3.3.15

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη

Σκεύος: Κατσαρόλα

Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά

Ποσότητα για: 8 άτομα

Υλικά συνταγής

για το μπακλαβά
  • 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι
  • 1 φλιτζ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ φλιτζ. μπράντι ή κονιάκ
  • 2 ποτήρια φυτίνη λιωμένη
για το σιρόπι
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του )
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 κ.σ. κονιάκ

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
  2. Αναμειγνύουμε τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ. Αλείφουμε ένα ταψάκι (23εκ.ή 30εκ.) με φυτίνη και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας αλείφοντας το καθένα με φυτίνη. Στο τέταρτο φύλλο απλώνουμε τη μισή γέμιση. Συμπληρώνουμε με 2 φύλλα κρούστας, αλείφουμε με φυτίνη και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
  3. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας (δεν ξεχνάμε να τα αλείφουμε με φυτίνη). Χαράσουμε το μπακλαβά σε κομμάτια και προαιρετικά μπορούμε να καρφώσουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο. Ραντίζουμε με λίγο νεράκι το μπακλαβά και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά. Χαμηλώνουμε έπειτα στους 120οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμη.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  5. Μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο τον σιροπιάζουμε σιγά-σιγά μερακλίδικα (κουταλιά-κουταλιά.). Αφήνουμε το μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι.

Αυτό το ήξερες;

  • Δαμάσκηνα φρέσκα και ξερά

    Φρέσκα ή αποξηραμένα τα δαμάσκηνα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Κατ’αρχήν τα δαμάσκηνα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς είναι πλούσια σε...

    Περισσότερα εδώ

  • Η διατροφική αξία των καρυδιών

    Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε. Έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν υψηλές ποσότητες ω3-λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους μειώνει την...

    Περισσότερα εδώ

  • Η διατροφική αξία του αμύγδαλου

    Πρόκειται για εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών, όπως όλοι οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία...

    Περισσότερα εδώ

  • Οι ιδιότητες του χουρμά!

    Οι χουρμάδες είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου και βέβαια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να βοηθούν σημαντικά όσους...

    Περισσότερα εδώ

- See more at: http://www.cooklos.gr/syntages/mpaklavas-apoxiramena-froyta-xiroys-karpoys#sthash.L2AOOYr9.dpuf

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

No comments: