Το «μυστικό» που κρατάει όρθιο εδώ και 2.500 χρόνια τον Παρθενώνα αποκαλύπτουν πρόσφατες μελέτες με θέμα την κατασκευή του επιβλητικού μνημείου και την προστασία του από τους σεισμούς. Οπως αναφέρει στο ιστολόγιο arxaia-ellinika.blogspot.gr η πολιτικός μηχανικός Νίκη Τιμοθέου, ο Παρθενώνας μπορεί να μην έχει θεμέλια, διαθέτει όμως τριπλή αντισεισμική θωράκιση, ικανή να τον προστατεύσει ακόμα και από πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
«Ο ναός κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης Πολιτικής Μηχανικής, διότι, αν και δεν έχει θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος, σύμφωνα με όλες τις μελέτες της αρχιτεκτονικής και δομικής φόρμας του» λέει η κυρία Τιμοθέου. Η τριπλή μόνωση εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος, με το πρώτο να βρίσκεται στις στρώσεις των τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων που αποτελούν τη βάση του Παρθενώνα.
Το δεύτερο τμήμα της μόνωσης εντοπίζεται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους που συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος. Στο κέντρο τους υπάρχουν μικροί σιδερένιοι πάσσαλοι, ενώ γύρω τους έχει χυθεί μολύβι, που έχει την ιδιότητα να προστατεύει το σίδερο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του τα σεισμικά κύματα, μετατρέποντας μέρος της κινητικής ενέργειας που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού σε θερμική. Το τρίτο τμήμα της μόνωσης βρίσκεται στις κολόνες του κτίσματος, που δεν τοποθετήθηκαν ολόκληρες, αλλά κόπηκαν σε «φέτες», ώστε να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς της γης.
«Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών πάνω στο άλλο, την ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο Εγκέλαδος. Οι κολόνες, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, χωρίς όμως να κινδυνεύει με κατάρρευση» αναφέρει η κυρία Τιμοθέου.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει ήδη την τεχνική της «σεισμικής μόνωσης», επιτρέποντας στους σεισμούς να ταρακουνούν τον Παρθενώνα, χωρίς όμως να προκαλούν φθορές στο οικοδόμημα
No comments:
Post a Comment