Οταν ήταν μαθήτρια δημοτικού, φορούσε μπλουζάκια με το λογότυπο της NASA, διάβαζε βιβλία για το Διάστημα και παρακαλούσε τους γονείς της να της αγοράσουν... φαγητό για αστροναύτες. Ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα της, κυνήγησε τα όνειρά της, ασχολήθηκε με τις νανοεπιστήμες και την Αναγεννητική Ιατρική, εντάχθηκε στο δυναμικό της NASA και πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στο πλαίσιο του επιστημονικού διαγωνισμού 2013 FDM Everywoman In Technology Awards.
Η Θεσσαλονικιά Ελένη Αντωνιάδου, συνιδρύτρια της εταιρίας Transplants Without Donors LLC, βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στο Λονδίνο για το ερευνητικό έργο της πάνω στη μεταμόσχευση οργάνων χωρίς δωρητές (με τεχνητά όργανα από τα κύτταρα των ασθενών). Απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική του πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη Νανοτεχνολογία και την Αναγεννητική Ιατρική στο βρετανικό πανεπιστήμιο UCL (University College London) και ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεχνητών ιστών και εμφυτευμάτων εγκεφάλου για ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.λπ.).
Στη συνέχεια πήρε επτά υποτροφίες για το διδακτορικό της στην Εμβιομηχανική, στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, και άρχισε να πειραματίζεται στην κατασκευή τεχνητού δέρματος. Ακολούθησε η ένταξή της στη NASA, όπου μελετάει την επίδραση της ακτινοβολίας στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου, με σκοπό την προστασία των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στο Διάστημα. «Η ένταξή μου στη NASA δεν είναι απλώς μια μεγάλη επιστημονική ευκαιρία, αλλά η εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου. Ανυπομονώ να γίνω... αστροναύτης και να εργαστώ για την εξερεύνηση της ζωής στο Διάστημα και για την αναζήτηση τρόπων αύξησης του προσδόκιμου ζωής στη Γη, μέσα από νέες προσεγγίσεις στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής» αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της.
Η αγάπη της για το Διάστημα και τους αιθέρες κρατάει άλλωστε από τα 15 της χρόνια, τότε που παρακολούθησε το πρώτο της μάθημα Αστρονομίας και γοητεύτηκε από την Αεροδιαστημική και την πλοήγηση αεροσκαφών. Λίγα χρόνια αργότερα, στα 22 της, απέκτησε δίπλωμα πιλότου και άδεια για ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, χόμπι που εξασκεί μέχρι σήμερα. Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της κολυμπάει, τρέχει μαραθώνιο, προπονείται στο τάε κβον ντο και παίζει βόλεϊ, ενώ, όπως η ίδια λέει, ξοδεύει τις περισσότερες ώρες της ημέρας προσπαθώντας να κάνει «την επιστημονική φαντασία... πραγματικότητα».
Γεράσιμος Κόντος
No comments:
Post a Comment