ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
29 Ιουλίου 2014, 2 ώρες πριν
Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Ποσό το οποίο αγγίζει τις 700.000 ευρώ μοιράστηκαν, παράνομα, 147 ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΡΤ οι οποίοι υπηρετούσαν σε θέσεις-φαντάσματα την περίοδο 2004-2013, σύμφωνα με το πολυσέλιδη πορισματική έκθεση για τα πεπραγμένα στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε., που αποκαλύπτει το ereportaz.gr.
Ήδη οι εισαγγελικές Αρχές έχουν καλέσει υπόπτους για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίες (εκτός από τα παράνομα επιδόματα) αφορούν τις «χρυσές» εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70 χρόνων ραδιοφωνίας στο Ζάππειο, αλλά και τις συμβάσεις για την τηλεοπτική παραγωγή Portrait.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες που αφορούν υπερτιμολογήσεις εκπομπών και υψηλές αμοιβές συντελεστών.
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχουν μπει οι παραγωγές «ΕΠΤΑ», «ΕLLINES.COM», «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ T.V.» και η εκπομπή «ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 136» με παρουσιάστρια την Ανθή Σαλαγκούδη.
Για την εκπομπή «Μεσογείων 136» οι Αρχές έχουν ήδη στη διάθεσή τους όλα τα σχετικά έγγραφα και τα αντίγραφα των τιμολογίων που έχουν εξοφληθεί ενώ στις 14 Ιουλίου 2014 με εισαγγελική παραγγελία ζητήθηκαν οι πλήρεις φάκελοι με όλα τα οικονομικά στοιχεία (επιταγές, τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, κτλ) που αφορούν σε πληρωμές που πραγματοποίησε η ΕΡΤ ΑΕ στο πλαίσιο υλοποίησης των εκπομπών. Παράλληλα διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος για χρυσές τηλεοπτικές παραγωγές όπως ο Διονύσιος Σολωμός και το Olympic Trophy.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον ξαφνικό θάνατο που επέφερε η τριμερής (τότε) συγκυβέρνηση στην λειτουργία της ΕΡΤ που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Η κυβερνητική πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από εξαγγελίες περί τερματισμού των καθεστώτων διαφθοράς και αδιαφάνειας που είχαν ριζώσει στους κόλπους της ΕΡΤ, ωστόσο δεν έπεισαν. Κρίνοντας κανείς από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην μεταλλαγμένη πλέον ΝΕΡΙΤ, διαπιστώνει ότι το black out στην ΕΡΤ έγινε απλά και μόνο για τις 2.500 απολύσεις που απαιτούνταν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το φαύλο καθεστώς της κομματοκρατίας και του βολέματος των ημετέρων απλά παρέμεινε.
Παράλληλα η κυβέρνηση φρόντισε και έστειλε στους εισαγγελείς κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς των πλήρη φάκελο της ΕΡΤ για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Ένα χρόνο αργότερα το πολυσέλιδο πόρισμα των ειδικών επιστημόνων, κ.κ. Καλλιόπης Πατσαβά και Παναγιώτας Φραγκομίχαλου διαπιστώνεται ότι από τις 29 συνολικά υποθέσεις οι περισσότερες έχουν καταλήξει στο αρχείο ή έχουν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Μεταξύ τους και μερικές «κραυγαλέες» περιπτώσεις όπως:
α) οι συμβάσεις της ΕΤ-3 με τον ΟΠΑΠ,
β) τα δικαιώματα του Champions League,
γ) η διανομή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος σε Ωκεανία, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη και πολλές ακόμη. Η συγκεκριμένη υπόθεση αρχειοθετήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013 ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανάθεση είχε γίνει πριν την υπογραφή της σύμβασης!,
δ) η διαβόητη τηλεοπτική παραγωγή «Διονύσιος Σολωμός».
Οι λίστες με τα παράνομα επιδόματα
Ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της δικαστικής έρευνας είναι ο εντοπισμός 147 ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί σε μη θεσμοθετημένες θέσεις λάμβαναν μηνιαίο επίδομα το οποίο ξεκινούσε από 730 ευρώ μικτά το μήνα. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία είχαν τοποθετηθεί ως Αναπληρωτές Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Αναπληρωτές Προϊστάμενοι Τμημάτων και ενθυλάκωσαν συνολικά 683.437 ευρώ.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι το ποσό αυτό το εισέπραξαν παράνομα καθώς αφενός δεν προϊσταντο υπηρεσιακών μονάδων της ΕΡΤ και δεν περιλαμβάνονταν σε θέσεις ιεραρχικής κλίμακας. Συνεπώς οι συγκεκριμένες καταβολές έγιναν κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ και στηρίχθηκαν στην αρ. Πρωτ. 1072/29-7-2005 και στην 9074/26-3-2004 απόφαση του Προέδρου Δ.Σ. της ΕΡΤ. Για την ιστορία εκείνη την περίοδο πρόεδρος της ΕΡΤ ήταν ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος.
Συνολικά 37 αναπληρωτές Προϊστάμενοι Διευθύνσεων έλαβαν το διάστημα 2005-13 συνολικά 480.895 ευρώ, 61 αναπληρωτές προϊστάμενοι Τμήματος 1ου Κλιμακίου 138.190 ευρώ και 49 αναπληρωτές προϊστάμενοι Τμήματος 2ου Κλιμακίου 64.351 ευρώ.
Ενδεικτικές είναι ορισμένες περιπτώσεις όπως του Μιχαήλ Ν. Ο οποίος πήρε 40.500 ευρώ σε τρία χρόνια, της Αριάδνης Π. (57.000 ευρώ) και της Κωνσταντίνας Ο. (41.000 ευρώ).
Το e-reportaz παραθέτει τις λίστες όπως καταγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα αποκρύπτοντας για ευνόητους λόγους τα πλήρη στοιχεία των παραληπτών των παράνομων επιδομάτων.
Δείτε τις λίστες:
Το Portrait
Εξηγήσεις όμως θα δοθούν και για την διαβόητη τηλεοπτική παραγωγή Portrait η οποία κόστισε χρυσάφι. Όπως προέκυψε δύο επεισόδια Besto Of κόστισαν 14.044 ευρώ (!), ένα επεισόδιο του κύκλου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008 7.022 ευρώ και δύο επεισόδια του κύκλου Ιανουαρίου 2009-Ιουλίου 2009 14.044 ευρώ.
Τα 70 χρονια ραδιοφωνίας
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπήκε και ο εορτασμός των 70 χρόνων ραδιοφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο από τις 4-12-2008 μέχρι και τις 2-2-2009 και κόστισε 863.007 ευρώ. Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων περιλάμβανε έκθεση με παλιά μηχανήματα, κονσόλες, μικρόφωνα, φωτογραφίες, έντυπα και άλλα, ενώ περιλαμβανόταν συνολικά 146 αναθέσεις υπηρεσιών.
Ωστόσο από την έρευνα προέκυψε ότι η ΕΡΤ αμέλησε (;) να συντάξει έναν συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος να περιλαμβάνει το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων, ενώ διαπιστώθηκαν και μια σειρά από παράνομες απευθείας αναθέσεις για ποσά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Χαρακτηριστική η περίπτωση της «φιλμογράφησης τετράχρωμης εκτύπωσης στα 6.040 αντίτυπα του λευκώματος και σκληρή πανόδετη βιβλιοδεσία ραφτή κολλητή 6.000 αντιτύπων του λευκώματος» που κόστισε 79.672 ευρώ και ανατέθηκε απευθείας σε ιδιωτική εταιρία.
Στο δια ταύτα της έκθεσής τους οι ειδικοί επιστήμονες συμπεραίνουν ότι «το έργο κατατμήθηκε με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να μην επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός ανταγωνισμός που ενδεχομένως θα απέφερε αρτιότερο καλλιτεχνικό και ποιοτικό αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος…».
http://www.e-reportaz.gr/