14.10.2014
Σαφές μήνυμα ότι δεν βλέπουν κανένα περιθώριο αποδέσμευσης της Ελλάδας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη κατά το χθεσινό Eurogroup. Ακολουθώντας τα βήματα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι η ένταξη ακόμα και σε «γραμμή προληπτική στήριξης» είναι μονόδρομος για τη χώρα μας και ξεκαθάρισαν ότι συνεπάγεται όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα «κλειδώσουν» αφού προηγουμένως η Ελλάδα εφαρμόσει τις τρέχουσες μνημονιακές υποχρεώσεις της και ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει έλεγχος της τρόικας. Με άλλα λόγια, ο στενός έλεγχος και ο «κορσές» της τρόικας, έστω και με διαφορετική μορφή, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό.
Ολα αυτά φαίνεται ότι τα έχει αποδεχθεί ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε στους ομολόγους του την ανάγκη μιας «συνετής εξόδου» από το Μνημόνιο.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πρόωρες» τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος και τα έτη που έπονται, και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο... Είμαστε ακόμα στη μέση της αξιολόγησης του προγράμματος, που εκτείνεται ως το τέλος του χρόνου. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα». Σε ερώτηση για την πιθανότητα ένταξης της χώρας μας σε πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης», απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα» και επιβεβαίωσε ότι «εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή, θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι πρόταση».
Πρόοδος
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι το καλοκαίρι η χώρα μας σημείωσε πρόοδο, αλλά συμπλήρωσε ότι «απαιτείται πρόσθετη δουλειά σε αρκετούς τομείς» και ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου, και στη βάση αυτήν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον». Με αφορμή ερώτηση για το κατά πόσο η πιθανότητα εκλογών επηρεάζει τον προγραμματισμό για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «οι εκλογές βρίσκονται πάντα στο φόντο των αποφάσεων του συμβουλίου για κάθε χώρα. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι πώς θα σχεδιαστεί η έξοδος ή οποιαδήποτε συνέχεια του προγράμματος».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ «προσγείωσε» τις προσδοκίες για άμεση αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τις ελληνικές τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να περάσουν 6-9 μήνες μετά την ανακοίνωση των stress tests τη μεθεπόμενη Κυριακή ώστε να φανεί αν και κατά πόσο θα χρειαστεί μέρος των 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ή θα μπορέσει να επιστραφεί στον ESM, εξασφαλίζοντας ισόποση μείωση του δημόσιου χρέους. Τόνισε, όμως, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα για οποιονδήποτε σκοπό πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαιτηθεί απόφαση των κοινοβουλίων της ευρωζώνης.
Για «εύθραυστη ακόμα κατάσταση» στην Ελλάδα μίλησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, που υπογράμμισε ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».
Τέλος, με «κάποια περίσκεψη και ανησυχία» δήλωσε ότι βλέπει το ελληνικό αίτημα για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ο νέος Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Αξιωματούχος στο Reuters: Εποπτεία θα υπάρχει πάντα
Υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα εξακολουθήσει να βρίσκεται η Ελλάδα, ακόμη κι αν καταφέρει να βγει από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, όπως παραδέχτηκε Ελληνας αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, μετά την προχθεσινή συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το ΔΝΤ συνεχίζει με μια μεταμνημονιακή εποπτεία σε κάθε χώρα που δανείζει. Θα έχουμε μια σχέση με το Ταμείο, αλλά όχι με τους ίδιους όρους» ανέφερε ο αξιωματούχος. Η συνέχιση των τακτικών ελέγχων του Ταμείου αναμένεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση, όπως παρατηρεί το Reuters. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με αναλυτές, το πιθανότερο είναι η χώρα μας να συνεχίσει να στηρίζεται από την Ε.Ε. μέσω προληπτικής γραμμής πίστωσης ή άλλου μοντέλου, που θα συνοδεύεται όμως με την υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις.
Μάριος Ροζάκος
No comments:
Post a Comment