24.7.14

EΔΩ..ΛΊΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

Mουριές Αλωνακιού

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες ….

Μη  ξεχνάτε  πως  απόψε  αναβιώνει  στο  Αλωνάκι , το  παλιό  καλό  νοικοκυρεμένο  και  κυρίας  ΠΑΡΑΔΟΑΣΙΑΚΟ  ΚΑΙ  ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ , καιρός  δεν  ήταν ; Νομίζω  πως  ναι…θυμηθείτε , δεν  θα  έχει..λιβανίσματα ...υποκλίσεις και  εκείνες  τις …( ας  μην τις  πω )  προσφωνήσεις που  κάπου  κάπου  προκαλούν και..εμετό .

   Γνήσιο , αυθεντικό  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ  ,  όπου βέβαια οι..θεριακλήδες  χορευταράδες , θα  μπορούν  να  κάνουν  τις  “ παραγγελιές  “ τους για  χορό  , αλλά  θα…πληρώνουν , .όπως  τον  παλιό  καλό  καιρό , μη  χάσετε  τέτοια την  ευκαιρία  αυτή  να  ξαναζήσετε (..ελπίζουμε ..) μια  αξέχαστη  βραδιά .

ΠΕΜΠΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  24 ΙΟΥΛΙΟΥ  2014

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1889

Δημοσιεύεται βαρυσήμαντο άρθρο των «Τάιμς» του Λονδίνου για το Κρητικό, που ζητά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1908

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λίγο πριν από τον τερματισμό του μαραθωνίου, ο ιταλός Ντοράντο Πιέτρι σωριάζεται στο έδαφος. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο αμερικανός Τζον Χέις.

1923

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1965

Οι Byrds ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν Mr Tambourine Man.

1974

Χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

1982

Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

 

1783

Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. (Θαν. 17/12/1830)

1802

Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ, γάλλος συγγραφέας. («Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος») (Θαν. 5/12/1870)

Αποφθέγματα

1970

Τζένιφερ Λόπεζ, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

 

1879

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ποιητής και πολιτικός. (Γεν. 2/8/1824)

Ανθολόγιο

1980

Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός. (Δρ Παράξενη Αγάπη, Ροζ Πάνθηρας) (Γεν. 8/9/1925)

2005

Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. (Γεν. 28/10/1912)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2407#ixzz38P3DGXcP

 

Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

29

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.

Η άφιξη Καραμανλή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/801#ixzz38P3ce8JP

 

Σιμόν Μπολιβάρ
1783 – 1830

Σιμόν Μπολιβάρ

69

Πολιτικός και στρατιωτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στην απελευθέρωση των ισπανικών αποικιών και οραματίστηκε μία ενωμένη Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε ως Σιμόν Χοζέ Αντόνιο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Μπολίβαρ ι Πόντε Παλάθιος ι Μπλάνκο, στις 24 Ιουλίου 1783, στο Καράκας της σημερινής Βενεζουέλας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με βασκικές ρίζες. Η οικογένειά του εκμεταλλευόταν μεταλλεία χρυσού και σιδήρου και ο Μπολίβαρ χρησιμοποίησε μέρος από τα έσοδά τους για να χρηματοδοτήσει τους απελευθερωτικούς πολέμους.

Μετά το θάνατό των γονέων του, την κηδεμονία του ανέλαβε ένας θείος, ο οποίος φρόντισε για τη μόρφωση και την καλλιέργεια του ανιψιού του προσλαμβάνοντας άριστους παιδαγωγούς. Μεταξύ αυτών, ο Σιμόν Ροδρίγκες, ο οποίος μύησε τον νεαρό Σιμόν στα έργα σπουδαίων ευρωπαίων διανοητών, από τον Τζον Λοκ και τον Ανταμ Σμιθ ως τον Βολταίρο και τον Ρουσό. Το 1799 μετέβη στην Ισπανία για να συμπληρώσει την εκπαίδευσή του. Σ' ένα διάλειμμα των σπουδών και των ταξιδιών του παντρεύτηκε τη νεαρή ισπανίδα ευγενή Μαρία Τερέζα Ροδρίγκεθ ντελ Τόρο ι Αλάισα. Ο γάμος κράτησε λίγο, καθώς σ' ένα ταξίδι τους στο Καράκας, το 1803, η Μαρία Τερέζα προσβλήθηκε από κίτρινο πυρετό και πέθανε.

Το 1807 ο Μπολιβάρ επέστρεψε στο Καράκας και συμμετείχε στην εξέγερση κατά των ισπανών κατακτητών, που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση εξαιτίας των Ναπολεόντειων Πολέμων. Με την επικράτηση των επαναστατών, το 1810, ο Μπολιβάρ ανέλαβε την αποστολή να μεταβεί στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια από τους Άγγλους, οι οποίοι, όμως, κράτησαν αυστηρή ουδετερότητα. Το μόνο κέρδος από αυτό το ταξίδι ήταν η γνωριμία του με τον εξόριστο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος το 1806 είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ελευθερώσει τη Βενεζουέλα. Ο Μιράντα διέγνωσε τα προσόντα του Μπολίβαρ και τον έπεισε να επιστρέψει στο Καράκας για να αναλάβει την ηγεσία του απελευθερωτικού κινήματος.

H Βενεζουέλα κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 5 Ιουλίου 1811 (Πρώτη Δημοκρατία) και ο 28χρονος Μπολίβαρ κατατάχθηκε στο στρατό. Πολύ σύντομα, όμως, άρχισαν να εκδηλώνονται διαφωνίες ανάμεσα στον Μπολιβάρ και στον Μιράντα, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να κατορθώσουν να επιβληθούν και πάλι. Ωστόσο, ο Μπολιβάρ ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα. Το 1812 κατέφυγε στην Καρθαγένη της Νέας Γρανάδας (σημερινή Κολομβία), όπου δημοσίευσε την πρώτη του πολιτική διακήρυξη, το «Μανιφέστο της Καρθαγένης», στο οποίο ανέλυε τις αιτίες της ήττας στη Βενεζουέλα και παρακινούσε τους επαναστάτες να συντρίψουν τους Ισπανούς. Από εκεί θα ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα η αποκληθείσα «Θαυμαστή Εκστρατεία» (Campana Admirable), που θα οδηγήσει το 1821 στη Μεγάλη Κολομβία.

Στις 6 Αυγούστου 1813 εισέρχεται και πάλι θριαμβευτικά στο Καράκας, επικεφαλής εκστρατευτικού σώματος και ο λαός τον αποθεώνει και τον αποκαλεί «Απελευθερωτή» (El Libertador). Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, όμως, στις τάξεις των επαναστατών πολύ σύντομα οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο και έδωσαν πάλι την ευκαιρία στους Ισπανούς να καταλύσουν και τη Δεύτερη Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Ο Μπολιβάρ βρίσκεται εξόριστος στην Τζαμάικα και τον Δεκέμβριο του 1815 καταφεύγει στην Αϊτή, όπου ο διοικητής της Αλεξάντρ Πετιόν τον υποδέχεται ως ήρωα. Του παρέχει όπλα και πυρομαχικά, ενώ ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών και μαχητών της ελευθερίας τάσσονται στο πλευρό του. Το μόνο αίτημα του προέδρου της Αϊτής είναι η απελευθέρωση όλων των σκλάβων, στις χώρες που θα αποτίναζαν την ισπανική κυριαρχία. Σε μία σειρά επιστολών του, που γράφει στην Τζαμάικα και την Αϊτή, ο Μπολιβάρ αναλύει το όραμά του για την απελευθέρωση όλων των χωρών που βρίσκονταν υπό ισπανική κυριαρχία, από τη Χιλή και την Αργεντινή ως το Μεξικό.

Ο Μπολιβάρ εισέβαλε και πάλι στη Βενεζουέλα το 1817, εγκατέστησε επαναστατική κυβέρνηση και εξελέγη πρόεδρος της χώρας. Τα μέτρα της κατάργησης της δουλείας και της παραχώρησης γης στους στρατιώτες του απελευθερωτικού στρατού έκαναν τον Μπολιβάρ πολύ δημοφιλή στις μάζες. Συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη από χώρες υπό ισπανικό ζυγό και στις 7 Δεκεμβρίου 1821 ανακηρύσσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας, που περιλαμβάνει τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τον Παναμά και τον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Στο Κίτο, ο Μπολιβάρ θα συναντήσει τη γυναίκα των ονείρων του, την επαναστάτρια Μανουέλα Σάενς, η οποία θα του συμπαρασταθεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1822 ο Μπολιβάρ συμμετέχει στις δυνάμεις που μάχονται για την ανεξαρτησία του Περού και στις 10 Φεβρουαρίου 1824 εκλέγεται δικτάτωρ από το Κογκρέσο των απελευθερωμένων περιοχών της χώρας. Αναδιοργανώνει στρατιωτικά και πολιτικά το νέο κράτος κι ένα χρόνο αργότερα βοηθά τους κατοίκους του Άνω Περού να αποτινάξουν τον ισπανικό ζυγό. Πρώτο του μέλημα είναι η ψήφιση Συντάγματος, που διακρίνεται για τις φιλελεύθερες αρχές του. Το Κογκρέσο του Άνω Περού για να τιμήσει τον Μπολιβάρ ονομάζει τη χώρα Βολιβία (6 Αυγούστου 1825).

Το 1826 προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή ένα ακόμη σχέδιό του: τη δημιουργία συνομοσπονδίας των αμερικανικών κρατών. Για το σκοπό αυτό συνήλθε στον Παναμά μια παναμερικανική συνδιάσκεψη, όπου τα κράτη της Μεγάλης Κολομβίας, το Περού, η Βολιβία, το Μεξικό, η Κεντρική Αμερική και οι Ενωμένες Επαρχίες του Ρίο ντε λα Πλάτα (η σημερινή Αργεντινή) υπέγραψαν συνθήκη συμμαχίας και κάλεσαν και τα υπόλοιπα κράτη της αμερικανικής ηπείρου να την προσυπογράψουν. Όμως, το μεγαλεπήβολο σχέδιό του δεν ευωδόθηκε, λόγω των αντιδράσεων και των αντιζηλιών που προκλήθηκαν. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον Μπολιβάρ για βοναπαρτισμό.

Ο απογοητευμένος Μπολιβάρ στράφηκε στη συνέχεια στα εσωτερικά της Μεγάλης Κολομβίας, που παρουσίαζε μεγάλα προβλήματα διακυβέρνησης, εξαιτίας της μεγάλης της έκτασης, αλλά και της ύπαρξης αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στις περιοχές, που την αποτελούσαν. Τον Απρίλιο του 1828 συγκάλεσε στην Οκάνια, Συντακτική Συνέλευση. Το σχέδιό του για ένα ομοσπονδιακό κράτος, που θα εγγυάτο και θα υπεράσπιζε τα ατομικά δικαιώματα, δεν ήταν ρεαλιστικό. Αντ' αυτού, ο Μπολιβάρ πρότεινε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με ισχυρή κεντρική εξουσία και ισόβιο πρόεδρο, ο οποίος θα είχε το δικαίωμα επιλογής του διαδόχου του. Οι φιλελεύθεροι αντέδρασαν στις πανίσχυρες εξουσίες του προέδρου, αντιπροτείνοντας ένα σύστημα με «ψαλιδισμένες» τις εξουσίες της κεντρικής εξουσίας.

Εξοργισμένος από την εξέλιξη αυτή, ο Μπολίβαρ αποχωρεί με τους υποστηρικτές του από τη Συντακτική Συνέλευση και ανακηρύσσει τον εαυτό του δικτάτορα, στις 27 Αυγούστου 1828. Πίστευε ότι η αυταρχική αυτή λύση θα διαρκούσε λίγο, μέχρις ότου ο ίδιος ανακτήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες και διασώσει την ενότητα της Μεγάλης Κολομβίας. Τον Σεπτέμβριο του 1828 διαφεύγει μιας απόπειρας δολοφονίας,χάρη στον φύλακα - άγγελο, τη Μανουέλα Σάενς και στις 27 Απριλίου 1830 παραιτείται, όταν οι φυγόκεντρες τάσεις αποσυνθέτουν τη Μεγάλη Κολομβία. Σκοπεύει να φύγει στην Ευρώπη, αλλά τον προλαβαίνει ο θάνατος. Η φυματίωση από την οποία έχει προσβληθεί τον καταβάλλει στις 17 Δεκεμβρίου του 1830.

Στο νεκρικό κρεβάτι, ο Μπολίβαρ ζήτησε από τον υπασπιστή του στρατηγό Ντάνιελ Φλορένσιο Ο' Λίρι να κάψει το προσωπικό του αρχείο. Ο στρατηγός δεν υπάκουσε κι έτσι τα γραπτά του διασώθηκαν, τροφοδοτώντας με πολύτιμο υλικό τους ιστορικούς. Στα κείμενά του Μπολιβάρ διαφαίνεται η κλασσική φιλελεύθερη σκέψη του (χωρισμός των εξουσιών, ανεξιθρησκία, δικαίωμα στην ιδιοκτησία και κράτος δικαίου). Ο Μπολίβαρ υπήρξε μέγας θαυμαστής της Αμερικανικής Επανάστασης και λιγότερο της Γαλλικής. Αγαπημένα του βιβλία, τα οποία είχε πάντα μαζί του, το «Πνεύμα των Νόμων» του Μοντεσκιέ και ο «Πλούτος των Εθνών» του Άνταμ Σμιθ.

Ο Σιμόν Μπολίβαρ υπήρξε μία προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς. Λατρεύτηκε ως ήρωας, ως αγνός και ανιδιοτελής πατριώτης, που ανάλωσε την προσωπική του περιουσία για τα ιδανικά της ελευθερίας. Ποιήματα εγράφησαν προς τιμή του και μνημεία αναγέρθηκαν σε πολλές πόλεις της Αμερικής, ενώ η μνήμη του είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Ο μεγάλος κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μας δίνει μια μυθιστορηματική περιγραφή των τελευταίων ημερών της ζωής του στο βιβλίο του «Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του» (εκδόσεις Λιβάνη), ενώ ο σπουδαίος έλληνας σουρεαλιστής ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος έγραψε ένα συγκλονιστικό ποίημα, το οποίο τιτλοφορεί Μπολιβάρ: Ένα ελληνικό ποίημα.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/36#ixzz38PM6LfOn

 

Τζένυ Μακ Ντακ

3

Χάρτινη ηρωίδα της Ντίσνεϊ, δημιουργία του ιταλού κομίστα Ρομάνο Σκάρπα (1927-2005). Η Τζένυ Μακ Ντακ (Brigitta MacBridge το πρωτότυπο όνομά της στ’ αγγλικά) είναι μονίμως ερωτευμένη με τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο οποίος, όμως, δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματά της.

Η Τζένυ, μία ανθρωπόμορφη πάπια του κόσμου των Ντακ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κόμικ-στριπ του ιταλικού περιοδικού «Topolino» (Ο Μίκυ Μάους στα ιταλικά) στις 24 Ιουλίου 1960. Έχει ξανθό μαλλί σε σχήμα καρδιάς και φορά μπλε και κόκκινα ρούχα. Ζει στη Λιμνούπολη και οι κάτοικοί της τη βλέπουν πολύ συχνά να τρέχει ξοπίσω από τον Σκρουτζ και να εκλιπαρεί για μία ματιά του.

Εκτός από αθεράπευτα ερωτευμένη με τον σκληρόκαρδο δισεκατομμυριούχο, η Τζένυ είναι ρομαντική, ευαίσθητη και καπάτσα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει κάτι και να μη το φέρει σε πέρας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται. Το μόνο που δεν έχει καταφέρει ακόμα είναι να πείσει τον Σκρουτζ να της δώσει το κλειδί της καρδιάς του.

Συνεταίρος στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, ο Λούλης Λουλάκης (Jubal Pomp το πρωτότυπο όνομά του στα αγγλικά), ένας επιχειρηματίας της συμφοράς, που έχει ως πρότυπό του τον Σκρουτζ, αλλά ποτέ δεν καταφέρνει να τον ξεπεράσει.

Το όνομα της ηρωίδας σε άλλες γλώσσες

Αγγλικά
Brigitta MacBridge

Γαλλικά
Brigitte McBridge

Γερμανικά
Gitta Gans

Δανικά
Mary Moseand

Ιταλικά
Brigitta MacBridge

Ολλανδικά
Gitta Gans ή Brigitta Gans

Πολωνικά
Kaczencja Pazur

Σουηδικά
Gittan

Φιλανδικά
Riitta Hanhi

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/800#ixzz38PMRd8gf

 

Ανδρέας Μπάρκουλης
1936 –
        

Ανδρέας Μπάρκουλης

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε από τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, το αγόρι που δημιούργησε το θρυλικό σλόγκαν «κορίτσια ο Μπάρκουλης» και η φωτογραφία του υπήρχε σε κάθε σχολική τσάντα κοριτσιού τη δεκαετία του 1960.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιουλίου του 1936. Από μικρός συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο του Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά. Σπούδασε στη Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη, στην οποία διακρίθηκε ως εξαιρετικό ταλέντο.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1956 και στον κινηματογράφο το 1957, στην ταινία Μαρία η Πενταγιώτισσα. Σύντομα, αναγνωρίστηκε ως ο πιο δημοφιλής πρωταγωνιστής του Ελληνικού Κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας και συμμετέχοντας σε περισσότερες από 110 ταινίες. Από αυτές ξεχωρίζουν: Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958), Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958), Διακοπές στην Αίγινα (1958), Η Μουσίτσα (1959), Μην είδατε τον Παναή (1962), Το Δόλωμα (1964), Τζένη Τζένη (1965), Ησαΐα μη Χορεύεις (1969), Μια τρελή τρελή Σαραντάρα (1970) κ.ά.

Αργότερα έφυγε στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε και με το τραγούδι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε στο θέατρο.

Εργογραφία

Κινηματογράφος
  • Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
  • Τρία παιδιά βολιώτικα (1957)
  • Όλα για το παιδί της (1958)
  • Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958)
  • Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)
  • Μακριά από τον κόσμο (1958)
  • Το κορίτσι της αμαρτίας (1958)
  • Οι καβγατζήδες (1958)
  • Έρωτας στους αμμόλοφους (1958) 
  • Διακοπές στην Αίγινα (1958)
  • To τρελοκόριτσο (1958)
  • Ο Θύμιος τα’ κανε θάλασσα (1959)
  • Πσιτ…κορίτσια! (1959)
  • Το παραστράτημα μιας αθώας (1959)
  • Όταν το μίσος κυβερνά (1959)
  • Ναυάγια της ζωής (1959)
  • Η μουσίτσα (1959)
  • Η λίμνη των στεναγμών (1959)
  • Ο Γιάννος και η Παγώνα (1959)
  • Ένας βλάκας και μισό (1959)
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
  • Μπουμπουλίνα (1959) 
  • Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
  • Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών (1960)
  • Στρατιώτες δίχως στολή (1960)
  • Η Σταχτοπούτα (1960)
  • Το νησί της αγάπης (1960)
  • Δον Ζουάν για κλάματα (1960)
  • Μετά την αμαρτία (1960)
  • Λύτρωσε με αγάπη μου (1960)
  • Το κορίτσι του δρόμου (1960)
  • Κασσιανή υμνωδός (1960)
  • Χριστίνα (1960)
  • Το αγόρι που αγαπώ (1960)
  • Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα (1960)
  • Στο κατώφλι της αμαρτίας (1961)
  • Τα νιάτα θέλουν έρωτα (1961)
  • Μην κλάψεις για μένα (1961)
  • Ματωμένα στέφανα (1961)
  • Μάνα μου, παραστράτησα (1961)
  • Καραγκούνα (1961)
  • Ήρθες αργά (1961)
  • Πεζοδρόμιο (1962)
  • Όταν ξυπνά το παρελθόν (1962)
  • Κλάψε φτωχή μου καρδιά (1962)
  • Υπέροχη οπτασία (1962)
  • Καταραμένη γενιά (1962)
  • Εξομολογήσεις μιας μητέρας (1962)
  • Η ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
  • Έγκλημα στην Ομόνοια  (1962)
  • Ο διάβολος και η ουρά του (1962)
  • Αγνή και ατιμασμένη (1962)
  • Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962)
  • Μην είδατε τον Παναή (1962)
  • Τον βρήκαμε τον Παναή (1962)
  • Μάνα, γιατί με γέννησες (1963)
  • Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
  • Η καρδιά της μάνας (1963)
  • Φυγή (1963)
  • Τρία κορίτσια από το Αμέρικα (1964)
  • Σχολή για σοφερίνες (1964)
  • Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο (1964)
  • Το δόλωμα (1964)
  • Αλύγιστη στη ζωή (1964)
  • Και οι… 14 ήταν υπέροχοι (1964)
  • Ο ξυπόλητος πρίγκιπας (1966)
  • Κρουαζιέρα του τρόμου (1966)
  • Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)
  • Τζένη-Τζένη (1966)
  • Βίβα Ρένα (1967)
  • Ο σπαγκοραμμένος (1967)
  • Μιας πεντάρας νιάτα (1967)
  • Κονσέρτο για πολυβόλα (1967)
  • Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
  • Όλγα, αγάπη μου (1968)
  • Το μαύρο στάχυ (1968)
  • Στα σύνορα της προδοσίας
  • Το σταχολόγιο (1969)
  • Όταν η πόλις πεθαίνει (1969)
  • Ησαΐα μη χορεύεις (1969)
  • Γυμνοί στο δρόμο (1969)
  • Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)
  • Αστέρια στο βούρκο της ακολασίας (1969)
  • Ο Άγιος Νεκτάριος (1969)
  • Η ζούγκλα των πόλεων (1970)
  • Η θεία μου η χίπισσα (1970)
  • Πρόκλησις (1970)
  • Ο προδότης πρέπει να πεθάνει (1970)
  • Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)
  • Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
  • Κρίμα το μπόι σου (1970)
  • Ένας τρελός γλεντζές (1970)
  • Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971)
  • Υπερήφανοι αετοί (1971)
  • Ιδιωτική μου ζωή (1971)
  • Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971)
  • Η εφοπλιστίνα (1971)
  • Πιο θερμή και απ’ τον ήλιο (1972)
  • Έρωτας και προδοσία (1972)
  • Ο εχθρός του λαού (1972)
  • Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα (1972)
  • Τα παιδιά των λουλουδιών (1973)
  • Ένα ελεύθερο κορίτσι (1973)
  • Οι απάνθρωποι (1973)
  • Σπίτι στους βράχους (1974)
  • Η βαλίτσα του παπά (1978)
  • Η ερωμένη (1982)
  • Μ’ αγαπάς; (1989)
  • Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)
Τηλεόραση
  • Οι έμποροι των εθνών (1973)
  • Το δίλημμα (1986)
  • Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη (1990)
  • Το γαλάζιο διαμάντι (1991)
  • Αμαρτίες γονέων (1993)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/171#ixzz38PMuUwmJ

 

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ   ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

Παρασκευή
25/7

03:00

19°C

87%

3 Μπφ ΒΔ
16 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


09:00

21°C

67%

2 Μπφ B
9 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


15:00

29°C

40%

2 Μπφ N
9 Km/h

ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

Χαμηλή δραστηριότητα κουνουπιών


21:00

24°C

69%

4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h

ΒΡΟΧΗ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


Καλό  σας  βράδυ και  καλή  διασκέδαση ..

Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη  …..Κ.Κ.-

No comments: