21.5.15

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

Χιονισμένο  Λιδορίκι , μέσα  δεκαετίας  του  '60 , μια  παρέα μαθητών σε  αναμνηστική  φωτογραφία σε  ένα  διάλειμμα  ..χιονοπόλεμου . Διακρίνονται : Αλέκος  Λαλαγιάννης , Θοδ. Τσίπρας , Κώστας  Λατσούδης , Κώστας  Κουλόπουλος ....

Αρχείο  Αλέκου  Λαλαγιάννη

**********

Καλημέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες ..

Καλημέρα  στους φίλους  του  χωριού  και της  εφημερίδας  μας…

ΠΕΜΠΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  21  ΜΑΪΟΥ  2015

ΠΟΛΥ..ΓΙΟΡΤΙΝΉ Η  ΣΗΜΕΡΙΝΉ   ΜΈΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ  ΚΑΙ  ΕΛΕΝΗΣ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΑΝΑΛΗΨΗΣ  ΤΟΥ  ΣΩΤΗΡΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΣΕΣ  ΚΑΙ  ΟΣΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  Ή ΕΧΟΥΝ  ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Τριαντάφυλλα από  Λιδορικιώτικη  αυλή …

Ανατολή Ήλιου: 06:08

Aνατολή


Δύση Ήλιου: 20:34

DSC07084    12-7-11


Σελήνη 3 ημερών

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.

1904

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

1924

Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας, που θα είναι σώμα νομοθετικό και θα αποτελεί φραγμό κατά της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών. Θα λειτουργήσει από το 1929 έως το 1935.

1932

Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.

1971

Η Τσέλσι κατακτά στο στάδιο Καραϊσκάκη τοΚύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1. Στα προκριματικά, η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρημε 1-1 και 5-1.

1995

Πραγματοποιείται η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στην Ελλάδα, στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

2005

Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι My Number One, σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ. Χ.

1860

Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)

1902

Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν - Ζέρβα). (Θαν. 10/7/1980)

1921

Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Θαν. 14/12/1989)

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ. Χ.

1935

Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, έλληνας νομομαθής και πολιτικός. (Γεν. 1865)

1999

Φρέντυ Γερμανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)

2006

Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και του ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας. (Γεν. 1917)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2105#ixzz3ajnNxHQz

 

μ. Χ.

1935

Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, έλληνας νομομαθής και πολιτικός. (Γεν. 1865)

1999

Φρέντυ Γερμανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)

2006

Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και του ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας. (Γεν. 1917)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2105#ixzz3ajnNxHQz


Η Ανάληψη του Κυρίου

30

0

Θεοπατερική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (21 Μαΐου το 2015). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ΄ 19), Λουκά ( κδ΄, 51) και Ιωάννη (στ΄, 62 και κ΄, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α΄ 2, 9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ΄ 8-10, Προς Εβραίους δ΄14 και ζ΄ 26. Α' Προς Τιμόθεον γ΄ 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου(γ΄ 22). Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

Απολυτίκιο

Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

Λαογραφία

Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως:

  • Αναληψού, στη Σαντορίνη.
  • Αναληψιός, στη Θράκη.
  • Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.
  • Συναληψιού, στη Ρόδο.
  • Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.
  • Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».

Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.

Είναι γνωστή η παλαιότερη συνήθεια να πηγαίνουν της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο. Μάλιστα, σε όρισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό τα «σαράντα κύματα», ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους.

Περί Πηγών...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/930#ixzz3ajnnz6Fv

 


Μέγας Κωνσταντίνος
272 – 337

 Μέγας Κωνσταντίνος

418

0

Ρωμαίος αυτοκράτορας (324-337). Ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο, επειδή υποστήριξε παντοιοτρόπως τον Χριστιανισμό. Η μνήμη του συνεορτάζεται μαζί με αυτή της μητέρας του Αγίας Ελένης στις 21 Μαΐου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στη χωρεία των Αγίων της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα).

Ο Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος (Flavius Valerius Aurelius Constantinus) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 272 στην Ναϊσσό της Άνω Μοισίας (σήμερα Νις Σερβίας) και ήταν γιος του ρωμαίου αξιωματικού Κωνστάντιου Χλωρού και της συζύγου ή παλλακίδας του Ελένης. Έμαθε τα εγκύκλια γράμματα κοντά στον πατέρα του και από νεαρής ηλικίας κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες και την εν γένει προσωπικότητά του. Η προώθηση του πατέρα του στα ανώτατα κλιμάκια της αυτοκρατορίας βοήθησε και τη δική του ανέλιξη στη στρατιωτική ιεραρχία της Ρώμης.

Το 305 ακολούθησε τον πατέρα του στην εκστρατεία του στη Μεγάλη Βρετανία και μετά τον θάνατό του (7 Ιουλίου του 306) ανακηρύχθηκε από τα στρατεύματα διάδοχός του με τον τίτλο του Αυγούστου στο Εβόρακο (σήμερα Γιορκ). Σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην αυτοκρατορία εξαιτίας της πολυαρχίας, ο Κωνσταντίνος θέλησε να γίνει κυρίαρχος πρώτα στο Δυτικό τμήμα και στη συνέχεια στο Ανατολικό. Γι’ αυτό έπρεπε πρώτα να επικρατήσει του άλλου Αύγουστου της Δύσης, του Μαξέντιου.

