19.11.11

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΗΒΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

 

Έλληνες έφηβοι εφευρέτες, με τη στήριξη του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», διεκδικούν μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Αμπού Ντάμπι.

Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκονται οι Reforestation Roboteam, Έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Οι Reforestation Roboteam μαθητές από Λύκεια της Αθήνας και ο προπονητής τους με τη στήριξη της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο με το ρομπότ - αναδασωτή.

Το Reforestation Robot φτιάχτηκε σε μικροκλίμακα με υλικά από το βασικό πακέτο της Lego με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Ο λόγος, για τον οποίο υποστηρίξαμε τα παιδιά ηθικά και οικονομικά να συνεχίσουν την λαμπρή τους ιδέα είναι, ότι το ρομπότ έχει να κάνει με τη αναδάσωση. Μπορεί να φυτέψει πέντε δένδρα τη φορά, πολύ πιο γρήγορα και με πολύ περισσότερη ασφάλεια», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», Βάσω Πετρίδου.

«Το ρομπότ-αναδασωτής μπορεί να φυτέψει αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση που χρειάζεται αναδάσωση. Διαθέτει αισθητήρες, ώστε να αποφεύγει τα εμπόδια και τις συγκρούσεις και δεν εμποδίζεται από καιρικά φαινόμενα», τόνισε κ. Πετρίδου.

«Όταν κατασκευαστεί και γίνει ένα πραγματικό ρομπότ θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία της αναδάσωσης, καθώς πραγματικά χρειάζεται να αναβαθμιστεί το περιβάλλον στις ορεινές περιοχές που έχουν καεί», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, η ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελείται από παιδιά ευαισθητοποιημένα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που βραβεύθηκαν για την ιδέα τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.

«Στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε (υπό κλίμακα) ένα ρομπότ που προσφέρει έργο αναδάσωσης. Δημιουργήσαμε έτσι μία ρομποτική κατασκευή και μια μακέτα που αναπαριστά ένα καμένο τοπίο που χρειάζεται αναδάσωση. Το ρομπότ ξεκινάει από ένα σημείο εκκίνησης, εντοπίζει προσημειωμένα σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση, ανοίγει τρύπες με το τρυπάνι που διαθέτει και με περιστροφικό σύστημα φυτεύει 5 δενδρύλλια τη φορά στις ανάλογες τρύπες», ανέφεραν μέλη της ομάδας.

Η Reforestation Roboteam αποτελείται από τους: Διαλεχτή-Αθηνά Βουτυράκου (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Γαλάτεια Βαμβακιά (12ο λύκειο Πειραιά) και Νικόλαο Βουτυράκο (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης). Προπονητής τους είναι ο Κωνσταντίνος Βουτυράκος.

Ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από το 1997 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει περίπου 200.000 δέντρα σε ορεινά και περιαστικά δάση όλη την Ελλάδα, σε περιοχές με υποβαθμισμένο περιβάλλον από την Πάτρα μέχρι και τη βόρεια Ελλάδα για να εμπλουτίσει σε τροφικές πηγές το βιότοπο άγριων ζώων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: