2.11.11

ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ 25 ΑΙΩΝΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

Τα βυζαντινά πλοία που βρέθηκαν στον αρχαίο λιμένα της Κωνσταντινούπολης προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον έρχεται να παρουσιάσει στην Κρήτη ο καθηγητής ενάλιας αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Πόλης, Ufuk Kocabas.

Οι Ανδαλούσιοι κατακτητές πυρπολούν τα πλοία τους, για να μείνουν στην Κρήτη (μικρογραφία Σκυλίτζη) Οι Ανδαλούσιοι κατακτητές πυρπολούν τα πλοία τους, για να μείνουν στην Κρήτη (μικρογραφία Σκυλίτζη) Ο διαπρεπής ερευνητής θα μιλήσει στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, που γίνεται 4-6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο. Τη συνολική παρουσίαση των λιμανιών της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ο καθηγητής του Μονάχου, Αλμπρεχτ Μπέργκερ.

Η διεθνής αυτή επιστημονική συνάντηση προσελκύει κορυφαίους επιστήμονες, κυρίως αραβολόγους, απ' όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι φέτος ο Jehan Desanges, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, όπως και ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Χουάν Πέδρο Μόνφερερ Σάλα. Οι θεματικοί άξονες που θα εξεταστούν είναι δύο: «Το Εμιράτο της Κρήτης από την ίδρυσή του (824/26) μέχρι την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961)» και τα «Λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας (4ος αι. π.Χ.- 13ος μ.Χ.)».

Στόχος του συνεδρίου αυτού, που αποτελεί ετήσιο θεσμό και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, δεν είναι μόνο η μελέτη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη μεσαιωνική εποχή, αλλά πρωτίστως η ανάδειξη των τρόπων επικοινωνίας και συνύπαρξης των λαών, κάτι που έχει αντίκτυπο και στη σημερινή επικαιρότητα. Γι' αυτό, ένας από τους ομιλητές στην εναρκτήρια τελετή θα είναι και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, Δημήτριος Λέτσιος.

Οι ανακοινώσεις που θα αφορούν το Εμιράτο της Κρήτης θα προέρχονται από τους κλάδους αρχαιολογίας, νομισματολογίας, ιστορίας και φιλολογικής ανάλυσης. Θα φωτιστούν άγνωστες πλευρές της ιστορικής αυτής περιόδου. Θα μάθουμε για παράδειγμα ότι οι Ανδαλούσιοι κατακτητές της Κρήτης δεν ήταν μόνο πειρατές αφού υπήρχε στο νησί μεγάλος αριθμός διανοουμένων. Σύμφωνα με αραβικές πηγές, υπήρχαν δικαστήρια, τζαμιά, νομισματοκοπείο, που δείχνουν πνευματική και εμπορική άνθηση. Αντίθετα, η βυζαντινή οπτική παρουσιάζει το Εμιράτο της Κρήτης ως πειρατικό κέντρο λεηλασιών των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, τα αραβικά νομίσματα του Εμιράτου που έχουν βρεθεί, αποκαλύπτουν την οικονομική ευρωστία του, που βασιζόταν στην ανάπτυξη της γεωργίας και του διεθνούς εμπορίου.

Ο καθηγητής Βασίλης Χρηστίδης θα παρουσιάσει νέα στοιχεία με βάση αραβικές πηγές, νέες προσεγγίσεις των βυζαντινών πηγών θα επιχειρήσουν να κάνουν οι ιστορικοί Σοφία Πατούρα, Μαρία Λεοντσίνη, Ελεονώρα Κουντούρα και Νίκη Κουτράκου. Οσον αφορά τα αραβικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Ηράκλειο, θα μιλήσουν οι Λιάνα Σταρίδα και ο Νίκος Γιγουρτάκης.

Ο Γάλλος ακαδημαϊκός Jehan Desanges και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Kind Saund της Σαουδικής Αραβίας θα παρουσιάσουν τη μεταγενέστερη εξέλιξη ελληνιστικών και βυζαντινών λιμανιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ

No comments: