ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΓΛΥΚΟ..ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ....ΠΙΟ...ΓΛΥΚΕΙΑ......
Η ζωή μας , αδέρφια , είναι γλυκιά από μόνη της , έχει όμως και τις..πίκρες της καμιά φορά , τότε λοιπόν γλυκάντε την , φτιάξτε ένα..ταψάκι Ρυζοριβανή , ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της περιοχής μας , που ευγενικά μας έδωσε μια παλιά Γαλαξειδιώτισσα αρχόντισσα – νοικοκυρά , η Κυρία Παρασκευή Ράπτη , που είναι και γιαγιά του Φαρμακοποιού μας και αγαπημένου φίλου , Λάζαρου Ράπτη , σημειώστε , πως η “ ρυζοριβανή “ δεν έχει καμιά ..σχέση με το.. “ ραβανί “ και ήταν απ’ τα πιο αγαπημένα σπιτικά Λιδορικιώτικα γλυκά , πάρτε ..χαρτί και μολύβι και...καλή επιτυχία......
Υπέροχη ιδορικιωτικη Ρυζοριβανί , δια..χειρός Χαραλαμπίας Γεροδήμου
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ .
ΥΛΙΚΑ .
1 κιλό ρύζι γλασσέ .
1 1/2 κιλά , ζάχαρη .
150 γραμμάρια ελαιόλαδο .
Μύγδαλα η γαρύφαλλα .
1 1/2 κιλά , ζάχαρη .
150 γραμμάρια ελαιόλαδο .
Μύγδαλα η γαρύφαλλα .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βάζουμε το ρύζι σε νερό για 15-20 λεπτά , το στεγνώνουμε και το.. ψιλοκόβουμε . οι παλιές Λιδορικιώτισσες νοικοκυράδες , αν θυμάμαι καλά το..άπλωναν στο τραπέζι και το..τρίβανε με ένα μαγάλο μπουκάλι ..
Μετράμε το ρύζι με νεροπότηρο , και για κάθε ποτήρι ρυζιού βάζουμε στην κατσαρόλα , δύο ποτήρια νερού , 1 προς δύο δηλαδή .
Βράζουμε το νερό , προσθέτοντας με τη σειρά , λάδι + ρύζι +ζάχαρη , ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ' την κατσαρόλα , λαδώνουμε τότε το ταψί , αδειάζουμε μέσα το μείγμα , το χαράζουμε ..μπακλαβαδωτά , και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα μύγδαλο η ένα γαρυφαλλάκι .
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς και μέχρι η ριβανή μας να ροδίσει καλά-καλά .
Μετά...αφού κρυώσει..λιγάκι...την .. τσακίζουμε......α...προαιρετικά ρίχνουμε , αν θέλουμε και λίγη...κανελλίτσα , αν...λέω..αν..θέλουμε.... ( Όχι όμως πάνω από..πεντε κομμάτια , κάθε..φορά , μπορεί να σας..πέσει λίγο..βαριά..) .
Σε όλους σας καλή επιτυχία και...καλοφάγωτη και στην κυρία Ράπτη ευχές και πολλές ευχαριστίες....με την ελπίδα και την..ευχή πως θα μας δώσει κι' άλλες ..λιχουδο..συνταγές...
Μετράμε το ρύζι με νεροπότηρο , και για κάθε ποτήρι ρυζιού βάζουμε στην κατσαρόλα , δύο ποτήρια νερού , 1 προς δύο δηλαδή .
Βράζουμε το νερό , προσθέτοντας με τη σειρά , λάδι + ρύζι +ζάχαρη , ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ' την κατσαρόλα , λαδώνουμε τότε το ταψί , αδειάζουμε μέσα το μείγμα , το χαράζουμε ..μπακλαβαδωτά , και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα μύγδαλο η ένα γαρυφαλλάκι .
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς και μέχρι η ριβανή μας να ροδίσει καλά-καλά .
Μετά...αφού κρυώσει..λιγάκι...την .. τσακίζουμε......α...προαιρετικά ρίχνουμε , αν θέλουμε και λίγη...κανελλίτσα , αν...λέω..αν..θέλουμε.... ( Όχι όμως πάνω από..πεντε κομμάτια , κάθε..φορά , μπορεί να σας..πέσει λίγο..βαριά..) .
Σε όλους σας καλή επιτυχία και...καλοφάγωτη και στην κυρία Ράπτη ευχές και πολλές ευχαριστίες....με την ελπίδα και την..ευχή πως θα μας δώσει κι' άλλες ..λιχουδο..συνταγές...
Ο αξέχαστος Κώστας Μαργέλλος – Σαψαρής , σε αναμνηστική φωτογραφία με τη γυναίκα του .
Με την ευκαιρία ας δούμε και κάποια οικονομιτεχνικο..κοινωνικά στοιχεία της “ Ρυζοριβανής “ .
Πρώτα – πρώτα , να επαναλάβουμε πως δεν έχει καμιά σχέση και…συγγένεια , με το γνωστό βορειοελλαδίτικο “ ραβανί “ , και εκείνο που την έκανε πολύ..” λαοφιλή “ ήταν το μικρό κόστος παρασκευής της . Ωραίο λοιπόν γλυκό , καθαρό , δεν παίρνει ..νοθεία , γευστικότατο , …χορταστικό ( ..μέτραγε κι’ αυτό τότε ) και το κυριότερο , ΦΤΗΝΟ…και προσιτό σε όλα τα..βαλάντια ..
Έτσι λοιπόν , στα δύσκολα εκείνα πρώτα..μεταπολεμικά χρόνια , η ρυζοριβανή, έλυνε πολλά προβλήματα στις γιορτάδες , όπου είχε ..περίοπτη θέση , μετά όμως πάντα , τον μπακλαβά και τον κουραμπιέ .
Για να καταλάβετε , πως “ λειτουργούσε “ το τότε…σύστημα , αναφέρουμε π , επειδή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα , οι νοικοκυράδες , όταν είχαν στο σπίτι γιορτή , έκαναν λίστες ..” αξιολόγησης “ των αναμενόμενων επισκεπτών , ανάλογα με τη συγγένεια , τη φιλία , την..υποχρέωση και την συμπάθεια ..
Στην πρώτη κατηγορία , προσφέρανε μπακλαβά ή κουραμπιέδες που έφκιαχναν μόνες τους , και μετά , στη…" Β’ “ …εθνική , χαλβά χειροποίητο , με αλεύρι ή σιμιγδάλι , περισσότερο με αλεύρι που ήταν και φτηνότερο , που το έλεγαν και “ μαλαχόζι “ και ρυζοριβανή , που κι’ αυτή ήταν λιγοέξοδη και τους ..ξεντρόπιαζε ..
Στο Λιδορίκι λοιπόν , με βάση την παραπάνω..” κατάταξη “ των επισκεπτών , ο λαϊκός ποιητής , είχε καταλήξει στο παρακάτω τετράστιχο , με το οποίο έδινε την “ απόλυτη “ εικόνα της εποχής :
“ Στα καλά –καλά παιδιά
κουραμπιέ και μπακλαβά ,
κουμουντούρο Σαψαρή ,
μαλαχόζι και..ριβανή “.
Όπως καλά καταλάβατε , αξιολόγηση γινόταν και στον…παιδικό πληθυσμό , που έκανε επισκέψεις στα σπίτια που γιόρταζαν , και μάλιστα , η όλη διαδικασία ήταν..απολύτως “ οργανωμένη “ , με καταστάσεις των σπιτιών κατά γειτονιά και …αναμενόμενο γλυκό .
Ήταν μάλιστα συνηθισμένο φαινόμενο , να βλέπεις παιδικές παρέες , που ξαμολιούνταν στις γειτονιές για να..γλυκαθούν και όταν συναντιούνταν στο δρόμο , ρωτούσαν οι μεν τους δε : Η..τάδε , τι σας έδωσε ; και έτσι πάνω κάτω γνώριζαν τι γλυκό τους,,,” περιμένει “ ..
Για τους μη..γνωρίζοντες τα της Λιδορικιώτικης προπολεμικής , κυρίως , ζωής , αναφέρουμε πως ο αναφερόμενος “ Σαψαρής “, Κώατας Μαργέλλος κατά κόσμον , ήταν ο πιο..σκανδαλιάρης νεαρός του χωριού μας , που μέχρι τα βαθιά του γεράματα , έκανε τις πιο απίθανες πλάκες , μαζί με άλλους Λιδορικιώτες , που έμειναν στην ιστορία της Λιδορικιώτικης ζωής , αλλά περισσότερα για τις όμορφες αυτές πλάκες , της “ ζευζεκοπαρέας “ του Σαψαρή και των υπολοίπων , θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή .
Μέχρι τότε , να είστε όλοι καλά
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη
www.lidoriki.com
No comments:
Post a Comment