30.11.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...







                                             ΟΙ  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  



Το  χάνι  Κολοκύθα - Γκέκα , που  ήταν φτιαγμένο στην  αρχή της  γέφυρας  του Κόκκινου , Στη δεκαετία  του  '50 , φωτογραφία  Γιάννη Σκρέκη 




Το  χάνι του  Μήτσου Καραπιστόλη - Ντακουίνου που  βρισκόταν  στη  δεξιά   πλευρά στο  δρόμο  που  πήγαινε για  Γρανίτσα , Δάφνο  κλπ και  λεγόταν παλιά  και  " του  Σκορδά το  χάνι " άγνωστο  γιατί .Φωτογραφία  Γ.Ριόλα , βγαλμένη το  1973

Δεκαετία του  '50 , το  τουριστικό  περίπτερο   του  Στενού είναι  πια  μια..πραγματικότητα 

                          
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  στους  φίλους  του  χωριού  μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:20 – Δύση Ήλιου: 17:07
Related image
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΣΕΣ  ΚΑΙ  ΟΣΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Ή  ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1786
Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.
1874
Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρηχωρίς τη νόμιμη απαρτία. («Στηλιτικά»)
1925
Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλοςαπαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (άνω των 30 πόντων από το έδαφος) όταν βγαίνουν έξω.
1958
Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (Κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα...
1963
Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).
1982
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της αθλητικής εφημερίδας «Ο Φίλαθλος».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1466
Αντρέα Ντόρια, γενοβέζος ναύαρχος και πολιτικός. Το επίθετό του αποτέλεσε το δεύτερο συνθετικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, Σαμπντόρια.(Θαν. 25/11/1560)
1835
Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν») (Θαν. 21/4/1910)
Αποφθέγματα
1874
Γουίνστον Τσόρτσιλ, βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επονομαζόμενος και «πατέρας της νίκης», λόγω της αποφασιστικής συμβολής του στην ήττα του ναζισμού. (Θαν. 24/1/1965)
Αποφθέγματα
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1866
Τζον Μέρσερ, βρετανός χημικός και βιομήχανος. Ανακάλυψε τη μέθοδο επεξεργασίας βαμβακερών υφασμάτων, που φέρουν το όνομά του (μερσεριζέ υφάσματα). (Γεν. 21/2/1791)
1900
Όσκαρ Ουάιλντ, ιρλανδός συγγραφέας. («Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι») (Γεν. 16/10/1854)
Αποφθέγματα
2015
Μηνάς Χατζησάββας, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1948)


Στηλιτικά



Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται η πολιτική ανωμαλία, που προέκυψε στην ελληνική πολιτική σκηνή στα τέλη του 1874 και διάρκεσε μέχρι τις εκλογέςτου Ιουλίου του 1875, με κύριο πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Δημήτριο Βούλγαρη.
Οι εκλογές του 1874 (23-26 Ιουνίου) δεν έδωσαν πλειοψηφία στον Βούλγαρη. Ο Υδραίος πολιτικός προσπάθησε να καλυτερεύσει τη θέση του, ακυρώνοντας την εκλογή σε ολόκληρες περιφέρειες, ελπίζοντας να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά είδε και κάποιους δικούς του βουλευτές να τον εγκαταλείπουν.
Έτσι, όταν στις 30 Νοεμβρίου ζήτησε να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός δεν συγκέντρωσε τους 96 βουλευτές που χρειαζόταν για να έχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα απαρτία στη Βουλή (96 επί συνόλου 140 βουλευτών). Παρ' όλα αυτά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 85 μόνο βουλευτές, αγνοώντας την ένσταση που είχαν υποβάλει δύο βουλευτές τhς αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν παραμείνει στην αίθουσα.
Στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Ζάρκος, βουλευτής Καλαμάτας, κάλεσε τη Βουλή να επικυρώσει τα πρακτικά, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούροςεπανήλθαν στο ζήτημα της έλλειψης απαρτίας. Η κυβέρνηση, όμως, απέρριψε το αίτημά τους και οι βουλευτές τhς αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα. Την επομένη δημοσιεύθηκε βασιλικό διάταγμα, που κήρυσσε τη λήξη της πρώτης συνόδου της Βουλής.
Μετά το κλείσιμο της Βουλής, η κατάσταση χειροτέψε. Αφού δεν είχαν κυρωθεί τα πρακτικά, δεν υπήρχε και ψηφισμένος προϋπολογισμός. Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και η εξέγερση της κοινής γνώμης επιδείνωσαν το πολιτικό κλίμα. Ο Βούλγαρης, μετά το αποτέλεσμα των επαναληπτικών και αναπληρωματικών εκλογών, αύξησε κατά 10 τους βουλευτές του κόμματός του, που ανήλθαν συνολικά στους 90, στους οποίους προστέθηκε ο βουλευτής Κυθήρων Στυλιανός Κασιμάτης, στον οποίο προσφέρθηκε η προεδρία της Βουλής.
Στην πρώτη συνεδρία της επόμενης συνόδου της Βουλής, στις 19 Μαρτίου 1875, προσήλθαν 82 βουλευτές του Βούλγαρη και 10 της αντιπολίτευσης ως παρατηρητές. Παρά την αποχώρηση των τελευταίων, η κυβέρνηση όρκισε 10 νεοεκλεγέντες βουλευτές και με μία νομική ακροβασία του βουλευτή Μαντινείας και προσωρινού προέδρου της Βουλής, Γεωργίου Ρεβελιώτη, προχώρησε στην επικύρωση των πρακτικών της προηγουμένης συνόδου των σχετικών με τον προϋπολογισμό, χωρίς να διαθέτει και πάλι την απαρτία στο σώμα.
Η εγκυρότητα, όμως, των επαναληπτικών εκλογών και η ερμηνεία που έδινε η κυβέρνηση στο Σύνταγμα όσον αφορά την απαρτία αμφισβητήθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τη μοναδική της χώρας εκείνη την περίοδο) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και σχεδόν όλες οι εφημερίδες.
Στις 21 Μαρτίου, οι τρεις καθημερινές εφημερίδες της Αθήνας, «Εφημερίς», «Στοά» και «Νεολόγος», δημοσίευσαν πίνακα με τα ονόματα των 82 βουλευτών, που είχαν μείνει στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου και παρακολουθήσει την ορκωμοσία των 10 νέων. Η «Εφημερίς» του Δημητρίου Κορομηλά έγραφε: «Οι προπάτορες ημών τα ονόματα των προδοσάντων τα προς την πατρίδαν χρέη ητίμαζον αναγράφοντες επί στήλην. Ο τύπος οφείλει να εκτελέση την υπηρεσίαν, ην άλλοτε εξετέλουν τα δημόσια μάρμαρα».
Εξ αυτού του λόγου, οι 82 αυτοί βουλευτές, που επέμεναν να ασκούν νομοθετική εξουσία, χωρίς να αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή, ονομάστηκαν «Στηλίτες» και η περίοδος αυτή της πολιτικής ανωμαλίας «Στηλιτικά».

Γουίνστον Τσόρτσιλ


1874 – 1965


Άγγλος πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953 για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της νίκης» για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για 9 χρόνια (1940-1945, 1951-1955). Το 2002 σε δημοψήφισμα του BBC ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών.
Ο Γουίνστον Λίοναρντ Σπένσερ-Τσέρτσιλ (Winston Leonard Spencer-Churchill) – Τσώρτσιλ ή Τσόρτσιλ επικράτησε να λέγεται στα ελληνικά – γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 στο ανάκτορο Μπλένιμ της Οξφόρδης. Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, ήταν ο δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Τσόρτσιλ και της αμερικανίδας Τζένι Τζέρομ, κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών στη μεταπολεμική περίοδο και συνάρπαζε τα πλήθη, υπήρξε από κακός έως μέτριος μαθητής και χρειάστηκε να δώσει εξετάσεις δύο φορές για να περάσει μετά βίας στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ (1892). Σύντομα, εν τούτοις, ο νεαρός Γουίνστον έγινε η πιο ξεχωριστή φυσιογνωμία της τάξης του και αποφοίτησε όγδοος σε σύνολο εκατόν πενήντα σπουδαστών.
Στα 21 του χρόνια έγινε αξιωματικός του ιππικού και στρατιωτικός παρατηρητής. Τα αμέσως επόμενα χρόνια τον βρίσκουν να έχει ενταχθεί στα βρετανικά στρατεύματα των Ινδιών, της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα πολεμικού ανταποκριτή. Η πρώτη του απόπειρα να διεκδικήσει βουλευτική έδρα ως υποψήφιος των Συντηρητικών το 1899 στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.
Ο Τσόρτσιλ δεν το έβαλε κάτω κι ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, από το οποίο διαφωνώντας θα αποχωρήσει το 1904 για να ενταχθεί στους Φιλελευθέρους. Η παρουσία του στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι έντονη και χαρακτηρίζεται από σχολαστικά προπαρασκευασμένους λόγους, που αναδεικνύουν τη ρητορική του δεινότητα.
Το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα θα επιβεβαιωθεί σε περισσότερους από έναν τομείς (ως υφυπουργός Αποικιών και ως υπουργός Εμπορίου και Εσωτερικών), ενώ ως υπουργός Εφοδιασμού το 1917 εργάζεται για τη μαζική παραγωγή αρμάτων που κρίνουν ως ένα βαθμό την τελική επιτυχή έκβαση του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγουμένως, είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του λόρδου του Ναυαρχείου, δεχόμενος επικρίσεις για την αποτυχημένη εκστρατεία των Δαρδανελίων (1915), που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες της Κοινοπολιτείας.
Η πρώτη μεγάλη περίοδος αφοσίωσής του στη συγγραφή (1922-1924) ξεκινά μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λόιντ Τζορτζ. Για δέκα χρόνια παραμένει απλό μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας επιστρέψει στο Συντηρητικό Κόμμα, και δημοσιεύει πλήθος έργα του. Την εποχή εκείνη δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους επικράτησης των Ναζιστών στη Γερμανία. Η συνάντηση του Τσόρτσιλ με το πεπρωμένο του, όπως ο ίδιος λέει, δεν γίνεται παρά όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μία πραγματικότητα και η πασιφιστική κυβέρνηση Τσάμπερλεν καταρρέει. Από μία υποσημείωση σε κάποιο ιστορικό βιβλίο, το όνομα Τσόρτσιλ θα γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα στις χρυσές δέλτους της ιστορίας.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων (αξίωμα που ανέλαβε στις 10 Μαΐου 1940) ξεκαθαρίζει στους συμπατριώτες του: «Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Και θέτει ως μοναδικό στόχο της κυβέρνησής του την ολοκληρωτική νίκη επί του εχθρού. Σε δύσκολες στιγμές κατορθώνει να ανεβάσει το κλονισμένο ηθικό των συμπατριωτών του και καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου να χτίσει καλές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ.
Η συμμαχία Βρετανίας, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης θεμελιώνεται το 1942 και χαράσσεται κοινή πολεμική προσπάθεια, η οποία οδηγεί τελικά στη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα το 1945. Αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, ο Τσόρτσιλ παρεμβαίνει ανοικτά το 1944 εναντίον του ΕΑΜ και συμβάλλει στη σύναψη των συμφωνιών του Λιβάνου (20 Μαΐου) και της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου). Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου), υποστηρίζει ενόπλως τις κυβερνητικές δυνάμεις. Έρχεται ο ίδιος στην Αθήνα και καθορίζει την έκβαση της εμφύλιας αναμέτρησης των «Δεκεμβριανών».
Το Φεβρουάριο του 1945 ο Τσόρτσιλ παίρνει μέρος στη Διάσκεψη της Γιάλτας και αποφασίζει μαζί με τους Ρούζβελτ και Στάλιν την κατανομή των περίφημων «σφαιρών επιρροής» στο μεταπολεμικό κόσμο. Μολονότι θεωρείται μεγάλος ηγέτης σε καιρό πολέμου, δεν κρίνεται ο κατάλληλος για να οικοδομήσει μία καλύτερη Βρετανία σε καιρό ειρήνης. Η ευκολία του να αλλάζει κόμματα δεν του συγχωρείται. Αλλά ακόμη και όταν χάνει τις εκλογές του 1945, παραμένει ο σφριγηλός ηγέτης που εργάζεται για τον συνασπισμό δυτικών χωρών (αργότερα ΝΑΤΟ). Σε ηλικία 77 ετών, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στις εκλογές του 1951, για να παραιτηθεί τέσσερα χρόνια αργότερα και να λάβει τα τελευταία χρόνια της ζωής του πολλές υψηλές τιμητικές διακρίσεις.
Από τη βουλευτική του, όμως, ιδιότητα δεν παραιτείται, παρά μόνο λίγο πριν από το τέλος της ζωής του, τον Ιούλιο του 1964. Θα πεθάνει έξι μήνες αργότερα, χτυπημένος από εγκεφαλικό, στις 24 Ιανουαρίου 1965, και θα αναπαυθεί στο χωριό Μπλάντον της Οξφόρδης, κοντά στη γενέτειρά του. Από το 1908 ήταν νυμφευμένος με την Κλημεντίνη Χόζιερ, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.

Όσκαρ Ουάιλντ


1854 – 1900


Ο ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και κριτικός Όσκαρ (Φίνγκαλ Ο' Φλάιερτι Γουίλς) Ουάιλντ [Oscar Wilde] γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίουτου 1854 στο Δουβλίνο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1878 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο. Εστέτ εκ χαρακτήρος, αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση του ωραίου και του παράδοξου. Γρήγορα γνώρισε τον θαυμασμό της λονδρέζικης αριστοκρατίας, που τον παρακολουθούσε και τον μιμούταν ως πρότυπο. Όλοι επαναλάμβαναν τις πνευματώδης φράσεις του, αγόραζαν πολύτιμες πέτρες και κοιτούσαν με υπεροψία τη ζωή, όμοια μ' αυτόν. Η λογοτεχνική του δόξα έφτασε στο αποκορύφωμα το 1891 με το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».
Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων (στη Βικτωριανή Αγγλία η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε τον δραματικό αυτοβιογραφικό μονόλογο «De Profundis» (Εκ Βαθέων), με παραλήπτη την «πέτρα του σκανδάλου», τον Άλφρεντ Ντάγκλας.
Η αυλαία της τραγικής ζωής του έπεσε στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σ' ένα φθηνό ξενοδοχείο του Παρισιού.

Μηνάς Χατζησάββας
1948 – 2015


Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του. Διακρίθηκε, ακόμη, ως διηγηματογράφος και σεναριογράφος.
Ο Μηνάς Χατζησάββας γεννήθηκε το 1948, στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή «Le Cours Simon» των Παρισίων και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1969.
Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη (1965), σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1965 στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη, της Αντιγόνης Βαλάκου, των Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο» (1970-71) και για περισσότερο από δέκα χρόνια βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη (1984-1998). Το διάστημα 2000-2003 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στο ελεύθερο θέατρο, ενώ την περίοδο 2010-2014 συνεργάσθηκε ξανά με το Εθνικό Θέατρο. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το καλοκαίρι του 2015, στο έργο «Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» του Μορίς Μαίτερλινκ, σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Στενή υπήρξε και η σχέση του Μηνά Χατζησάββα με το αρχαίο δράμα. Έπαιξε σε τραγωδίες και κωμωδίες στην Επίδαυρο. Υποδήθηκε, μεταξύ άλλων, τον Ιππόλυτο στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη (1989), τον Βλέπυρο στις «Εκκλησιάζουσες» (1992), τον Ιεροκλή στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τον Διόνυσο στις πολυσυζητημένες «Βάκχες» του Ματίας Λάνγκχοφ (1997), τον Αγαμέμνονα στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου (2008), τον Δαρείο στους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ (2009), ενώ συμμετείχε στις παραστάσεις «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (2011), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (2012) και «Αγαμέμνων» του Αισχύλου (2013).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αισθηματική ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου « Όμορφες Μέρες» (1970). Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε περισσότερες από 30 ταινίες γνωστών σκηνοθετών του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Βασίλης Βαφέας, η Τόνια Μαρκετάκη, ο Νίκος Γραμματικός, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Σωτήρης Γκορίτσας και ο Αλέξανδρος Αβρανάς. Τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο β' ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη («Lilly’s story» του Ροβήρου Μανθούλη και «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα) και μία φορά με το βραβείο α' ανδρικού ρόλου («Κλειστή στροφή» του Νίκου Γραμματικού). Κύκνειο άσμα του στη μεγάλη οθόνη ήταν η συμμετοχή του στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» (2015), όπου ερμηνεύει έναν ακροδεξιό, που μισεί τους πρόσφυγες.
Η τηλεοπτική του παρουσία υπήρξε επίσης πλούσια. Το μεγάλο κοινό τον γνώρισε 1993 δίπλα στη Μυρτώ Αλικάκη στο ερωτικό δράμα «Αναστασία», ενώ υποδύθηκε χαρακτηριστικούς ρόλους στις σειρές «Νυχτερινό δελτίο» (1998 - 1999), «Κόκκινος κύκλος», «10η εντολή» και «Άμυνα ζώνης».
Με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Μαυρίδης εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων, με τους τίτλους «Σπέρμα», «Η Χαμένη» και «Δύο Σταγόνες Βροχή». Με το ίδιο ψευδώνυμο συνεργάστηκε σε σενάρια και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου.
Ο Μηνάς Χατζησάββας πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 2015 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σε ηλικία 67 ετών. Είχε βεβαρημένο ιστορικό, με καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του αθηναϊκού νοσοκομείου από τις 23 Νοεμβρίου, έχοντας υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μία συνέντευξη του, το καλοκαίρι του 2015 στο περιοδικό «Αθηνόραμα», είχε σχεδόν προφητικά μιλήσει για τη ζωή και το θάνατο: «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα… Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι».

The Wall


Το The Wall είναι μία επική ροκ όπερα των Pink Floyd, που επηρέασε πολλούς κατοπινούς ροκ μουσικούς. Κριτικοί και φανς το χαιρέτησαν ως το καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος και το κατέταξαν δίπλα στ' άλλα αριστουργήματά του Dark site of the moon και Wish you were hear.
Ο ηγέτης των Pink Floyd, Ροτζερ Γουότερς, το εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του συγκροτήματος στο Μόντρεαλ του Καναδά, το 1997. Μια προσβλητική συμπεριφορά ενός θεατή της συναυλίας προκάλεσε την αντίδραση του Γουότερς, ο οποίος τον έφτυσε κατά πρόσωπο. Αηδιασμένος από αυτή τη συμπεριφορά, ο Γουότερς θέλησε να χτίσει έναν τοίχο ανάμεσα στον αγενή θεατή και το κοινού, μια ιδέα που την υλοποίησε αργότερα σε δίσκο.
Η ηχογράφηση του The Wall -ενός από τα ποιοτικότερα και πιο εμπορικά άλμπουμ της ροκ μουσικής- έγινε από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Νοεμβρίου του 1979. Στη Μ. Βρετανία κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου και στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου. Έγινε 23 φορές πλατινένιο, ενώ παρέμεινε στους αμερικάνικους και βρετανικούς καταλόγους επιτυχιών για περισσότερο από 14 χρόνια. Από τα 24 κομμάτια που περιέχει, ξεχώρισαν και τραγουδήθηκαν περισσότερο το An other brick in the wall, το Hey you και το Comfortably Numb.
Η ιστορία που διατρέχει το άλμπουμ είναι η φανταστική ζωή ενός αντιήρωα, του Πινκ, ο οποίος δέχεται το ράπισμα της κοινωνίας από τα νεανικά του χρόνια. Σε αντίδραση για την καταπίεση από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον φτιάχνει το δικό του φανταστικό κόσμο.
Το 1982 το The Wall μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ, ενώ ανέβηκε και ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ.

Τα τραγούδια του άλμπουμ

ΔΙΣΚΟΣ 1
1.
In the Flesh
3:16
2.
The Thin Ice
2:27
3.
Another Brick in the Wall (Part I)
3:21
4.
The Happiest Days of Our Lives
1:46
5.
Another Brick in the Wall (Part II)
4:00
6.
Mother
5:32
7.
Goodbye Blue Sky
2:45
8.
Empty Spaces
2:10
9.
Young Lust
3:25
10.
One of My Turns
3:35
11.
Don't Leave Me Now
4:16
12.
Another Brick in the Wall (Part III)
1:48
13.
Goodbye Cruel World
0:48
ΔΙΣΚΟΣ 2
1.
Hey You
4:40
2.
Is There Anybody Out There?
2:44
3.
Nobody Home
3:26
4.
Vera
1:35
5.
Bring the Boys Back Home
1:21
6.
Comfortably Numb
6:24
7.
The Show Must Go On
1:36
8.
In the Flesh
4:13
9.
Run Like Hell
4:19
10.
Waiting For the Worms
4:04
11.
Stop
0:30
12.
The Trial
5:13
13.
Outside the Wall

Δημήτριος Βάλβης


1814 – 1892


Νομομαθής και δικαστικός από το Μεσολόγγι, αδελφός του Ζηνόβιου Βάλβη, που διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός.
Γεννήθηκε το 1814, σπούδασε νομικά στην Πίζα και το 1835 διορίστηκε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών. Υπηρέτησε επί πεντηκονταετία τη Θέμιδα και ανήλθε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι την προεδρία του Αρείου Πάγου το 1872, την οποία διατήρησε ως το 1885.
Τo 1875 διατέλεσε πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου, που δίκασε τον υπουργό Ιωάννη Βαλασόπουλο για την υπόθεση των «Σιμωνιακών».
Το 1886 σχημάτισε βραχύβιο υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Θόδωρου Δηλιγιάννη και έως ότου αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας ο Χαρίλαος Τρικούπης.
Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1892 στην Αθήνα.
 

Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς

? – 1822


Ανώτατος αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωστός από την ανάμιξή του στα πρώτα στάδια της Ελληνικής Επανάστασης. Κιρκάσιος την καταγωγή, γεννήθηκε στον Καύκασο και ήταν γιος χριστιανού ιερέα. Εξισλαμίστηκε σε νεαρή ηλικία και κατατάχθηκε στο σώμα των Γενιτσάρων. Απέκτησε την εύνοια του Σουλτάνου Μαχμούτ Β' και κατέλαβε ανώτατα αξιώματα.
Τον Μάρτιο του 1809 στάλθηκε στη Σερβία για να καταπνίξει την εξέγερση του Καραγιώργη και συνέχισε τον αγώνα έως το 1813. Την ίδια χρονιά διορίστηκε βεζίρης της Βοσνίας και το 1815 κατέστειλε τη νέα εξέγερση των Σέρβων υπό τον Μίλος Οβρένοβιτς. Για την επιτυχία του αυτή διορίσθηκε Μέγας Βεζίρης (πρωθυπουργός), όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
Τον Νοέμβριο του 1820 διορίσθηκε διοικητής της Πελοποννήσου (μόρα βαλεσής) με έδρα την Τριπολιτσά και αρχηγός (σερασκέρης) της εκστρατείας κατά του αποστάτη Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Πρώτα μετέβη στην Τριπολιτσά για να εξακριβώσει αν ευσταθούσαν οι φήμες για σχεδιαζόμενη επανάσταση των Ρωμιών. Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου φρόντισαν να τον καθησυχάσουν. Συγκεντρώθηκαν στο Ναύπλιο για να τον υποδεχθούν και τον συνόδευσαν στις 8 Νοεμβρίου 1820 στην Τριπολιτσά. Αυτός, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, τους χάρισε πανάκριβες γούνες, όπως συνηθιζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αφού πείστηκε για τις προθέσεις των ραγιάδων αναχώρησε στις 6 Ιανουαρίου 1821 για τα Γιάννινα, προκειμένου να καταστείλει την ανταρσία του Αλή. Στη θέση του άφησε ως τοποτηρητή (καϊμακάμη) τον Μεχμέτ Σαλήχ, με δύναμη 1.000 Αλβανών, για την επιβολή της τάξης.
Λίγες μέρες μετά τον Εθνικό Ξεσηκωμό, πληροφορείται το γεγονός και αμέσως αποστέλλει έφιππους αγγελιοφόρους στην Κωνσταντινούπολη για να αναγγείλουν στον σουλτάνο ότι οι ραγιάδες της Πελοποννήσου εξεγέρθηκαν. Χωρίς να περιμένει την απάντησή του, διατάσσει τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να καταπνίξουν πρώτα την επανάσταση στην Ανατολική Στερεά και στη συνέχεια να διεκπεραιωθούν στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, στέλνει τον επιτελάρχη (Κεχαγιάμπεη) του Μουσταφά με 3.000 άνδρες για την ενίσχυση της Τριπολιτσάς, καθώς στην πόλη βρισκόταν το χαρέμι και οι θησαυροί του.
Ο ίδιος παραμένει στα Γιάννινα και πολιορκεί τον Αλή Πασά. Παρά τα μαντάτα, πιστεύει ότι η εξέγερση στην Πελοπόννησο είναι μικρή σε έκταση και θα κατασταλεί εύκολα από τους στρατηγούς του. Η διπλή αυτή επιχείρηση του Χουρσίτ θα καταλήξει σε αποτυχία. Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ δεν θα φθάσουν ποτέ στην Πελοπόννησο και ο Κεχαγιάμπεης δεν θα αποτρέψει την Άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) από τον Κολοκοτρώνη και τους άνδρες του. Μόνη παρηγοριά για τον Χουρσίτ, η διάσωση του χαρεμιού και μεγάλου μέρους των θησαυρών του.
Τον Ιανουάριο του 1822 το ηθικό του ανακάμπτει, όταν κατορθώνει να συλλάβει τον Αλή Πασά και να στείλει το κεφάλι του πεσκέσι στον Σουλτάνο. Μετά και την καταστολή της εξέγερσης στην Ήπειρο μένει απερίσπαστος να καταστείλει την επανάσταση στην Πελοπόννησο και να τιμωρήσει τους γκιαούρηδες, που τον είχαν κοροϊδέψει. Στη διάθεσή του έχει ένα πανίσχυρο στρατό, που αγγίζει τις 80.000 άνδρες.
Όμως, ένα αιφνίδιο γεγονός μετέβαλε εντελώς τα πράγματα. Οι εχθροί και οι αντίζηλοί του τον διέβαλαν στο Σουλτάνο ότι οικειοποιήθηκε μεγάλο μέρος της περιουσίας του Αλή Πασά. Ήταν μια συνηθισμένη τακτική για όσους πασάδες θεωρούνταν επιτυχημένοι. Και ο Χουρσίτ θεωρήθηκε από τους αντιπάλους, αλλά και τον Σουλτάνο, ότι θα αποκτούσε ακαταγώνιστη δύναμη, εάν κατέστειλε και την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.
Ο Χουρσίτ είχε αποστείλει στην Κωνσταντινούπολη 40.000.000 γρόσια, με τη δήλωση ότι αυτά βρήκε στα θησαυροφυλάκια του Αλή. Η Πύλη εκτίμησε ότι η περιουσία του Αλή ξεπερνούσε τα 500.000.000 γρόσια και του ζήτησε λεπτομερή λογοδοσία. Ο υπερήφανος στρατάρχης φαίνεται ότι εθίγη από τη σουλτανική παραγγελία και δεν απάντησε. Τότε καταγγέλθηκε ως καταχραστής του δημόσιου θησαυρού και έπεσε σε δυσμένεια.
Αμέσως του αφαιρέθηκε η αρχηγία της εκστρατείας στην Πελοπόννησο, η οποία ανατέθηκε στον Μαχμούτ Πασά, τον επονομαζόμενο Δράμαλη. Ο Χουρσίτ διατασσόταν να παραμείνει στη Λάρισα και να φροντίζει την τροφοδοσία του στρατού του Δράμαλη. Ουσιαστικά, επρόκειτο για υποβιβασμό.
Όταν άρχισαν να φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι δυσάρεστες ειδήσεις για την αποτυχία της εκστρατείας του Δράμαλη (καταστροφή της στρατιάς του στα Δερβενάκια), ο Σουλτάνος έδωσε εντολή στον Χουρσίτ να εκστρατεύσει ο ίδιος για να σώσει την κατάσταση. Όμως, οι εις βάρος του ραδιουργίες συνεχίστηκαν και οι απεσταλμένοι του σουλτάνου πήραν το δρόμο για τη Λάρισα με τη διαταγή θανατώσεώς του.
Το πληροφορήθηκε ο Χουρσίτ, αλλά δεν είχε το κουράγιο να αντιδράσει. Είχε καταπέσει ψυχολογικά από τη στάση που του επιφύλαξε η Πύλη, αλλά ίσως να πικράθηκε περισσότερο από την απιστία της συζύγου του Εσμά Χανούμ, την οποία υπεραγαπούσε. Η Εσμά κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της είχε συνάψει δεσμό με τον επιτελάρχη του, Μουσταφά. Ο Χουρσίτ αντιμετώπισε μοιρολατρικά την κατάσταση και στις 30 Νοεμβρίου1822 ήπιε δηλητήριο και αυτοκτόνησε.

Ισλαμέι



Το πιο γνωστό έργο του Ρώσου συνθέτη Μίλι Μπαλακίρεφ (1836-1910), ενός από τους «πέντε δυνατούς» της ρωσικής μουσικής, που πιστοί στις επιταγές του Γκλίνκα αποφάσισαν να εξαλείψουν τις δυτικοευρωπαϊκές επιρροές από τα έργα τους, αγκαλιάζοντας στο έπακρο το ρώσικο στοιχείο και διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τη Ρωσική Μουσική Σχολή.
Η ανατολίτικη φαντασία για πιάνο Ισλαμέι, έργο 18, γράφτηκε μέσα σ' ένα μήνα, από τις 9 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1869, ασυνήθιστο κατόρθωμα για τον συνθέτη, που ό,τι άρχιζε δύσκολα το τελείωνε. Βασίζεται σε δύο λαϊκές μελωδίες της περιοχής του Καυκάσου, την οποία είχε επισκεφτεί τον προηγούμενο χρόνο και είχε μείνει «εντυπωσιασμένος από την υπέροχη ομορφιά του τοπίου και τη ζεστασιά των ανθρώπων της», όπως είχε γράψει σ' ένα φίλο του. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από ένα λαϊκό σκοπό για βιολί, που του τον είχε γνωρίσει ένας φύλαρχος της περιοχής.
Το έργο αποτελείται από τρία μέρη (Αλέγκρο Ατζιτάτο, Τρανκουίλο-Ανταντίνο Εσπρεσίβο, Αλέγκρο Βίβο-Πρέστο Φουριόζο) και διαρκεί γύρω στα οκτώ λεπτά. Απαιτεί μεγάλο βαθμό δεξιοτεχνίας από τον εκτελεστή του και συχνά παίζεται ως «ανκόρ» από σπουδαίους πιανίστες. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπαλακίρεφ, που ήταν εξαιρετικός πιανίστας, είχε παραδεχθεί ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στην εκτέλεση του δικού του έργου, ενώ ο ρώσος συνθέτης και πιανίστας Αλεξάντρ Σκριάμπιν είχε τραυματισθεί στο δεξί χέρι προβάροντας το έργο.
Η πρεμιέρα του Ισλαμέι δόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1869 στη Μόσχα από τον διάσημο πιανίστα Νικολάι Ρουμπινστάιν και γρήγορα έγινε γνωστό στη Δύση. Ο Φραντς Λιστ ήταν από τους πρώτους ερμηνευτές του, ενώ σημαντικοί πιανίστες της σύγχρονης εποχής, όπως ο Βλαντιμίρ Χόροβιτς, ο Εμίλ Γκίλελς, η Μάρτα Άργκεριχ και ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, το έχουν συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό τους. Η ορχηστρική εκδοχή του Ισλαμέιγράφτηκε μετά τον θάνατο του Μπαλακίρεφ από τον συμπατριώτη του συνθέτη Σεργκέι Λιαπούνοφ το 1912.
 

Απόστολος Ανδρέας



Ένας από τους 12 Αποστόλους, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος, επειδή πρώτος αυτός, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού. Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 30 Νοεμβρίου.
Ο Ανδρέας καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του αλιέα Ιωνά. Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, όπως και ο αδελφός του Πέτρος, έχοντας ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας (Γεννησαρέτ). Το όνομά του είναι ελληνικό (Ανδρέας σημαίνει γενναίος, από τη λέξη ανδρεία), σύνηθες μεταξύ των ελληνιζόντων Εβραίων της εποχής εκείνης. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο εβραϊκό ή αραμαϊκό όνομα γι’ αυτόν. Και τα δυο αδέλφια φαίνεται να είχαν πνευματικές ανησυχίες, γι’ αυτό είχαν ενταχθεί στον κύκλο των μαθητών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Μία ημέρα ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βλέποντας τον Ιησού είπε στον Ανδρέα και τον Πέτρο, που βρίσκονταν κοντά του: «Ίδε ο Αμνός του Θεού». Τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Χριστό, με την πρόθεση να συνομιλήσουν μαζί του και όχι να γίνουν μαθητές του. Αυτό συνέβη αργότερα, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Προδρόμου, όταν ο Χριστός τους διαμήνυσε «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».
Οι πληροφορίες της Καινής Διαθήκης είναι ελάχιστες για τον Ανδρέα και ανύπαρκτες για το αποστολικό του έργο. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Απόστολος Ανδρέας κήρυξε τον Χριστιανισμό στη Σκυθία (σημερινή Νότια Ρωσία), την Ήπειρο, τη Θράκη και το Βυζάντιο, όπου ίδρυσε εκκλησία με πρώτο επίσκοπο τον Στάχυ. Συνέχεια αυτής της πρώτης εκκλησίας θεωρείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, που τιμά τον Απόστολο Ανδρέα ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο του Βυζαντίου.
Κατόπιν ο Απόστολος Ανδρέας μετέβη μέσω της Θεσσαλίας στην Αχαΐα, όπου ίδρυσε εκκλησία και κατόρθωσε να προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό τη Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη, την οποία θεράπευσε από μία ανίατη ασθένεια. Ο Ρωμαίος αξιωματούχος εξοργίστηκε και διέταξε στην σταύρωση του Απόστολου Ανδρέα σε σταυρό σχήματος Χ, που ονομάστηκε από τότε «Σταυρός του Αγίου Ανδρέα».
Το λείψανό του, που ενταφιάστηκε με φροντίδα της Μαξιμίλλας και του τοπικού επισκόπου Στρατοκλή, μεταφέρθηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους το 1204, τμήματα του λειψάνου του Απόστολου Ανδρέα μεταφέρθηκαν στο Αμάλφι της Καμπανίας, ενώ το 1461 ο δεσπότης του Μυστρά Θωμάς Παλαιολόγος, προ του Οθωμανικού κινδύνου, ανέθεσε τη φύλαξη της κάρας του Αγίου στον Πάπα Πίο Β', ο οποίος την εναπόθεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα επιστράφηκε στην Πάτρα, σε μια χειρονομία καλής θελήσεως του Πάπα Παύλου ΣΤ' προς τους Ορθοδόξους. Στις 19 Ιανουαρίου του 1980 επιστράφηκε και ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα. Και τα δύο ιερά κειμήλια φυλάσσονται στο ναό του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα.
Ο Απόστολος Ανδρέας είναι προστάτης Άγιος της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, του Μπαρμπέιντος και της Σκωτίας, καθώς και πολιούχος Άγιος της Πάτρας, του Αμάλφι της Ιταλίας, της Λούκα της Μάλτας και της Εσγκέιρα της Πορτογαλίας.
Η σημαία της Σκωτίας φέρει τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα. Μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, ο χιαστός σταυρός απεικονίζεται και στη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Η σημαία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας φέρει τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα, όπως και η σημαία της Συνομοσπονδίας (Νοτίων) στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Βλάσης Μπονάτσος


1951 – 2004


Ο ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν Βλάσης Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1951.
Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με το μουσικό συγκρότημα Πελόμα Μποκιού, όπου είχε υπογράψει τη μεγάλη επιτυχία Γαρύφαλλος.
Σταθμός στη θεατρική του πορεία ήταν η ερμηνεία του στο μιούζικαλ Εβίτα, όπου στο πλευρό της τότε συντρόφου του Αλίκης Βουγιουκλάκη, υποδύθηκε τον Τσε Γκεβάρα.
Από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές του επιτυχίες ήταν Οι Απαράδεκτοι, μαζί με το Γιάννη Μπέζο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Επίσης, ήταν ο πρώτος Έλληνας που παρουσίασε τηλεοπτικές φάρσες σε επώνυμους, ανοίγοντας το δρόμο σ’ ένα πολύ δημοφιλές είδος ψυχαγωγικής εκπομπής. Ασχολήθηκε, ακόμα, με τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικά σόου.
Ο Βλάσης Μπονάτσος ήταν παντρεμένος με τη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ζωής Λάσκαρη, και είχε μία κόρη, τη Ζένια.
Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2004.

 


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...


Οι τάρανδοι ήταν τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Η φτώχεια και η κακή ανατροφή και η αμάθεια οδηγούν τους ανθρώπους του λαού στο κακό.
 Ξενοφών
Ξενοφών
Αθηναίος ιστορικός και φιλόσοφος.

Αποφθέγματα - Γνωμικά - Ρήσεις
Κώστας Ζουράρις


Διαλέγω να είμαι με τον Θουκυδίδη και τον Χρυσόστομο και όχι με τον Μαρξ, διότι διαλέγω τη νηφάλιο μέθη της αμφιβολίας και όχι την υπνηλία της βεβαιότητας.

Το ρουσφέτι είναι φυσικό σαν την αναπνοή του ανθρώπου. Μόνο αν αλλάξουμε και βάλουμε τσιπάκια μπορεί να καταργηθεί.
ΕΙΠΕ
Δεν υπάρχει ιδέα μεγαλοπρεπής παρά εκείνη που φέρνει τους καρπούς της. Κάθε ιδέα που αποβάλλει (που δεν καρποφορεί) είναι τρελή και άγονη.
Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ
Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ
Γάλλος συγγραφέας.

Ειδήσεις


Ελλάδα

  • Επίθεση στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει ας παραιτηθεί», ενώ ξεκαθάρισε ότι «από την παρούσα Bουλή δεν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση».
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και λεωφόρους του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν προγραμματιστεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, λόγω διεξαγωγής της εκδήλωσης «Athens Santa Run». Ποιοι δρόμοι κλείνουν από 10.00-13.00.
  • Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Λευκωσία τις δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου και τονίζει ότι αποδεικνύουν πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία. «Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.Χριστοδουλίδης. Στην Κύπρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
  • Προβλήματα στην πόλη και σε διάφορες άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, καθώς αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Στη Λέσβο, συγκροτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Επιτροπή Εκτίμησης και Καταγραφής Ζημιών στις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Στη Ζάκυνθο, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να κηρύξει την τοπική Περιφερειακή Ενότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρών.
  • Διακόπηκε για τις 23 Δεκεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου με κατηγορούμενους τους Επ.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Ο συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου κατέθεσε αίτημα για αναβολή λόγω του πρόσφατου θανάτου του πατέρα του Αλ.Γρηγορόπουλου και της κακής κατάστασης της υγείας της μητέρας του. Το δικαστήριο απέρριψε μεν το αίτημα για αναβολή, διέκοψε όμως την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 23 Δεκεμβρίου.

Κόσμος

  • Η ρωσική ηγεσία δηλώνει «έκπληκτη» από αναφορά του τούρκου προέδρου Ερντογάν πως οι τουρκικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στη Συρία με σκοπό να «ανατρέψουν τον Άσαντ». Η δήλωση «διαφέρει πολύ από προηγούμενες και τη δική μας αντίληψη της κατάστασης, και ελπίζουμε πως οι τούρκοι εταίροι μας θα προσφέρουν κάποια εξήγηση» ανέφερε το Κρεμλίνο.
  • Στον Στίβεν Μνουσίν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και επενδυτή στο Χόλιγουντ, αναμένεται ότι θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση της τοποθέτησης του βετεράνου της Wall Street στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προτείνει σχήμα για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών για τη δημιουργία Ταμείου χρηματοδότησης κοινών προγραμμάτων. Το φερόμενο σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα, συντάχθηκε με φόντο την εκλογή του Τραμπ και τις αβέβαιες προθέσεις του για πίεση στα μέλη του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερο «συμβολή» στις δαπάνες της Συμμαχίας.
  • Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 11 έφηβες μαθήτριες, έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κοιτώνα στην τουρκική επαρχία Άδανα, το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Η πυρκαγιά φαίνεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι πολλές από τις έφηβες έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν να ανοίξουν την έξοδο κινδύνου, η οποία ήταν κλειδωμένη.
  • Τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε στη γαλλική Δεξιά, η ανάγκη ενός ισχυρού σοσιαλιστή υποψήφιου που θα σταθεί απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με την εκτίμηση πως ο  Φιγιόν είναι ένας υποψήφιος τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και μία δυνατή υπόσχεση, ένα «δάνειο εκκίνησης», ο πρόεδρος της Γαλλίας ετοιμάζεται να αψηφήσει τις πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Οικονομία

  • Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους οποίους και θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις.
  • Αναρτήθηκαν στο σύστημα TAXIS τα ειδοποιητήριά για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση πέρυσι. Οι φορολογούμενοι πρέπει να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου 2016.
  • Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup, όπου θα κριθεί το ζήτημα του χρέους -ή τουλάχιστον θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων των πλευρών- και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων: οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι εμμονές Σόιμπλε, το ενδεχόμενο συμβιβασμού των δύο πλευρών με μέτρα (ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ), το πολιτικό κόστος από την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης και το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Το Spiegel περιγράφει την κατάσταση: «Και άφες ημίν τα χρέη ημών»...
  • Κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 616,32 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,94%.
  • Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι δικαιώνεται με την πολιτική απεμπλοκής από τη λιτότητα. Οι αριθμοί ωστόσο άλλα λένε. Το χρέος έφτασε στο 133% και η αύξηση των φόρων αποθαρρύνει ξενους επενδυτές.

Αθλητισμός

  • Ο Χαβιέ Ούμπιδες του Ατρόμητου ήταν αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής στην 12η αγωνιστική της Super League, καθώς ήταν ο ηγέτης στη μεγάλη νίκη της ομάδας του Περιστερίου στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ (4-30), ενώ ο Χρυσοβαλάντης Κοζορώνης του ΠΑΣ Γιάννενα κέρδισε τον τίτλο του του σκόρερ του καλύτερου τέρματος της αγωνιστικής.
  • Η Λίβερπουλ έγινε την Τρίτη η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στους «4» του αγγλικού Λιγκ Καπ. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν 2-0 της Λιντς στο «Ανφιλντ» με σκόρερ τον Οριγκί (76') και τον 17χρονο Εντ Γούντμπερν (81'). Ο τελευταίος έγραψε ιστορία, αφού μπήκε στο 67ο λεπτό ως αλλαγή και κατέρριψε το ρεκόρ του Μάικλ Οουεν, ως ο νεότερος παίκτης που σκόραρε με τη φανέλα των «κόκκινων»!
  • Με ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων επέλεξε η Σαπεκοένσε να πει «αντίο» στους αδικοχαμένους παίκτες της, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή, όταν το αεροπλάνο που τους μετέφερε στην Κολομβία εν όψει του πρώτου τελικού για το Copa Sudamericana, απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ, συνετρίβη.
  • Με τους αγώνες της Τετάρτης συνεχίζεται η 2η αγωνιστική των ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος προβληματίζει έντονα με την απόδοση του φιλοξενείται στην Κρήτη από τον ΟΦΗ στις 19:30 και θέλει τη νίκη, τόσο για βαθμολογικούς σκοπού, αφού στην πρεμιέρα είχε μείνει στο 0-0 με τον Ηρακλή, όσο και για ψυχολογικούς. Για το ίδιο όμιλο (3ο) ο Ηρακλής υποδέχεται στις 17:15 τον Απόλλων Σμύρνης.
ΕΙΠΕ...
Η φτώχεια και η κακή ανατροφή και η αμάθεια οδηγούν τους ανθρώπους του λαού στο κακό.
 Ξενοφών
Ξενοφών
Αθηναίος ιστορικός και φιλόσοφος.

https://www.sansimera.gr/

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...


Πέμπτη
1/12
02:00
-1°C
72%
1 Μπφ B
3 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
-1°C
83%
1 Μπφ ΒΔ
3 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
14:00
6°C
53%
1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
20:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-2°C
68%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ  ΜΑΥΡΟΣ..ΧΕΙΜΩΝΑΣ ..

     Κακοκαιρία αγαπημένοι  μου  φίλοι , με πολύ  χαμηλές για  το  χωριό  μας  θερμοκρασίες  και χωρίς  καμιά   βελτίωση στην  θλιβερή  μας  καθημερινότητα , αλλά  και τα  Εθνικά και  γενικά πολιτικοοικονομιοκοινωνικά  μας  θέματα , που  πλακώνουν καθημερινά  την  ψυχή  των Ελλήνων , που  δεν  ξέρουμε ΤΙ  ΜΑΣ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ..
   Και  ενώ  όλα  πάνε  κατά  διαόλου , οι..μαθητευόμενοι.." μάγοι " ούτε  που  ξέρουν  τι  τους  γίνεται , όσο  για  το  χωριό  μας , απ' όσα μαθαίνουμε ζει  στην ..χειμερία  του  νάρκη , περιμένοντας  τι  φίλοι  μου ; ΝΑ ΕΡΘΕΙ  Ο  ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΑ  ΨΕΥΤΟΓΕΜΊΣΟΥΝ ΟΙ  ΠΛΑΤΕΙΕΣ  ΜΑΣ ΓΙΑ  4-5  ΜΈΡΕΣ , ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ...ΠΑΛΙ " ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ  ΜΕΣΑ ..." !! ΩΣ  ΠΟΤΕ  ΟΜΩΣ ; ΩΣ..ΠΟΤΕ  ;;;
   Ελπίζουμε πως  οι  αρμοδιοϋπεύθυνοι θα  έχουν  φροντίσει να  έχουν  τα  σχολεία  λίγο  πετρέλαιο , για  να  μη  παγώσουν  τα  παιδάκια , τόσο  για  τα ..υπόλοιπα χρειαζούμενα , μια  τυρόπιτα , ένα  κουλούρι και  ένα  γάλα , δεν  γνωρίζουμε  και  δεν  μπορούμε  να  πούμε ..νομίζουμε  πως  οι  χωριανοί  μας  επιχειρηματίες , όλο  και  κάτι  θα  έχουν  κατα  νου  τους ..
   Με  την  ευκαιρία , μιλούσα  χθες  με  την  ιδιοκτήτρια ενός  σουπερμάρκετ που βρίσκεται  απέναντί  μας και  μου  είπε  κάτι  που..με  ταρακούνησε  λίγο , κάτι για  το  περίφημο  εισόδημα ..των 70 ευρώ , που  υποτίθεται πωσ " θα  σώσει "τους  δυστυχισμένους  Έλληνες , ακούστε  λοιπόν τι μας  είπε : " ποια  πείνα  κ. Κώστα ; οι  περισσότερες  κυρίες  δεν  ψωνίζουν  τρόφιμα ΑΛΛΑ  ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ...Τ'ΑΚΟΥΤΕ ; Τ' ΑΚΟΥΜΕ  ΝΑ  ΛΕΜΕ , ΤΩΡΑ  ΕΣΕΙΣ  Ο,ΤΙ  ΘΕΛΕΤΕ  ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ , ΠΑΝΤΩΣ  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΒΕΒΑΙΟΙ ΠΩΣ  ΟΙ  ΧΩΡΙΑΝΟΊ  ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ,  ΔΕΝ  ΘΑ  ΑΦΉΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ  ΠΑΙΔΑΚΙ ΧΩΡΊς  ΕΣΤΩ  ΕΝΑ  ..ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΚΑΙ  ΒΕΒΑΙΑ , ΧΩΡΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ  , ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ..ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΕΣ , ΑΠΟ  ΑΥΤΑ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ...ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ,  ΑΛΛΑ  ΜΑΣ  ΛΕΙΠΟΥΝ...

     Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε όλοι  καλά 
     Απ' το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
     www.lidoriki.com 

                       

No comments: