23.5.15

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..


Ο Γ.Παπαδόπουλος , ως  Πρόεδρος της  Κοινότητας  υποδέχεται την  , περαστική  απ' το  χωριό  μας το  1961 ,  Πριγκίπισσα Σοφία , μετέπειτα  Βασίλισσα  της  Ισπανίας . Διακρίνονται  όρθιοι  από  αριστερά , Βασ. Κουλόπουλος , Χρ. Νάκος , Αρετή Γεροδήμου , Κ.Καραλής , Γ,Ρωμανάς και  Αθαν. Ευσταθίου και  καθιστοί :  Ο  τότε  Πρόεδρος  της  Κοινότητας  Γ.Παπαδόπουλος , η  Πριγκίπισσα  Σοφία  και  ο  παπα  Μποβιάτσης
Αρχείο Μ.Γ. Παπαδοπούλου 

 

 

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες …

ΣΑΒΒΑΤΟ   ΣΗΜΕΡΑ    23  ΜΑΪΟΥ  2015

Ανατολή Ήλιου: 06:07

Aνατολή


Δύση Ήλιου: 20:36

Ηλιοβασίλεμα  από  Κούστη , 12-7-2011  Αρχείο  Κώστα  Καψάλη


Σελήνη 6 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

. Χ.

1453

Ο Μωάμεθ Β' προτείνει στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με ανταλλάγματα, αλλά ο αυτοκράτορας αρνείται.

1875

Ιδρύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

1945

Με την υπ' αριθμ. 344 απόφασή του, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

1954

Ο Ολυμπιακός νικά τη Δόξα Δράμας και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Τα γκολ σημειώνουν οι Δρόσος (31') και Δαρίβας (38').

1955

Ιδρύεται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας - Θράκης. Πρώτος υπουργός αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κοσμάς. Θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και θα επανιδρυθεί το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά.

2006

Αερομαχία στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο τούρκος πιλότος, νεκρός ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ. Χ.

1917

Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Θαν. 16/4/2008)

1951

Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

1958

Γιάννης Βαλαώρας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Λάρισας, πρωταθλητής Ελλάδας το 1988. Το όνομά του έγινε σύνθημα στην εξέδρα και στην πολιτική κονίστρα («Ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα!»).

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ. Χ.

1868

Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 1806)

1906

Ερρίκος Ίψεν, νορβηγός θεατρικός συγγραφέας.(Γεν. 20/3/1828)

Αποφθέγματα

2013

Ζορζ Μουστακί, ελληνογάλλος τραγουδοποιός. (Γεν. 3/5/1934)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2305#ixzz3ay8gJkkr


Γενναίος Κολοκοτρώνης
1805 – 1868

Γενναίος Κολοκοτρώνης

0

Αγωνιστής του '21 και πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 26 Μαΐου έως τις 10 Οκτωβρίου του 1862.

Ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1805 στη Ζάκυνθο και ήταν δευτερότοκος γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Κατερίνας Καρούσου. Το προσωνύμιο «Γενναίος», με το οποίο είναι γνωστός, του δόθηκε από τους συναγωνιστές του, λόγω της γενναιότητας που επεδείκνυε στα πεδία των μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Ζάκυνθο, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του από την Πελοπόννησο. Γράμματα δεν έμαθε και από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια εργάστηκε «ως μούτζος εις τα πλοία», όπως αναφέρει στα «Απομνημονεύματά του». Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση πήγε στην Πελοπόννησο και τέθηκε υπό τις διαταγές του πατέρα του.

Παρά το νεαρό της ηλικία του, έλαβε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και τον επόμενο χρόνο στην πολιορκία της Πάτρας. Στη συνέχεια μετέβη στη Δυτική Ελλάδα, επικεφαλής 400 ανδρών, για να λάβει μέρος στην εκστρατεία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο, αλλά επέστρεψε στην Πελοπόννησο πριν από την καταστροφική μάχη του Πέτα (4 Ιουλίου 1822).

Μέσα στο 1822 έλαβε μέρος στη μάχη των Δερβενακίων (26-28 Ιουλίου) και το 1823 στην πολιορκία και άλωση του Ναυπλίου και του Ακροκορίνθου. Επέδειξε αξιοσημείωτες στρατιωτικές ικανότητες και προήχθη στον βαθμό του χιλίαρχου. Στο διάστημα των Εμφυλίων συγκρούσεων (1823-1824) τάχθηκε στο πλευρό του πατέρα του, αλλά δεν φυλακίστηκε, όπως ο Γέρος του Μοριά.

Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο ανέπτυξε σημαντική πολεμική δράση και διακρίθηκε στις μάχες των Τρικόρφων (24 Ιουνίου 1825), της Πολιανής (21 Μαΐου 1826), της Τραμπάλας (5-7 Ιουνίου 1826), και της Δαβιάς (14 Αυγούστου 1826). Τον Μάρτιο του 1827, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος, έφθασε στην Αττική για να ενισχύσει τον αγώνα του Καραϊσκάκη. Συμμετείχε στη Μάχη του Δαφνίου (21 Μαρτίου 1827). Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη (23 Απριλίου 1827) και τη Μάχη του Αναλάτου (24 Απριλίου) επέστρεψε στην Πελοπόννησο και συνέχισε τον αγώνα του κατά του Ιμπραήμ. «Μέχρι της αναχωρήσεως του Ιμπραήμ (1828) κατά τας περιστάσεις έκαμε πολλούς ακροβολισμούς και εις πολλάς θέσεις. Ο Γενναίος ήταν ο μόνος στρατηγός, που έμπαινε εις το ρουθούνι των Αράβων, εζάλισε κατά τούτο τον Ιμπραήμ και το μαρτυρεί όλη η Πελοπόννησος» γράφει ο ιστορικός του Αγώνα Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος).

Κατά την καποδιστριακή περίοδο έλαβε μέρος στην πολιορκία και την άλωση της Ναυπάκτου (Απρίλιος 1829) και προήχθη στον βαθμό του συνταγματάρχη. Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου υπήρξε θερμός φίλος, η δράση του υπήρξε παράλληλη με την στάση του πατέρα του, όπως και κατά την πρώτη περίοδο της βασιλείας του Όθωνα. Μετά τη χορήγηση χάριτος και την αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε θάνατο πατέρα του, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης διορίστηκε υπασπιστής του Όθωνα και το 1841 προήχθη σε υποστράτηγο.

Πιστός στον Όθωνα, τάχθηκε κατά της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, γεγονός που τον οδήγησε σε ολιγόμηνη φυγή από την Ελλάδα. Μετά την επάνοδό του διορίστηκε γερουσιαστής, διατηρώντας παράλληλα τη στρατιωτική του ιδιότητα. Το 1852 κατέστειλε την εξέγερση του Παπουλάκου στη Μάνη και το 1862 κατέπνιξε τη λεγόμενη Ναυπλιακή Επανάσταση. Στις 26 Μαΐου 1862 σχημάτισε την τελευταία κυβέρνηση του Όθωνα, σε μια προσπάθεια να σώσει τον θρόνο. Το αντιοθωνικό ρεύμα είχε φουντώσει και ο Κολοκοτρώνης αντιλαµβανόµενος τις δυσκολίες των περιστάσεων υπέβαλε δυο φορές την παραίτησή του, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 1862. Και οι δυο παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές και τελικά η κυβέρνησή του ανατράπηκε στις 11 Οκτωβρίου 1862, με την έξωση του Όθωνα. Έζησε για λίγο στην Ιταλία και τον Φεβρουάριο του 1863 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά δεν αναμίχθηκε έκτοτε στην πολιτική.

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης άφησε δύο πολύτιμα έργα-πηγές για την ιστορία της Επανάστασης και την πρώτη περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους: τα «Ελληνικά Υπομνήματα, ήτοι επιστολάς και διάφορα έγγραφα αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν» (1856) και τα «Απομνημονεύματα» (1955).

Από το 1828 ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή Τζαβέλα (1809-1890), κόρη του σουλιώτη πολέμαρχου Φώτου Τζαβέλα, η οποία διατέλεσε κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά: τον στρατιωτικό, πολιτικό και λογοτέχνη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη-Φαλέζ (1829-1894), τη Γεωργίτσα Πετιμεζά, την Αικατερίνη Ροδίου, την Ελένη Ζώτου, τη Ζωίτσα Μανέτα και την Ευφροσύνη Κολοκοτρώνη.

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης πέθανε από ανίατη ασθένεια στις 23 Μαΐου 1868.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/656#ixzz3ay8wcLnN

 


Μπόνι και Κλάιντ

386

0

Ληστείες τραπεζών, κλοπές αυτοκινήτων και φόνοι, συνθέτουν το βιογραφικό της Μπόνι Πάρκερ και του Κλάιντ Μπάροου, δύο από τους πιο διάσημους κακοποιούς, που έμειναν στην ιστορία ως το θρυλικό ζευγάρι των «Μπόνι και Κλάιντ». Επί τέσσερα χρόνια, είχαν γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των νοτιοδυτικών Πολιτειών της Αμερικής. Τα κατορθώματά τους φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προσέλκυαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Η Μπόνι γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1910 στη Ροβέντα του Τέξας. Με ύψος μόλις 1,47 μ. ήταν μία ατρόμητη λησταρχίνα, που λάτρευε το δημιουργικό γράψιμο και τις τέχνες. Στα 16 της παντρεύτηκε τον Ρέι Θόρντον, ο οποίος στην πρώτη επέτειο του γάμου τους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 55 ετών. Λόγω οικονομικής δυσχέρειας, η έφηβη Μπόνι έπιασε δουλειά ως σερβιτόρα και αποκατέστησε τις σχέσεις της με την οικογένειά της στο Ντάλας.

Γεννημένος στις 24 Μαρτίου του 1909, στο Τέλικο του Τέξας, ο Κλάιντ ήταν μέλος μιας πολύτεκνης φτωχής αγροτικής οικογένειας. Η «σταδιοδρομία» του στο έγκλημα ξεκίνησε το 1926, όταν συνελήφθη για πρώτη φορά για κλοπή αυτοκινήτου. Απτόητος, συνέχισε τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ληστείες και κλοπές, στο Ντάλας. Λίγο μετά τη γνωριμία του με την Μπόνι, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Δοκίμασε να αποδράσει, αλλά συνελήφθη και πάλι μία εβδομάδα αργότερα στο Οχάιο. Έτσι, παρέμεινε έγκλειστος έως το 1932.

Μετά την απελευθέρωσή του, δοκίμασε να κλέψει ένα αυτοκίνητο στο Τέξας, μαζί με την Μπόνι. Καταδιώχθηκαν από την αστυνομία και η Μπόνι κατάφερε να διαφύγει. Ο Κλάιντ, όμως, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή για μερικούς μήνες.

Όταν αποφυλακίστηκε, τον Ιούνιο του 1932, ανέλαβαν μαζί την ηγεσία μιας μικρής ομάδας κακοποιών, που αργότερα έγινε γνωστή ως η «Συμμορία του Μπάροου». Από τα πιο κακόφημα μέλη της ήταν ο αδελφός του Κλάιντ, Μπακ, και η σύζυγός του Μπλανς. Κατά τη διάρκεια μιας εφόδου της αστυνομίας κοντά στην πόλη Πλέιτ του Μισούρι, το 1933, ο Μπακ τραυματίστηκε θανάσιμα και η γυναίκα του συνελήφθη.

Το γεγονός αυτό έκανε την Μπόνι και τον Κλάιντ ακόμη πιο αδίστακτους. Την 1η Απριλίου του 1934 σκότωσαν δύο αστυνομικούς στο Τέξας κι άλλον ένα, πέντε ημέρες αργότερα, στην Οκλαχόμα. Όμως, η επόμενη συμπλοκή τους, στις 23 Μαΐου του ίδιου χρόνου, ήταν μοιραία και για τους δύο. Έπεσαν σε μπλόκο της αστυνομίας του Τέξας, που «γάζωσε» το αυτοκίνητό τους με περισσότερες από 50 σφαίρες. Μέσα σ' αυτό βρέθηκαν μια καραμπίνα με κομμένη κάνη, ένα ριβόλβερ, ένα σαξόφωνο κι ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς.

Το 1967, ο Άρθουρ Πεν μετέφερε την ιστορία του θρυλικού ζεύγους στη μεγάλη οθόνη, με τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Ντάναγουεϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία, προσδίδοντας στον Μπόνι και την Κλάιντ διαχρονική αίγλη.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/92#ixzz3ay9F4UvV


Παναγιώτης Τούντας
1886 – 1942

Παναγιώτης Τούντας

256

0

Μικρασιάτης μαντολινίστας και συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών.

Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε το 1886 στη Σμύρνη από ευκατάστατους γονείς. Από παιδί άρχισε να παίζει μαντολίνο και σπούδασε μουσική στην Αίγυπτο. Από το 1915 συμμετείχε στη Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα του Σιδέρη, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Τα Πολιτάκια». Συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα που έκαναν περιοδείες εκτός Σμύρνης για την ψυχαγωγία των Ελλήνων της διασποράς.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Πρωτόπαιξε στο «Αραράτ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τον Αύγουστο του 1923. Κατόπιν εμφανίστηκε στην ταβέρνα του Κερατζάκη στην Ανάσταση Κερατσινίου και αργότερα δημιούργησε τη δική του ορχήστρα στην Πλατεία Πασαλιμανιού (στον «Αστέρα»).

Το 1924 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής «ODEON». Μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο δίσκων στην Ελλάδα, συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις δισκογραφικές εταιρείες και διευθύνει τις περισσότερες ηχογραφήσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Τον ίδιο χρόνο ηχογραφεί τη «Σμυρνιά» με την αθηναϊκή Εστουδιαντίνα του Τάσου Μαρίνου και γίνεται ο πρώτος λαϊκός συνθέτης που το όνομά του αναγράφεται σε ετικέτα δίσκου. Το 1931 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της «COLUMBIA» και της «HIS MASTER'S VOICE» και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1940.

Τα τραγούδια που πέρασε στη δισκογραφία είναι γύρω στα 350 και έχουν ερμηνευτεί από όλους τους προπολεμικούς τραγουδιστέ της εποχής, όπως ο Κώστας Ρούκουνας, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Κώστας Νούρος, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, ο Αντώνης Νταλκάς, ο Ευάγγελος Σωφρονίου, ο Ζαχαρίας Κασιμάτης, ο Γιώργος Βιδάλης, ο Στράτος Παγιουμτζής κ.ά.

Από τα τραγούδια του ξεχωρίζουν: «Η γκαρσόνα» (παλιό μικρασιάτικο), «Νέα Σμυρνιωτοπούλα», «Το κουκλί της Κοκκινιάς», «Κουβέντα με το Χάρο» («Το Χαρο τον αντάμωσαν»), «Λιλή η σκανταλιάρα», «Ο κοκαϊνοπότης», «Το Μαριανθάκι», «Το Σωφεράκι», «Μπίντα γιάλα», «Στους Ποδαράδες», «Φτώχεια μαζί με την τιμή», «Νίνα», «Μικρό μελαχροινό», «Θα σε κάνω μενεξέ», «Εγώ θέλω πριγκιπέσσα», «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος», «Περσεφόνη μου γλυκειά», «Κουβέντες της φυλακής», «Πεισματάρα μου», «Αλάνης πια δεν είμ' εγώ», «Aμάν, Κατερίνα μου», «Σαν πεθάνω, βρε μανούλα», «Τα ζουμπουλένια μάτια σου», «Η Δημητρούλα», «Όνειρο ενός μπεκρή», «Τουρκοπούλα μου», «Αερόπλανο θα πάρω», «Τομπουρλίκα», «Τα τσόκαρα», κ.ά.

Ο Παναγιώτης Τούντας πέθανε, σε ηλικία 56 ετών, στις 23 Μαΐου του 1942.

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/365#ixzz3ay9X5OWr


Αντώνης Σαμαράς
1951 –

Αντώνης Σαμαράς

103

0

Έλληνας πολιτικός και οικονομολόγος, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 20 Ιουνίου 2012 έως τις 26 Ιανουαρίου 2015. Είναι ο 13ος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

Ο Αντώνης  Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1951, γιος του διακεκριμένου καρδιολόγου και διευθυντή του Ευαγγελισμού Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Θεσσαλονικιάς Ελένης Ζάννα. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανιψιός του παλιού βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά, του οποίου ακολούθησε τα χνάρια στην πολιτική και από το γένος της μητέρας του εγγονός του παλιού βενιζελικού βουλευτή Θεσσαλονίκης και Υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα και δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Η γιαγιά του, Βιργινία Ζάννα, διεκδίκησε τον τίτλο της πρώτης ελληνίδας βουλευτού. Κατήλθε ως υποψήφια της κεντρώας παράταξης ΕΠΕΚ - Φιλελεύθεροι στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της 18ης Ιανουαρίου 1953 στη Θεσσαλονίκη, αλλά ηττήθηκε από την υποψήφια του δεξιού Ελληνικού Συναγερμού, Ελένη Σκούρα.

Αποφοίτησε το 1969 από το Κολλέγιο Αθηνών (συνιδρυτής του ο Στέφανος Δέλτα, σύζυγος της Πηνελόπης Δέλτα), στο οποίο φοιτούσε και ο κατά ένα χρόνο μικρότερός του Γιώργος Παπανδρέου, προτού ο ίδιος και η οικογένειά του πάρουν τον δρόμο της εξορίας κατά τη διάρκεια της Χούντας. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι λίγα χρόνια αργότερα, στο Κολλέγιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Σαμαράς Οικονομικά. Μάλιστα, θα συγκατοικήσουν για ένα διάστημα στη φοιτητική εστία του Κολεγίου. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, στη διοίκηση επιχειρήσεων, και θα υποστηρίξει τη διδακτορική του διατριβή για τις «Σχέσεις των πολυεθνικών εταιρειών και κυβερνήσεων».

Ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, το 1975 ξεχωρίζει για τον δυναμικό του χαρακτήρα. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ διακρίνει τα πολιτικά του προσόντα και δύο χρόνια αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας, σε ηλικία 26 ετών, όντας ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επανεκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία το 1981, το 1984, στις διπλές εκλογές του 1989 και το 1990, πάντα στη Μεσσηνία.

Στις 2 Ιουλίου 1989 αναλαμβάνει το πρώτο του υπουργικό πόστο. Ορκίζεται Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ενιαίο Συνασπισμό, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη. Στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους αναλαμβάνει Υπουργός Εξωτερικών στην Οικουμενική Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενιαίου Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν ο νεότερος υπουργός των Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας.

Στις 26 Μαΐου 1990 ο Αντώνης Σαμαράς παντρεύεται στην Πύλο την πολιτική μηχανικό Γεωργία Κρητικού, κόρη του επιχειρηματία Άκη Κρητικού (κονσερβοποιία Κύκνος), εν μέσω κοσμοπλημμύρας. Γύρω στα 10.000 άτομα συμμετέχουν στο γαμήλιο γλέντι, που γίνεται υπό τους ήχους του Γιώργου Ζαμπέτα, της Μαρινέλλας και του κουμπάρου του Μανώλη Μητσιά. Ο γοητευτικός εργένης με τις ωραίες κατακτήσεις (Μυρτώ Παράσχη, Άννα Βίσση κ.ά.) επιτέλους νοικοκυρεύεται. Το ζεύγος Σαμαρά θα αποκτήσει δύο παιδιά, τη Λένα (γ. 1991) και τον Κώστα (γ. 1998).

Έχοντας κερδίσει την εύνοια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει και πάλι Υπουργός Εξωτερικών, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Απριλίου 1990. Όμως, η σύγκρουση δεν θα αργήσει να έλθει, με αφορμή το Μακεδονικό. Και θα είναι βίαιη, αφήνοντας μέχρι σήμερα τα σημάδια της στη Νέα Δημοκρατία. Στις 13 Απριλίου 1992, ο Αντώνης Σαμαράς αποπέμπεται από την κυβέρνηση, λόγω της αδιάλλακτων θέσεων του, αμέσως μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτείται από τη βουλευτική του έδρα και αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Με το σύνθημα «Ελλάς - Ελλάς - Αντώνης Σαμαράς», που έκτοτε τον ακολουθεί, οι υποστηρικτές του υποδέχονται στις 30 Ιουνίου 1993 την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Πολιτική Άνοιξη. Στην ΠΟΛΑΝ συσπειρώνονται νέοι πολιτικοί, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης από την Αριστερά, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης) και ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας). Την υποστήριξή του στο νέο κόμμα εξέφρασε με γραπτή δήλωση του ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που θεωρείται ο εμπνευστής του ονόματος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1993, δύο βουλευτές της ΝΔ προσχωρούν στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία θα απολέσει τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο 1993, τις οποίες θα χάσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς στιγματίζεται ως «προδότης», αφού οι μητσοτακικοί τού χρεώνουν την πτώση της κυβέρνησης.

Στις εκλογές αυτές η Πολιτική Άνοιξη, που ευαγγελιζόταν την υπέρβαση στην πολιτική ζωή, ξεκίνησε ελπιδοφόρα. Συγκέντρωσε 4,88% των ψήφων και εξέλεξε 10 βουλευτές. Στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβε το καλύτερο ποσοστό της, 8,7% των ψήφων και δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έλαβε σοβαρά εκείνη την περίοδο τη ρήση του πολιτικού του μέντορα Ευάγγελου Αβέρωφ «Το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώνε οι λύκοι». Στις εκλογές του 1996 η Πολιτική Άνοιξη έλαβε μόλις το 2,94% των ψήφων κι έμεινε εκτός Βουλής. Τρία χρόνια αργότερα έμεινε και εκτός Ευρωβουλής με το 2,3% των ψήφων. Το τέλος του εγχειρήματος της Πολιτικής Άνοιξης ήταν προδιαγεγραμμένο. Από μελλοντικός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε εκτός πολιτικής σκηνής στην αυγή του 21ου αιώνα. Η βιασύνη δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος στην πολιτική. Η υπομονή ενίοτε ανταμείβει.

Η Πολιτική Άνοιξη δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2000, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία. Πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, εντάχτηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία και ηγήθηκε του ψηφοδελτίου της για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2004. Εξελέγη ευρωβουλευτής, θέση την οποία κατείχε έως το 2007, οπότε και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου 2009, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον τοποθέτησε Υπουργό Πολιτισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις7 Οκτωβρίου 2009. Στις 20 Ιουλίου του 2009 εγκαινίασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μετά τη δεινή ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και το άνοιγμα των εσωκομματικών διαδικασιών από τον Κώστα Καραμανλή για την εκλογή νέου αρχηγού, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει στις 15 Οκτωβρίου την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ, αλλά μετά την υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα, πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο ίδιος προσέδωσε στην υποψηφιότητά του στοιχεία κινηματικού χαρακτήρα και αντιμαχόταν τους μηχανισμούς του κόμματος, που ήλεγχε η μεγάλη αντίπαλός του Ντόρα Μπακογιάννη. Στις ομιλίες του δίνει έμφαση στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Θεωρεί ότι προέχει η επανασυσπείρωση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια το άνοιγμα του κόμματος προς τον μεσαίο χώρο. Στις ανοιχτές εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 εκλέγεται πανηγυρικά αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με το 50,06% των ψήφων έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Πρώτο μέλημα μετά την εκλογή του, η αναδιοργάνωση της παράταξης, με ανοίγματα προς τα δεξιά της ΝΔ και συγκεκριμένα προς το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, που διεκδικούσε βασικό ρόλο στη «γαλάζια πολυκατοικία». Η τακτική του αυτή προκάλεσε δυσφορία στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος (νεοφιλελεύθερη για κάποιους), της οποία ηγείτο η εσωκομματική του αντίπαλος Ντόρα Μπακογιάννη. Η σύγκρουση των δύο έφτασε στα άκρα στις 6 Μαΐου 2010, όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή ψήφισε το «Μνημόνιο 1», κόντρα στη γραμμή του κόμματος. Στο επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά ακολούθησε αντιμνημονιακή πολιτική. Ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και την υιοθέτηση ενός μίγματος πολιτικής, με τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση της αγοράς («Ζάππειο Ι»).

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση του κόμματός του στο μνημόνιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καταλογίζει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στο κυβερνών κόμμα την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία δανεισμού από την τρόικα δεν ήταν η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. «Η λύση που μας προτείνουν είναι χειρότερη από το πρόβλημα» δηλώνει, επισημαίνοντας ότι η συνταγή του μνημονίου οδηγεί σε ύφεση και υψηλότερο χρέος, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Τον Νοέμβριο του 2011, υπό το βάρος δυσμενών εξελίξεων και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης αποδέχθηκε ως αναπόφευκτη τη δανειακή σύμβαση του Μνημονίου 1 και συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, εγκαταλείποντας τη μέχρι τότε αντιπολιτευτική τακτική του, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Έθεσε ως όρο στους κυβερνητικούς του εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ  τη διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου 2012, οι οποίες, λόγω PSI, διεξήχθησαν τελικά στις 6 Μαΐου2012.

Με υπαρκτό τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε κομματική πειθαρχία από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για την υπερψήφιση των μέτρων του «Μνημονίου 2», ώστε να εξακολουθήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από νέα δανειακή σύμβαση (11 Φεβρουαρίου 2012), εγκαταλείποντας έτσι την αντιμνημονιακή του πολιτική (Κάποιοι σχολιαστές έκαναν λόγο για «κωλοτούμπα» Σαμαρά). Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, 21 από τους 83 βουλευτές της ΝΔ δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή και διαγράφηκαν από το κόμμα. Ο πυρήνας των διαγραφέντων βουλευτών θα συγκροτήσει νέο κόμμα υπό την επωνυμία Ανεξάρτητοι Έλληνες και αρχηγό τον Πάνο Καμμένο.

Στις 6 Μαΐου 2012 διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές και η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε την πρωτιά, αλλά με απογοητευτικό ποσοστό (18,85%), το μικρότερο στην ιστορία του κόμματος. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου 2012, τις οποίες κέρδισε η ΝΔ, χωρίς και πάλι αυτοδύναμη πλειοψηφία. Εν τω μεταξύ, είχε επιστρέψει στο «μαντρί» η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού απέτυχε παταγωδώς με τη Δημοκρατική Συμμαχία στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Στις 20 Ιουνίου 2012 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στις 21 Ιουνίου 2013 η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, εξαιτίας του «μαύρου» στην ΕΡΤ και ο Αντώνης Σαμαράς ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, αμέσως μετά την τρίτη και τελευταία αποτυχημένη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου 2015, τις οποίες έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 26 Ιανουαρίου 2015 υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κι έκτοτε παραμένει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. (5 Φεβρουαρίου) συνόψισε τα δυόμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του με τη φράση «Παραλάβαμε χάος, παραδώσαμε χώρα».

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/487#ixzz3ayA9BBEt


O έπαρχος Κωνσταντίνος  Μαργέλλος , διοικητής της  επαρχίας Δωρίδος , στα  χρόνια  του  Όθωνα .  Γενάρχης των  Μαργελαίων , που  είχαν και εξακολουθούν να 'χουν  τα  παρατσούκλια  Μέρης , Σαψαρής  , Στουρνάρας και  πρώτος  ιδιοκτήτης του  περίφημου  " σαραγιού " στον  Ψαλά . Βενετσιάνικης  καταγωγής ( Margello ) η  οικογένειά του πρωτοεγκαταστάθηκε στο  Λευκάδα  επί ενετοκρατίας , ρίχνοντας  ρίζες  μετά και στο  Μεσολόγγι , σπούδασε  στη  Ρουμανία κι' όταν  επέστρεψε  στην Ελλάδα , διορίστηκε  Έπαρχος  στο  Λιδωρίκι . 

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

 

Κυριακή
24/5

03:00

13°C

68%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

09:00

14°C

57%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

15:00

20°C

59%

5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h

ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

21:00

15°C

71%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ



Το  Κοινοτικό  Συμβούλιο  της  εποχής , αριστερά στη  φωτογραφία  κάπου  στα 1937 - 38 , παρίσταται στον  εορτασμό  της επετείου  της  Μεταξικής  Δικτατορίας .

Αρχείο  Ηλία  Κάγκαλου

Οι  σημερινές  μας  φωτογραφίες  είναι  αφιερωμένες  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , θα  τις  βρείτε  στην “ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑΣ “   photolodoriki.blogspot.com ,  με  την  ευκαιρία , στείλτε  μας  παλιές  Λιδορικιώτικες  φωτογραφίες  για  την  Τράπεζά  μας …

ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΜΑΣ…

“ ΠΟΛΛΑ  ΜΠΟΡΟΎΜΕ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ , ΑΛΛΆ  ΠΟΙΟΣ  ΘΑ  ΤΑ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ  :  “…

   Μου  τηλεφώνησε  χθες  , για  να  μου  ευχηθεί  για  τη  γιορτή  μου , ένα  παλιός  αγαπημένος  φίλος  , απ’ τα  ονειρεμένα  μαθητικά  μας  χρόνια , ο  οποίος με όλες  τις  δυσκολίες  της  τότε  εποχής , κατάφερε  ΜΕ  ΤΟ  ΣΠΑΘΙ  του , να  σπουδάσει και  να  καταξιωθεί  μετά  σαν  καθηγητής  του  Πανεπιστημίου Πατρών , ο  Γιώργος  Κούκης  , απ’ το Παλιοξάρι , που  πήγε  Γυμνάσιο  στο  χωριό  μας  για 1-2 χρόνια , έκτοτε  διατηρούμε  μια  ωραία  φιλική  σχέση και  για  να  είμαι  ειλικρινής  χαίρομαι  να  επικοινωνώ  μαζί του γιατί με  γεμίζει με  το  απέραντο  χαμόγελό  του , με μεγάλη  αισιοδοξία και  όχι  μόνον …

   Μετά  λοιπόν  από  κάμποσες..δεκαετίας ,ξαναανταμώσαμε  με  τον  αγαπημένο  φίλο και  από τότε  όλο  και  τα  λέμε ..

Φυσικά, αγάπης  ένεκεν είχα  κάνει  τότε  και  ένα  μικρό ταπεινό  αφιέρωμα στο  Γιώργο , έτσι  ώστε  να  ταιριάζει  με  το  σεμνό  του  χαρακτήρα ..απολαύστε  το 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΗΣ : ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠ’ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ

3

Ο αγαπητός  Γιώργος ,  πρώτος  από  δεξιά  στην πρώτη  τριάδα  , σε  γυμναστικές  επιδείξεις του  Γυμνασίου  Λιδορικίου ,

   Με  μεγάλη  χαρά  και  συγκίνηση , διάβασα την  πρόσκληση για  την  ημερίδα σχετικά  με  τον  υδάτινο πλούτο  της  Δωρίδας ,  στην  οποία ένας  απ’ τους  κύριους ομιλητές  θα  είναι  και  ο  Γιώργος Κούκης , με  τον οποίο  μας  συνδέει  φιλία  μισού , και  πλέον ,  αιώνα  !!

   Κάπου  εκεί , στη  δεκαετία  του ‘50 , ο  Γιώργος  έδωσε  εξετάσεις  και  “ πέτυχε “ στο  Γυμνάσιό  μας . Γράφτηκε  και  εγκαταστάθηκε στο  Λιδορίκι και  απ΄τον  πρώτο  καιρό  που  ήρθε  γίναμε  φίλοι , έμενε  , αν  θυμάμαι  καλά κάπου  δίπλα  μας , ίσως  και  στου  Βούλγαρη , του “ Τσελεμεντέ “ στο  εστιατόριο του  οποίου  έτρωγε . Νομίζω    ότι  έμεινε  μόνο  μια χρονιά στο  Λιδορίκι και  μετά έφυγε  μάλλον για  το  Ευπάλιο .

   Έκτοτε χαθήκαμε , μέχρι  που κάποια  μέρα , θα  ήταν τέλος  δεκαετίας  του ..’80 , υπηρετώντας στο  Κατάστημα  της  ΑΤΕ  Παγκρατίου , κάποια  στιγμή μπήκε  ένας  καλοβαλμένος  κύριος και  μόλις  τον  είδα κάτι  στριφογύρισε  στο  μυαλό  μου , ποιος..να’ ναι, ποιος..να΄ναι…πολύ πολύ  γνωστός  , αλλά  δεν μπορούσα  να  θυμηθώ όνομα , οπότε  έβαλα  μπροστά  τα ..μεγάλα  μέσα , παίρνω  στο εσωτερικό τηλέφωνο τη  συνάδελφο που  τον  εξυπηρετούσε και  την  παρακάλεσα  να  μου  πει το  επίθετό  του , η  μάλλον της  είπα  να δει  αν λέγεται  Κούκης , γιατί  στο  μεταξύ μου  είχε  καρφωθεί  στο  μυαλό αυτό  το  Επίθετο , πράγματι μου  το  επιβεβαίωσε , οπότε  την  παρακάλεσα  να  του  πει πριν  φύγει  να περάσει  απ’ το  γραφείο  μου. Έτσι και  έγινε , τελειώνοντας  ο  Γιώργος , ήρθε  προς  το  γραφείο  μου  που  ήταν  στην άλλα  άκρη , πλησίασε και  με ρώτησε  αν τον  θέλω  κάτι ,οπότε  τον..ξέρανα ρωτώντας  τον “ καλά  κύριε  Κούκη , μπαίνεις με  προσπερνάς και  πας  να  φύγεις , έτσι  κάνουν  στους  παλιούς  φίλους ; Τα ΄χασε , αλλά τον  βοήθησα με  κάποια  πράγματα Λιδορικιώτικα και  τελικά γνώρισε  κι’ αυτός τον  παλιό  φίλο  και  γείτονα , οπότε  καταλαβαίνετε τι  επακολούθησε ..

  Υπέροχος  άνθρωπος  ο  Γιώργος , και  παρέμεινε αυθεντικός  , καλοσυνάτος , ευγενικός  και..κυρίως χωρίς  να  έχει  ..” καβαλήσει “ καλάμι , καταδεκτικός ..ένας καταξιωμένος   επιστήμονας  που  όμως  κατάφερε  κάτι  πάρα πολύ  δύσκολο  να  έχει  μπροστά  απ’ το  επιστήμονας  το  σπάνιο  σήμερα  τίτλο - πρόσημο…” ΑΝΘΡΩΠΟΣ “.

    Κρίμα  που  δεν  θα μπορέσω  να  είμαι στην  ημερίδα , υγείας..ένεκα , αλλά είναι  σαν  να  είμαι  εκεί να  χειροκροτήσω  τον  παλιό  αγαπημένο  φίλο  Γιώργο ..

    Καλό  σας  βράδυ ….Κ.Κ.-

*******

  Θα  μου πείτε  βέβαια  προς  τι  όλες  αυτές  οι..αναφορές  , έχουν κι’ αυτές  φίλοι  μου  το  σκοπό τους , γιατί με  το φίλο  το  Γιώργο , κουβεντιάσαμε  φυσικά για  το  χωριό  μας  το Λιδορίκι , και  για  το  τι  μπορούμε  να  κάνουμε , να  ξεφύγουμε  τελικά  απ’ τον..” πάτο “ που  μας  οδήγησαν οι προηγούμενοι αλλά  και  οι ..νυν δημοτικοί  μας  άρχοντες..και  όπως  ήταν  αναμενόμενο  ο  Γιώργος με  το  υπέροχο  χαμόγελό  του , μου  είπε  , χωρίς  να  το  πολυσκεφτεί : ΠΟΛΛΑ  ΜΠΟΡΟΎΜΕ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ , ΚΑΙ  ΣΟΥ  ΔΗΛΩΝΩ  ΑΠ’ ΑΥΤΉ  ΤΙΣΤΙΓΜΑ Η  , “ ΧΩΡΙΣ  ΚΑΜΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ , ΤΟ  ΛΕΩ ΚΑΙ  ΤΟ  ΕΝΝΟΩ…”..

  ΄Δεν πρόλαβε να τελειώσει  τη  φράση  του και είπαμε  και  οι  δυο  μας  με  ένα  ..στόμα  , όπως  συνηθίζουμε  να  λέμε , ΠΟΙΟΣ  ΟΜΩΣ  ΘΑ  ΤΑ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ; Και  είχε  δίκιο , γιατί το  ίδιο  σκέφτηκα  και  εγώ , γιατί  εδώ ΚΑΙ  ΤΕΣΣΕΡΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΟΙ  ΛΕΒΕΝΤΕΣ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ , ΟΥΤΕ  ΠΟΥ  ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ  ΤΟ  ΧΩΡΙΌ  ΜΑΣ  ΠΟΥ  ΤΟ  ΕΧΟΥΝ  ΚΑΤΑΝΤΉΣΕΙ ..ΓΕΛΑΔΟΣΤΑΣΙΟ  ΜΕ  ΤΑ  ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ  ΖΩΝΤΑΝΑ  ΠΟΥ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΎΝ ΜΕΡΑ  ΝΥΧΤΑ  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΑ  ΣΟΚΑΚΙΑ  ΜΑΣ…ΚΑΙ  ΘΑ  ΜΑΣ  ΚΑΝΟΥΝ  ΚΑΙ…ΕΡΓΑ ;;  αν  θέλετε  τη  γνώμη  μου , ΤΟ  ΙΔΙΟ  ΚΑΤΑ  ΒΑΘΟΣ  ΠΙΣΤΕΥΕΙ  ΚΑΙ  Ο  ΓΙΩΡΓΟΣ , ΧΩΡΙΣ  ΦΥΣΙΚΑ  ΝΑ  ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ..

   Όλη  αυτή  οι  κουβέντα  φίλοι  μου  γίνεται γιατί οι  Δημοτικοί  μας  άρχοντες , που  έχουν..διαρκώς  και..μονίμως  τα  βλέμματά  τους  στα …παράλια , όπου  αλιεύουν τα..ψηφαλάκια  τους , οι  άρχοντές  μας  λοιπόν έχουν ΕΝΤΈΧΝΩΣ  ΣΠΕΊΡΕΙ ΚΑΙ  ΑΞΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ  ΜΑ  ΤΟ  ΚΑΝΟΥΝ , ΤΟ..ΆΛΛΟΘΙ  ΤΟΥΣ , ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ  ΠΩΣ  ΔΕΝ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΉ  ΜΑΣ  ΚΑΝΈΝΑ  ΕΡΓΟ  ΓΙΑΤΊ  ΔΕΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΟΙ ΛΙΔΟΡΙΚΙΏΤΕΣ…ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ  ΤΩΡΑ  ΤΙ  ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΜΑΣ …

  Βέβαια μ για  να  λέμε  και  καμιά..αλήθεια , παλιότερα , στην αρχή  της  πρώτης  θητείας  τους , όπως  έχουμε  μάθει είχαν υποβληθεί  κάποιες  ολοκληρωμένες  μελέτες  για  αναπλάσεις  στο  χωριό  μας , που  όμως τις  έφαγε  στη..στροφή το…Τείχιο , Ο  ΝΟΩΝ  ΝΕΙΤΩ …θα  ρωτήσετε τώρα  τι  απέγινε  τελικά , τίποτα  το ..ξεχωριστό , η  μελέτες (!!) των άλλων  προχώρησαν  όπως  ήταν  αναμενόμενο και οι  δικές  μας τακτοποιήθηκαν  στον ειδικό..ΚΑΛΑΘΟ  ΤΩΝ..ΠΡΟΣ…ΜΕΛΕΤΗΝ , ΑΥΤΏΝ  ΔΗΛΑΔΉ  ΠΟΥ  ΑΚΌΜΑ  ΔΕΝ  ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ , ΤΩΝ..ΑΜΕΛΕΤΗΤΩΝ  ΔΗΛΑΔΉ …

   Καλό  σας  απόγευμα  και  καλό  Σαββατοκύριακο

    Απ’ το  “ Λιδωρίκι “  με  αγάπη ….Κ.Κ.-

No comments: