27.4.15

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕ ΜΕ 1.500 ΕΥΡΩ ΤΗΝ MΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 
Μετανάστες
Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ήταν ο καθοριστικός κρίκος κυκλώματος απελευθέρωσης μεταναστών που ήταν κρατούμενοι σε αστυνομικά τμήματα στης Ελλάδας.. Ο αξιωματικός Π. Κ. , ο οποίος υπηρετεί σε θέση που σχετίζεται με το Τμήμα Απελάσεων της Ασφάλειας, ήταν αυτός που εξασφάλιζε την απελευθέρωση αλλοδαπών που συλλαμβάνονταν, χρησιμοποιώντας τις διατάξεις του νόμου για οικειοθελή αποχώρηση...
Στην κορυφή του κυκλώματος και σύνδεσμος του αστυνομικού, ήταν ο Ιρακινός J.B, o οποίος τον ενημέρωνε για το ποιοί μετανάστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και είχαν πληρώσει ώστε να απελευθερωθούν. Το κύκλωμα έκανε τις συνενοήσεις με κινητά τηλέφωνα από λογαριασμούς οι οποίοι είχαν ανοιχτεί σε ονόματα άλλων αλλοδαπών. Το κόστος για την απελευθέρωση του κάθε κρατούμενου από τα αστυνομικά τμήματα ήταν 1.500 ευρώ. Από τις νόμιμες παρακολουθήσεις που έγιναν από τον κοριό της Αστυνομίας, προκύπτει πως το κύκλωμα έχει δράση αρκετών χρόνων και στη διακίνηση μεταναστών εμπλέκονται 45 άτομα εκ των οποίων και ο Β. Κ υπάλληλος της ΕΥΠ.
Παρακολούθηση δύο χρόνων
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το www.koutipandoras.gr , στις 20 Μαρτίου του 2013,η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας, έγινε αποδέκτης πληροφοριών για μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες κατονόμαζαν ως ηγετικά μέλη της ομάδας, ιρακινό με το όνομα Basam και έναν έλληνα με το ψευδώνυμο «Νικήτας». Μετά από παρακολούθηση των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ομάδα, προέκυψε πως ο «Νικήτας» ήταν ο αξιωματικός Π.Κ, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην Υπηρεσία στην οποία υπηρετούσε και σχετιζόταν με τις απελάσεις.
Από την ηλεκτρονική και φυσική παρακολούθηση αποκαλύφθηκε πως ο Basam, επικοινωνούσε με τον αξιωματικό της Αστυνομίας και τον ενημέρωνε πού βρισκόταν ο κρατούμενος που έπρεπε να απελευθερωθεί. Αξιοποιώντας τη θέση του και τις γνωριμίες του, ο Π.Κ φρόντιζε να εμφανίσει τον κρατούμενο ως αλλοδαπό που μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις οικοιοθελούς αποχώρησης σύμφωνα με τον νόμο 3386/2005. Έτσι του δινόταν «προθεσμία για αναχώρηση» την οποία ο κρατούμενος δεν χρησιμοποιούσε για να επιστρέψει στην πατρίδα του αλλά για να εξαφανιστεί.
Συνεργάτης του Basam, περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα τον κρατούμενο και παραλάμβανε συνήθως 1.500 ευρώ για την επιτυχή απελευθέρωση.
Μπίζνες με μηνύματα
Η παρακολούθηση έχει καταγράψει ολοκληρωμένος επικοινωνίες και συναλλαγές μεταξύ του αστυνομικού,των άλλων μελών του κυκλώματος και των αλλοδαπών. Από τις καταγραφές στις τηλεφωνικές συνομιλίες, έγινε ταυτοποίηση και των φωνών, και έτσι δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για τα πρόσωπα τα οποία είχαν εντοπιστεί ως ύποπτοι.
Στις 27 Μαρτίου 2013, αφέθηκε ελεύθερος αλλοδαπός από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών μετά από γραπτό μήνυμα του Basam στον Π.Κ. Στο μήνυμα ο Basam ζητά την απελευθέρωση του «seyar.zber.saedmema mandra» και η τιμή είναι 1500 ευρώ.
Στις 2 Απριλίου 2013 αφήνεται ελεύθερη αλλοδαπή , μετά από μήνυμα του Basam ο οποίος ενημερώνει τον Π.Κ για τα στοιχεία της που σύμφωνα με το γραπτό μήνυμα είναι «Fatma saed kadr 1980 Irakeni aladapon petrorali gneka 27/8/2012 puasni».
Την ίδια ημέρα ο Αξιωματικός στέλνει μήνυμα στον Basam «Cwoderi momin To seraz Tin chaira 01/02/1996 Bngladish Tmema menedi A1 dumatyo 6 ke ta xartya tu alon eni mazemu ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΝΤΑΞΕΙ». Π Βασαμ μετά το μήνυμα ενημέρωσε τον αδελφό του κρατούμενου.Ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος και ο αδελφός του πλήρωσε 1.200 ευρώ.
Στις 26 Μαΐου 2013 συνελήφθη η αδελφή της συζύγου του Basam και κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μελισσίων. Ο Basam ζήτησε από τον Π.Κ να μεσολαβήσει και έτσι αφέθηκε ελεύθερη δύο μέρες αργότερα. Όπως καταγράφεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί : «για την εν λόγω περίπτωση, , την 26-05-2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Basam και Π.Κ, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρώτος παρέδωσε στον δεύτερο τα απαραίτητα έγγραφα (τα οποία ο αστυνομικός είχε υποδείξει) ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωσή της. Πιο συγκεκριμένα ο Π.Κ ζήτησε από το Basam, να του προσκομίσει ένα φωτοαντίγραφο του ενοικιαστηρίου συμβολάιου της κατοικίας στην οποία διέμενε ο Basam με τη σύζυγό του, μια υπεύθυνη δήλωση της συζύγου του ότι  φιλοξενεί την κρατούμενη και το διαβατήριο αυτής. Μάλιστα αφότου η αλλοδαπή είχε αφεθεί ελεύθερη ο Basam, διαπίστωσε ότι η LALI , είχε ξεχάσει να παραλάβει κατά την αποχώρησή της από το κρατητήριο, το γνήσιο συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας οπότε ζήτησε από τον Π.Κ να του το επιστρέψει στέλνοντάς του παράλληλα το εξής γραπτό μήνυμα «Arotmo prot 529239 A/AH/Y 113592» ώστε ο αστυνομικός να μπορέσει να βρει το σχετικό φάκελο που περιείχε το ενοικιαστήριο».
Ο Basam, σε συνομιλία που είχε με αλλοδαπό φαίνεται να του κάνει παράπονο πως ο Π.Κ μεσολάβησε για να απελευθερώσουν την κουνιάδα του αλλά του πήρε 1.400 ευρώ.
Η Αστυνομία έχει καταγράψει πλήθος ακόμη συνομιλιών στις οποίες γίνονται συννενοήσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πότε έγινε αυτή η απελευθέρωση.
Συναντήθηκαν έξι φορές
Εκτός από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, είχε και έξι συναντήσεις με τον Basam. Στις 28 Μαρτίου ο αξιωματικός συνάντησε τον Basam στο κατάστημα «ΒΑΒΥΛΩΝΑ» στην Κουμουνδούρου. Στις 4 Απριλίου ο Π.Κ πήγε σε σουβλατζίδικο του Basam  στην οδό Μάρνη. Στις 15 Απριλίου έγινε κι άλλη συνάντηση στο ίδιο κατάστημα.Συναντήσεις έγιναν επίσης στο Αιγάλεω και στην Πέτρου Ράλη, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.
Η εισαγγελική έρευνα η οποία ακολούθησε την προανάκριση και την αστυνομική έρευνα, φαίνεται πως έχει συγκεντρώσει στοιχεία για την εμπλοκή δεκάδων ακόμη ατόμων στο κύκλωμα.
Διαβάστε μέρος του προανακριτικού υλικούπου έστειλε, στις 16 Δεκεμβρίου 2013, η αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Εμπορίας Ανθρώπων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών:

Εγγραφο
Εγγραφο
Kafeneio™

No comments: