Γιάννης Σιδέρης
Επέμεινε στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός
Το συντομότερο δυνατόν θα γινει το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.
Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης.
Σύντομα θα συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος μεχρι το δημοψήφισμα.
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είχε ενημερωσει εγκαίρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενω φέρεται να δήλωσε ότι "την Παρασκευή θα κριθούν όλα σε θεσμικό επίπεδο".
Επέμεινε στην ίδια πολιτική για το δημοψήφισμα και τον οδικό χάρτη που περιέγραψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε κόμματα και ΜΜΕ για λυσσαλέες αντιδράσεις.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "θα ήταν αποφυγή ευθυνών" και "θα οδηγούσε στην χρεοκοπία".
Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι: Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Άννα Διαμαντοπούλου.
Διαφοροποιήθηκαν Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιάννης Ραγκούσης.
Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται ένα τέτοιο θεμελιώδες ερώτημα που μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος.
Η Άννα Διαμαντιοπούλου συμφώνησε με το δημοψήφισμα, θέτοντας, ωστόσο, θέμα χρονικής στιγμής και διαδικασίας, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για να εμφανιστούν ενοποιημένοι στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι συμφωνεί και ζήτησε να επισπευσθεί ο χρόνος πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος.
Αρνητικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, λεγοντας ότι "κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε λαϊκιστές, ενώ μεχρι τωρα, λαϊκιστής ήταν ο Σαμαρας".
Προετρεψε τον κ. Παπανδρέου ν' αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ σημείωσε ότι "με το δημοψήφισμα είναι σαν να συνομολογούμε ότι η πολιτική μας χρειάζεται νομιμοποίηση".
Το δημοψήφισμα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο
H διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας της Ένωσης θα καταστήσει σαφές ότι η χώρα ανήκει στη ζώνη του ευρώ δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του reuters ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό, επισημαίνοντας ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι βραχύβια.
«Το δημοψήφισμα θα είναι μια σαφής εντολή και ένα σαφές μήνυμα τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ,» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Κανείς δεν θα είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσει την πορεία της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ."
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις της χώρας και κάλεσε τους ηγέτες της συνάντησης του G20 στις Κάννες να συμφωνήσουν ότι «η δημοκρατία θα είναι πάνω από τις ορέξεις της αγοράς».
No comments:
Post a Comment