22.3.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..


ΣΧΟΛΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  -  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΞΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ …

1
Αρχείο  Κων. Καψάλη 
  Λιδορίκι 25  Μαρτίου  1973 , σκηνή  απ’ το θεατρικό  έργο του αείμνηστου  χωριανού  μας  Γιώργου  Καψάλη , “ ΜΕ  ΤΟΥΣ   ΕΞΟΔΙΤΕΣ “ που  παίχτηκε  απ’ τους  μαθητές  του  Γυμνασίου  μας , με  μεγάλη  επιτυχία .
   Η φωτογραφία  είναι απ’ το  περιοδικό “ Φθιωτιδοφωκίς “ τεύχος  Απριλίου  1973.
   Ήδη , απ’ τα  μέσα  της  δεκαετίας  του  ‘60 , είχε  αρχίσει  να ..εξελίσσεται  η  πολιτιστική  επανάσταση στο  χωριό  μας , τότε  ιδρύθηκε  ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδορικίου , ο σκαπανέας  του  σημερινού , έγινε  επίσης  η  πρώτη  Λιδορικιώτικη βιβλιοθήκη , του  Συλλόγου , και  αναπτύχθηκε μεγάλη  πολιτιστική  δραστηριότητα , με  θεατρικές παραστάσεις , διαλέξεις  από  διακεκριμένους  λογοτέχνες  και  επιστήμονες …
Την ίδια  περίπου εποχή  παίχτηκε  και άλλο  θεατρικό  έργο  του  αείμνηστου χωριανού  μας  Γ.Καψάλη , ¨" Μακρυγιάννης ' ο  σταυραετός  της  Ρούμελης , το  έργο είχε  καταοληκτική  επιτυχία γι' αυτό  και  παίχτηκε εκτός  απ' το  χωριό  μας  και  στην  Πεντάπολη  και  το  Κροκύλειο
*************

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες ..
Καλησπέρα  φίλοι του  Λιδορικιού και  της  Λιδορικιώτικης  ηλεκτρονικής  εφημερίδας
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  22 ΜΑΡΤΙΟΥ  2016
Ανατολή Ήλιου: 06:22
Δύση Ήλιου: 18:40
Πανσέληνος

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1821

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρεςκαταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.
1821

Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.
1919

Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.
1933

Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.
1982

Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
2009

Συγκροτείται ο πολιτικός σχηματισμός Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που τοποθετείται στο χώρο της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2203#ixzz43eSgOhAt
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1948

Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, βρετανός συνθέτης μιούζικαλ. («Γάτες»)
1950

Γκόραν Μπρέγκοβιτς, σέρβος συνθέτης.
1976

Ριζ Γουίδερσπουν, βραβευμένη με Όσκαραμερικανίδα ηθοποιός. («Η εκδίκηση της ξανθιάς», «Πλέζαντβιλ», «Walk the line»)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2203#ixzz43eTRFaI4
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1825

Ιωάννης Π. Μαυρομιχάλης, αγωνιστής του ’21. (Γεν. 1804)
1832

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. («Φάουστ») (Γεν. 28/8/1749)
Αποφθέγματα
1985

Σπύρος Βασιλείου, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο παραγωγικούς έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, με περισσότερα από 5.000 έργα στο ενεργητικό του. Την καλλιτεχνική του παραγωγή χαρακτηρίζει η συνάντηση των διδαγμάτων της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης με τους πειραματισμούς των σύγχρονών του ρευμάτων. (Γεν. 16/6/1903)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2203#ixzz43eTcGpDL


Ιωάννης Π. Μαυρομιχάλης

1804 – 1825

Ιωάννης Π. Μαυρομιχάλης
101
0
Αγωνιστής του ’21, γόνος της μανιάτικης φαμίλιας των Μαυρομιχαλαίων.
Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1804 στη Μάνη και ήταν ο τέταρτος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Στα 17 του έλαβε τα όπλα και συμμετείχε στον εθνικό ξεσηκωμό, στο πλευρό του πατέρα του, των θείων και των αδελφών του. Μπήκε με τον πατέρα του στην Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) και με τον αδελφό του Ηλία και τον θείο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη πολέμησε γενναία στη μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821). Κατά την εισβολή του Δράμαληστην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1822, κλείσθηκε στην ακρόπολη του Άργους και πολέμησε γενναία κατά του εχθρού.
Μετά την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (11 Φεβρουαρίου 1825), ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης κλείστηκε στο φρούριο του Νεοκάστρου στην Πύλο. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του από τα αιγυπτιακά στρατεύματα τραυματίστηκε στον δεξιό βραχίονα από εχθρικό βόλι, καθώς ήταν εκτεθειμένος σε μία έπαλξη, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους άνδρες του (14 Μαρτίου).
Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης πέθανε από γάγγραινα στις 22 Μαρτίου του 1825 στην Αρκαδιά (σημερινή Κυπαρισσία), όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία, ελλείψει επαρκούς ιατρικής φροντίδας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/814#ixzz43eUCCgrl


Το σκάνδαλο Προφιούμο


Τζον Προφιούμο - Κριστίν Κίλερ
Τζον Προφιούμο - Κριστίν Κίλερ
207
0
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, που συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη στις αρχές τις δεκαετίας του 1960. Πρωταγωνιστής, ο τότε υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο, ένας μορφωμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Πέτρα του σκανδάλου, η Κριστίν Κίλερ, μία λαμπερή χορεύτρια σε καμπαρέ.
Γνωρίστηκαν το 1961 σ' ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Μπέρκσαϊρ ο Στίβεν Γουάρντ, ένας πλούσιος και διάσημος Λονδρέζος, με ευρύ κοινωνικό κύκλο, που αναλάμβανε να γνωρίζει επιφανείς Βρετανούς σε νεαρές και όμορφες γυναίκες. Παρότι ο Προφιούμο ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον, εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο με την εντυπωσιακή Κριστίν. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος.
Το σύντομο αυτό ειδύλλιο είδε το φως της δημοσιότητας το 1962, παίρνοντας μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ μοιραζόταν το κρεβάτι της και με τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης, Γιεβγκένι Ιβανόφ. Οι εφημερίδες της εποχής κατηγόρησαν εμμέσως τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατικά μυστικά διοχετεύτηκαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ και του Ιβανόφ, που παρουσιαζόταν ως ρώσος κατάσκοπος.
Μία διαφορετική οπτική για την υπόθεση παρουσίασε η ίδια η Κίλερ στην αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια». Υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουάρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της ζήτησε να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από το κατεστημένο, προκειμένου τα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ροζ πτυχές της υπόθεσης και να καλυφθούν έτσι τα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια.
Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις φήμες για την κρυφή σχέση του. Το Μάρτιο του 1963 υποστήριξε ότι δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό στη γνωριμία του με την δεσποινίδα Κριστίν Κίλερ. Δέκα εβδομάδες αργότερα ομολόγησε ότι παραπλάνησε τη Βουλή, για να προστατέψει τη σύζυγο και την οικογένειά του, και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1963 η κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για την υπόθεση, η οποία ανατέθηκε στον Λόρδο Ντένινγκ. Όταν το πόρισμα δημοσιεύτηκε λίγους μήνες αργότερα, αν και μεσάνυχτα, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο. Ωστόσο, οι πικάντικες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση ήταν ελάχιστες. Ο Ντένινγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση, όμως απεφάνθη ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας. Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν παραιτήθηκε, καθώς η ήδη κλονισμένη υγεία του επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας του σκανδάλου.
Στο μεταξύ, ο Στίβεν Γουάρντ οδηγήθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για έσοδα από ανήθικες δραστηριότητες. Μία ημέρα πριν από την ετυμηγορία, αυτοκτόνησε. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Εικάζεται ότι οδηγήθηκε στη δίκη αυτή, προκειμένου να μην παραστεί ως μάρτυρας στην υπόθεση δολοφονίας ενός ατόμου στο σπίτι της. Όσο για τον Προφιούμο, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέχοντας φιλανθρωπική εργασία.
Το 1989 το σκάνδαλο Προφιούμο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία Scandal και πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ, Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/77#ixzz43eUa345j

Please, Please Me


390
0
Το πρώτο άλμπουμ των Beatles, που κυκλοφόρησε πριν από την ώρα του, για να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη επιτυχία των σινγκλ «Please Please Me» και «Love me do». Η διάθεσή του σε δίσκο 33 στροφών άρχισε στις 22 Μαρτίου 1963 (μονοφωνική εγγραφή) και σε CD στις 26 Φεβρουαρίου 1987. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανέβηκε στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 14 τραγούδια, 8 από τα οποία υπογράφουν οι Πολ Μακάρτνεϊ και Τζον Λένον, που ως συνθετική δυάδα θα γράψουν στη συνέχεια το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ποπ μουσικής. Τα 4 τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως και τα 10 ηχογραφήθηκαν μέσα σε μία μέρα, στις 11 Φεβρουαρίου 1963.
Οι τέσσερις Beatles και ο παραγωγός τους Τζορτζ Μάρτιν μπήκαν στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις 10 το πρωί και μέσα σε 585 λεπτά είχαν ολοκληρώσει την ηχογράφηση, όχι μόνο 10 τραγουδιών, αλλά 11. Το ενδέκατο ήταν το «Hold me Tight», που δεν χώρεσε στο άλμπουμ και συμπεριλήφθηκε στο επόμενο «With the Beatles», αφού ηχογραφήθηκε εκ νέου.
«Η ηχογράφηση κύλησε λες κι έδιναν συναυλία» θυμάται ο Τζορτζ Μάρτιν. Ο ήχος είναι φυσικός και συναυλιακός, μια αυθεντική αναπαράσταση της εποχής του Cavern Club. Έτσι, οι μηχανικοί ήχου λίγα πράγματα είχαν να προσθέσουν.
Η ηχογράφηση είχε και τα απρόβλεπτά της. Η φωνή του Τζον Λένον σχεδόν έκλεισε και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τραγουδήσει τη διασκευή του κλασικού «Twist and Shout». Και όμως, έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία. «Απορώ πώς τα κατάφερε» λέει ο Μάρτιν. «Ηχογραφούσαμε όλη την ημέρα και το καλύτερο το φύλαξε για το τέλος».
Ο Μάρτιν επιθυμούσε να δώσει στο άλμπουμ τον τίτλο «Off the Beatle Track», αλλά οι ιθύνοντες της Parlophone/EMI είχαν άλλη γνώμη και αποφάσισαν να το ονομάσουν «Please Please Me», από την ομώνυμη μεγάλη επιτυχία. Δύο από τα τραγούδια του άλμπουμ, το «I Saw Her Standing There» (Νο 139) και το «Please Please Me» (Νο 184), συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο του έγκυρου μουσικού περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών.
Το άλμπουμ «Please Please Me» περιλαμβάνει τα παρακάτω τραγούδια:
Πρώτη Πλευρά
1. «I Saw Her Standing There» (Lennon/McCartney) – 2:55
2. «Misery» (Lennon/McCartney) – 1:50
3. «Anna» (Arthur Alexander) – 2:57
4. «Chains» (Gerry Goffin/Carole King) – 2:26
5. «Boys» (Luther Dixon/Wes Farrell) – 2:27
6. «Ask Me Why» (Lennon/McCartney) – 2:27
7. «Please Please Me» (Lennon/McCartney) – 2:03
Δεύτερη Πλευρά
1. «Love Me Do» (Lennon/McCartney) – 2:22
2. «P.S. I Love You» (Lennon/McCartney) – 2:05
3. «Baby It's You» (David/Williams/ Bacharach) – 2:38
4. «Do You Want to Know a Secret¨» (Lennon/McCartney) – 1:59
5. «A Taste of Honey» (Bobby Scott/Ric Marlow) – 2:05
6. «There's a Place» (Lennon/McCartney) – 1:52
7. «Twist and Shout» (Phil Medley/Bert Russell) – 2:33
Έπαιξαν οι μουσικοί:
  • Τζο Λένον: κιθάρες, φυσαρμόνικα, φωνητικά.
  • Πολ ΜακΚάρτνεϊ: μπάσο, φωνητικά.
  • Τζορτζ Χάρισον: ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά.
  • Ρίνγκο Σταρ: ντραμς, φωνητικά και μαράκες, στο «P.S. I Love You».
  • Τζορτζ Μάρτιν (παραγωγός): πιάνο, στα «Misery» και «Baby It's You».
  • Άντi Γουάιτ: ντραμς, στα «Love Me Do» και «P.S. I Love You».

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/233#ixzz43eVkqLyr


Η καθιέρωση του Πολιτικού

Γάμου


821
0
To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).
Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.
Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο.
Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.
Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.
Σε επίπεδο δημοφιλίας, η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου έναντι του πολιτικού υπήρξε σχεδόν απόλυτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα, με το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους. Η θρησκευτικότητα του λαού μας, αλλά και η τάση επίδειξης του νεοέλληνα, λόγω και της λαμπρότητας της τελετής, συνέβαλαν στη συντριπτική αποδοχή του θρησκευτικού γάμου από την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, οι δημοτικές αρχές, που έχουν αναλάβει την τέλεση των πολιτικών γάμων, τον αντιμετώπιζαν μάλλον ως μία απλή διεκπεραιωτική πράξη, όπως η έκδοση ενός πιστοποιητικού.
Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο πολιτικός γάμος άρχισε να κερδίσει σταδιακά έδαφος και το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2013, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/214#ixzz43eW3XPUY

Οδυσσεύς  Αγγελης

1912 – 1987

 

Οδυσσεύς Αγγελής
1
0
Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, εκ των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Οδυσσεύς Αγγελής γεννήθηκε στη Στενή Ευβοίας στις 2 Ιανουαρίου 1912. Γιος του σιδηρουργού Μιλτιάδη Αγγελή, είχε άλλα εννέα αδέλφια. Μετά την περάτωση των σπουδών του στο Γυμνάσιο Χαλκίδας εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1934 ως ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 ως διοικητής πυροβολαρχίας ορεινού πυροβολικού. Με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε στις τάξεις του ελληνικού στρατού.
Συμμετείχε στα «Δεκεμβριανά» (1944) και τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) ως διοικητής μοίρας πυροβολικού, ενώ ήταν μέλος της συνωμοτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ, όπου γνώρισε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Τις παραμονές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 κατείχε τη θέση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με τον βαθμό του αντιστρατήγου και ήταν μυημένος στη συνωμοσία της ομάδας Παπαδόπουλου για την ανατροπή της Δημοκρατίας.
Την επαύριο του πραξικοπήματος ανέλαβε και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου 1967 έως τις 18 Δεκεμβρίου 1968 ήταν ταυτόχρονα αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ με το βαθμό του στρατηγού. Από τις 19 Δεκεμβρίου ανέλαβε επικεφαλής του νεοσύστατου Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μετονομάστηκε το ΓΕΕΘΑ.
Στις 16 Αυγούστου 1973 αποστρατεύτηκε και αμέσως μετά ανέλαβε την πολιτική θέση του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της «φιλελευθεροποίησης» του στρατιωτικού καθεστώτος. Παρέμεινε στη θέση του έως τις 25 Νοεμβρίου 1973, οπότε ο Παπαδόπουλος ανετράπη από τον Δημήτριο Ιωαννίδη. Στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974.
Στις 23 Αυγούστου 1975 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της στάσης και της εσχάτης προδοσίας και φυλακίστηκε στην ειδική πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, μαζί με τους άλλους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Οδυσσεύς Αγγελής αυτοκτόνησε στο κελί του το πρωί της 22ας Μαρτίου 1987, σε ηλικία 75. Ήταν ανύπαντρος και δεν άφησε απογόνους.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1583#ixzz43eWMFnAG

                          ΠΑΛΙΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ  ΔΟΞΕΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΜΑΣ 


Ο μαθητικός θίασος μετά  την παράσταση " Παπαφλέσσας " στις  25 Μαρτίου 1959 ή  60 . Ανάμεσα  στους  μαθητές οι θεατές Τζίμης  Κάππος ( έιχε  έρθει απ' την  Αμερική την  εποχή εκείνη  ) και Κ. Κάππος - Φούκας ιδιαίτερα  αγαπητός  στα  Γυμνασιόπαιδα ,   . Πάνω  σειρα  από  αριστερά , Ευθ. Ξυλάγγουρας , Ηλίας  Κωστοπαναγιώτου , Τάκης  Χαϊμάνης , από Στρώμη , Γιάννης  Υφαντής , Τζίμης  Κάππος , Γιάννης  Καραχάλιος , άγνωστος  , Γ.Φωτόπουλος , Τάκης  Ανδρίτσος , Κ.Καψάλης , άγνωστος , και  Κ.Κανδρής . Καθιστοί Δημ. Χαλκιάς , Ζησ. Κωνσταντόπουλος , Κ.Κάππος - Φούκας και  μπροστά : Βασ, Παπαδόπουλος , Γιάννης  Πίτσιος και  άγνωστος ..
Αρχείο  Κ.Κάππου 


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
20:00

13°C
53%

4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

Τετάρτη
23/3
02:00

10°C
65%

2 Μπφ B
9 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

11°C
70%

4 Μπφ BA
24 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

14:00

17°C
53%

5 Μπφ ΝΔ
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

20:00

11°C
92%

5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h



ΒΡΟΧΗ


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

" ΤΙΜΩΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΥΣ  ΗΡΩΕΣ  ΜΑΣ .."

   Τις  μέρες  που  έρχονται  φιλοι  μου , έχουμε  δύο μεγλαλες  ιστορικές επετείους , στις 25 την έναρξη  του  απελευθερωτικού  αγώνα  των Ελλήνων και στις  28 Μαρτίου την επέτειο  της απελευθερωσης  του χωριού  μας απ' τον Σκαλτσοδήμο και τους  άλλους  αγωνιστές ..
   Σε  όλα τα  μέρη  της  πατρίδας  μας , εκτός  ααπ' τον μεγαλόπρεπο  εορτασμό της  25ης  Μαρτιου , γιορτάζεται  χώρια και η  επέτειος  της  απελευθέρωσης σε κάποια  ορισμένη ημερομηνία  , που  λέγεται  συνήθως  " Γιορτή της  Πόλης ".
  Το  χωριό  μας  , ως  γνωστό , απελευθερώθηκε στις  28-3-21 λίγες  μόνο  μέρες  δηλαδή  απ' την  έναρξη  του  αγώνα , και  λογικά  θα  έπρεπε να  γιορτάζει  την επέτειο  στις 28 Μαρτίου κάτι  βέβαια  που  δεν  γίνεται , γιατί  συν  τοις  άλλοις  η  προτομή  του  ήρωα Σκαλτσοδήμου έχει , κακώς  κατά την  γνώμη μς , τοποθετηθεί στον  Αντώνη και  μάλιστα  πάνω  στη βρύση , που  οι  δημοτικοί  μας  άρχοντες , νυν και..πρώην , με..περίσσεια  περίεργη .." πρεμούρα " ( γιατί αραγε ;;;) ενώ  καταστράφηκε  ένα  απ' τα  ωραιότερα κομμάτια του  χωριού  μας , και εκεί  βλέπεις  το  απίθανο , ΈΦΤΙΑΞΑΝ ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΑΘΛΙΟ  ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ ΔΙΠΛΑ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ  ΤΟΥ  ΗΡΩΑ ΓΙΑ  ΝΑ " ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ  " ΧΩΡΟ  ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ  ΧΩΡΟ  ΠΟΥ  ΠΟΤΕ  ΔΕΝ  ΗΤΑΝ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ , ΠΛΑΤΕΙΑ  ΔΗΛΑΔΗ ..
   Η ουσία βέβαια  είναι πως  αργά  ή  γρήγορα , θα  συμβεί  απ' τους..επόμενους , ό,τι συνένη  απ' τους  νυν που  ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ  ΤΗΝ  ΑΘΛΙΑ  ΒΡΥΣΗ ΠΟΥ  ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ.." ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ " ΣΤΟΝ  ΠΛΑΤΑΝΟ ..
   Υπάρχουν λύσεις  που  θα  βοηθήσουν και  το  χωριό αλλά  και θα  λύσουν  τα  χίλια  μύρια ..προβλήματα που  ΜΟΝΟΙ  ΤΟΥΣ  ΣΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ , ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ  ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ  ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΧΑΣΕΙ  ΚΑΘΕ  ΕΠΑΦΗ  ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ...
   Το  " Λιδωρίκι " έχει  κατά καιρούς  κάνει κάποιες  προτάσεις στη  Δ.Α που  φυσικά ..αλαζονείας  ένεκεν  κυρίως , ουτε  καν  τις  μελέτησε , προφανώς  λόγω..χρώματος , έχουν βλέπετε  συμπάθεια  σε..συγκεκριμένα  χρώματα μ γι΄αυτό  και  μας  πήγαν  κατα  ..διαόλου ..
   Ας  ελπίσουμε  φίλοι  μου πως  οι  Λιδορικιώτες  , λεστω  και..αργά , θα  καταλάβουν ΠΩΣ  ΠΡΕΠΕΙ  ΜΕ  ΚΑΘΕ  ΘΥΣΙΑ  ΚΑΙ  ΚΟΠΟ , ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ  ΤΥΧΕΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΜΑΣ  ΣΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΤΟΥΣ , ΚΑΙ  ΟΣΟ  ΤΟ  ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ..ΓΡΗΓΟΡΑ ..
          Καλό  σας  βραδυ 
    Απ' το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη....Κ.Κ.-
        www.lidoriki.com 

No comments: