Πέταξαν δακρυγόνα ακόμη και σε παιδιά οι Σκοπιανοί αστυνομικοί
Στους 7.000 οι εγκλωβισμένοι. Την Κυριακή άνοιξαν τα σύνορα μόλις για 300!
Απόγνωση, οργή, αγωνία, φόβος. Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη. Χθες, εκατοντάδες εξ αυτών εξερράγησαν. Προσπάθησαν να ρίξουν με τα χέρια τον συρμάτινο φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες στους Σκοπιανούς αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν.
Ακολούθησαν στιγμές έντασης, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα, τα οποία εκτόξευαν αδιάκριτα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι να μεταφερθούν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ομάδα μεταναστών με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας κατέλαβαν με καθιστική διαμαρτυρία τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κινήθηκαν προς τον μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι Αρχές των Σκοπίων τη διέλευση. Το βράδυ της Κυριακής οι Σκοπιανοί άφησαν να περάσουν μόλις 300 άνθρωποι, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεισαν και πάλι τα σύνορα.
Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφθάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη, άλλοι με λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο και κάποιοι πεζοί. Τραγικές φιγούρες, τα αποκαμωμένα μικρά παιδιά και βρέφη, φανερά ταλαιπωρημένα από την περιπέτεια που βιώνουν οι οικογένειές τους.
Χθες έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα περίπου 2.400 άνθρωποι στα στρατόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Καβάλας και Χέρσου στο Κιλκίς. Στο κάθε στρατόπεδο μεταφέρθηκαν από 1.200 μετανάστες, από τους οποίους οι 800 από την Αθήνα, οι 950 από την Καβάλα και οι υπόλοιποι από διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.
Στην πρόταση να δεχτεί η πόλη της Δράμας τη φιλοξενία 800 προσφύγων κατέληξε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Ο χώρος που ετοιμάστηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, ενώ στην Καβάλα συνεχίζουν να φιλοξενούνται περίπου 950 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, 105 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα μετακινούνται από σήμερα και τουλάχιστον έως το τέλος του ερχόμενου Μαΐου στην Ειδομένη.
Αρ. Μάτιος
Γυρίζουν πίσω στα Διαβατά
Στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά επιστρέφουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σάκης Παπαθεμελής, όχι μόνο δεν φεύγουν άνθρωποι από τα Διαβατά με προορισμό την Ειδομένη, αλλά κάποιοι από εκείνους που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες επιστρέφουν πίσω με ταξί.
Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ομάδα εθελοντών παιδαγωγών η οποία θα απασχολεί τα προσφυγόπουλα, ενώ παράλληλα θα εγκαταστήσει στον χώρο και μια παιδική χαρά.
Το κέντρο στα Διαβατά επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο, με δική τους πρωτοβουλία, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδράμουν στη λειτουργία του.
Τέλος, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι θα έπρεπε το κέντρο στα Διαβατά να είναι κέντρο κράτησης. «Με την εικόνα που έχω εγώ από τα Διαβατά και όσο έχω πάει να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ, η κατάσταση εκεί είναι διαχειρίσιμη. Αυτό το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο είναι το ότι φεύγουν οι άνθρωποι από εκεί. Και δεν μπορεί να τους εμποδίσει κανένας. Δεν είναι κέντρα κράτησης, και αυτό νομίζω πως είναι το λάθος» είπε.
Ζητούνται κρέμες και βρεφικό γάλα
Τρόφιμα για τα προσφυγόπουλα συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ετσι όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες σε βαζάκια, κέικ, κρουασάν και μπάρες δημητριακών στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τρόφιμα για τους πρόσφυγες καθημερινά από το πρωί έως το μεσημέρι στα γραφεία των πέντε κοινοτήτων του δήμου.
Τρόφιμα συγκεντρώνει από χτες και ο δήμος Ωραιοκάστρου. Η συγκέντρωση όλων των ειδών γίνεται καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι στο ισόγειο του δημαρχείου.
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όσα από τα μέλη του επιθυμούν να βοηθήσουν να απευθυνθούν στον ΙΣΘ.
Υγειονομικά μέτρα στον Πειραιά
Εντολή να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), στο ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Από την ΑΕΜΥ ζήτησε, μεταξύ άλλων, την καταγραφή αναγκών σε προσωπικό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και τη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού - ειδικά παιδιάτρων, παθολόγων και γενικών γιατρών. Επίσης, ζητήθηκαν μια κινητή μονάδα και η συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις ΜΚΟ σε θέματα υγιεινής και δημόσιας υγείας. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητήθηκε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (διανομή kit ατομικής υγιεινής σε όλους τους πρόσφυγες), από το ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο και από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια υγειονομικό προσωπικό. Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» ανακοίνωσε ότι εντάσσει τις γυναίκες πρόσφυγες στο δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού (πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-2521418).
Πόσοι είναι και πού βρίσκονται
Ασφυκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα από τις προσφυγικές ροές, με χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Καραβάνια προσφύγων ξεχύνονται στις εθνικές οδούς και προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη βόρεια Ευρώπη. Ταλαιπωρημένοι από το μακρύ ταξίδι, με άρρωστα παιδιά στις αγκαλιές τους, αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο, όπου έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, ακόμα και στα πάρκινγκ κατά μήκος των εθνικών οδών.
Την ίδια ώρα, όλα τα hot spots και τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα από πρόσφυγες. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 3.400 άτομα, στον Ελαιώνα 700 και στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα επίσημη καταγραφή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας είναι 26.799 και έχουν διασκορπιστεί στις παρακάτω περιοχές:
Ειδομένη: 7.000
Πειραιάς: 5.000
Ελληνικό: 3.400
Λέσβος: 3.000
Διαβατά: 2.000
Κιλκίς: 1.200
Σχιστό: 1.200
Καβάλα: 750
Ελαιώνας: 700
Χίος: 570
Λέρος: 540
Σάμος: 460
Τρίκαλα: 270
Ελευθερούπολη: 200
Κως: 133
Κοζάνη: 130
Λάρισα: 100
Αλεξανδρούπολη: 60
Γρεβενά: 59
Κάλυμνος: 27
dimokratianews.gr
No comments:
Post a Comment