Πολλές δεκαετίες , τέλος 50 αρχές ‘60 περίπου , έχω να ακούσω δυνατά και με..κελαριστή φωνή γκαρσονιού , την παραπάνω παραγγελία , “ ολίγη από..γιουβέτσι στο 5 “ , ήταν βλέπεις η εποχή του ΄” ολίγου “ σε όλα , και φυσικά και στο φαγητό , ειδικά για τα παιδιά που έρχονταν απ’ την Επαρχία για να σπουδάσουν , το γιατί φυσικά το καταλαβαίνετε πολύ καλά ..
Αργότερα , ευημερίας …ένεκεν , το ολίγη έγινε μισή , σε πολλές παραλλαγές , ορφανή , με σάλτσα ψητού κλπ…κλπ..
Θα μου πείτε , τι πήγα και θυμήθηκα Πρωτοχρονιάτικα , δεν ήταν μόνο η παλιά αυτή νοσταλγική ανάμνηση του παλιού Παγκρατίου , με τις όμορφες παρέες της εποχής , που με..” βούρλισε “ πρωί- πρωί , αλλά υπάρχει και κάτι τωρινό , που έχει πολλά κοινά στοιχεία ( μόνο τα..δυσάρεστα ) με το σήμερα .
Πάει λίγος καιρός , που έφυγε απ’ τη ζωή ένας κοντογείτονας , εδώ στο Παγκράτι , ο αείμνηστος Πρόδρομος , αγνώστων λοιπών στοιχείων , με τον οποίο μας συνέδεε μια .. περίεργη κι’ αφανέρωτη φιλία . Ψηλός , εύσωμος ο φίλος μας ο Πρόδρομος , γύρω στα..75 με 80 , ολίγον..ανοικονόμητος , μοναχικός , σιωπηλός μα πάντα τυπικός στο ωράριο ..φαγητού .
Έτσι τον γνώρισα , θα πάνε πάνω από δυο χρόνια περίπου , στο εστιατόριο ΄” Μουριές “ , των ανιψιών μου αδελφών Φαλίδα , στην πλατεία Βαρνάβα , όπου καθημερινά σχεδόν , πήγαινα βόλτα , καθόμουν λίγο και έκανα μια βόλτα γυρνώντας στο σπίτι , στη Φιλολάου .
Κάθε μεσημεράκι λοιπόν , γύρω στις 11 - 11,30 , ήμουνα συνήθως εκεί , και πάντα έβρισκα τον φίλο Πρόδρομο να κάθετε στο prive ..στασίδι του , πρώτο τραπεζάκι αριστερά όπως μπαίνουμε , παράθυρο παρακαλώ , κάποιες φορές μάλιστα είχε ξεκινήσει να τρώει , άλλες πάλι όχι , και τον πετύχαινα στη διαδικασία επιλογής φαγητού , η οποία βέβαια , ήταν…περιττή , γιατί και τα 40 φαγητά των παιδιών που άκουγε , πάντα μαγειρευτά , τα της .. ώρας δεν τον ενδιέφεραν , το φαγητό του ήταν προαποφασισμένο , μισή μακαρόνια με κιμά και..μπόλικο τυρί , δεν χρεώνεται βλέπεις , τουλάχιστον απ’ τα παιδιά .
Καλοκαιρινή ΄συγγενο..σύναξη , στις Μουριές , έξω στην πλατεία μέσα στο πράσινο .
