25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ..
Στο φύλλο 27 , του Φεβρουαρίου 1984 ,της εφημερίδας “ ΛΙΔΩΡΙΚΙ “ , πριν ακριβώς 25 χρόνια δηλαδή , δημοσιεύτηκε η παρακάτω επιστολή του Ι.Α.Θωμόπουλου , Προέδρου , τότε , της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας , σχετικά με τα Δωρικά τοπωνύμια , κάνοντας και μιά αξιοπρόσεχτη πρόταση , αξιοπρόσεχτη μεν , αλλά ποιός..να την προσέξει ; Διαβάστε την…
“ Μιά απ’ τις πιό σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρακαταθήκες της Δωρικής χώρας , είναι ο πλουσιώτατος τοπωνυμικός θησαυρός , οι αμέτρητες δηλαδή , ονομασίες που έχουν τα βουνά , τα ποτάμια , οι ακτές , οι πλαγιές , τα κατατόπια όλα της χιλιοδούλευτης και χιλιάκριβης και πεντάμορφης γης της .
Η Δωρίδα έχει έκταση , περίπου , χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα , 56 κοινότητες , 86 χωριά και πόλεις . Κι’ αν σκεφτούμε την πυκνή πολυαίωνη ιστορία της , τη συχνή και πυκνή χρήση του εδάφους , τις ασταμάτητες μετοικεσίες από και προς το δωρικό χώρο , καθώς επίσης και τα τοπωνύμια που αναγράφονται σε παλιότερα νοταριακά έγγραφα ( πωλητήρια , προικοσύμφωνα , διαθήκες κλπ ), πρέπει να δεχτούμε ότι μιά συστηματική και προσεκτική και εξαντλητική καταγραφή όλων των τοπονυμίων και των μικροτοπονυμίων θα ήταν πολύτιμη γιά την ιστορία του τόπου μας .
Σκεφτείτε πόσα τοπωνύμια της Δωρίδας είναι αρχαία ελληνικά μαρτυρημένα η αμάρτυρα . Σκεφτείτε πόσα δηλώνουν τους Δωριείς ιδιοκτήτες των τόπων , τους πολυάριθμους ναούς της δωρικής χώρας , τις ιδιαίτερες ονομασίες που έχουν όλα τα κατατόπια . Σκεφτείτε ακόμα το μέγα πλήθος και την ποικιλία των πατριδωνυμίων που περιέχουν όλα τα χωριά . Πως λέγεται ο κάτοικος της Βοστινίτσας , του Λιδδορικιού , του Ευπαλίου , του Κροκυλείου , των Πενταγιών . της Αρτοτίνας , της Σώταινας , του Τρίστενου , της Βραίλας , του Ζοριάνου , του Λευκαδιτιού κλπ . Σκεφτείτε ακόμα πόσες ιστορικές πληροφορίες μας παρέχουν οι ονομασίες των τόπων μας : Λέμε Βιτρινίτσα και Ερατεινή , Βοστινίτσα και Δάφνος , Τείχιο , Τολοφών , Αρτοτίνα , Μόρνος , Βαρδούσια , Πεντάπολη , Πάνορμος , Κριάτσι , Λευκαδίτι , Άβορος , Καρούτες κλπ .
Το πρόβλημα είναι : Τι δέον γενέσθαι ; Είναι πού απλή η απάντηση : Η Δωρίδα έχει πολλούς – πολλούς πνευματικούς ανθρώπους : Εκπαιδευτικούς λειτουργούς , ιερείς , κυνηγούς , ψαράδες , αγρότες , τόσους επιστήμονες και άλλους άξιους λόγιους και απλούς κατοίκους . Κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία να ιδρύσει μιά Επιτροπή άξιων ανθρώπων που θα οργανώσουν τη συστηματική , επίμονη , προσεκτική και εξαντλητική συγκέντρωση των τοπωνυμίων και μικροτοπωνυμίων ολόκληρης της Δωρίδας . Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία είναι πρόθυμη να ενημερώσει την επιτροπή αυτή γιά τον τρόπο της εργασίας της . Αυτό ένα ωραίο καθήκον προς την ωραία Δωρίδα . “
Ι.Α.ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος της Ελλην.Ονοματολογικής Εταιρείας
τ.Γεν.Επιθ .Μ.Ε , τ. Διευθ. Εθνικής Βιβλιοθήκης .
Αυτά έγραφε , φίλοι μας , ο Ι.Θωμόπουλος , τότε , και ως συνήθως δεν έγινε..τίποτα , και προς αυτή την κατεύθυνση , όπως και γιά τόσες άλλες , βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πολλοί ..πάρα πολλοί , έχουν ..δογματικά γνωματεύσει περί της προέλευσης διαφόρων τοπωνυμίων μας , εκφράζοντας το..κοντό και το ..μακρύ τους , έτσι..γράφοντας γιά να..γράφουν , και με πρώτο και καλύτερο το ..έρμο το χωριό μας , το Λιδορίκι μας , πόσα και πόσα δεν έχει τραβήξει με τη..σταθεροποίηση της γραφής του ονόματός του ; πόσοι και πόσοι δεν ..έβγαλαν τετελεσμένες..αποφάσεις , και το τραγικό είναι πως ασχολήθηκαν και..γνωμάτευσαν δογματικά , όπως προείπαμε , έτσι γιά να ..ικανοποιήσουν το..εγώ τους , τόοοοσο σεμνά…
Δεν μπορώ να ξεχάσω μιά σχετική συζήτηση , υπό τον..πλάτανον , με κάποιον , όχι Λιδορικιώτη , που με άφησε ..άναυδο λέγοντάς μου : Το θέμα αυτό το ΕΧΩ λύσιε ΕΓΩ , λέγοντάς μου μιά εκδοχή..ας μη την χαρακτηρίσω , η αβάσταχτη ελαφρότητα του…ΕΓΩ , αποτέλεσμα όλων αυτών των ..εγωπαθητικών ..αποφάσων είναι να βλέπουμε σε ένα έγγραφο , επίσημο , να είναι το όνομα του χωριού μας γραμμένο με ..διαφορετικές γραφές , γιατί ; απλούστατα , γιατί έχουν ..μπερδευτεί , απ’ τις διάφορες απιθανότητες των διαφόρων αυτοπροβαλλομένων..γλωσσο..ετυμολόγων ..
Καλό σας βράδυ …..Κ.-
No comments:
Post a Comment