Λακωνικές δηλώσεις από την όμορφη δικηγόρο μετά την 70λεπτη σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτισμού
15.10.2014
Σίγουρη ότι «θα τα καταφέρουμε» να φέρουμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εμφανίστηκε χθες η κυρία Αμάλ Αλαμουντίν στην προγραμματισμένη συνάντησή της με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα. Η διαπρεπής δικηγόρος, που ήταν λακωνική με τους Ελληνες δημοσιογράφους, αρκέστηκε να πει μονάχα -και αυτό στα πεταχτά- ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πάρει πίσω τα Γλυπτά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα την ώρα που έμπαινε στο γραφείο του υπουργού.
Η γοητευτική 36χρονη νομικός, συνεπής στο ραντεβού της, έφτασε στο υπουργείο χθες γύρω στις 12.10 κρατώντας σφιχτά έναν φάκελο ο οποίος περιείχε τις νομικές προτάσεις που θα παρουσίαζε στον Κώστα Τασούλα. Μαζί της ήταν οι συνάδελφοί της Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ αλλά και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών Ντέιβιντ Χιλ.
Μάλιστα, προτού πιάσουν τα σοβαρά... θέματα, η κυρία Κλούνεϊ -όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός- συζήτησε με τον κ. Τασούλα για τις ομορφιές των ελληνικών νησιών, τα οποία, όπως είπε, θα ήθελε να επισκεφθεί ξανά λίαν συντόμως.
Συναινετική λύση
Η συνάντησή τους διήρκεσε σχεδόν 70 λεπτά και η αποχώρησή τους έγινε γύρω στις 13.30, χωρίς όμως η φιλομειδής δικηγόρος να κάνει καμία δήλωση για το τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου. Μονάχα ο κ. Πάλμερ σχολίασε και αυτός με λακωνικότητα: «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος πως μια συναινετική λύση θα μπορεί να βρεθεί. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις και σκέψεις» τόνισε υπονοώντας ότι ίσως η συμφωνία επιτευχθεί εξωδικαστικά.
«Καλωσόρισα στη χώρα μας και στο ΥΠΠΟ μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου, που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» σχολίασε ο κ. Τασούλας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του. «Μας υπέβαλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Οπως ξέρετε, το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του παγκόσμιου αυτού οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη, όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες, στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη».
Σήμερα στις 11.30 η κυρία Αλαμουντίν - Κλούνεϊ θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ μετά θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού ιδρύματος. Στις 16.00 η γοητευτική δικηγόρος θα επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η παράνομη αγοραπωλησία των μαρμάρων μεταξύ Ελγιν και βρετανικής κυβέρνησης
Μπορεί οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ υπέρ της Ελλάδας σχετικά με τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων αλλά και η άφιξη της λαμπερής συζύγου του να έχουν προσδώσει αίγλη στο πάγιο αίτημα της χώρας μας, ωστόσο η υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, που κρατάει από τον 19ο αιώνα. Τότε δηλαδή που η συλλογή Γλυπτών από την Ακρόπολη μεταφέρθηκε στη Βρετανία το 1806 από τον Λόρδο Ελγιν.
Πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα και εκμεταλλευόμενος την οθωμανική ηγεμονία, ο Ελγιν κατάφερε να αποκτήσει φιρμάνι από τον σουλτάνο για την «αποκαθήλωση» των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα με στόχο την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό, αφού ο Βρετανός αρχαιοκάπηλος προχώρησε στην αφαίρεση και την κλοπή τους.
Πιο συγκεκριμένα, η περίφημη συλλογή που απέσπασε ο Ελγιν περιλαμβάνει Γλυπτά από τα αετώματα του ναού και των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων αλλά και κομμάτια από τη Ζωφόρο. Εν ολίγοις, έχει πάρει τα μισά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Ελγιν... εργάζονταν ακατάπαυστα στην Ακρόπολη, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των Γλυπτών. Η μεταφορά των μοναδικών αυτών αρχαιολογικών θησαυρών έγινε με πλοία της εποχής και αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Μάλιστα, όταν ένα πλοίο που «κουβαλούσε» τα μοναδικά έργα τέχνης βούλιαξε, ο Ελγιν ξόδεψε ένα μέρος της περιουσίας του για την ανέλκυσή του. Η πώλησή τους στη βρετανική κυβέρνηση έγινε αφού πρώτα τα είχε υποθηκεύσει, ενώ το 1816 το κράτος τα τοποθέτησε σε περίοπτη θέση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το 1936 «μετακόμισαν» στην αίθουσα Duveen, όπου βρίσκονται ως σήμερα. Παρά τις έντονες προσπάθειες αλλά και τις πιέσεις που έχουν κατά καιρούς ασκηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η Βρετανία αρνείται πεισματικά να επιστρέψει τους εθνικούς μας θησαυρούς.
Το γεύμα με την Ολγα στο «Βαρούλκο» του σεφ Λαζάρου
Η μελαχρινή καλλονή μετά τη χθεσινή της συνάντηση στο ΥΠΠΟΑ γευμάτισε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, τους συνεργάτες της αλλά και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, το «Βαρούλκο Seaside», που βρίσκεται στο Μικρολίμανο του Πειραιά. Ο γνωστός σεφ είχε ετοιμάσει για εκείνη ένα υψηλών αξιώσεων γαστρονομικό μενού, το οποίο ήταν βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις της θάλασσας. Οπως έγινε γνωστό, το μενού είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο σεφ και περιλάμβανε εξαιρετικά πιάτα, που ενθουσίασαν τη δικηγόρο αλλά και τους παρισταμένους.
Τι ακριβώς γεύθηκε η γοητευτική νομικός; Αχινοσαλάτα, λαβράκι με ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, φιλέτα μπαρμπουνιού με μους καπνιστής μελιτζάνας αλλά και γευστικό κριθαράκι με γαρίδες Αμβρακικού, το οποίο αποτελεί μια σπεσιαλιτέ του πολυβραβευμένου Ελληνα σεφ. Ακόμη δοκίμασε χριστόψαρο με μους σελινόριζα αλλά και λαδολέμονο λαχανικών. Το επιδόρπιο ήταν παρφέ με κρέμα τυριού σε τραγανό μπισκότο λεμόνι. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι, αν και αρχικά η γοητευτική δικηγόρος είχε επιλέξει να πιει μονάχα μεταλλικό νερό, τελικά υπέκυψε στις πιέσεις του κ. Τασούλα και δοκίμασε λίγο κόκκινο κρασί.
Γιώτα Βαζούρα
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος
No comments:
Post a Comment