Μαγειρεύοντας στις φυλακές Κορυδαλλού
Οι «Μαγειρικές εντός» που παρουσιάστηκαν πρόσφατα με μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής. Οι συνταγές και οι ιστορίες που περιλαμβάνει είναι έργο έγκλειστων νεαρών ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις τρεις θεραπευτικές ομάδες του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού και Ελεώνα Θηβών. Οι ωραίες φωτογραφίες είναι επίσης δικές τους.
«Γιατί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης εκδίδει ένα βιβλίο μαγειρικής; Τι σχέση μπορεί να έχει η μαγειρική με την πορεία απεξάρτησης ενός έγκλειστου και εξαρτημένου ανθρώπου;. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο ότι το μαγείρεμα όπως και η απεξάρτηση, δεν θα τύχει, θα πετύχει. Όπως χτίζεται η γεύση του φαγητού, χτίζεται και η πορεία, η εξέλιξη, η απεξάρτηση. Όπως φροντίζεις συνέχεια το φαγητό που μαγειρεύεις, έτσι χρειάζονται συνεχή φροντίδα και οι άνθρωποι που διανύουν ανοδική πορεία προς την απεξάρτηση.» αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Τέντης, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και υπεύθυνος του προγράμματος Για το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Το βιβλίο που εκδόθηκε από το «ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ» στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται ήδη στους πάγκους των βιβλιοπωλείων (τιμή: 15 ευρώ) είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που έκαναν 100 μέλη των κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ, έγκλειστοι στις αντρικές και τις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών που παλεύουν για την απεξάρτηση και για την ελευθερία τους.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια ως εθελοντής μάγειρας τους μαθαίνει να μαγειρεύουν, είχε την ιδέα να φτιάξουν ένα βιβλίο με τις δικές τους συνταγές. «Πιστέψτε με τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Εμμεσα μαθαίνουν την συλλογική εργασία, την υπευθυνότητα, τον αλληλοσεβασμό, καλούς τρόπους και βγάζουν κάτι από την καταπιεσμένη τους προσωπικότητα μέσα από τη μαγειρική. Στρώνουν όμορφα το τραπέζι με τα πλαστικά τους πιάτα και καθόμαστε όλοι μαζί και τρώμε μια μπουκιά ψωμί», έγραφε στο γράμμα που μας έστειλε.
Οι συγγραφείς δεν ήταν παρόντες στο κατάμεστο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου, που παλλόταν από τη συγκίνηση του κόσμου. ΄Εχουν, όμως, βάλει την ψυχή τους στις συνταγές τους, στα κείμενα που έγραψαν για να τις συνοδεύσουν αλλά και στις ωραίες φωτογραφίες τους. Και έχει ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο αφού μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε μια άλλη όψη της γαστρονομίας. Είναι η έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης.
Τα κέρδη από τις πώλησεις του βιβλίου θα ενισχύσουν το ταμείο για τις πρώτες ανάγκες των μελών του ΚΕΘΕΑ μετά την αποφυλάκισή τους.
Από το βιβλίο «Μαγειρικές εντός» είναι οι συνταγές που ακολουθούν
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
1. «Ο γάμος» (ντοματόσουπα), Από την Ιωάννα
«Τo πρώτο καλοκαίρι που χώρισα ήμουνα οικονομικά πολύ δύσκολα. Κάποιο βράδυ η μικρή κόρη μου πεινούσε πολύ, και τα ντουλάπια ήταν σχεδόν άδεια. Με τη φαντασία μου έφτιαξα μια ιστορία για το πώς η ντομάτα αγάπησε το σέλινο και παντρεύτηκαν με κουμπάρο το κρεμμύδι και έκαναν πολλά παιδάκια. τα κριθαράκια. Διηγούμενη αυτή την ιστορία στην κόρη μου, δημιούργησα παράλληλα τη σούπα αυτή που εκείνη τη βάφτισε «ο γάμος» κι έγινε η αγαπημένη της.»
υλικά
4-5 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
½ ποτήρι κρασιού λάδι
3 ποτήρια νερό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2-3 κλωνάρια σέλινο
½ ποτήρι του κρασιού κριθαράκι
Αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
Eκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σε μια κατσαρόλα βάζετε να βράσουν η ντομάτα, το σέλινο και τα κρεμμύδια ολόκληρα, μαζί με ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, την πάπρικα και ανακατεύετε καλά.
Μόλις τα κρεμμύδια έχουν βράσει, προσθέτετε τα δύο ποτήρια νερό, το κριθαράκι και το λάδι. Όταν βράσει το κριθαράκι, η σούπα σας είναι έτοιμη. Ελαφριά, θρεπτική και πολύ νόστιμη.
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε μία καυτερή πιπεριά, μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα. Σερβίρεται ζεστή.
Μπορείτε να έχετε τριμμένη ντομάτα από το καλοκαίρι στην κατάψυξη για γευστικές ντοματόσουπες το χειμώνα. Επίσης τα ντοματάκια cherry δίνουν καταπ[ληκτική γεύση, όταν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες.
2. Φασολάδα με καπνιστό κρέας, Από τον Νenad
«Το 1991 άρχισε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ολος ο κόσμος τότε είχε προδικάσει τους Σέρβους ως φταίχτες για όλα. Δούλευα για τα Ηνωμένα Εθνη εκείνη την εποχή ως διερμηνέας. Την πρώτη μου άδεια την πήρα τον Απρίλιο του 1993 και αποφάσισα να πάω διακοπές στη Γερμανία. Ηταν η εποχή που οι Σέρβοι είχαν πολύ κακή φήμη, και φοβόμουνα να δηλώσω ότι είμαι Σέρβος. στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.! Οδηγώντας προς την πόλη, είδα σε μια πολυκατοικία μια τεράστια διαφήμιση λαμπερή με τεράστια γράμματα που έγραφε με τεράστια γράμματα "sehr sehr. serbische" που σημαίνει «Πολύ - πολύ Σερβικό». Ηταν διαφήμιση για το παραδοσιακό φαγητό της Σερβίας: φασολάδα με καπνιστό κρέας. Μου άνοιξε η καρδιά εκείνη τη στιγμή και είπα: «Να, ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι, ένα φαγητό μας αντιπροσωπεύει!» Ηταν κάτι που προσφέραμε σε όλο τον κόσμο με όλη μας την καρδιά. Πέρα από τις κακές φήμες, που τελικά ήταν μόνο μια προπαγάνδα των πολιτικών, ο σέρβικος λαός είναι ένας από τους πιο φιλόξενους και δίκαιους λαούς που έχω γνωρίσει. Γιαυτό το λόγο διάλεξα αυτό το φαγητό, γιατί και τότε, όπως και σήμερα, πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τη ζεστασιά και τη μεγάλη σέρβικη καρδιά.»
υλικά (για 8 άτομα)
1 καυτερή πιπεριά
20 γρ. μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι
250 γρ. καρότα και ρέβα
½ ματσάκι μαϊντανό
250 γρ. κρεμμύδια ξερά ή πράσο
1 κιλό φασόλια
3 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. λουκάνικο καπνιστό
250 γρ. μπέικον καπνιστό
20 γρ. γλυκό κόκκινο πιπέρι τριμμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το πράσο, τα καρότα και τη ρέβα. Τα βάζετε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζετε με λίγο νερό. Μετά προσθέτετε την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
Βράζετε για 30' τα φασόλια, τα οποία θα πρέπει να έχουν μουλιάσει στο νερό 24 ώρες, ξεχωριστά σε μια άλλη κατσαρόλα και τα σουρώνετε χωρίς να κρατήσετε το νερό τους. Βάζοντας νερό, προσθέτετε σε αυτά το υπόλοιπο μίγμα και το ανακατεύετε. Κόβετε το λουκάνικο σε ροδέλες, το μπέικον σε κυβάκια και τα βάζετε όλα μαζί στην κατσαρόλα. Ρίχνετε λίγο αλάτι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τόσο λάδι όσο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι και γλυκό τριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Μετά αυτό το μίγμα το προσθέτετε στη μεγάλη κατσαρόλα και το ανακατεύετε μέχρι να πήξει λίγο. Το αφήνετε τουλάχιστον άλλα 90΄ να βράσει.
3. Κοτόπουλο σε χυλό με καρύδια, Από τη Μαρία
«Αυτό είναι ένα παραδοσιακό αλβανικό φαγητό. Η συνταγή αποτελεί κληρονομιά για κάθε νέα γενιά. Είναι μέρος του γιορτινού του τραπεζιού και αντιπροσωπεύει τα δύσκολα για εκείνους παλιά χρόνια. Σήμερα οι νεότεροι, ως φόρο τιμής, το έχουν καθιοερώσει ως το απαραίτητο φαγητό σε εκδηλώσεις, γάμους και ιδιαίτερες στιγμές. Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε η φίλη μου η Αλμπάνα κάποιο καλοκαίρι, παρακινούμενη από τη μεγάλη μου αγάπη για τη μαγειρική. Όταν δούλευα σε ένα εστιατόριο, ερχόμουν καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μου άρεσε να μαθαίνω παραδοσιακές συνταγές και να φτιάχνω με τη φαντασία μου εικόνες από την ιστορία και την κουλτούρα τους. Σήμερα εδώ στη Θεραπευτική Κοινότητα, είμαστε κορίτσια διαφόρων εθνικοτήτων και με αυτό το φαγητό θέλησα να τιμήσω την κάθε μία ξεχωριστά αλλά και τη φίλη μου που σήμερα είναι πίσω στην πατρίδα της.»
υλικά (για 8 άτομα)
1 ποτήρι σιμιγδάλι
1 κοτόπουλο
300 γρ. καρυδόψιχα ψιλή
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε το κοτόπουλο και το βράζετε καλά, προσέχοντας να το ξαφρίσετε αν χρειαστεί. Αφού βράσει αφαιρείτε το κοτόπουλο και σουρώνετε το ζουμί. Το κόβετε σε μερίδες. Το βάζετε στο ταψί, το αλατοπιπερώνετε καλά και ψήνετε στο φούρνο στους 150ο μέχρι να πάρει χρώμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε το σιμιγδάλι μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε για 5΄ ώστε να αναμιχτούν όλα τα υλικά. Ρίχνετε το ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύετε γρήγορα και καλά, για να μην κάνει κόμπους μνέχρι να χυλώσει.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε το κοτόπουλο με αυτό το χυλό. Ξαναβάζετε στο φούρνο στους 220ο για 15΄.
4. Ριστεπιλάφ της γιαγιάς, Από τη Νεκταρία
«Γυρίζω το χρόνο πίσω και θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τις δύσκολες στιγμές που δεν είχαμε να φάμε. Τότε η γιαγιά μου μας έκανε ριστέπιλαφ. Εχει φανταστική μυρωδιά. Κάθε φορά που το φτιάχνω, μου θυμίζει τη μυρωδιά της γιαγιάς μου»
υλικά (για 6 άτομα)
½ πακέτο κριθαράκι
½ πακέτο ρύζι
2 κουταλιές της σούπας φυτίνη
1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι
Αλάτι, πιπέρι
Βάζετε μια μεγάλη κουταλιά φυτίνη σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κριθαράκι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε νερό και το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να βράσει. Μόλις γίνει βάζετε μια πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα, για να απορροφήσει. Το σερβίρετε με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι.
http://www.tanea.gr/
No comments:
Post a Comment