Αθόρυβο δολοφόνο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις ξυλόσομπες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο εξαιτίας του... μονοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν όταν είναι κακοσυντηρημένες.
Δεδομένου ότι οι ξυλόσομπες είναι από τους πιο οικονομικούς αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους θέρμανσης, προτιμώνται στις χώρες με μεγάλη διάρκεια χειμώνα. Ομως από φέτος αναμένεται να κάνουν δυναμική επιστροφή και στη χώρα μας, λόγω του δυσθεώρητου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης.
Τα στοιχεία όμως για την ασφάλειά τους είναι μάλλον απογοητευτικά, έως και ανησυχητικά.
Οπως προειδοποιεί η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, οι κακά συντηρημένες ξυλόσομπες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, εξαιτίας της διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα στον χώρο. Οπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση, κάθε χρόνο στην Ουαλία και την Αγγλία χάνουν τη ζωή τους σαράντα άνθρωποι από διαρροή αυτού του θανατηφόρου αερίου που προέρχεται από τη διαδικασία της καύσης.
Επιπλέον, 4.000 άνθρωποι μεταφέρονται σε νοσοκομεία και νοσηλεύονται για δηλητηρίαση μονοξείδιου του άνθρακα.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος ο κόσμος θα πρέπει να φροντίζει ώστε τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιεί, είτε καίνε καύσιμο είτε ξύλο, να ελέγχονται συχνά από πιστοποιημένους μηχανικούς» επισημαίνει ο δρ Τζον Χάρισον της αρμόδιας βρετανικής υπηρεσίας.
Επιπλέον οι ειδικοί προτείνουν τον συχνό αερισμό των χώρων αλλά και την τοποθέτηση ειδικών ανιχνευτών του μονοξειδίου που σημαίνουν συναγερμό. Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται όταν το καύσιμο υλικό καίγεται χωρίς επαρκή ύπαρξη αέρα. Δεν έχει χρώμα, μυρωδιά ή γεύση, οπότε είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί εγκαίρως.
Η ήπια μορφή δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν πολύ οδυνηρό πονοκέφαλο. Η εισπνοή όμως αέρα με υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού μπορεί γρήγορα να στερήσει το οξυγόνο από ζωτικά όργανά μας, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, και αν αυτό διαρκέσει πολλή ώρα, τότε έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αισθήσεων και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
thestival.gr
No comments:
Post a Comment