον κι ότι εκείνη άθελά της αποκοιμήθηκε, αφήνοντάς τον να πεθάνει αντί να καλέσει για ιατρική βοήθεια.
Στον τάφο του υπάρχει η Ελληνική επιγραφή Κατά τον δαίμονα εαυτού.
Οι θεωρίες για το ποιος έχει γράψει την επιγραφή είναι πολλές: Ο Jim Morrison πριν δημιουργηθεί το συγκρότημα είχε πει: "Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ Ή ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…".
Τελικά τα κατάφεραν και στα δύο: πρώτον οι DOORS έγιναν θρησκεία και δεύτερον ο φόνος έγινε με τον θάνατό του. Ένα θάνατο που ο Morrison δεν φοβήθηκε ποτέ.
Τον μόνο φόβο που είχε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και η επιγραφή στον τάφο του γράφτηκε, λέγεται, κατά δική του παραγγελία μια και αγαπούσε όπως έλεγε την ελληνική φιλοσοφία.
Γι’ αυτό και στο τραγούδι του «The End» περιγράφει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο που μόνο αυτός κατείχε, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

Η επιγραφή είναι "κανονική", δηλαδή όπως είναι γραμμένο το όνομα του, έτσι και από κάτω γράφει αυτό που προέγραψα...
Δεν είναι π.χ κάτι που έγραψε κάποιος τυχαία… Υπάρχουν πολλές τέτοιες τριγύρω στο χώρο αλλά με μαρκαδόρους κ.λ.π. Φαινόταν να είναι με τον ίδιο τύπο fonts όπως και το όνομά του.
Οπότε μάλλον γράφτηκε μαζί με την κατασκευή του τάφου.. άραγε ο ίδιος ο Jim το ζήτησε ή κάποιος δικός του;
Από ότι ξέρω ο πατέρας του τον είχε στο μάτι, δεν τον ήθελε… Ο Jim σίγουρα είχε μυηθεί σε κάποια "περίεργα" πράγματα αλλά υπάρχουν τόσα πολλά "περίεργα"… Γιατί να μπει η ελληνική επιγραφή εκεί όμως…;

Η λέξη “δαίμων” δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν Διάβολο). “Δαίμων” ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.
“Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.
“Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
Πηγή: press-magazine.blogspot.gr
Parapona-Rodou

O TOYΡΚΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΣΙΑΣ ΤΟΥ 1942 ( VARLIK VERGISI ) KAI H EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


 

Έλληνες μειονοτικοί ενώ εκτοπίζονται για καταναγκαστική εργασία
Το χειμώνα του 1942 όταν η Ελλάδα στέναζε κάτω από την Γερμανική Κατοχή χωρίς να έχει σοβαρά διπλωματικά ερείσματα και όντας κατεστραμμένη από τους Γερμανούς μαθαίνει μάλλον εντελώς απροετοίμαστη την πρόθεση της Τουρκικής Κυβερνήσεως ότι εκτός από τον αναγκαστικό εκτοπισμό νέων ηλικίας 18-45 των τριών μειονοτήτων της Κωνσταντινούπολης (Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες) την πρόθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Οικονομικών να δημιουργήσει επιπρόσθετη φορολογία λίγο πριν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς.


Χαλιά Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σε πλειστηριασμό
Σύμφωνα με εκθέσεις του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών, από τις εισπράξεις φόρων την χρονιά 1941, το 45% ανήκε στις όχι πολυπληθείς ως προς το σύνολο, αλλά στις παντοδύναμες μειονότητες της Πόλης. Έτσι με μια επιπρόσθετη φορολογία 300% με αιτιολογικό την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και με ανάγκη για συλλογή χρημάτων οι μειονότητες ξεπούλησαν περιουσίες και κτήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παραλλαγές απαιτήσεις του κράτους. Εάν μέσα σε 15 μέρες δεν διέθεταν τα απαραίτητα ποσά τότε αναγκαστικά εκτοπίζονταν από την Τουρκία.
Οι πρώτες εξάρσεις εναντίων των μειονοτήτων είχε μόλις αρχίσει. Στην συνέχεια μέσα σε λίγο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 150.000.000$ εκείνης της εποχής με σκοπό την περισυλλογή χρημάτων και πλούτου από τις 3 μειονότητες. Για να υπάρξουν και τα προσχήματα οι
αρχές έδωσαν εικονικές βαριές φορολογίες και σε κάποιους Τούρκους ώστε να μην θεωρηθεί ότι είναι ενέργεια εις βάρος των μειονοτήτων. Τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής δεν ήταν άλλα από την Μεγάλη οικονομική κρίση που συνάντησε την Τουρκία σε μια περίοδο που όλοι πίστευαν πως θα ανέκαμπτε οικονομικά. Η οικονομική κατάσταση των μειονοτήτων είχε βρεθεί στο τέλμα και έτσι οι πρώτες μεταναστεύσεις για το εξωτερικό άρχισαν. Πλήθος Εβραίων, Αρμενίων και Ελλήνων έφυγαν προς την Αμερική και την Ευρώπη ελπίζοντας σε καινούργιες μέρες αλλά και σε μια μελλοντική επιστροφή.

Έλληνες ομογενείς εκτοπίζονται ως θύματα του Φόρου Περιουσίας
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942, με βάση τη μαρτυρία του Φαΐκ Οκτέ, που υπηρετούσε στην εφορία Κωνσταντινούπολης, το υπουργείο οικονομικών ζήτησε από την εφορία να καταρτίσει φακέλους με τους κερδοσκόπους του πολέμου, χωρίζοντάς τους στις εξής κατηγορίες:
Μ, μουσουλμάνοι
G, μη μουσουλμάνοι (Gayrımüslim)
D, εξισλαμισμένοι Εβραίοι (Dönmeler)
Στις 11 Νοεμβρίου 1942 ψηφίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση χωρίς καν να συζητηθεί, ο νόμος περί Φόρου Περιουσίας, γνωστός και ως Βαρλίκ Βεργκισί (Varlik Vergisi). Ο νόμος προέβλεπε την συγκρότηση σε κάθε επαρχία και νομό επιτροπών αποτίμησης περιουσίας, οι οποίες επιτροπές θα καθόριζαν το ποσό που θα πλήρωνε ο κάθε υπόχρεος. Οι αποφάσεις των επιτροπών θα ήταν τελικές και απρόσβλητες, ενώ οι υπόχρεοι θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν το καθορισθέν ποσόν εντός 15 ημερών. Όσοι δεν πλήρωναν τον καθορισθέν ποσόν εντός 15 ημερών, θα υποχρεώνονταν σε κατάσχεση και αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους από τις επιτροπές και σε περίπτωση που και πάλι δεν ήταν δυνατή η αποπληρωμή του καθορισθέντος ποσού, οι υπόχρεοι θα στρατολογούνταν στα τάγματα εργασίας, για καταναγκαστικά έργα.
Στην Κωνσταντινούπολη συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές, οι οποίες στις 18 Δεκεμβρίου 1942 ανακοίνωσαν τις καταστάσεις με τους υπόχρεους και τα ποσά των φόρων που καλούνταν να καταβάλουν. Το 87% των φόρων καλούνταν να τον πληρώσουν οι μη μουσουλμάνοι (Έλληνες και Αρμένιοι), το 7% μουσουλμάνοι και το 6% διάφοροι άλλοι, οι οποίοι και πάλι ήταν άτομα που ανήκαν σε διάφορες μη μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες. Οι υπόχρεοι έπρεπε να πληρώσουν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1943 το φόρο που καθόρισαν οι επιτροπές, ενώ όσοι δεν κατέβαλαν τον επιδικασθέντα  όρο, την πρώτη εβδομάδα θα πλήρωναν 1% αύξηση, τη δεύτερη 2% κ.ο.κ. Μετά από την εξοντωτική φορολογία πουλήθηκαν χιλιάδες ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και σε λίγες βδομάδες πέρασαν από χριστιανικά σε μουσουλμανικά χέρια, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Το 67% των ακινήτων το αγόρασαν μουσουλμάνοι Τούρκοι και το υπόλοιπο κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί. Επίσης, από τις 21 Ιανουαρίου 1943 χιλιάδες ακίνητα που ανήκαν σε χριστιανούς κατασχέθηκαν για να πληρωθούν οι φόροι που τους επιδικάστηκαν. Τα ακίνητα πέρασαν στα χέρια των Τούρκων και του τουρκικού κράτους. Από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Ιουλίου 1943, στάλθηκαν 1229 άτομα σε καταναγκαστικά έργα, στα τάγματα εργασίας, στο Άσκαλε του Ερζουρούμ.
Στις 9-13 Σεπτεμβρίου 1943 στην εφημερίδα New York Times ο Cyrus Sulzberger έγραψε ένα επικριτικό άρθρο για το φόρο Περιουσίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη διαγραφή των φόρων που ΔΕΝ είχαν εισπραχθεί, χωρίς φυσικά να αποφασίσει τίποτα για την επιστροφή των φόρων και των ακινήτων που είχαν πουληθεί και είχαν περάσει από ελληνικά σε τουρκικά χέρια, εξ αιτίας εκείνου του άθλιου νομικού εκτρώματος, που αποκαλούνταν Varlık Vergisi. Το Δεκέμβριο αποφασίστηκε η διάλυση των ταγμάτων εργασίας και η επιστροφή των «δούλων» στα σπίτια τους, μετά από δέκα μήνες καταναγκαστικών έργων.
Πηγή
http://www.omogeneia-turkey.com/history/1942.html

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

 

1. ΤΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΛΑ Λεωφόρος Συγγρού 170.
Από το 1948 έως το 1967 μεσουράνησε η περίφημη Τριάνα στον Άγιο Σώστη Καλλιθέας, ιδιοκτησίας του Βασίλη Χειλά (που λέγεται πως υπήρξε συνεργάτης του Αλ Καπόνε στην Αμερική). Από εδώ πέρασε κυριολεκτικά η dream team του λαϊκού τραγουδιού (από τον Καζαντζίδη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου μέχρι και τον Μπιθικώτση).
2. ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ Δέκα βαρέλια με κρασί κοσμούσαν λειτουργικά το θρυλικό κέντρο του Δημήτρη Μάρκου στην οδό Αχαρνών, στο νούμερο 77. Από εδώ πέρασαν επίσης μεγάλα ονόματα του πάλκου των μεταπολεμικών χρόνων,ανάμεσά τους η μοιραία Σεβάς Χανούμ, ενώ το 1949 άφησε εποχή η θρυλική συνύπαρξη των Μαρίκας Νίνου – Βασίλη Τσιτσάνη. Το live της Μαρίκας Νίνου που δισκογραφήθηκε μετά τον θάνατό της αποτυπώνει το κλίμα της νύχτας εντός του φημισμένου κέντρου με τις απίστευτες για την εποχή εισπράξεις.  
3. ΧΑΡΑΜΑ Το εγκαινίασε μεταπολεμικά ο Πάνος Γαβαλάς, είχε άλλο όνομα και δέσποζε στην Καισαριανή, στην περιοχή Σκοπευτήριον. Μετά το ’60 και αφού άλλαξε χέρια (από το 1964 ανήκε πια στον Κίμωνα Φαραντζή), μετονομάζεται σε Χάραμα (από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος») κι επαναλαμβάνεται κι εδώ η επιτυχημένη σύμπραξη Τσιτσάνη-Παπαϊωάννου που είχε προηγηθεί στο Φαληρικόν. Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης, εδώ για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live που γίνεται διπλός δίσκος από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «Τζίνα Venus». 
4. ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ Διασταύρωση Τζιτζιφιών. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν το περίφημο κέντρο και σημειώστε πως οι Τζιτζιφιές για μία εικοσαετία και παραπάνω υπήρξαν κάτι σαν τη λεωφόρο Mαλεκόν της Αβάνας, με πολλά και ξακουστά νυχτερινά κέντρα με θρυλικά brands. Στις 31 Αυγούστου του 1951 δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης του κέντρου Βασίλης Καλαματιανός από τον αστυφύλακα Θεόδωρο Ρίγκα, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Μετά το αιματηρό περιστατικό το κέντρο έκλεισε και ξανάνοιξε από τον Βασίλη Χειλά, κατόπιν προτροπής της Μπέλλου, που ήθελε να εκδικηθεί τον Τσιτσάνη που μεσουρανούσε στο διπλανό Φαληρικόν με τη Μαρίκα Νίνου.  
5. ΦΑΝΤΑΣΙΑ Συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τον Μιχάλη Μενιδιάτη (Καλογράνη) που με τα αδέλφια του άνοιξαν το πολυτελές κοσμικό κέντρο στον Άγιο Κοσμά της Παραλιακής, ενώ από εδώ πέρασε ο στρατάρχης Τίτο, ο Καραμανλής Α΄, ο Ωνάσης και ο Τέλης Σαβάλας. Το γενικό πρόσταγμα είχαν ο Κοσμάς και ο Γιώργος Καλογράνης, το ντύσιμο των αδελφών Καλογράνη εκ του Μενιδίου θύμιζε Σινάτρα, οι πληρωμές των μουσικών πάντα στην ώρα τους και ο παροξυσμός των πελατών στο απόγειο (εδώ πρωτοσπάστηκαν πιάτα εξάλλου) όταν ο Μενιδιάτης ερμήνευε τις «Αγωνίες» του Μανώλη Χιώτη, και όχι μόνο.
6. ΣΟΥ-ΜΟΥ 1966, Ιερά Οδός. Εδώ βασίλεψε το άστρο της «ιέρειας» Ανθούλας Αλιφραγκή, ενώ εδώ έκαναν μεγάλη επιτυχία και οι Στράτος Διονυσίου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Αντώνης Ρεπάνης, Κώστας Μοναχός, Παλόμα και άλλοι. Το κέντρο ανήκε στη λεγόμενη «κάτω νύχτα», που ύμνησε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Σε αυτήν προσθέστε τα Αραπάκια, το Stop και τη Λουζιτάνια.  
7. CAN-CAN Το 1965 ανοίγουν οι πύλες του ναού του Νίκου Γιγουρτάκη ή «Μουστάκια», γωνία Πέτρου Ράλλη και Κηφισού. Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέντρο και θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμήσουμε τα ονόματα που πέρασαν από το πάλκο του μαγαζιού που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.  
8. ΠΙΝΔΟΣ Στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο για το κέντρο του Βαγγέλη Αλεξανδριανού, αφού από εδώ πέρασαν οι κορυφαίοι σολίστες του μπουζουκιού Χιώτης, Μπέμπης, Σπόρος και Γιάννης Τατασόπουλος. Οι μουσικοί πληρώνονταν με λίρες, ο ιδιοκτήτης κυκλοφορούσε πάντα με δύο περίστροφα, ενώ εδώ έκανε μυθικούς λογαριασμούς ο περίφημος κροίσος θαμώνας Καλμόλ. Στα τέλη του Εμφυλίου έμεινε μυθική η βραδιά που δεκαπέντε λοκατζήδες άνοιξαν πυρά μέσα στο μαγαζί – στο τσακίρ κέφι, με αποτέλεσμα ένας μπουζουξής να πάθει νευρικό κλονισμό από τον φόβο! 
9. ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ Είκοσι πέντε χρόνια κυριάρχησε στις Τζιτζιφιές και ανήκε στον Γιάννη Μαργωμένο, ο οποίος, όπως θυμούνται οι παλιοί καλλιτέχνες των ηρωικών εποχών, ήταν ο πιο μάγκας και συνεπής στους λογαριασμούς του. Τσιτσάνης-Παπαϊωάννου, βέβαια, αλλά και Πάνος Γαβαλάς και Μπιθικώτσης ήταν μερικά μόνο από τα ονόματα της μαρκίζας του.  
10. ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ Από εδώ ξεκίνησε η Γιώτα Λύδια, εδώ έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση ο Στέλιος Καζαντζίδης. Λειτουργούσε τη δεκαετία του ’60 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πήρε το όνομά του από το ευπώλητο, ομώνυμο σουξέ του Καζαντζίδη και εδώ κάποτε απείλησε ο τρομερός μπράβος Πανολιάσκος ότι θα απασφάλιζε μια χειροβομβίδα αν δεν του έδιναν ένα χρηματικό ποσό για την προστασία του κέντρου. Λίγο καιρό πριν (το 1958), εδώ τράβηξαν κουμπούρια δύο ακόμη θρυλικοί μπράβοι της εποχής, ο Κατελάνος και ο Μαργαρίτης. 
Πηγή: www.lifo.gr

http://pisostapalia.blogspot.gr/

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΒΙΔΑΝΙΟΥ , ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !

 

Το βιδάνιο ή απλά βιδάνι γνωρίζουν καλά οι παλαιότεροι και φαίνεται πως λόγω οικονομικής κρίσης θα το γνωρίσουν και οι νέοι αφού επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ξεχασμένη λέξη, την οποία κάποτε χρησιμοποιούσαν οι χαρτοπαίκτες και οι κρασοκαταναλωτές. Οι μεν πρώτοι αποκαλούσαν βιδάνιο την πιο απλή μορφή της γκανιότας και οι δεύτεροι το «απόπιομα», δηλαδή τα περισσεύματα του κρασιού στα ποτήρια, τα οποία συγκέντρωναν οι ταβερνιάρηδες για να τα σερβίρουν ξανά σε άλλους πελάτες. Την ξεχασμένη αυτή συνήθεια φαίνεται πως επαναφέρουν ορισμένοι ταβερνιάρηδες, εάν πιστέψουμε τις ειδήσεις που κυκλοφορούν.

Το βιδάνιο, από το ιταλικό guadagno (κέρδος), απασχολούσε έντονα τους πελάτες των ταβερνών και των καφενείων μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Σα να μην έφτανε το νοθευμένο κρασί που πότιζαν τους θαμώνες
τους, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τους σέρβιραν και βιδάνιο. Τα αποτελέσματα σε ορισμένες εποχές ήταν ολέθρια. Όπως όταν ήταν σε έξαρση η φυματίωση. Τέθηκε δε πολλές φορές στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Μνημειώδεις έμειναν οι υγειονομικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν στις αρχές της βασιλείας του Γεωργίου Α’, όταν το βιδάνιο αποτελούσε καθιερωμένη τακτική για όλους τους ταβερνιάρηδες.

Επίσης, τέθηκε σε διωγμό στις αρχές της δεκαετίας 1920, όταν η Αστυνομία επέβλεπε τους οινοπώλες και τους επέβαλε βαριά πρόστιμα. Το ζήτημα επανήλθε στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, όταν καθιερώθηκε το περίφημο «πρόστιμον βιδανίου» που ανερχόταν στο ιδιαίτερα σεβαστό ποσόν των τριακοσίων δραχμών. Μάλιστα για τον εντοπισμό των «δραστών-ταβερνιάρηδων» αναπτύχθηκε συνεργασία μεταξύ των αστυφυλάκων και των κρασοπατέρων θαμώνων των λαϊκών ταβερνείων. Οι τελευταίοι κάρφωναν το βλέμμα τους στον ύποπτο ταβερνιάρη και αν ανακάλυπταν βιδάνιο, έσπευδαν να τον καταδώσουν στην Αστυνομία.

Με το πέρασμα των χρόνων το φαινόμενο σχεδόν εξαφανίσθηκε.

Η επανεμφάνισή του ας αφυπνίσει και το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών.

Μικρός Ρωμηός

http://pisostapalia.blogspot.gr/

ΣΤΟΝ “ ΑΕΡΑ “ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

 
Πόση ασφάλεια παρέχουν οι θυρίδες;

Στον «αέρα» οι καταθέσεις – Πόση ασφάλεια παρέχουν οι θυρίδες;Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο ανασφάλεια, σχετικά με το κατά πόσο είναι εγγυημένες και σίγουρες οι τραπεζικές καταθέσεις.
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να διαβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που όχι μόνο δεν καθησυχάζει τους Έλληνες καταθέτες, αλλά αντίθετα εντείνει την ανησυχία τους...
ολυμπος επεσε , olympus has fallen , olympus has faller greek subs , eng subs

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, τόσο το Μνημόνιο, μέσω κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και ο ελληνικός νόμος (3746/2009) εξασφαλίζουν την εγγύηση των καταθέσεων (έως 100.000 ευρώ), τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, οπότε η εγγύηση θα παρέχεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης. Αυτό όμως που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η εγγύηση αυτή ισχύει μόνο για τους καταθέτες των τραπεζών που χρεοκοπούν. Αντιθέτως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημίωση ή εξασφάλιση των καταθέσεων, σε περίπτωση που αυτές υποστούν «κούρεμα» μέσω επιβολής φόρου ή έκτακτων εισφορών.
Με λίγα λόγια, εάν ένα μελλοντικό Eurogroup αποφασίσει να επιβάλει την επιβολή ενός φόρου στις καταθέσεις, ανεξαρτήτως ύψους, τότε το κράτος δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τους πολίτες του.
Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές θυρίδες;
Ούτε και αυτός ο τρόπος αποταμίευσης είναι απόλυτα σίγουρος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αφού αφ' ενός οι καταθέσεις στις θυρίδες δεν καλύπτονται από την κρατική εγγύηση και αφετέρου, σε έκτακτη περίπτωση, π.χ. πτώχευσης, επιβολής ειδικών μέτρων κ.λπ. οι Αρχές είναι πιθανόν να τις αντιμετωπίσουν ως περιουσιακό στοιχείο και να επιβάλουν το άνοιγμά τους παρουσία Εισαγγελέα.
Από την άλλη, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, οι θυρίδες δεν έχουν πρόβλημα, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της τράπεζας, οι πελάτες αποκτούν και πάλι πρόσβαση σ' αυτές.

Kafeneio

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  •  

cebaceb1cf80ceb5cebdcf84ceb6cf89cebdceb7cf83-ceb3ceb9cf89cf81ceb3-1

 

Ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 με επιτυχία οι συναντήσεις του Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη με πολίτες και εκπροσώπους Συλλόγων της Δωρίδας, στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμαρχος αποφάσισε να συναντά την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα στην Αθήνα, πολίτες και εκπροσώπους Συλλόγων και να συζητά μαζί τους ειδικά προβλήματα που θέλουν να του θέσουν οι πολίτες, αλλά και γενικά οι Σύλλογοι.

Οι συναντήσεις γίνονται στα Γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας (Ιέρωνος 6-Παγκράτι) από 10 πμ έως 3 μμ και από 6 μμ έως 9 μμ την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος έρχεται ακόμα πιο κοντά στους πολίτες της Δωρίδας και τους φορείς τους που είναι στην Αθήνα, χωρίς αυτοί να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Λιδωρίκι, το Ευπάλιο ή την Ερατεινή για να θέτουν θέματα και προβλήματα τους στην Δημοτική Αρχή.

Από όλους όσους συναντήθηκε ο κ. Δήμαρχος, χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία αυτή και όπως είπαν θα ξεπεραστεί αρκετή γραφειοκρατία, αλλά και ταλαιπωρία για τους ίδιους, αφού θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην Δημοτική Αρχή για να εκθέτουν προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν.

Με τον Δήμαρχο συναντήθηκαν αυτή την Παρασκευή εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Δωρική Αδελφότητα, Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας, Αλποχωριτών, Λευκαδιτών, Κοκκινιωτών, Ποτιδανείων, Κουπακιωτών, Μακρινής και από το Κλήμα Υαίας Λιδωρικίου.

Επίσης συζήτησαν με τον Δήμαρχο δημότες από Μηλιά, Κούκουρα, Καρούτες , Πενταγιούς , Κροκύλειο και Καλλιθέα καθώς και αρκετοί Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Δωρίδας.

Το Δήμαρχο πλαισίωναν στις συζητήσεις αυτές υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να συναντηθούν με τον Δήμαρχο μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο του Δημάρχου, κ. Δέσποινα Τίτου στα τηλέφωνα 22660 22066 & 22660-22147, και στο FAX-22660- 22393.

ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ : “ ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΠΟΤΕ “

 

Για ποιον λόγο ένας καθηγητής Δερματολογίας δεν θα έκανε ποτέ σολάριουμ, ένας καθηγητής Φαρμακολογίας δεν θα εμβολιαζόταν κατά της γρίπης και ένας καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν θα έδινε στο παιδί του αντιβίωση με τα πρώτα συμπτώματα; Δέκα επιστήμονες από τον χώρο της υγείας εξηγούν γιατί δεν θα έκαναν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι Ελληνες όσον αφορά την υγεία τους

Μάρθα Καϊτανίδη, Γιάννης Δεβετζόγλου  |

Δέκα έλληνες γιατροί συμβουλεύουν: «Τι δεν θα έκανα ποτέ»

Για ποιον λόγο ένας καθηγητής Δερματολογίας δεν θα έκανε ποτέ σολάριουμ, ένας καθηγητής Φαρμακολογίας δεν θα εμβολιαζόταν κατά της γρίπης και ένας καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν θα έδινε στο παιδί του αντιβίωση με τα πρώτα συμπτώματα; Δέκα επιστήμονες από τον χώρο της υγείας εξηγούν γιατί δεν θα έκαναν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι Ελληνες όσον αφορά την υγεία τους. 
Ανδρέας Κατσάμπας - Επίτιμος καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Δεν θα έκανα ποτέ σολάριουμ»

Ολες οι μελέτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών οργανώσεων που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος συμβουλεύουν εναντίον του σολάριουμ, διότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προωθήσει την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο ήλιος είναι άφθονος, η χρήση του σολάριουμ είναι περιττή. Συμπερασματικά, όχι απλώς δεν θα έκανα ποτέ σολάριουμ, αλλά δεν το συνιστώ επ' ουδενί για αισθητικούς λόγους. Οταν χρησιμοποιούμε ακτινοβολίες παρόμοιες με αυτές που εκπέμπει το σολάριουμ, το κάνουμε μόνο για θεραπευτικούς λόγους σε διάφορα νοσήματα, όπως είναι η ψωρίαση. Πέραν αυτού, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν στην Ελλάδα τα μηχανήματα έχουν περάσει τις μελέτες δοσομέτρησης για τις λυχνίες και το μήκος κύματος, που αφορούν την ασφάλειά τους.

Νίκος Μπατάκης - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, συντονιστής - διευθυντής του

Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός

«Δεν θα έκανα ακτινογραφίες χωρίς σοβαρό λόγο»

Κατ' αρχάς η ακτινογραφία γίνεται με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στο σώμα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ανεξέλεγκτες ακτινογραφίες είναι βλαπτικός για την υγεία παράγοντας και παράγοντας πρόκλησης καρκίνου (καρκινογένεσης). Αρα η έκθεση σε αυτές τις ακτινοβολίες πρέπει να γίνεται με φειδώ και βάσει των κλινικών ενδείξεων. Αυτό ισχύει για την αξονική τομογραφία και την απλή, όχι όμως για τη μαγνητική, η οποία ανήκει στα μαγνητικά πεδία. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν περιγραφεί οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η ακτινοβολία είναι αθροιστική, δηλαδή δεν έχει σημασία εάν κάνουμε μία ακτινογραφία σήμερα και μία έπειτα από τρία χρόνια. Για αυτούς τους λόγους και η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει συντάξει ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί ώστε να αποφεύγονται ακτινοδιαγνώσεις χωρίς λόγο.


Δημήτρης Κουβέλας - Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Δεν θα έκανα το εμβόλιο της γρίπης»

Ούτε το έχω κάνει ούτε θα το έκανα το εμβόλιο της γρίπης. Και αυτό διότι δεν έχει ένδειξη για εμένα. Είμαι νεότερος από 65 ετών, δεν έχω χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, ούτε και κάποια άλλη ενεργό νόσο, η οποία θα αποτελούσε παράγοντα σημαντικής επιβάρυνσης του οργανισμού μου σε περίπτωση νόσησης από γρίπη. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να στερείται ανεπιθύμητων δράσεων, επομένως ο λόγος κόστους - ωφέλειας είναι αρνητικός. Δεν είναι λοιπόν μόνο το άμεσο κόστος που επιβαρύνει τα Ταμεία, έχει σχέση και με την ουσία της άσκησης καλής ιατρικής πρακτικής. Επίσης, δεν έχει σημασία αν είναι ή δεν είναι καινούργιο το εμβόλιο. Κατά τεκμήριο τα εμβόλια που βγαίνουν στην αγορά είναι δοκιμασμένα.

Κωνσταντίνος Νάτσης - Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, ορθοπεδικός χειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης

«Δεν θα έπαιρνα ποτέ αναβολικά»

Ακόμη και όταν έκανα πρωταθλητισμό - ήμουν στους δρόμους αντοχής του σκι (cross - country skiing), το οποίο είναι ολυμπιακό άθλημα - ποτέ δεν πήρα αναβολικά. Και αυτό διότι γνωρίζω πολύ καλά τα δεκάδες πράγματα που μπορεί να πάθει κάποιος. Τα πιο συχνά είναι ατροφία στους όρχεις και μείωση του όγκου του σπέρματος, αλλαγές οι οποίες δεν είναι ανατάξιμες. Προκαλούν επίσης χημικό ευνουχισμό (καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, σεξουαλική ανικανότητα, γυναικομαστία και στείρωση). Επιπλέον, υπερβολική αύξηση ασβεστίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αδυναμία, εύκολη κόπωση, αλλά και σχηματισμός λίθων στους νεφρούς. Εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις, στα μάτια και στο δέρμα, πεπτικό έλκος και αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα. Επίσης, υπάρχουν ακόμη χειρότερα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πολυκυτταραιμία διότι διεγείρουν τον μυελό των οστών να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και σοβαρές ηπατικές βλάβες, όπως κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Και όλα αυτά αποδεδειγμένα σε κανονικές ποσότητες, όχι σε εκατονταπλάσιες που λαμβάνουν κάποιοι αθλητές.

Ηρακλής Πούλιας - Συντονιστής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού

«Δεν θα εμπιστευόμουν μόνο το PSA για τον καρκίνο του προστάτη»

Ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν αποκλειστικά το PSA (προστατικό αντιγόνο), διότι δεν είναι ένας απλώς δείκτης, είναι ένα σημαντικό νούμερο σε μια «συνάρτηση» διαγνωστικών παραγόντων που χρήζουν επεξεργασίας και αξιολόγησης μόνο από τον ουρολόγο. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, αρκεί να σας πω ότι μόνο ένας στους τέσσερις άνδρες με παθολογικό PSA έχει τελικά καρκίνο του προστάτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι τρεις έκαναν την αιματολογική εξέταση χωρίς να υπάρχει λόγος και επιπλέον νομίζουν ότι κάτι τους συμβαίνει και υποβάλλονται σε εξετάσεις επίπονες και κάποιες φορές και σε θεραπείες. Κάτι άλλο, εκτός από κακοήθεια, που μπορεί να αποκαλύψει το PSA είναι ο καρκίνος του προστάτη ο οποίος είναι μακράς και καλής πορείας (μη επιθετικός). Αυτή η κατηγορία των αρρώστων με μη επιθετικό καρκίνο υποβάλλεται σε θεραπείες και σε χειρουργεία μη απαραίτητα, τα οποία πιθανόν να έχουν παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία και, σπανιότερα, ακράτεια ούρων. Εν κατακλείδι, την ένδειξη αυτή πρέπει να τη θέτει μόνο ο ουρολόγος, αλλά δυστυχώς γίνεται κατάχρηση της εξέτασης από διάφορους γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς κ.ά.).

Λιάνα Μαΐλη - Υπεύθυνη εμβολιασμού παιδιών στους Γιατρούς του Κόσμου

«Δεν θα παρέλειπα εμβόλιο του παιδιού μου»

Σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα το παιδί μου ανεμβολίαστο στα βασικά εμβόλια. Τα βασικά είναι για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα Β και παρωτίτιδα. Αυτά είναι τα εμβόλια που γίνονται στους πρώτους 15 μήνες της ζωής. Δεν έχουν όμως όλα τα παιδιά τη δυνατότητα σήμερα να είναι ασφαλισμένα για να εμβολιάζονται. Ετσι, ολοένα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας είναι ανεμβολίαστα ακόμη και στα βασικά. Αν αυτό συνεχίσει και επεκταθεί, τότε υπάρχει κίνδυνος σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα να δούμε ασθένειες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρχουν στο μέλλον. Σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα κινδυνεύει. Για αυτούς τους λόγους προσπαθούμε να εμβολιάζουμε καθημερινά όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε δωρεάν.

Δημήτρης Δικαίος - Αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο

«Δεν θα έπαιρνα συστηματικά χάπια για να κοιμάμαι»

Δεν θα έπαιρνα συστηματικά χάπια για τον ύπνο. Διότι αυτή η κατηγορία έχει το πρόβλημα ότι, αν τα παίρνει κάποιος συστηματικά, ο οργανισμός τα συνηθίζει και με τον καιρό σταματά η δράση τους, αλλά δεν μπορεί να τα κόψει και να κοιμηθεί δίχως αυτά. Μάλιστα, στη φάση της διακοπής ο ύπνος είναι χειρότερος από τη φάση πριν από τη λήψη τους. Ο δεύτερος λόγος που δεν θα τα έπαιρνα είναι πως πιστεύω ότι οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και οι διάφορες τεχνικές της υγιεινής του ύπνου έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μακροχρόνια αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπαιρνα ένα χάπι για τον ύπνο σε ειδικές καταστάσεις, όπως ένα αεροπορικό ταξίδι μεγάλης διάρκειας ή εάν υπάρχει κάποιος λόγος έντονου στρες για δύο ή τρεις ημέρες. Πάντως, θα φρόντιζα να τα διακόψω αμέσως, αν αισθανόμουν ότι τα είχα ανάγκη έπειτα από χρήση μερικών ημερών για να κοιμηθώ. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω, πάντως, ότι για κάποιους ανθρώπους η συνεχής χρήση σε μικρή δόση (όχι σε μεγάλη, ποτέ) οποιουδήποτε υπνωτικού έχει γίνει συνήθεια που θα δυσκολεύονταν να αποχωριστούν.

Σωτήρης Τσιόδρας - Λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

«Δεν θα έδινα αντιβίωση στο παιδί μου για τον πυρετό»

Για έναν υψηλό πυρετό μπορεί να ευθύνεται μια λοίμωξη τόσο από μικρόβιο όσο και από κάποιον ιό. Στην Ελλάδα είναι πολύ γνωστό ότι οι περισσότεροι αγοράζουν μόνοι τους για θεραπεία αντιβιοτικά χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να ρωτούν τον γιατρό. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά και όταν πραγματικά αρρωστήσει από βακτήριο να μην έχουμε επιλογή φαρμάκου που θα το καταπολεμήσει. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Αν το παιδί ή ο ενήλικος έχει συνάχι, πόνο στα κόκαλα, αίσθημα κούρασης και πυρετό, δεν χρειάζεται αντιβίωση διότι πρόκειται για συμπτώματα κρυολογήματος. Ο οργανισμός μας έχει όπλα κατά των ιών και αντιμετωπίζει το κρυολόγημα χωρίς την αντιβίωση. Εξάλλου, ένα υγιές παιδί έχει όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει στις ιώσεις. Προτιμώ να του δίνω υγρά, να το ξεκουράζω, να καταπολεμώ τον πυρετό με τα συνήθη αναλγητικά και τις μύξες με φυσικό ορό, και μόνον αν επιμείνουν τα συμπτώματα να ζητήσω τη γνώμη ειδικού.


Αναστασία Αμφιλοχίου - Υπεύθυνη της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο

«Δεν θα απέρριπτα την εναλλακτική ιατρική»
Προτιμώ τις μη χημικές θεραπευτικές θεραπείες όπου αυτό είναι εφικτό, διότι τα χημικά φάρμακα έχουν πάντα παρενέργειες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χημικό φάρμακο χωρίς παρενέργεια - ακόμη και τα απλά αναλγητικά ή τα αποσυμφορητικά της μύτης. Το κακό με τις χημικές φαρμακευτικές θεραπείες, όταν παρουσιαστούν παρενέργειες, είναι ότι μετά πρέπει να χορηγηθεί νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της παρενέργειας, και αυτό γίνεται επειδή η θεραπεία είναι συμπτωματική και όχι ολιστική. Ο βελονισμός, για παράδειγμα, είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος, εφαρμόζεται εδώ και 4.000 χρόνια χωρίς διακοπή, και σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία στην Κίνα που αντιμετωπίζουν ακόμη και πολύ σοβαρές παθήσεις με παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματική θεραπεία στη δυτική ιατρική. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, ούτε δογματισμοί. Βεβαίως, η επιλογή και η εφαρμογή γίνεται πάντα και μόνο από γιατρούς.


Περμανθία Πανανή - Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθήνας

«Δεν θα απέκλεια ποτέ τον τοκετό στο σπίτι»

Εγώ ως έγκυος και μελλοντική μητέρα θα επέλεγα να γεννήσω στο σπίτι, αν υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ο τοκετός να διεκπεραιωνόταν από επαγγελματία υγείας εντεταλμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο - δύο μαίες ή γιατρός και μαία. Και βέβαια θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος που να μη με κατατάσσει στην κατηγορία του υψηλού περιγεννητικού κινδύνου (όπως π.χ. να μην έχω υπέρταση και διαβήτη). Θα το έκανα γιατί ο τοκετός στο σπίτι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθει ένα παιδί με ηρεμία στην οικογένεια και δεν είναι τόσο τραυματικός όσο ένας παρεμβατικός τοκετός. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση στο σπίτι. Ως μαία θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να διεκπεραιώνω τοκετούς στο σπίτι. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία το 24,3% των τοκετών γίνεται στο σπίτι.

tanea.gr

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΛΟΥΝ ΜΟΣΧΑ

 

Στα χωριά της Χαλκιδικής και της Πιερίας οι ντόπιοι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στην κυπριακή τραπεζική κρίση. Εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει και αυτοί μια αγορά – κυρίως στον τουριστικό κλάδο – που κοιτάζει προς τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Γιάννης Παπαδόπουλος 

Ο Νίκος Γκαμπαϊρίδης εργάζεται στο κέντρο δεξιώσεων Κρεμλίνο, ένα ομοίωμα κάστρου έξω από το χωριό Διονυσίου στα Νέα Μουδανιά που φιλοξενεί και εκδηλώσεις για ρώσους τουρίστες

Χαλκιδική και Πιερία καλούν Μόσχα

Στο χωριό Διονυσίου οι κάτοικοι διανύουν ακόμα τη «σεζόν του θερμοκηπίου». Είναι η εποχή που στους δρόμους των δύο πρώτων ποδιών της Χαλκιδικής σουλατσάρουν αδέσποτα σκυλιά και οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια κηπευτικών μέχρι να υποδεχτούν τουρίστες. Ενας επιχειρηματίας όμως της περιοχής φαίνεται ιδιαίτερα δραστήριος. Καθώς κλείνει μια συμφωνία στα δύο κινητά του τηλέφωνα (στο ένα μιλάει στα ρωσικά, στο άλλο στα ελληνικά), τρία λεωφορεία σταθμεύουν έξω από το κέντρο δεξιώσεών που έχει. Μεταφέρουν παιδιά από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, αποβιβάζονται σε ένα - μάλλον - οικείο περιβάλλον. Η εκδήλωσή τους πραγματοποιείται σε ένα κόκκινο ομοίωμα κάστρου. Ενα οικοδόμημα που ορθώνεται στιβαρό και μόνο με φόντο τα χωράφια και φέρει την ονομασία Κρεμλίνο.

«Ηθελα να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό. Είναι πιστό αντίγραφο του Κρεμλίνου και στο εσωτερικό το διακόσμησα με κίονες, όπως είναι και η αίθουσα Αγίου Γεωργίου όπου εκφωνεί τα μηνύματά του ο Πούτιν», λέει ο ιδιοκτήτης του κέντρου Ρωμαίος Γκαμπαϊρίδης. Εδώ και πέντε χρόνια, πέρα από γάμους και βαφτίσια, ο χώρος φιλοξενεί και βραδιές ελληνικής ή ντίσκο μουσικής για ρώσους τουρίστες, μαζώξεις ποντιακών συλλόγων αλλά και δεξιώσεις ρώσων επιχειρηματιών. Ο ιδιοκτήτης του Κρεμλίνου δεν είναι ο μόνος που απευθύνεται στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ανιψιός του, Γιώργος Γκαμπαϊρίδης, εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία της Χαλκιδικής και, όπως λέει, από τα 30 διαμερίσματα που πούλησαν σε Μουδανιά και Καλλιθέα την τελευταία τριετία τα 18 έχουν αποκτηθεί από Ρώσους. «Ελπίζω όσα συμβαίνουν στην Κύπρο να μην επηρεάσουν αρνητικά και την αγορά εδώ», λέει.

Η κυπριακή τραπεζική κρίση ανέδειξε και τον ρόλο του νησιού ως αγωγού ρωσικών κεφαλαίων. Ως φορολογικός παράδεισος, η Κύπρος επί χρόνια προσελκύει υψηλές καταθέσεις ρώσων ολιγαρχών. Γύρω τους έχει οικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τοπική επιχειρηματικότητα. Στη Λεμεσό, εστιατόρια προσφέρουν παστή ρέγκα και βότκα, κυκλοφορούν ρωσικές εφημερίδες και ραδιοφωνικός σταθμός εκπέμπει στα ρωσικά. Επιγραφές στα κυριλλικά συναντάς και σε μαγαζιά στην Ελλάδα. Κυρίως στη Χαλκιδική και λιγότερο στην Πιερία, εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί μια αντίστοιχη αγορά στον τουριστικό κλάδο που κοιτάζει προς την Ανατολή. Παρά τις διαφορές στα οικονομικά μεγέθη, ως έναν βαθμό οι «ρωσικές αποικίες» Κύπρου και Ελλάδας επικοινωνούν μεταξύ τους. Ρώσοι επιχειρηματίες αγοράζουν ακίνητα στη Χαλκιδική μέσω υπεράκτιων εταιρειών που έχουν ιδρύσει στην Κύπρο και ορισμένοι ελλαδίτες γουναράδες έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και στη Μεγαλόνησο.

Στη μαρίνα της Σάνης, στη Χαλκιδική, δένουν τα καλοκαίρια ρωσικά σκάφη, οι ιδιοκτήτες των οποίων δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο. «Εχουν δυσανασχετήσει αρκετά, απ' ό,τι μαθαίνω, με τις τελευταίες εξελίξεις. Ελπίζω να μη φύγουν για Τουρκία», λέει ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων Χρήστος Μπογιούκας. Τα τελευταία δύο χρόνια αναλαμβάνει τον ανεφοδιασμό 18 ρωσικών σκαφών. Οι διαφημιστικές πινακίδες της επιχείρησής του φέρουν και κυριλλικές επιγραφές. «Το φιλοδώρημα που αφήνουν οι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερο από το κέρδος που βγάζω στο καύσιμο», τονίζει.  

ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η Αννα Παπαϊωάννου μετράει ημέρες μέχρι να ανοίξει και επίσημα το κατάστημά της. Εχει ένα από τα 35 γουναράδικα της Καλλιθέας. Πριν από επτά χρόνια άνοιξε μαγαζί και στη Λεμεσό. «Ακόμα δεν έχει πτώση το μαγαζί στην Κύπρο. Δεν ξέρω βέβαια τι ρόλο θα παίξουν οι τραπεζικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα πάντως περάσαμε δύσκολες χρονιές. Πέρσι ήρθαν τουρίστες κυρίως από την Ουκρανία, μικρότερης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι δεν αγόρασαν πολλά», λέει.

Πέρα από τις γούνες, πάντως, οι Ρώσοι αγοράζουν στη Χαλκιδική και ακίνητα. Σύμφωνα με κατασκευαστές και μεσίτες της περιοχής, οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται από εκπροσώπους μεσαίων οικονομικών στρωμάτων σε διαμερίσματα αξίας 50.000-170.000 ευρώ. Πέρα από γραφειοκρατικούς σκοπέλους ωστόσο που αντιμετωπίζουν στην πορεία, οι ξένοι αγοραστές πέφτουν σε κάποιες περιπτώσεις και θύματα εκμετάλλευσης. Δικηγόρος με έδρα στη Θεσσαλονίκη εκπροσωπεί οκτώ ρωσικές οικογένειες που, ενώ έχουν προπληρώσει για εξοχικές κατοικίες στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, δεν μπορούν ακόμη να τις παραλάβουν. Ο εργολάβος, σύμφωνα με τον δικηγόρο των ρωσικών οικογενειών, αποδείχτηκε αφερέγγυος, δεν αποπεράτωσε το έργο εγκαίρως, χρωστάει στο ΙΚΑ, οφείλει ΦΠΑ και οι έλληνες οικοπεδούχοι αρνούνται να υπογράψουν με τους ρώσους αγοραστές τα τελικά συμβόλαια. Δύο από τα τρία διαμερίσματα που αγόρασε μία από τις οικογένειες ήταν διπλοπουλημένα.

«Στα μάτια των Ρώσων Ελλαδίτες και Κύπριοι ταυτίζονται»
Περιστατικά σαν τα προηγούμενα προσπαθεί να αποτρέψει ο Κλεόβουλος Αλεξιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνορωσικού Κέντρου Ερμής. Το κέντρο λειτουργεί ως φορέας διασύνδεσης ελλήνων επιχειρηματιών με τη ρωσική αγορά και προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων. Συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Χαλκιδικής και Πιερίας και συμμετέχουν σε αυτό 350 ελληνικές επιχειρήσεις. Κάποιες από αυτές ήδη δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Τον Μάιο μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. «Η Κύπρος, με την όποια παραγωγή είχε, εξήγε στη Ρωσία πριν από μερικά χρόνια περισσότερα προϊόντα από ό,τι η Ελλάδα. Προσπαθούμε να αλλάξει αυτό», λέει ο κ. Αλεξιάδης.

Και αυτός παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το θεωρώ δεδομένο ότι ώς έναν βαθμό θα επηρεάσουν τις κινήσεις των Ρώσων και στην Ελλάδα. Στα μάτια των Ρώσων Ελλαδίτες και Κύπριοι ταυτίζονται», λέει. Προς το παρόν κύριο μέλημά του είναι πώς θα πείσει Χαλκιδική και Πιερία να συνεργαστούν. Πέρα από τη σύμπραξη των δύο επιμελητηρίων, σε ατομικό επίπεδο συχνά επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών. Οπως λένε σύμβουλοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνορωσικό άξονα, «αντί να κοιτάξουν οι Ελληνες πώς θα φέρουν δύο Ρώσους να επενδύσουν στα μέρη τους, ο ένας προσπαθεί να πάρει τον Ρώσο του άλλου».

Επενδύσεις στο Ορος, σε γούνες και ξενοδοχεία
Αν συγκρίνει κανείς την οικονομική επιφάνεια των «ρωσικών αποικιών» στην Ελλάδα, η Χαλκιδική έχει το προβάδισμα έναντι της Πιερίας. Εκεί έχουν πουληθεί περισσότερα διαμερίσματα και βίλες σύμφωνα με μεσίτες. Πρόσφατα υπογράφηκε και σύμβαση αναστήλωσης ναού στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Ορους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το κόστος της αναστήλωσης αναλαμβάνει Μοσχοβίτης, διευθυντικό στέλεχος ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας.

«Στα μέρη μας δεν έχουμε αντίστοιχη δραστηριοποίηση, ωστόσο όπως φαίνεται η τουριστική κίνηση από την ανατολική Ευρώπη θα είναι σε καλά επίπεδα φέτος», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ενόψει της τουριστικής σεζόν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν αρχίσει τις συντηρήσεις. Μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στον Πλαταμώνα πέρασε φέτος σε ρωσικά χέρια. Στη ρεσεψιόν του κεντρικού κτιρίου καταθέτουν τα βιογραφικά τους νέοι που αναζητούν εργασία. Τεχνίτες ανακατασκευάζουν την πισίνα. Κατά την επίσκεψή μας εκεί ο ρώσος εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και απαγόρευσε και στους Ελληνες που είναι στελέχη της εταιρείας να μιλήσουν.

Στους τουρίστες που θα φτάσουν εκεί στοχεύουν και τα γειτονικά γουναράδικα στην Παραλία Κατερίνης. Ο Αθανάσιος Γκανάτσας, ιδιοκτήτης γουναράδικου, έχει τη συνήθεια να κερνάει κονιάκ τους πελάτες του. «Οι Ρώσοι και γενικά οι Ανατολικοευρωπαίοι το εκτιμούν», λέει. Τόσο αυτός όσο και συνάδελφοί του τονίζουν ότι οι δουλειές έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή την περίοδο τα περισσότερα καταστήματα έχουν κατεβασμένα στόρια. Η μονοτονία της αναμονής για τη νέα τουριστική σεζόν σπάει σε ένα από αυτά από την επίσκεψη μιας πελάτισσας. Τη λένε Αννα Σταρούχινα. Εχει γουναράδικο στο Γιαροσλάφ της Ρωσίας και δοκιμάζει μπροστά σε έναν καθρέφτη γούνες που θα αγοράσει και θα μεταπωλήσει στην πατρίδα της. «Επιλέγω εδώ και χρόνια την περιοχή», λέει. «Μου αρέσει να συνδυάζω διακοπές με δουλειά».

tanea.gr

ΧΤΥΠΗΘΗΚΑ , ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΙΜΑΤΑ

Το συγκλονιστικό τηλεφώνημα της 25χρονης που σκοτώθηκε στη συμπλοκή στην Κόρινθο (video)

Η δραματική έκκληση της 25χρονης Κατερίνας στο φίλο της, λίγα δευτερόλεπτα αφού δέχτηκε τη μοιραία σφαίρα από το καλάσνικοφ των αδίστακτων ληστών, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής στην Κόρινθο.                                                                  
Η άτυχη κοπέλα φαίνεται πως βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και μια σειρά από αλυσιδωτές συμπτώσεις οδήγησαν στο θανατηφόρο τραυματισμό της από τη σφαίρα του μοιραίου καλάσνικοφ των δραστών.
Η 25χρονη Κατερίνα που ήταν λογίστρια σε ξενοδοχείο της περιοχής έτυχε να περνάει από το σημείο της καταδίωξης και βρέθηκε εν μέσω της σφοδρής ανταλλαγής πυροβολισμών.
Το χρονικό της καταδίωξης που οδήγησε στη μοιραία συμπλοκή
Όλα ξεκίνησαν στις 9:00 χθες το βράδυ όταν τρεις κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στην ταβέρνα «Ο Μπάμπης» στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του τύπου τζιπ, με το οποίο διέφυγαν. Οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα, από όπου ξεκίνησε η καταδίωξη.
Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, γινόταν σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα, γύρω στις 11:30 το βράδυ, η άτυχη γυναίκα να χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα...
Η απίστευτη τροχιά της σφαίρας
Μια σφαίρα από το καλάσνικοφ του ενός κακοποιού εξοστρακίστηκε στην άσφαλτο, χτύπησε τον πίσω προφυλακτήρα, διέσχισε το πορτ μπαγκάζ, τρύπησε το πίσω κάθισμα, τρύπησε και το κάθισμα του οδηγού και καρφώθηκε στο σώμα της άτυχης γυναίκας. Η σφαίρα έπληξε το συκώτι και τον πνεύμονα ενώ η γυναίκα διατηρούσε τις αισθήσεις της μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο...

 

 

newsit.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΚΛΟΓΕΣ 31ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1946

 

Οι Βουλευτικές Εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946

Οι εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας, μετά το 1936. Είχαν μεσολαβήσει η δικτατορία Μεταξά, το έπος του '40, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και η Συμφωνία της Βάρκιζας. Αποδείχτηκαν μοιραίες, επειδή η έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι επιπτώσεις του οποίου ταλαιπώρησαν τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Στις αρχές του 1946 την Ελλάδα κυβερνά ο κεντρώος Θεμιστοκλής Σοφούλης. Με την προτροπή των Άγγλων προκηρύσσει εκλογές για τις 31 Μαρτίου. Τα ΕΑΜικά κόμματα, με επικεφαλής το ΚΚΕ και οι αριστεροί φιλελεύθεροι υπό τον Γεώργιο Καφαντάρη αντιδρούν. Ζητούν δίμηνη αναβολή και εγγυήσεις, επειδή θεωρούν τις εκλογές σημαδεμένες υπέρ της δεξιάς, η οποία είχε εξαπολύσει ένα κύμα «λευκής τρομοκρατίας» στη χώρα, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΑΜ. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών ομάδων ήταν όχι μόνο οι αριστεροί πολίτες, αλλά και οι κεντρώοι αντιμοναρχικοί.

Δεν εισακούονται και τελικά το ΚΚΕ, που φλερτάρει με την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας, και η κεντροαριστερά θα ανακοινώσουν αποχή από τις εκλογές. Στις εκλογές θα λάβουν μέρος μόνο δεξιοί και κεντρώοι πολιτικοί σχηματισμοί. Οι παλιοί αντίπαλοι της προπολεμικής περιόδου είναι παρόντες, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Το φιλομοναρχικό Λαϊκό Κόμμα, συμπαγές και ενωμένο, αποτελεί τον άξονα της δεξιάς συμμαχίας «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων», ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι διασπασμένο σε έξι τμήματα (Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων, Μεταρρυθμιστικόν Κόμμα, Κόμμα Βενιζελικών Φιλευθέρων, Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα, Κόμμα των Φιλελευθέρων και οι Φιλελεύθεροι του Καφαντάρη που απέχουν).

Το πρωί της 31ης Μαρτίου οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες με το άγγελμα ότι τα ξημερώματα κομμουνιστές αντάρτες υπό τον Καπετάν Μπαρούτα επιτέθηκαν στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου, με διαταγή του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες, που συμμετείχαν στη φρουρά των εκλογικών τμημάτων. Η επίθεση αυτή θεωρείται από πολλούς ως το προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι εκλογές θα γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και θα τις κερδίσει η δεξιά και βασιλόφρων «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» με το 55,12% των ψήφων. Οι δύο κεντρώοι σχηματισμού, «Εθνική Πολιτική Ένωσις» και «Κόμμα των Φιλελευθέρων», θα συγκεντρώσουν το 34,67% των ψήφων. Όσον αφορά στο ποσοστό της αποχής, που πρέπει να θεωρείται «πολιτική», οι απόψεις διίστανται, επειδή δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων: Το ΚΚΕ την ανεβάζει στο 50%, οι διεθνείς παρατηρητές την κατεβάζουν στο 9,3%. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Νεώτερες έρευνες την υπολογίζουν γύρω στο 20-25%. Πολύ αργότερα, το ΚΚΕ θα κάνει την αυτοκριτική του και θα θεωρήσει μεγάλο πολιτικό λάθος την αποχή (Καθαίρεση Ζαχαριάδη το 1956, 8ο Συνέδριο του 1961).

Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές είχε 354 μέλη. Στήριξε δέκα κεντροδεξιές κυβερνήσεις και πέντε πρωθυπουργούς (Παναγιώτης Πουλίτσας, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Δημήτριος Μάξιμος, Θεμιστοκλής Σοφούλης και Αλέξανδρος Διομήδης) μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1950 θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 5 Μαρτίου.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 εξελέγησαν ως βουλευτές πολιτικοί που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατοπινές εξελίξεις κι έφθασαν μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις μέρες μας. Πρόκειται για τον Γεώργιο Παπανδρέου (Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα), τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα), τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή (Λαϊκόν Κόμμα) και τον νεότερο όλων, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων).

Αποτελέσματα:

ΚΟΜΜΑΤΑ
ΑΡΧΗΓΟΙ
ΠΟΣΟΣΤΑ
ΕΔΡΕΣ

1
ΗΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ
55,12
206

Λαϊκό
Πέτρος Μαυρομιχάλης,
Κων/νος Τσαλδάρης,
Τζον Θεοτόκης.
156

Εθνικόν Φιλελευθέρων
Στυλιανός Γονατάς
34

Μεταρρυθμιστικόν
Απόστολος Αλεξανδρής
5

Πανελλήνιον Εθνικόν
Αλέξανδρος Σακελλαρίου

Πατριωτική Ένωσις

Βασιλοφρόνων

Ανασυγκροτήσεως

Κοινωνική Ριζοσπαστική Ένωσις

Εμπρός

Συνεργαζόμενοι
11

2
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ
19,28
68

Βενιζελικών Φιλελευθέρων
Σοφοκλής Βενιζέλος
31

Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν
Γεώργιος Παπανδρέου
27

Εθνικόν Ενωτικόν
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
7

Δημοκρατική Ένωσις

Συνεργαζόμενοι
3

3
ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
Θεμιστοκλής Σοφούλης
14,39
48

4
ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ναπολέων Ζέρβας
5,96
20

5
ΕΝΩΣΙΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ
2,94
9

Εθνικοφρόνων
Θεόδωρος Τουρκοβασίλης
9

Λαϊκόν Αγροτικόν
Γεώργιος Παμπούκας

6
ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
0,67
1

Αγροτικόν Ελλάδος
Αλέξανδρος Μυλωνάς

Αγροτικόν Δημοκρατικόν Ελλάδος

Δημοκρατικόν Αγροτικόν

Αγροτικαί Ομάδες του Αγροτικού και Εργατικού Κόμματος

7
ΚΟΜΜΑ «Χ» (ΧΙΤΩΝ) ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος
0,17

8
ΚΟΜΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Α. Αντωνόπουλος
0,10

9
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
Διοικούσα Επιτροπή
0,03

10
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΦΕΔΡΩΝ
Διοικούσα Επιτροπή
0,01

11
ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
Δ. Παπαπολύζος

12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διοικούσα Επιτροπή

13
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
1,33
2

http://www.sansimera.gr/articles/240#ixzz2P6O5B5gN

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

0

Oι λεβεντοκολώνες   του  χωριού  μας , οι  αείμνηστοι  Γιάννης  Φωτόπουλος , Μπακόϊαννος  και  Ασημάκης Δρόσος , στη  Βαθειά .

  Καλημέρα  Λιδορικιώτες , καλή  Κυριακή …

Καλημέρα Ελλάδα , Athens, Salonika, Patra, Vrilissia, Chalandri, Chicago, Larissa, Kerkira, Wheaton, Larnaca, Kalamata, Huntley, Palos Heights, City of Brussels,Nicosia, Papenburg, Copenhagen, Volos, Kozani, Heraklion, Nikaia, Los Angeles, Sofia, Toronto, Limassol, Prague, Stuttgart, London, Edinburgh, Komotini, Chania, Alimos, Kallithea, Queluz, Moscow, Bratislava, Stockholm, Orlando, Bloomingdale, Downers Grove, Schaumburg, Whippany, New York, Canonsburg  .

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΣΗΜΕΡΑ  31  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013

Ανατολή Ήλιου: 7:09 π.μ.
Δύση Ήλιου: 7:45 μ.μ.
Σελήνη 19 ημερών

Δεκαετία 60.Στο  μαγαζί  Φαλίδα  Αλωνάκι.Άλκης  Γεροδήμος , Κολάνος ( Διοικ.ΤΕΑ) Δ.Αρμύρος,ΘΑν.Ευσταθίου, Ν.Κολοκύθας ( Πανουργιάς ) Μαρία Φαλίδα και  Δ,Φαλίδας

Δεκαετία  του  ‘60 , στο  μαγαζί  του  Φαλίδα  στο  Αλωνάκι , από αριστερά Άλκης  Γεροδήμος , Κολάνος , στρατιωτικός  διοικητής  Λιδορικίου , Δημ  Αρμύρος , Τραπεζικός , Θαν. Ευσταθίου , Νίκος  Κολοκύθας , Μαρία Φαλίδα , ο  μικρός  Γιαννάκης  Πάνου κι’ ο Μήτσος  Φαλίδας .

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ …..

Επέτειοι:

Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων.

Γεγονότα

307: Ο Μέγας Κωνσταντίνος παντρεύεται τη Φαύστα, κόρη του ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνα (Αθηνούλα).

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.

1866: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Γεώργιος Σκούφος.

1920: Ο Κεμάλ Ατατούρκ σχηματίζει στην Άγκυρα νέα κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύσσει εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.

1931: Ιδρύεται η Εργατική Εστία.

1946: Στην Ελλάδα διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.

Γεννήσεις

1596: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Θαν. 11/2/1650) [Αποφθέγματα]

1840: Αντουάν Λιμιέρ, γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, πατέρας των αδελφών Λιμιέρ. (Θαν. 15/4/1911)

1914: Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. (Ο λαβύρινθος της μοναξιάς) (Θαν. 19/4/1998) [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1980: Τζέσε Όουενς, αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής. (Γεν. 12/9/1913)

1995: Σελένα, αμερικανομεξικανή σουπερστάρ της λάτιν μουσικής, που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της Γιολάντα Σαλντίβαρ. (Γεν. 16/4/1971)

2008: Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 18/12/1911)

 http://www.sansimera.gr/almanac/3103#ixzz2P6GVROUn

 

Zωή Κούστα, Mαρία  Τσίγκα , Γιούλα  Κούστα

Δεκαετία του ‘50 , Ζωή  Κούστα , Μαρία  Τσίγκα , και  Γιούλα  Κούστα , κάπου  στον  Αι  Γιώργη .

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Δευτέρα 01/04/2013
03:00

10 °C
Αισθητή Θερμοκρασία7 °C
64%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου 55 Km/h


ΚΑΘΑΡΟΣ

Δευτέρα 01/04/2013
09:00

11 °C
65%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου 55 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Δευτέρα 01/04/2013
15:00

17 °C
44%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου 55 Km/h


ΚΑΘΑΡΟΣ

Δευτέρα 01/04/2013
21:00

12 °C
68%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου 55 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

241

Αναμνηστική συγγενική φωτογραφία  της  δεκαετίας  του  ‘50 . Γιαννίτσα Παπαϊωάννου – Ζέκιου , Γ, Καψάλης , Θαν.Πίτσιος  - Φαλιαμπάρας , η  γυναίκα  του  και  τα  παιδιά  του, Αγγελική Καψάλη , η  αφεντιά  μου , Θύμιος Καψάλης και  Δημ. Παπαϊωάννου .

    Καλό  σας  μεσημέρι  , καλή  Κυριακή

Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …..Κ.Κ.-