7.11.11

ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΛΑΜΑ !

 

Share

 

 

Σε μια περιήγηση στον μαγικό κόσμο της ποίησης υπό τους ήχους χασάπικου και χασαποσέρβικου και τη «μυρωδιά» του παραδοσιακού ελληνικού οίνου μας προσκαλεί σήμερα το βράδυ η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, μέσα από την ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση η οποία φιλοξενείται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Τίτλος αυτής, «Μουσική στην ποίηση μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας», από την οποία επιχειρείται μια κατάδυση στα βαθιά νερά της ποίησης.

«Εχει κουραστεί ο κόσμος να ακούει τα ίδια και τα ίδια» λέει στην εφημερίδα «δημοκρατία» η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη. «Η πρόταση που εμείς κάνουμε μέσα από την παράσταση είναι διαφορετική. Πρόκειται για ποιήματα που έχουν μείνει για πολύ καιρό στα συρτάρια, τα οποία έχουν μελοποιηθεί με μια μουσική που κάθε άλλο παρά ξένη είναι στο ελληνικό κοινό. Ζεϊμπέκικο, χασάπικο, χασαποσέρβικο αλλά και διάφορα ακόμη είδη μουσικής, τα οποία είναι γνώριμα στο αυτί του Ελληνα. Θεωρώ ότι είναι μια καινούργια μουσική πρόταση, με μελωδίες που εύκολα μένουν στον ακροατή».

Στη δίωρη ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση έχουν μελοποιηθεί ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Δροσίνη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Λάμπρου Πορφύρα, Μυρτιώτισσας, Κώστα Κρυστάλλη, Γεωργίου Σουρή, Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, αλλά και των σύγχρονων Λευτέρη Παπαδόπουλου, Φίλιππου Γράψα, Μιχάλη Γκανά και Γιάννη Ιωαννίδη. Στόχος της ίδιας της συνθέτριας, όπως ομολογεί, ο θεατής να φύγει μετά την παράσταση σιγοτραγουδώντας κάποιο από τα ρεφρέν που ακούγονται. «Δεν πιστεύω ότι θα ξενίσει τον κόσμο να ακούσει στίχους σπουδαίων ποιημάτων υπό τους ήχους ζεϊμπέκικου και χασαποσέρβικου» τονίζει η συνθέτρια. «Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι έχουν στίχους Ελλήνων ποιητών. Είναι πολύ σημαντικό να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το ποιητικό έργο ανθρώπων που ίσως τους φαίνονται απόμακροι» υποστηρίζει.

Με τη συνθέτρια στο πιάνο θα συμπράξουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, μια από τις αυθεντικότερες γυναικείες φωνές, αλλά και ο ταλαντούχος νεαρός Νίκος Καρακαλπάκης. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιλογή τραγουδιών της συνθέτριας από την ενότητα «Οίνος άκρατος», που αναφέρεται σε ποιήματα για το κρασί.

Με σπουδές στο πιάνο αλλά και μεγάλη συναυλιακή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη είχε την τύχη να κάνει μουσικές παρουσιάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στην Galerie Progres του Βελιγραδίου, στο Μουσείο Μπενάκη καθώς και σε πολλούς ακόμη χώρους. Στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η ίδια θα βρεθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για να δώσει μια μοναδική συναυλία. Η μουσική αυτή παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου παρουσία του ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων πατριαρχικής ποιμαντορίας και 50 χρόνων εκκλησιαστικής διακονίας του.

Info: Η μουσική παράσταση της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη με τίτλο «Μουσική μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας» παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Ωρα έναρξης: 21.00.

Η ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά στα ωδεία

Η Πηγή Λυκούδη τα τελευταία χρόνια είναι καθηγήτρια στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως αλλά και στο Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής. «Η εμπειρία μου 25 χρόνια στα ωδεία μού έχει δείξει ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για τη μουσική αυτή» τονίζει η συνθέτρια. «Ολα τα τραγούδια μου τα ακούνε πρώτα οι μαθητές μου. Μάλιστα, πολλές φορές, όταν τους τα παίζω στο πιάνο, τους αρέσουν και θέλουν να τους ξαναπαίξω.

Οι νέοι, άλλωστε, έχουν αποδειχτεί σπουδαίο ακροατήριο». Οσο για το ποιος στίχος την αντιπροσωπεύει την κρίσιμη κοινωνικά και πολιτικά αυτή περίοδο; ««Αν μπορούσες να υπάρχεις έναν αιώνα μετά, τότε θα έβλεπες πως το φιλί που σ' ακούμπησα έγινε άστρο. Είναι ένας στίχος του Νικηφόρου Βρεττάκου, που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο πολιτισμός οφείλει να συνεχίζει να υπάρχει και στη δύσκολη αυτή εποχή.

Αν και τώρα δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι πολιτιστικοί σπόροι που θα φυτευτούν την περίοδο αυτή θα καρποφορήσουν αργότερα».

Γιώτα Βαζούρα

No comments: