Τι θέλουν από την Αγκυρα ως ένδειξη καλής θέλησης! Και επιστροφή των εδαφών που άρπαξαν από τους Αρμενίους
Την επιστροφή της Αγια-Σοφιάς στην Ορθοδοξία, αλλά και της γης που άρπαξαν οι Τούρκοι από τους Αρμενίους ζητά η Μόσχα από την Αγκυρα ως ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές που απειλεί να βάλει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή. Και μπορεί η ρωσική διπλωματία να μην έθεσε (όχι ακόμα και όχι επίσημα) τέτοιο θέμα, το γεγονός όμως ότι οι δύο προτάσεις έχουν τη στήριξη της Δούμας σημαίνει πολλά, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Σώματος.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ρεπορτάζ του δικτύου RBK, την πρόταση για επιστροφή της Αγια-Σοφιάς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να λειτουργήσει ξανά ως ορθόδοξος ναός, υπέβαλε ο Σεργκέι Γαβρίλοφ, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στην επιτροπή προστασίας των χριστιανικών αξιών. «Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά μια κίνηση ένδειξης φιλίας, την επιστροφή της Αγια-Σοφιάς στη χριστιανοσύνη» είπε ο Ρώσος βουλευτής, σπεύδοντας μάλιστα να σημειώσει πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πράξη, προσφέροντας τους καλύτερους Ρώσους ειδικούς και επιστήμονες ώστε να αποκατασταθεί το οικουμενικό μνημείο του χριστιανισμού. «Αυτό το βήμα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η Τουρκία και το Ισλάμ γενικότερα να αποδείξουν πως η καλή θέληση προηγείται της πολιτικής» κατέληξε ο Γαβρίλοφ, την πρόταση του οποίου στήριξαν τα μέλη της Δούμας.
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, του κόμματος Just Russia, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου βάσει της οποίας θα διώκεται όποιος αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ενα βήμα παραπέρα πήγε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση Πούτιν να στηρίξει τους Αρμενίους στη διεκδίκηση εδαφών που σήμερα είναι υπό τουρκικό έλεγχο.
Το 1918
Οπως σημείωσε, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τους Αρμενίους το 1918 για να πάρουν πίσω εδάφη που είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι, ωστόσο τότε δεν το έκανε, στηρίζοντας την τουρκική πλευρά. Μιλώντας για τα αρμενικά εδάφη, ο Ζιρινόφσκι εννοεί περιοχές τις οποίες η Τουρκία αποκαλεί σήμερα «ανατολική Ανατολία» και πριν από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν «δυτική Αρμενία» ή «όρη των Αρμενίων».
Ο Ζιρινόφσκι δεν σταμάτησε, όμως, εκεί... Στην ίδια συνέντευξη, κάλεσε το Κρεμλίνο να στηρίξει τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Αν οι προτάσεις του πάρουν σάρκα και οστά, οι 20.000.000 Κούρδοι θα αποκτήσουν κράτος και θα δημιουργηθεί η Μεγάλη Αρμενία, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά.
Η «κόκκινη αρκούδα» παγώνει την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream!
Σαράντα οκτώ ώρες προθεσμία έδωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης για να ετοιμάσουν το πλήρες πακέτο οικονομικών κυρώσεων που θα επιβάλει η Ρωσία στην Τουρκία ως αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού. Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα, ο λεγόμενος Turkish Stream, έργο που είχε αναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρυσι τον Δεκέμβριο, είναι ένα μόνο από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ακυρώνονται στη διαδικασία αναστολής των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την επιβολή οικονομικών... αντιποίνων. Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία «καθόριζε στο παρελθόν το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης με τη χώρα αυτή», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή έπαψε να υπάρχει.
Τα πρώτα μέτρα που τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή αφορούν την εισαγωγή τροφίμων από την Τουρκία (χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τους ελέγχους, καθώς το 15% των τουρκικών προϊόντων δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας της). Στα πεδία οικονομικής δραστηριότητας όπου αναμένεται η επιβολή κυρώσεων περιλαμβάνονται το εμπόριο, στο οποίο μεταξύ άλλων θα επιβληθεί αύξηση δασμών (σε όλα τα τουρκικά προϊόντα περιλαμβανομένων των ειδών διατροφής), οι μεταφορές (θα περιοριστούν τόσο οι κανονικές πτήσεις όσο και οι τσάρτερ αλλά και οι κινήσεις τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας) καθώς και ο τουρισμός (ήδη από προχθές διατυπώθηκε οδηγία διά στόματος Πούτιν στους Ρώσους να αποφεύγουν την Τουρκία).
Την αποφασιστικότητα των Ρώσων για επώδυνες κυρώσεις στους Τούρκους υπογραμμίζει η προχθεσινή σύλληψη 50 Τούρκων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στη ρωσική επαρχία για αγροτική έκθεση, με την αιτιολογία ότι είχαν ταξιδέψει με τουριστική βίζα.
Το πλήγμα για την Τουρκία, που είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός εξωτερικού των Ρώσων τουριστών και για την οποία η Ρωσία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, είναι ανυπολόγιστο και ελάχιστα μπορεί να αλλάξει από την αναμενόμενη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατερίνα Στυλιανέα
Η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου Μουρακτίν
«Ανυπομονώ να επιστρέψω. Εχω χρέος προς τον διοικητή μου». Ο Κονσταντίν Μουρακτίν, ο διασωθείς πιλότος του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τους Τούρκους, δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις αποστολές στη Συρία για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του συναδέλφου του. Την ίδια ώρα λεπτομέρειες για την ηρωική διάσωση του Μουρακτίν είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω της συριακής εφημερίδας «Αλ Ουατάν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 11 άνδρες των συριακών ειδικών δυνάμεων και ένας διερμηνέας, που διέσωσαν τον Μουρακτίν, επιχείρησαν επί 12 ώρες πίσω από τις γραμμές των ανταρτών, με τους οποίους ενεπλάκησαν, προκειμένου να προλάβουν να εντοπίσουν πρώτοι τον Ρώσο πιλότο. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Τρίτης από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, κεντρικό στρατηγείο των ρωσικών δυνάμεων νότια της Λαττάκειας, την ώρα δηλαδή που ο ρωσικός στρατός εντόπισε το σημείο όπου κρυβόταν ο πιλότος.
Ο εντοπισμός έγινε με τη βοήθεια του GPS του, ενώ τις συριακές ειδικές δυνάμεις ενημέρωσε ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παρακολουθούσε παράλληλα και την κίνηση των μονάδων των τρομοκρατών.
Το μαγικό χαπάκι των καμικάζι!
Η ηρεμία με την οποία οι τζιχαντιστές κόβουν τα κεφάλια των αθώων θυμάτων τους ή ανατινάζονται γεννά πολλά ερωτήματα. Οπως φαίνεται όμως, οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στη μεγάλη πίστη των ακραίων ισλαμιστών, αλλά σε ένα «μαγικό» χαπάκι που φέρει την ονομασία Captagon. Πρόκειται για μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χαρίζει στους χρήστες ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας και δύναμης, ενώ παράλληλα τους κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικούς στον πόνο, στην πείνα και την έλλειψη ύπνου. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν τους «σούπερ μαχητές» που είναι έτοιμοι για όλα!
Πρώτη φορά
Το Captagon χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '60 σε ασθενείς που υπέφεραν από ναρκοληψία ή από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Ωστόσο η χορήγησή του σταμάτησε πολύ σύντομα εξαιτίας των παρενεργειών του αλλά και του εθιστικού χαρακτήρα του. Στις μέρες μας όμως το εμπόριο του Captagon γνωρίζει νέα άνθηση, ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 2010 μόνο στη Σαουδική Αραβία καταναλώθηκε το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής!
Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν - Ολάντ για συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Αλλωστε, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Μόσχα από την πρώτη στιγμή έσπευσε να σταθεί στο πλευρό των Γάλλων και να ενεργοποιηθεί άμεσα προκειμένου οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του τζιχαντιστικού εφιάλτη.
«Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό, με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία (...) προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσει εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε δήλωση που έκανε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Φρανσουά Ολάντ -κατά την έναρξη των χθεσινοβραδινών συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο- ότι «(οι Ρώσοι) είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνεργασία».
Κάμερον: Πρέπει να χτυπήσουμε τώρα
Την ώρα που η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις σημαίνοντος στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών, φέρεται ότι αναπτύσσει στη Συρία αεροσκάφη Tornado, σε αναγνωριστικό ρόλο, για να υποστηρίξει τη Γαλλία στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της εναντίον του ISIS, στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον καλούσε το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων κατά του ISIS. Ο Κάμερον τόνισε ότι «πρέπει να χτυπήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες στην καρδιά τώρα».
Παρ' όλα αυτά, αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία που πρέπει να διεξαχθεί επί της πρότασης Κάμερον, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η διαδικασία αναμένεται να λάβει χώρα πριν από τις 17 Δεκεμβρίου, πριν κλείσει δηλαδή το Κοινοβούλιο για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Κάμερον θα εξασφαλίσει «χωρίς αμφιβολία την πλειοψηφία που επιθυμεί». Μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι, θετική απέναντι σε μια βρετανική επέμβαση μοιάζει να είναι και η βρετανική κοινή γνώμη, η οποία σε ποσοστό 59% απαντά «ναι» στους βομβαρδισμούς στη Συρία.
Ερντογάν: Ζητά τα ρέστα από τη Μόσχα
Προκλητικός ο Ερντογάν εμφανίστηκε και χθες να ζητά τα ρέστα από τους Ρώσους δύο 24ωρα μετά την κατάρριψη του SU-24. «Αν υπάρχει μια πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς, εκείνοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πρέπει να απολογηθούν» τόνιζε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας απλώς «αυτόματη αντίδραση» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Ο «σουλτάνος», μάλιστα, δεν δίστασε να μιλήσει για μια «συναισθηματική» αντίδραση εκ μέρους του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο απάντησαν στα γεγονότα οι Πούτιν και Μεντβέντεφ. Παρά τη σκληρή τοποθέτησή του, όμως, ακολούθως έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πλήξει τη Ρωσία, μίια χώρα με την οποία διατηρεί ισχυρές σχέσεις!
Νωρίτερα, βέβαια, είχε προλάβει να καταγγείλει ότι όσοι εγκαλούν την Αγκυρα για αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές «θα πρέπει να το αποδείξουν», ενώ κατηγόρησε το καθεστώς του Ασαντ και τους συμμάχους του ότι είναι εκείνοι που αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων του ISIS.
No comments:
Post a Comment