Μια "απάντηση" για την πορεία της Ελλάδας δίνει η μελέτη της Standard & Poor's, βάσει της οποίας εντός του 2013 θα έχουμε εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 190,5% (!) επί του ΑΕΠ και ύφεση που θα αγγίξει το 3,9%!
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 που ξεκίνησε η κρίση και δρομολκογήθηκαν τα Μνημόνια το χρέος ήταν κάτω από 120% επί του ΑΕΠ και υποτίθεται ότι θα είναι στο 122% το 2020! Σε μια άλλη πλανητική διάσταση, ίσως...
Όσο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατατάσσει τις ........
ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα ρίσκου, στην ίδια όπου βρίσκονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας, της Αιγύπτου και της Βουλγαρίας!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, δίνοντας συνέχεια σε μία βαθιά ύφεση, η οποία συνεχίζεται από το 2008 και έφτασε πέρυσι στο 6,8%.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9% (πάντως αισιόδοξη είναι η πρόβλεψή της αφού άλλοι οίκοι όπως η Citi δίνουν 5,5%), με τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά 1% και το χρέος να εκτινάσσεται στο 190,5%.
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ η S&P θεωρεί ότι μόνο βραχυπρόθεσμα μειώθηκε.
Η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με το έντονο πιστωτικό στρες, που οδήγησαν σε δύο ελληνικά defaults το 2012, θα επιτείνουν τις ανισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί η S&P. Και εκτιμά ότι αυτές θα εκδηλωθούν με τη μορφή των αυξανόμενων ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων, τις οποίες ο οίκος υπολογίζει στο 17-19% του συνόλου των δανείων.
Η S&P αξιολογεί τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με CCC/Negative/C. δηλαδή "μαύρα" όλα!
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτές τις ανισορροπίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζουν οι αναλυτές. Αντίθετα, τα αποτελέσματά τους θα εξακολουθήσουν να πιέζονται από τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η S&P εκτιμά ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε μία σημαντική παρουσία του Δημοσίου στα δ.σ. των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. “Κατά την άποψή μας, αυτό εντείνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ένα πιο αδύναμο ανταγωνιστικό περιβάλλον”.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα οικονομικού ρίσκου (10), κάνοντας λόγο για πολύ υψηλό ρίσκο στα κριτήρια της οικονομικής ανθεκτικότητας και των οικονομικών ανισορροπιών, καθώς και εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό ρίσκο, το οποίο βρίσκεται στα επίπεδα Λευκορωσίας και Αιγύπτου.
Να σημειώσουμε ότι η Standard & Poor's είναι ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης και γενικά οι εκθέσεις του δεν έχουν να κάνουν με "αρπαχτές", όπως κάποιων άλλων οίκων...
kafeneio
No comments:
Post a Comment