Μεϊμαράκης: Δεν είμαστε ζώα
Εισαγγελική απόφαση να μην παραβρεθούν οι 6 κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποτέλεσμα αφορμή για έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή και αιφνιδιαστική εμπλοκή στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη
Φεβρουάριος 24 2015 21:23
Αιφνιδιαστική εμπλοκή σημειώθηκε στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την απορριπτική απόφαση του εισαγγελέως σχετικά με την χορήγηση άδειας στους 6 προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για να παραστούν στην αποψινή ψηφοφορία. Η συζήτηση διακόπηκε προκειμένου να συνεννοηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.
Σημειώνεται ότι η άρση ασυλίας του κ. Γεωργιάδη αφορά μήνυση από ιδιώτη για πώληση βιβλίων χωρίς παραστατικά.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισηγήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για αύριο, καθώς όπως ανέφερε, ομόφωνα το προεδρείο αποφάσισε ότι η απόφαση του εισαγγελέως δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένη.
Η αναφορά αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Άδωνη Γεωργιάδη όσο και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε και είπε ότι «ταλαιπωρείται χωρίς λόγο» και «έχω υποστεί διασυρμό από τον Τύπο», ενώ ισχυρίσθηκε πως αύριο δεν μπορεί να παρίσταται.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δημιουργείται με την απόφαση αυτή ένα κακό προηγούμενο, «ανοίγει η κερκόπορτα» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ότι η ΝΔ δεν θα το κάνει δεκτό.
«Μολονότι έχει διαβιβαστεί η πρόσκληση για τους βουλευτές κρατούμενους για να συμμετάσχουν στην σημερινή διαδικασία, από την εισαγγελική αρχή δεν δόθηκε χωρίς όμως κάποια αιτιολογία που μπορεί να γίνει δεκτή από τη Βουλή», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία καθώς ταλαιπωρείται κατά ανεπίτρεπτο τρόπο, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι αύριο έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή.
«Είναι άλλης τάξεως το θέμα που εκθέτετε, από το θέμα του πως πρέπει να λειτουργεί η Βουλή με όλους τους βουλευτές της» σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και της δικαιοσύνης.
«Η Βουλή βάσει του συντάγματος λειτουργεί με τους 300 και όχι με τους 294. Δεν μπορεί ένας χαμηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός να μας καταταλαιπωρεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Μεϊμαράκης: Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τόνισε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν εξετάζει αν κάποιος απουσιάζει αλλά αποφασίσει κατά πλειοψηφία.
«Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες λειτουργίες του πολιτεύματος. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκούσια απουσία» αντέτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής για επιλεκτική ευαισθησία και της επεσήμανε πως «αν μας είχατε ρωτήσει και είχαν συνεννοηθεί τα κόμματα ίσως σήμερα να μη γινόταν αυτή η συζήτηση», τονίζοντας ότι πρόκειται για το τρίτο ατόπημα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο πρώην πρόεδρος της βουλής σημείωσε επίσης: «Σήμερα αναφέρατε τις καταθέσεις από τον εισαγγελέα των φακέλων λέγοντας ονόματα συναδέλφων μεταξύ των οποίων και το δικό μου, χωρίς να μας έχετε ενημερώσει, αλλάζοντας την πρακτική και χωρίς να αναφέρετε ότι η εισαγγελέας κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στο αρχείο και απλώς τη στέλνει και στη βουλή».
Παράλληλα αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας: «Βγάλατε ημερήσια διάταξη εκλογή προέδρου δημοκρατίας χωρίς να γνωρίζετε το όνομα και χωρίς να έχετε επιστολή του αρχηγού του κόμματος για το ποιον προτείνει. Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα. Ο κανονισμός ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία για να διαβουλευτούμε».
Μιλώντας για παρατυπία, ρώτησε την πρόεδρο της βουλής: «Από πού αντλείτε το δικαίωμα και παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες μόνη σας; Ουδέποτε πρόεδρος της βουλής διανοήθηκε να μην καλέσει μαζί με το προεδρείο και τους εκπροσώπους των κομμάτων να θέσει τα ζητήματα και να τα συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση εκεί».
«Αποδεχθήκατε πλήρως το μνημονιο και την τρόικα και όλα και τώρα θέλετε να μας επιβάλετε και θέλετε να μας επιβάλετε και τον δικό σας τρόπο συζήτησης στο κοινοβούλιο. Αυτό δεν θα περάσει.
Το κοινοβούλιο είναι κοινοβούλιο. Και εδώ θα μας επιτρέψετε να συζητάμε και να λέμε την άποψή μας . Αλλιώς κλείστε το κι αυτό. Γιατί αυτό προσπάθησε η πρόεδρος να κάνει σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΑΜΠΕ)
No comments:
Post a Comment