Με βιβλία, δίσκους, πιάτα, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφικές μηχανές, τρανζίστορ ακόμη και κιθάρες προσέρχεται ο κόσμος στα 2-3 εναπομείναντα παλαιοπωλεία του Βόλου προκειμένου να εξασφαλίσει λίγα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του.
«Κουβαλώντας...
ένα παλιό ρολόι με μικρή χρηματική αξία αλλά με μεγάλη συναισθηματική αξία για την ίδια μια κυρία πριν λίγες ημέρες το έφερε, στο παλαιοπωλείο μου, για να αγοράσει όπως είπε γάλα για τα παιδιά της», διηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας κ. Ε.Κ, επισημαίνοντας ότι πλέον έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με παρόμοιες ιστορίες, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συμπολίτες καταφεύγουν στην ακραία αυτή λύση, δηλαδή της πώλησης προσωπικών τους αντικειμένων στα παλαιοπωλεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερικά ευρώ για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Στο Βόλο αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 2-3 παντοπωλεία και όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες τους, τα βγάζουν δύσκολα περά, μπορεί να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση «προμηθευτών», στα παλαιοπωλεία του Βόλου απλών πολιτών που θέλουν να πουλήσουν από φλυτζανάκια του καφέ μέχρι παλιές ραπτομηχανές και γραμμόφωνα αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν αγοραστές.
Έχει αλλάξει το προφίλ των προμηθευτών
«Έχει αλλάξει το προφίλ των προμηθευτών μας, έρχονται άνθρωποι που παλαιότερα θα πετούσαν κάποια πράγματά τους, ενώ τώρα έρχονται να πουλήσουν οτιδήποτε που μπορεί να τους φέρει κάποιο οικονομικό αντίτιμο», τονίζει ο ιδιοκτήτης του Παντοπωλείο Ε.Κ.
Σύμφωνα με τους παλαιοπώλες, όλοι όσοι προσέρχονται στα καταστήματά τους προσπαθούν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, χωρίς να αναφέρουν κάτι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Λόγω εμπειρίας» επισημαίνει ο Ε.Κ «ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έρχονταν στα παλαιοπωλεία για να πουλήσουν αντικείμενα αλλά για να αγοράσουν, τώρα έρχονται άτομα και μου φέρνουν οτιδήποτε χωράει ο νους».
Αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς, ωστόσο, είναι η ζήτηση για τα μεταχειρισμένα και τα συλλεκτικά αντικείμενα που πωλούνται στα παλαιοπωλεία, τονίζει ο κ. Ε.Κ. «Επτά στους 10 που μπαίνουν στα μαγαζιά μας πλέον έρχονται για να πουλήσουν, όχι για να αγοράσουν κάτι» τονίζει, ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουν οι επαγγελματίες και αυτού του κλάδου, και προσθέτει «Οπως είναι φυσικό, πολλά καταστήματα έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο, εγώ διατηρώ το κατάστημα 5 χρόνια και τώρα έχω αρχίσει και δυσκολεύομαι πραγματικά», καταλήγει.
Πωλούν αντικείμενα για να πληρώσουν ρεύμα και νερό
Από την πλευρά του ο κ. Γ.Β διατηρεί παλαιοπωλείο στο Βόλο εδώ και τριάντα χρόνια και όπως επισήμαινε υπάρχουν περιπτώσεις προμηθευτών που πηγαίνουν παλιά αντικείμενα για να συμπληρώσουν το μηνιαίου τους εισόδημα προκειμένου να καταφέρουν να πληρώσουν είτε το ρεύμα είτε το νερό. «Τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν, ακόμα όμως δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Αν συνεχιστεί η κρίση, ο κόσμος θα φτάσει στο σημείο να ξεπουλά πολύ πιο σημαντικά και ακριβά αντικείμενα από απλά σερβίτσια και πίνακες»,επισημαίνει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Β αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «Συνήθως τα περισσότερα αντικείμενα σπάνια κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ ωστόσο οι πελάτες υπερεκτιμούν τα αντικείμενα τους, είτε λόγω συναισθηματικής φόρτισης είτε λόγω λανθασμένης αντίληψης περί παλαιότητας».
Φεύγουν από το Βόλο και δίνουν τα παλιά έπιπλα
Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των δύο παλαιοπωλείων τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις οικογενειών που επιστρέφουν πίσω στα χωριά τους, αφού εκεί έχουν δικά τους σπίτια και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν κάθε μήνα ενοίκια και έτσι δίνουν όσο όσο τα παλιά τους έπιπλα στα παλαιοπωλεία.
Ο κ. Γ. Β επισημαίνει χαρακτηριστικά:«ένα ακόμη «σημείο των καιρών» είναι και η «απόδραση» αρκετών συμπολιτών μας από το Βόλο, οι οποίοι φεύγοντας επιλέγουν να πουλήσουν τα έπιπλα τους από το να τα μεταφέρουν μαζί τους στο νέο τους σπίτι».
Εφημ. Ταχυδρόμος
26.6.13
ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟ…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment