27.1.13

“ Η ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ “

 

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για το κοινό το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Αθήνας που εγκαινιάστηκε χθες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, ανακαλύπτοντας ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της πρωτεύουσας.

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι

«Είναι ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εστιάζοντας στις νεότερες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, εμπλουτίζει τον μουσειακό χάρτη της Αθήνας, αλλά και της χώρας. Περίπου τρεις δεκαετίες αφότου ο χώρος κρίθηκε διατηρητέος, σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει στα χρόνια του φωταερίου, να δει μοναδικά σωζόμενες στην Ευρώπη εγκαταστάσεις και να ξεναγηθεί στο τεχνολογικό πάρκο μιας άλλης εποχής. Το Βιομηχανικό Μουσείο αποτελεί δείγμα της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου της Αθήνας και της αποφασιστικότητας του δήμου να αντιταχθεί στα φαινόμενα διάλυσης και αδράνειας» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας το Μουσείο.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά. Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Το 2011 η νέα διοίκηση της Τεχνόπολης ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα επιστημόνων την υλοποίηση του μουσείου.

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι

Ανακαλύπτοντας ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας
«Πριν από δύο χρόνια περίπου τέθηκε από τον Κωστή Μπιτζάνη, ως στόχος η δημιουργία του μουσείου και σήμερα έχουμε εγκαίνια. Τα χρήματα για τη δημιουργία του μουσείου έχουν προέλθει από την ετήσια επιχορήγηση της Τεχνόπολης από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς έξτρα κονδύλι για αυτή τη λειτουργία και από τις χορηγίες των τριών μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, και της ΕΠΑ οι οποίες έχουν συνδράμει το μουσείο και πρακτικά δηλαδή δωρίζοντας μέρος της συλλογής. Έχουμε διαμορφώσει ως μουσειακούς χώρους 800 τετραγωνικά μέτρα και άλλα 600 τετραγωνικά μέτρα αύλειων χώρων» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονας, μουσειολόγος και υπεύθυνη για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου.

Ο επισκέπτης ακολουθώντας ένα μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και να ανακαλύψει ένα έως σήμερα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.

«Σε μία εποχή που η χώρα μας ψάχνει το δρόμο για ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα, η ηλικία αυτού του μουσείου και το αφιέρωμα που κάνουμε "οι τέχνες συναντούν τη βιομηχανία", νομίζω ότι φέρνει τη βιομηχανία, ως την πιο αναπτυξιακή δραστηριότητα, στο προσκήνιο. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί τη δική μας συμβολή στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ένα καινούργιο αναπτυξιακό ξεκίνημα» είπε, στη διάρκεια των εγκαινίων, ο διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωστής Μπιτζάνης.

Για ένα μήνα διοργανώνεται παράλληλα στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη Βιομηχανία το οποίο περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης».

ethnos.gr

No comments: