Ο ελιγμός Τσίπρα και η απρόθυμη αντιπολίτευση. Ποια θα είναι η στάση ΝΔ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και γιατί η πραγματοποίηση της σύσκεψης δεν φαίνεται πολύ πιθανή και ακόμη λιγότερο, η επίτευξη συναίνεσης. ΟΧΙ σε συμβούλιο αρχηγών από το ΚΚΕ
Νοέμβριος 26 2015 14:12
Την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο το θέμα ήταν η διαπραγμάτευση.
Στη Νέα Δημοκρατία μόλις είχε παραιτηθεί μετά τη συντριπτική νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα ο Αντώνης Σαμαράς και μόλις είχε αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρωθυπουργός τότε πέτυχε τη συναίνεση των κομμάτων του λεγόμενου ευρωπαϊκού μετώπου για να πει τελικά ο ίδιος το “ναι” στη συμφωνία, η οποία στη συνέχεια πέρασε στη Βουλή και με τις ψήφους ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.
Αυτή τη φορά το μείζον θέμα είναι το ασφαλιστικό. Στη ΝΔ μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκλογής νέου προέδρου, ο πρώην μεταβατικός και υποψήφιος για την προεδρία κ.Μεϊμαράκης έχει παραιτηθεί και δεύτερος μεταβατικός πρόεδρος μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχει αναλάβει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η απειλή της διάσπασης εκ δεξιών πλανάται πάνω από τη γαλάζια παράταξη.
Υπό το πρίσμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης θα καθοριστεί και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα υπαγορεύθηκε από την ανησυχία για το πως θα περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τη Βουλή όπου η κυβέρνηση διαθέτει πλέον 153 βουλευτές και ενώ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρατεί ακριβώς ενθουσιασμός για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Η καραμανλική άποψη που κυριαρχεί στη ΝΔ αφορά στην αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, έτσι ώστε και να μη δοθεί αφορμή σε σαμαρικούς κυρίως που ψάχνουν μία ευκαιρία να διαχωρίσουν τη θέση τους και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μη βρεθεί η κεντροδεξιά στη δύσκολη θέση να εξηγήσει στους εταίρους γιατί καταψηφίζει μία κομβική μεταρρύθμιση. Η καραμανλική άποψη είναι επίσης ότι η συναίνεση μπορεί να αφορά σε εθνικά θέματα και στη γραμμή αυτή κινήθηκε λίγο νωρίτερα και ο υποψήφιος για την προεδρία Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εάν η ΝΔ απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία, απαιτούνται 120 ψήφοι για να περάσει το ασφαλιστικό. Αυτό διευκολύνει μεν τον πρωθυπουργό σε περίπτωση απωλειών, όμως πολιτικά η κυβέρνηση που θα έχει ψηφίσει ένα τόσο βασικό νομοσχέδιο με λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Για αυτό και το Μαξίμου θα πιέσει όσο μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτοντας το ζήτημα επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεν είναι βέβαιον όμως ότι θα βρει συναινέσεις και στα υπόλοιπα κόμματα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει στις 4 με 6 Δεκεμβρίου μπροστά του το συνέδριο του Ποταμιού όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αμφισβητηθεί, έγραψε στο λογαριασμό του κινήματος στο facebook:
“Τα δανεικά τέλος
Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.
Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους.”
Από το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι στην προοπτική σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και σε πρώτη φάση δηλώνουν ότι περιμένουν και την επίσημη πρόσκληση.
Εξάλλου, το πρώτο επίσημο όχι ήρθε από την πλευρά του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους"
Απομένουν η Ένωση Κεντρωων, στην οποία υπολογίζει το Μαξίμου ως “μαξιλαράκι” και το ΚΚΕ καθώς και η Χρυσή Αυγή, η οποία απλώς θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για κραυγές ως συνήθως.
No comments:
Post a Comment