Ένας δήμαρχος υπόδειγμα για όλους
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, μιλάει στο news 247 για την προσφυγική κρίση, για το πώς υποδέχθηκε τους Σύρους η πόλη του, για την πρωτοβουλία της τοπικής αρχής αλλά και για την πρόταση Δρίτσα για ισοκατανομή σε όλες τις πόλεις της χώρας αν δεν βρεθεί διέξοδο στην κρίση (Pics)
Πριν από τρεις ημέρες ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ενημερώθηκε ότι θα έφταναν στην πόλη, πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες. Είχε στη διάθεση του, μόλις τρεις ώρες.
Η τοπική αρχή βρήκε χώρο φιλοξενίας στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Απλοί πολίτες έσπευσαν μετά το κάλεσμα του δήμου, άπλωσαν μοκέτες στο γυμναστήριο, καθάρισαν τον χώρο προσωρινής υποδοχής, έστησαν αυτοσχέδιο ιατρείο, έβγαλαν σχετική ανακοίνωση για να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια και εν ολίγοις, αντέδρασαν άμεσα και υποδειγματικά, με επιτόπια αυτοοργάνωση.
Οι γιατροί βοήθησαν δωρεάν και εθελοντικά. Ιδιώτες έφεραν τρόφιμα και ρούχα ενώ ο πατέρας Νικόλαος αποφάσισε μόνος να οργανώσει ομάδα ανθρώπων από το κοινωνικό παντοπωλείο που διευθύνει, για να μη λείψει τίποτα. Μάλιστα, η Μητρόπολη αρνήθηκε να παραχωρήσει δικό της χώρο. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις και τα σπουδαία παραδείγματα προς μίμηση.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Μη κερδοσκοπικές και φιλανθρωπικές ομάδες βρέθηκαν στο πλευρό του, όπως και πολίτες που "αγκάλιασαν" την πρωτοβουλία. Οι πρόσφυγες προέρχονταν από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Ανάμεσα τους και μωρά παιδιά.
"Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην τοπική κοινωνία"
"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150 άτομα στον χώρο που έχει προσαρμοστεί ως ένας χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Έχει διαμορφωθεί ένα καλό σύστημα με όσα χρειάζονται για να είναι επαρκής και έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.
Πρόκειται για ένα κλειστό Γυμναστήριο λίγο έξω από την πόλη. Την κύρια διαχείριση την έχει ο δήμος με τη βοήθεια ιδιωτών, εθελοντικών οργανώσεων, της περιφέρειας, της εκκλησίας, του ιατρικού συλλόγου και άλλων φορέων της πόλης μας", λέει στο news 247 ο Λευτέρης Ιωαννίδης και συνεχίζει:
"Η απόφαση αυτή ελήφθη με πολύ σύντομες διαδικασίες. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και λειτούργησε θετικά και αποτελεσματικά. Το Γυμναστήριο δεν μπορεί να φιλοξενεί μόνιμα πρόσφυγες, θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρειαστεί για κάποιο διάστημα μέχρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και σίγουρα εξαρτάται από τη γενικότερη κατεύθυνση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση του όλου θέματος. Ο χώρος θα μείνει ανοιχτός σίγουρα για κάποιες μέρες ακόμα".
Εξαιρετική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας
Μας αναφέρει πως η αντίδραση του κόσμου της Κοζάνης ήταν συγκινητική. Άνθρωποι μεταφέρουν τρόφιμα και προϊόντα για τους πρόσφυγες και τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα.
"Είμαστε σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και όπως μου μετέφεραν, υπάρχει ένας σχεδιασμός που δεν μπορώ να αποκαλύψω προσωπικά εγώ τώρα, ένας σχεδιασμός που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Θα αφορά όλη την περιφέρεια φυσικά, όχι μόνο την Κοζάνη.
Το κλίμα εδώ ως προς την αντίδραση της κοινωνίας, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος με αυτό, είναι εξαιρετικό. Πέραν από όσα έκανε και κάνει ο δήμος, το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι αντέδρασε πολύ θετικά η κοινωνία, αμέσως άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και στήθηκε μηχανισμός υποδοχής. Οι κάτοικοι φέρνουν συνέχεια τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ενώ στήθηκε και ιατρείο. Νομίζω πως η ανταπόκριση του κόσμου της Κοζάνης είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Νομίζω πως τα συγχαρητήρια ανήκουν στην κοινωνία και όχι στη δημοτική αρχή".
Ένα βίντεο άλλωστε που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, είναι εκείνο που απεικονίζει Πόντιους της Κοζάνης που θυμούνται το τί θα πει προσφυγιά, να χορεύουν μαζί με Σύρους μέσα στο κλειστό Γυμναστήριο.
Ένα βίντεο-παράδειγμα προς μίμηση:
"Ήμασταν όλοι απροετοίμαστοι μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση
Μακάρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση άμεσα. Παρότι το θέλω, δεν μπορώ να αισιοδοξώ, δυστυχώς. Ελπίζω να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα με έναν καλό τρόπο", σχολιάζει ο δήμαρχος Κοζάνης.
"Δεν θα ήθελα να κρίνω τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μπορώ να σχολιάσω μόνο πως γενικότερα όλοι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να διαμορφώσουμε χώρους φιλοξενίας επαρκείς για τους πρόσφυγες αλλά και για την τοπική κοινωνία".
Πώς σχολιάζει την πρόταση Δρίτσα, να γίνει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα αν δεν βρεθεί άμεση λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
"Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Ωστόσο εμείς σαν δήμοι της δυτικής Μακεδονίας πήραμε την απόφαση πως μπορούμε να δεχθούμε ανθρώπους για φιλοξενία στα όρια της περιφέρειας. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο πως αν το πρόβλημα διογκωθεί, θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε πλάτη. Δεν μπορεί να πει κανείς πως το πρόβλημα είναι μόνο του διπλανού. Είναι ένα πρόβλημα που θα το διαχειριστούμε όλοι μαζί με τον ανάλογο σεβασμό. Είναι ευρωπαϊκό και εμείς βρεθήκαμε στη μέγγενη αυτής της ιστορίας".
Δρίτσας: Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, τόνισε άλλωστε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε "είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα" και επισήμανε ότι τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό.
Πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά "δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα". Εκτίμησε δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και συμπλήρωσε: "αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει".
Μπορεί γι' αυτόν τον μήνα να έχουμε πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, σημασία έχει για τη δύσκολη περίοδο να υπάρξει οργάνωση ώστε οι συνέπειες να είναι μικρότερες, είπε ο κ. Δρίτσας, ενώ εκτίμησε ότι "δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση των ροών".
Τέλος, ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τις ήδη υπάρχουσες προσφυγικές ροές, όσο και για τους ανθρώπους που τελικά θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
news247.gr
No comments:
Post a Comment