Βέβαια τις πρώτες φορές που τον συνάντησα , σκέφτηκα πως η μακαρονάδα με κιμά , μισή..παρακαλώ , θα πρέπει να ήταν…σύμπτωση , και το λέω αυτό γιατί πολλές φορές τον πέτυχα την ώρα της ..επιθεώρησης της βιτρίνας των φαγητών , και έβλεπα πως τα άκουγε προσεκτικά , ποιός ξέρει το γιατί , πάντως όταν ρώτησα τον ανιψιό μου , αν ήταν σύμπτωση που τον πέτυχα να τρώει όλες σχεδόν τις φορές μακαρονάδα , ο ανιψιός μου …αντέστρεψε την ερώτηση , λέγοντάς μου : Σύμπτωση βρε θείε θα ήταν να τον πετύχαινες να τρώει άλλο φαγητό , οπότε κατάλαβα …
Καθόταν λοιπόν στο τραπεζάκι του , κρατώντας σφιχτά – σφιχτά τα..κουταλο..πίρουνα , αδημονώντας πότε θα έρθει το φαί . Το φχαριστιόταν το φαί του , τό ‘τρωγε λαίμαργα , αλλά το..απολάμβανε , καμιά φορά , σπάνια όμως , συμπλήρωνε το γεύμα του και με κάποια΄άλλη…μισή , συνήθως λαδερό , απολαμβάνοντας και τη σάλτσα ..με το βούτηγμα του ψωμιού ..
Κάποια μέρα , δεν τον είδα το φίλο μου στο τραπέζι του , υπέθεσα πως μάλλον θα είχε φάει νωρίτερα , αυτό έγινε μια δυο φορές ακόμα , οπότε ρώτησα τον ανιψιό μου , για τον Πρόδρομο , και φυσικά έμαθα πως ο φίλος μου ο Πρόδρομος έφυγε…όριστικά …
Βέβαια , θα πρέπει εδώ να τονίσω , πως προϊούσης της κρίσης , όλο και περισσότεροι πελάτες ακολουθούν πια τη δοσο..μετρική μέθοδο του αείμνηστου Πρόδρομου , και που είσαι ακόμα …όλα όμως αυτά , παρότι με θλίβουν και με πικραίνουν , με παραπέμπουν στην παλιά όμορφη εποχή , στην αρχή της δεκαετίας του ‘60 , που ήμασταν ακόμα παιδιά , μια μεγάλη παρέα από Λιδορικιωτόπουλα , που μέναμε εκεί γύρω απ’ την πλατεία στο τέρμα Παγκρατίου , στο σημερινό συντριβάνι .
Ο αδερφός μου ο Γιώργος κι’ εγώ , ο Γιάννης και ο Μίμης Πίτσιος , ο Δημ.Αποστολόπουλος , ο Β.Παπαγεωργίου και πολλοί άλλοι , και όταν δεν υπήρχε ..” καλάθι “ τροφίμων απ’ το χωριό , έρχονταν με το φορτηγό του Σώκου , που είχε πρακτορείο στη Μητρόπολη , το πρόβλημα του φαγητού λυνόταν κατά τον καλύτερο και..φθηνότερο τρόπο .
Για τις..” καθημερινές “ τις..πρόχειρες μέρες , χρησιμοποιούσαμε την ταβερνούλα του Ζαννιά , που ήταν επί της Φιλολάου , λίγο ψηλότερα .
Ήταν η κλασσική περίπτωση..εστιατοριο..ταβέρνας της εποχής , με μικρή ποικιλία φαγητών , συνήθως λαδερών μαγειρεμένων , και φυσικά με χαμηλές τιμές , χώρια που στους γνωστούς έκανε και..πίστωση ..
Εκεί , έσβηναν την πείνα τους , φοιτητές , υποψήφιοι φοιτητές και εργαζόμενοι , καθώς και πολλοί καταστηματάρχες γείτονες . Θυμάμαι , εκεί σύχναζε ένα Ιταλός , ο Αλοίζι , που είχε ξεμείνει εδώ , είχε παντρευτεί και είχε ένα προποτζίδικο λίγο πιο πάνω , επί της Φιλολάου , και λόγω οικονομικών δυσκολιών , ετοιμαζόταν να γυρίσει στην Ιταλία με τη γυναίκα του , για καλύτερη τύχη .
Ενώ λοιπόν περιμέναμε τη μέρα του αποχαιρετισμού , είδαμε να καταφτάνει ο Αλοίζι , μέσα στην τρελή χαρά , και είναι αλήθεια πως μας έκανε εντύπωση , γιατί τον τελευταίο καιρό ήταν πάντα στις..μαύρες του . Μπήκε λοιπόν , και έδωσε εντολή να μας κεράσουν , κάτι ..ανεξήγητο για μας , αλλά ήρθε στο τραπέζι μας και μας είπε το μεγάλο νέο , είχε κερδίσει στο Προπό ένα σημαντικό για την εποχή ποσό , οπότε το ταξίδι της επιστροφής, αναβλήθηκε , ήταν η δεύτερη ή τρίτη κλήρωση του Προπό , αν θυμάμαι καλά …
Τας…Κυριακάς και ..εορτάς , όταν φυσικά συνέτρεχαν κάποιες…προϋποθέσεις ,οικονομικής πάντα φύσεως , αναβαθμιζόμασταν ..εστιατοριακά , και πηγαίναμε στο παλιό καλό εστιατόριο του “ Μπαμπέτα “, που ήταν ακριβώς στην πλατεία συντριβανιού , αρχικά με είσοδο επί της Υφικράτους , ενώ αργότερα νοίκιασε και το μπροστινό μαγαζί , και τα ενοποίησε , βγαίνοντας πλέον στην πλατεία .
Ο Μπαμπέτας είχε τρεις σερβιτόρους , τον Καπράνη , με τη φαλάκρα και τη μπάσα φωνή , το Λιβιτσάνο , και ένα ακόμα που δεν θυμάμαι το όνομά του .
Και εκεί μας γνώριζαν και μάλιστα μας πρόσεχαν ιδιαίτερα , γιατί στην παρέα υπήρχαν και αστυνομικοί .
Κάπως έτσι ήταν μέσα το εστιατόριο “ Μπαμπέτα “, που λειτούργησε για αρκετά χρόνια μετά .
Επί της πλατείας , δίπλα ακριβώς στο περίπτερο , που σήμερα υπάρχει μεγάλη πολυκατοικία με καταστήματα , υπήρχε τότε ένα μικρό καλυβάκι , με κεραμίδια , παμπάλαιο , όπου στεγαζόταν το περίφημο σουβλατζίδικο της εποχής “ Ο Βόσπορος “, το είχε ο κυρ- Γιώργης Μαυρόπουλος , απ’ την Πόλη φυσικά , και το δούλευαν οικογενειακώς . Είχε δυο κορίτσια και δύο αγόρια , με ένα δε , το Σταύρο , που τον λέγαμε και Λουμούμπα , λόγω..χρώματος , κάναμε και παρέα και αργότερα που γυρίσαμε στο Λιδορίκι , είχε έρθει 2-3 φορές στο χωριό μας , και του άρεσε πολύ .
Ο “ Βόσπορος “ λοιπόν έφτιαχνε το καλύτερο σουβλάκι της περιοχής και όχι μόνον , είχε και όλα τα Πολίτικα μεζεκλίκια , κεμπάπια , γιαουρτλού κλπ , αλλά πέρα απ’ όλα αυτά ήταν ονομαστός , μοναδικός στο Παγκράτι , για τα “ κουρκουμπίνια “ του και για τους “ λουκουμάδες “του , για τους οποίους περηφανευόταν και είχε μάλιστα και μια ΄κακογραμμένη ταμπελίτσα κρεμασμένη , που έγραφε : “ Σαράι λόκμασι “ , προφανώς τους λουκουμάδες θα τους έλεγαν λόκμασι , και το..Σαράι , ίσως να εσήμαινε…αρχοντικοί , ή κάτι τέτοιο ..
Ακολουθώντας όμως κατά..γράμμα , τις επιταγές των αρχαίων ημών προγόνων , πέρα απ’ το..φαί , τον άρτον δηλαδή , προσπαθούσαμε να εξασφαλίζουμε και τα ..θεάματα . Ευτυχώς η γειτονιά μας είχε μπόλικους κινηματογράφους , χειμερινούς και θερινούς , οπότε δεν είχαμε πρόβλημα..θεαμάτων , αλλού ήταν φυσικά το..πρόβλημα ..
Στην ευθεία , μετά του Μπαμπέτα , επί της Υφικράτους , ένας πολύ ωραίος , ευρύχωρος , άνετος , με το πράσινό του κινηματογράφος , η “ Τιτάνια “, σήμα κατατεθέν της ο περίφημος Ανδρέας , με το σημαδιακό του μουστάκι , που κουμαντάριζε το κυλικείο , ξέρετε ..” σάμαλι , παστέλι , κοκ , στραγάλια , φιστίκια , πασατέμπο , λεμονάδες , πορτοκαλάδες , γκαζόζες , μπυράλ…και όλα τα σχετικά , που τα είχαν ο Ανδρέας και κάποιοι πιτσιρικάδες με τα καλαθάκια και τους δίσκους , εμφανίζονταν αμέσως με το άνοιγμα των φώτων και περιφέρονταν στους χαλικόστρωτους διαδρόμους , αξέχαστες εποχές…
Στον ίδιο δρόμο , την Υφικράτους , λίγο πριν την Πλατεία Μεσολογγίου , υπήρχε ένα στούντιο κινηματογραφικό ,του Σαμπατάκου , αν θυμάμαι καλά , και όπως καταλαβαίνετε , όλο και μαζευόμασταν να δούμε τους ηθοποιούς , πολλές φορές μάλιστα , λόγω..γειτονίας και γνωριμίας μπαίναμε και μέσα και παρακολουθούσαμε , ώσπου κάποιο απόγευμα πέφτει σύρμα , στη γειτονιά , πως μέσα γυριζόταν ένα έργο με στριπτήζ , με την περίφημη , τότε , Λαίδη Τσιντσιλά , για την οποία πολλά λέγονταν , που…φούντωναν τη φαντασία των νεαρών της περιοχής ..
Βέβαια , τη βρώμα , την έβγαλε ο αείμνηστος Δημήτρης Βαρουτάκης , που είχε τι ψιλικατζίδικο , λίγο πριν , απ΄το στούντιο και είχε και…κάποιοες ..καλλιτεχνικές..τάσεις και ..ανησυχίες , Θεός σχωρέστον , και στην αρχή πιστεύαμε πως ήταν παραμύθι , αλλά όταν πλησιάσαμε και είδαμε τι γινόταν απέξω , που κόντευε να κλείσει ο δρόμος , επόμενο ήταν να πάμε όλοι , να καμαρώσουμε την Λαίδη Τσιντσιλά , να ξεγυμνώνεται βγάζοντας το μοναδικό ρούχο που φορούσε , μια…” γούνα “ …
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε κάπως , με την παρέμβαση της αστυνομίας , που ήταν δίπλα , αλλά μέχρι να φύγει η Τσιντσιλά , σ’ όλη την περιοχή γινόταν ο χαμός …
Απέναντι ακριβώς , στην άλλη πλευρά της πλατείας , υπήρχε και υπάρχει ακόμα το “ Παλλάς “, χειμερινό και θερινό πάνω στην ταράτσα . Τότε δεν είχε γίνει ακόμα το “ Παγκράτιον “ , ακριβώς πίσω στη Δαμάρεως , ούτε το “ Μετάλλειον “ , που αργότερα εξελίχθηκε σε θέατρο .
Το Παλλάς , ήταν συνιδιοκτησία πολλών , και ο κουμανταδόρος , ο Μαθιός , όπως δήλωνε , όλο το πουλούσαν , αλλά ακόμα εκεί είναι …
Μια …όαση πραγματική , ήταν και ο θερινός κινηματογράφος “ Όασις “ στις αρχές της Αστυδάμαντος , λίγο πιο κάτω . Καταπράσινη μέσα η Όαση , κρατάει ακόμα τον παλιό καλό της…χαρακτήρα και αξίζει να πάει ένα βράδυ κανένας , έτσι και μόνο για να ζήσει την ομορφιά της ατμόσφαιρας του θερινού σινεμά .
Παλιότερα , στην Όαση παιζόταν και καραγκιόζης , αλλά από παλιά έφερνε πάντα …φρέσκες ταινίες και μάλιστα ποιοτικές ..
Προχωρώντας προς τα κάτω την Ευτυχίδου , συναντάμε , στη διασταύρωση με τη Σπ. Μερκούρη , το περίφημο Άλσος Πακρατίου , ένα πανέμορφο πάρκο , που πέρασε μεγάλες δόξες , γιατί σήμερα οι μετοχές του είναι..πεσμένες …
Εκτός απ’ τις παιδικές χαρές και τους χώρους περιπάτου , παλιά είχε στην άκρη προς Πλ. Πλαστήρα , και έναν ωραιότατο θερινό κινηματογράφο , το σινέ “ Άλσος “, που τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια , ήταν η ΄δροσιστική…παρηγοριά των Παγκρατιωτών και όχι μόνον .
Εκείνο όμως που άφησε εποχή ήταν το θερινό υπαίθριο θεατράκι του , απ’ όπου ξεπήδησαν τόσοι και τόσοι πολύ καλοί ηθοποιοί μας , ποιός ξεχνάει τις απίθανες επιθεωρήσεις , που παίχτηκαν εκεί και έκαναν πάταγο , με Αρζόγλου , Φασουλή , Παναγιωτοπούλου .
Το θεατράκι όμως αυτό ήταν…η εξέλιξη , του περίφημου αναψυκτηρίου του Άλσους , απ’ όπου πέρασαν και αναδείχτηκαν δεκάδες ταλέντων , παρουσιαστής ήταν ο Γιώργος Πάρης , και πολλοί απ’ τους μετέπειτα πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής μας ζωής , έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους , ξεκίνησαν δηλαδή απ’ τη σκηνή του ΄΄Αλσους , με τον αξέχαστο Γιώργο Πάρη .
Το ‘Άλσος Παγκρατίου , ήταν και είναι ακόμα τόπος συναντήσεων , φίλων , χωριανών κλπ , το ίδιο συνέβαινε και με τους Λιδορικιώτες , που κατά κανόνα έμεναν στο Παγκράτι , το Βύρωνα και τα πέριξ .
Τις Κυριακές όμως τα πρωινά , μπορούσες να ανταμώσεις πολλούς χωριανούς μας , πηγαίνοντας στην πλατεία Πλαστήρα , δεξιά όπως κατεβαίνουμε , όπου για πολλές δεκαετίες , υπήρχε το περίφημο καφενείο “ Η Ελλάς “, του αξέχαστου μπάρμπα Γιάννη Πέτρου , που το είχε μαζί με τον Κολοτούρο .
Όλοι λοιπόν οι εν Αθήναις διαμένοντες Λιδορικιώτες , περνούσα τις Κυριακάδες απ’ το “ Ελλάς “ , και συναντούσαν χωριανούς , φίλους , συμμαθητές , μαθαίνοντας φυσικά και τα Λιδορικιώτικα νέα .
Βέβαια αποχωρώντας ο μπάρμπα Γιάννης με το συνεταίρο του το μαγαζί άλλαξε , εξακολουθεί όμως να λειτουργεί , αλλά με αλλιώτικο ..προφίλ …
Τελειώνοντας την όμορφη , ελπίζω , βόλτα μας στα περασμένα χρόνια μας , και επειδή ξεκινήσαμε με το ..” ολίγη από γιουβέτσι “ , και επειδή περνάμε δύσκολους καιρούς , ας ευχηθούμε όλοι να μην ξανακούσουμε αυτή τη φράση , ποτέ πια …
Καλό σας ξημέρωμα , να είστε όλοι καλά
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη ….Κ.Κ.-
1 comment:
Συγχαρητηρια τη παλια γειτονια
Post a Comment