28.4.15

“ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ “ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

«Μπουμπουλίνα» για το Πεδίον του Αρεως

«Τα rave parties μάς τρελαίνουν και η Αστυνομία φοβάται να επέμβει»


Πρωτοστατεί στον αγώνα διάσωσης του Πεδίου του Αρεως και ετοιμάζει μήνυση ακόμη και εναντίον της Ρένας Δούρου! Η Μιμή Ντενίση, μία από τις πιο παλιές κατοίκους της περιοχής, είναι επικεφαλής της κινητοποίησης των κατοίκων που μένουν γύρω από το Πεδίον του Αρεως, οι οποίοι πλέον έχουν απηυδήσει από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Ολοι μαζί ενωμένοι βρίσκονται πλέον στα... χαρακώματα, καθώς τοξικομανείς και εγκληματικά στοιχεία το έχουν κατακλύσει απαγορεύοντάς τους στην ουσία ακόμη και να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Η ντίβα του θεάτρου συγκεντρώνει υπογραφές μαζί με τον Σύλλογο Φίλων του Πάρκου, που αριθμεί 5.000 μέλη, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση εναντίον της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία είναι αρμόδια λόγω της θέσης της να αντιμετωπίσει την άθλια κατάσταση που «βασιλεύει» σήμερα στο πάρκο.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ανοιχτή πληγή στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα αλλά και η υγεία μας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, επειδή η Πολιτεία τα έχει αφήσει όλα στο έλεος του Θεού. Εγώ μόνο εριστικός άνθρωπος δεν είμαι, αλλά έχω αγανακτήσει. Το πάρκο ανήκει στην Περιφέρεια που δεν κάνει τίποτα για να μας προστατέψει, αλλά δεν φροντίζει κιόλας να ελέγξει την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο Πεδίον του Αρεως, ειδικά τις βραδινές ώρες. Γι' αυτό αναγκαζόμαστε να φτάσουμε στα δικαστήρια και ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν το αίτημά μας είναι σωστό και δίκαιο» δηλώνει η Μιμή Ντενίση και συνοδεύει τον φωτογραφικό φακό της «Espresso»στα σημεία του πάρκου όπου συμβαίνουν σημεία και τέρατα.

Μέρα μεσημέρι και οι εικόνες που «αιχμαλωτίστηκαν» μοιάζουν τριτοκοσμικής χώρας. Κάποιοι ετοιμάζουν τα αυτοσχέδια κρεβάτια τους, άλλοι μαγειρεύουν σε γκαζάκι το βραδινό τους, ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν. Κάποιος προσεύχεται πεσμένος στα γόνατα. Καθώς σουρουπώνει, σε μια άλλη γωνιά του πάρκου χρήστες ναρκωτικών προετοιμάζουν τη δόση τους, ενώ κάποιοι νεαροί (ακόμη και ανήλικοι) πιάνουν στασίδι στα γνωστά «στέκια» όπου εκδίδονται.
Σκοτεινά δρομάκια
Οταν δε πέφτει η νύχτα, τα πράγματα γίνονται τρομακτικά. Ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και οι φιγούρες που κινούνται στα θεοσκότεινα δρομάκια μοιάζουν -και είναι- απειλητικές.

Δεν κρύβει ότι η υπομονή της έχει εξαντληθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν μες στο πάρκο, σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της, ένα πανέμορφο νεοκλασικό που στεγάζει και τη δραματική σχολή της, στην οδό Μαυρομματαίων.
Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια εξομολογείται ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τοξικομανείς που έκαναν χρήση μέσα στον κήπο του σπιτιού της.
«Ούτε το παιδί μου ούτε και εγώ μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνες μας. Ενα βράδυ που γύρισα σπίτι βρήκα τέσσερα άτομα που έκαναν ναρκωτικά στον κήπο μου. Το θεωρώ τραγικό. Δηλαδή, στην Ελλάδα όπου κάποτε δεν κλειδώναμε τα σπίτια, τώρα φοβόμαστε ακόμη και στον κήπο μας» τονίζει και μας δείχνει την κλειδαριά της εξώπορτας της πολυκατοικίας της, στην οποία κάποιοι έχουν γράψει υβριστικό οπαδικό σύνθημα. Η αλήθεια είναι ότι η «ξενάγηση» της Mιμής Ντενίση στη γειτονιά της φανερώνει πως σχεδόν όλα τα κτίρια της οδού Μαυρομματαίων μπροστά από το πάρκο έχουν υποστεί κάποιου είδους παραβίαση. Μάλιστα μια τζαμαρία στην είσοδο πολυκατοικίας ήταν σπασμένη, ενώ στον κήπο μιας άλλης συναντήσαμε μια γυναίκα που έκανε -μέρα μεσημέρι- χρήση ναρκωτικών κι έπειτα ήπιε νερό από το λάστιχο το οποίο υπήρχε στον χώρο προκειμένου να ποτίζονται τα λουλούδια.

«Στην Ελλάδα υπάρχει και κόσμος που είναι αντιδραστικός, γι' αυτό κάποιοι που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα μπορεί να με θεωρήσουν κάπως υπερβολική. Ομως πρέπει να μπεις μες στο πάρκο για να δεις το πρόβλημα και μάλιστα τη νύχτα. Ειδικά από την ώρα που σκοτεινιάζει το πάρκο γίνεται απλησίαστο και πάρα πολύ επικίνδυνο. Μιλάμε για έναν χώρο που έχει γίνει το στέκι των ναρκομανών και των εμπόρων ναρκωτικών και είναι γεμάτος πεταμένα τενεκεδάκια, στα οποία φαίνεται ότι έχουν κάνει ηρωίνη, σύριγγες και κάθε είδους σκουπίδια. Επίσης έχω πληροφορίες ότι εκεί μέσα τα βράδια γίνεται πορνεία και μάλιστα ανηλίκων. Εγώ δεν τα έχω με τους ανθρώπους που καταλήγουν στα ναρκωτικά ή οπουδήποτε αλλού, διότι είναι δυστυχισμένοι. "Ματώνει" η ψυχή μου όταν τους βλέπω να βγαίνουν από κει και καταλαβαίνω τι έχει προηγηθεί. Το θέμα είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει και τους πολίτες της και όλους αυτούς που έρχονται στο πάρκο και κάνουν όλα αυτά που κάνουν, πρώτα απ' όλα εις βάρος τους» τονίζει η ηθοποιός και ξεκαθαρίζει ότι δεν την ενδιαφέρει η εθνικότητα όλων αυτών που έχουν μετατρέψει το πάρκο σε άντρο ανομίας και εγκληματικότητας.

«Πεθαίνει κόσμος μέσα στο πάρκο και αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο»

«Δεν είναι θέμα των μεταναστών αυτό που συμβαίνει στο πάρκο. Εγώ δεν είμαι ρατσίστρια για να πω ότι φταίνε οι μετανάστες που έχει γίνει το πάρκο "μπάτε σκύλοι αλέστε". Αλλωστε αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το έργο όπου παίζω φέτος (σ.σ.: "Σμύρνη μου αγαπημένη") μιλάει για τους πρόσφυγες, ενώ είναι γνωστό ότι έχω κάνει δωρεάν σεμινάρια για μετανάστες στη σχολή μου. Ομως είτε πρόκειται για Ελληνες είτε για αλλοδαπούς, το πάρκο πρέπει να καθαρίσει, δεν μπορεί να είναι... αποθήκη ψυχών. Πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν χώρους να τους στεγάσουν, σε ιδρύματα αποτοξίνωσης ή οπουδήποτε κρίνουν εκείνοι, πάντως όχι να τους έχουν "πεταμένους" στο πάρκο.»Θα πρέπει να πω ότι κάποιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες εκεί μέσα, είναι άστεγοι και αυτό το ξέρω επειδή κατά καιρούς έρχονται στη σχολή μου και ζητούν να τους βοηθήσουμε, μας λένε τι βλέπουν τα μάτια τους. Ολοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι τραγική, με τους εμπόρους ναρκωτικών και λευκής σαρκός να κάνουν τα βράδια χρυσές δουλειές. Ατομα από τον Σύλλογο Φίλων του Πάρκου μού είχαν πει ότι έχουν συναντήσει και συμμορίες με άγρια σκυλιά, τα οποία έχουν ώστε να κάνουν ανενόχλητοι τις ανομίες τους. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν τα περίπτερα στην περιοχή -και αναμφισβήτητα κινδυνεύει η ζωή τους κάθε βράδυ- μου έχουν εξομολογηθεί ότι συχνά πεθαίνουν μες στο πάρκο διάφοροι δυστυχισμένοι ναρκομανείς, αλλά αυτό είναι τόσο... συνηθισμένο φαινόμενο και δεν βγαίνει προς τα έξω».

«Εχουμε ακριβό ΕΝΦΙΑ λόγω του άλσους αλλά δεν το χαιρόμαστε»

Η κυρία Ντενίση δεν κρύβει το μεγάλο δράμα που ζουν η ίδια και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής τις βραδιές που μέσα στο Πεδίον του Αρεως οργανώνονται πάρτι.
«Εδώ έχουν γίνει πολλά ρέιβ πάρτι που σε κάνουν να τρελαίνεσαι. Η υποτιθέμενη μουσική μπαίνει στη διαπασών έως τις 7.00 το πρωί.
Παίρνουμε την Αστυνομία και μας λένε ότι δεν μπορούν να μπουν στο πάρκο. Αντίθετα, αν εμείς υπερβούμε την ώρα κοινής ησυχίας, όπως μια φορά που οι μαθητές της σχολής μου έκαναν πάρτι και η ώρα είχε πάει 00.30, το "100" φτάνει αμέσως. Τι να πω!» περιγράφει η ηθοποιός και συνεχίζει:
«Σε όλο τον κόσμο λένε ότι οι πιο ευνοημένοι είναι αυτοί που μένουν δίπλα σε πάρκα, όπως είναι το Σέντραλ Παρκ και το Χάιντ Παρκ. Οι πολυκατοικίες της Μαυρομματαίων, εκ των οποίων οι πιο πολλές είναι του 1950, αλλά υπάρχουν και παλαιότερες, του 1930 και του 1919, όπως το κτίριο της σχολής μου, είναι από τις πιο όμορφες της Αθήνας.
»Αξίζει να πω ότι ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε όσοι είμαστε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην περιοχή είναι από τους πιο υψηλούς. Εντάξει, να τα πληρώνουμε πανάκριβα τα σπίτια μας λόγω του πάρκου, αλλά να μπορούμε και να το απολαύσουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο να μένω δίπλα σε αυτόν τον εν δυνάμει παράδεισο και να μην έχει πάει η κόρη μου μία βόλτα εκεί.
»Και αυτό το λέω με πόνο, διότι μιλάμε για έναν χώρο όπου κάποτε τα παιδιά απολάμβαναν τις παιδικές χαρές και οι μεγάλοι έκαναν ξένοιαστες βόλτες σε ένα όμορφο περιβάλλον, μια αληθινή όαση στο κέντρο της Αθήνας. Αλήθεια, πόσοι Ελληνες ξέρουν ότι μέσα στο πάρκο βρίσκονται γραφικά εκκλησάκια, αλλά και ο τάφος του Υψηλάντη;» αναρωτιέται και μας θυμίζει ότι κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου κάποιοι πετάνε ντομάτες στα ήδη μουτζουρωμένα αγάλματα των ηρώων του '21, τα οποία υπάρχουν στο Πεδίον του Αρεως, τονίζοντας ότι «τα πάρκα που είναι σε αυτή την κατάσταση δείχνουν έναν απολίτιστο λαό».

Η ηθοποιός θυμάται πως το 1987 που αγόρασε το σπίτι της στη Μαυρομματαίων λειτουργούσαν στο πάρκο το φημισμένο καφέ-ζαχαροπλαστείο Green Park, που τώρα είναι κλειστό και σε κακό χάλι, καθώς και τα τρία γνωστά θέατρα, τα οποία φιλοξένησαν μεγάλες παραστάσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες: το Αλσος του Γιώργου Οικονομίδη, το Κηποθέατρο και το θερινό θέατρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη.«Σήμερα δεν υπάρχει στο πάρκο κανένας ψυχαγωγικός χώρος που να είναι ανοιχτός. Αν λειτουργούσε το Green Park, το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει, επειδή -άκουσον άκουσον!- εδώ και επτά χρόνια ο ενοικιαστής είναι στα δικαστήρια με την Πολιτεία, θα μπορούσαν να βρεθούν χρήματα και να δοθούν για τη φύλαξη του Πεδίου του Αρεως, το οποίο σήμερα είναι ξέφραγο αμπέλι».
Τα 9.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ πήγαν στα... σκουπίδια
«Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν τίποτα, αν εξαιρέσουμε την ανάπλασή του πριν από μερικά χρόνια -με περισσότερα από 9.000.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν από κονδύλια του ΕΣΠΑ- και όμως παρέμεινε αφύλακτο. Εχω πάει πολλές φορές στην Περιφέρεια για το πάρκο και έχω κουραστεί να πιέζω τους αρμοδίους να γίνει κάτι. Η Περιφέρεια στην οποία ανήκει δεν νοιάστηκε καν. Αν η σημερινή περιφερειάρχης έκανε μόνο αυτή τη δουλειά και ασχολιόταν σοβαρά με το Πεδίον του Αρεως θα γινόταν ηρωίδα» καταλήγει η Μιμή Ντενίση.

Αλκίνοο Μπουνιά
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

http://www.espressonews.gr

 Πίσω στα παλιά

No comments: