Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και ο φιλέλληνας ποιητής λόρδος Μπάιρον, που άλλαξαν την πορεία της ελληνικής Επανάστασης και συγκλόνισαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, απόψε στη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο (ΝΕΤ, 22.00). Με ένα έκτακτο διπλό επεισόδιο η εκπομπή τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αφιερώνοντας χρόνο και χώρο για να παρουσιάσει άγνωστες πτυχές του αγώνα που καθόρισε τη μοίρα της Ελλάδας και την οδήγησε στην απελευθέρωση.
Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται το συγκλονιστικό χρονικό της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου το 1825, που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και ντοκουμέντα της εποχής φωτίζονται οι θρυλικές μάχες στη λιμνοθάλασσα και στα τείχη της πόλης.
Η έρευνα περιγράφει των ηρωική στάση των οπλαρχηγών αλλά και τη θυσία των αμάχων που αρνήθηκαν επανειλημμένες προτάσεις συνθηκολόγησης, τη στιγμή που η πείνα εξόντωνε μαζικά τον πληθυσμό. Η είδηση ότι οι πολιορκημένοι συντηρήθηκαν τρώγοντας ακόμη και ανθρώπινο κρέας προκάλεσε δέος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ηταν, όμως, ήδη αργά, καθώς οι Εξοδίτες σχεδόν αβοήθητοι προτίμησαν τον ηρωικό θάνατο παρά την υποταγή.
Η «Μηχανή του Χρόνου» στέκεται στο άγνωστο έπος των υπερασπιστών των νησιών της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και εστιάζει στην απίστευτη νίκη μιας χούφτας ανδρών, οι οποίοι ταμπουρωμένοι στην Κλείσοβα απέκρουσαν αλλεπάλληλες εφόδους χιλιάδων πάνοπλων στρατιωτών του Κιουταχή και του Ιμπραήμ.
Στο δεύτερο επεισόδιο προβάλλεται η άγνωστη ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και ποιητή λόρδου Βύρωνα, που έκανε την ελληνική υπόθεση διεθνές ζήτημα, χρηματοδότησε την Επανάσταση και ήθελε με δικό του στρατιωτικό σώμα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων. Μελετητές του έργου φωτίζουν τη ζωή του ανθρώπου που θυσιάστηκε για την Ελλάδα και διαπόμπευσε τον αρχαιοκάπηλο λόρδο Ελγιν για την καταστροφή και την αρπαγή των μαρμάρων της Ακρόπολης.
O λόρδος Bύρωνας βρέθηκε στο Μεσολόγγι από τον Δεκέμβριο του 1823 έως τις 19 Απριλίου 1824, οπότε και πέθανε από πυρετό. Ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του: «Λευτεριά, για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί, τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Mπάιρον το κορμί. Και κατόπι ας ακολουθούνε όσοι επράξανε λαμπρά αποπάνου του ας χτυπούνε μόνο στήθια ηρωικά» («Eις τον Θάνατον του Λόρδου Μπάιρον»).
Η καρδιά του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι. Προς εκδήλωση του πένθους στην περιοχή ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου και ένας κάθε λεπτό.
Κωνσταντίνα Γαρνέλη
No comments:
Post a Comment