Οι στρατοί του Κωνσταντίνου και του Μαξέντιου συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 312 στα περίχωρα της Ρώμης, κοντά στη Μουλβία γέφυρα του Τίβερη. Την παραμονή της μάχης, στις 27 Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος είδε το περίφημο όραμά του, σύμφωνα με το οποίο ακτίνες φωτός σχημάτισαν στον ουρανό ένα σταυρικό σύμπλεγμα με τη φράση “Εν τούτω Νίκα”. Το περιστατικό αυτό, το οποίο το θεώρησε ως “θεία έμπνευση”, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές του ικανότητες, τον οδήγησαν την επομένη (28 Οκτωβρίου) σε μία περήφανη νίκη επί του Μαξέντιου, που τον κατέστησε κυρίαρχο της Δύσης.

Παρότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον Χριστιανισμό, διείδε τη δυναμική της θρησκείας αυτής και αποφάσισε να την υιοθετήσει και να την εντάξει στην πολιτική του. Το 313 υπέγραψε με τον σύμμαχό του στην Ανατολή Λικίνιο το “Διάταγμα των Μεδιολάνων”, με το οποίο κατοχυρωνόταν η αρχή της ανεξιθρησκείας και της θρησκευτικής ελευθερίας στην επικράτειά του. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί από το 311 με το διάταγμα του αυτοκράτορα Γαλέριου, που έπαυε τους διωγμούς κατά των χριστιανών.

Οι φιλοδοξίες του Κωνσταντίνου δεν σταματούσαν με την επικράτησή του στη Δύση. Ήθελε να κυριαρχήσει σε όλη την αυτοκρατορία και γι' αυτό πολύ γρήγορα ήλθε σε σύγκρουση με τον σύμμαχό του στην Ανατολή και γαμπρό του Λικίνιο (Ο Λικίνιος ήταν σύζυγος της αδελφής του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίας). Ο Κωνσταντίνος επικράτησε σε σειρά μαχών και ναυμαχιών και το 324 έγινε κυρίαρχος σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Μετά την επικράτησή του, κύριο μέλημα του Κωνσταντίνου ήταν η ανόρθωση της παραπαίουσας αυτοκρατορίας. Με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε, αποκατέστησε την ενότητα της αυτοκρατορικής εξουσίας και περιόρισε τις κεντρόφυγες τάσεις, με την κατάργηση των αξιωμάτων του Αύγουστου και του Καίσαρα, ενώ περιόρισε σημαντικά τις εξουσίες της Συγκλήτου. Στο οικονομικό πεδίο, έκοψε νέο νόμισμα, το σόλιδο και προέβη σε μαζικές αγορές χρυσού, που όχι μόνο το σταθεροποίησαν, αλλά το κατέστησαν το σταθερότερο νόμισμα στη διεθνή αγορά μέχρι τον 11ο αιώνα. Στο διοικητικό πεδίο, η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη ριζική ανανέωση της αυτοκρατορίας που επιδίωκε ο Κωνσταντίνος. Τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 11 Μαΐου του 330.

Η εύνοια του Κωνσταντίνου προς την εκκλησία εκδηλώθηκε με το σταθερό του ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της εσωτερικής της ενότητας, που είχε διαρρηχθεί από την αίρεση του Αρειανισμού. Γι’ αυτό το λόγο συγκάλεσε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας την Α' Οικουμενική Σύνοδο, που καθόρισε το δόγμα του Χριστιανισμού (“Πιστεύω”). Λίγο πριν από τον θάνατό του στις 22 Μαΐου του 337, ο  Κωνσταντίνος βαπτίστηκε χριστιανός.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε νυμφευθεί δύο φορές: Το 303 τη Μινερβίνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Κρίσπο και το 307 τη Φαύστα, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Κωνστάντιο, τον Κώνστα, την Κωνσταντίνα και την Ελένη. Το 326 ο Κωνσταντίνος έδωσε εντολή για τη δολοφονία του μεγαλύτερου γιου του Κρίσπου και της δεύτερης συζύγου του Φαύστας, επειδή, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, τους υποπτευόταν ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση. Εξ΄ αυτού του λόγου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο ως Άγιο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/834#ixzz3ajo47wrV


Αγία Ελένη
247 – 328

 Αγία Ελένη

232

0

Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την οποία η Χριστιανική Εκκλησία  ανακήρυξε ισαπόστολο μαζί με τον γιο της. Η μνήμη του Κωνσταντίνου και της Ελένης συνεορτάζεται στις 21 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ελένης στις 18 Αυγούστου.

Η Φλαβία Ιουλία Έλενα (Flavia Julia Helena) γεννήθηκε το 247 με 250 στο Δρέπανο της Βιθυνίας (νυν Χερσέκ Τουρκίας) και ήταν ταπεινής καταγωγής. «Stabularia» την αποκαλεί ο Αμβρόσιος Μεδιολάνων, δηλαδή κορίτσι που εργάζεται σε πανδοχείο.

Το 270 παντρεύτηκε τον ρωμαίο αξιωματικό Κωνστάντιο Χλωρό (250-306) και δύο χρόνια αργότερα γέννησε τον Κωνσταντίνο. Κατ’ άλλη εκδοχή, η Ελένη ήταν παλλακίδα του Κωνστάντιου, την οποία αυτός ουδέποτε νυμφεύτηκε.

Όταν ο Κωνστάντιος επρόκειτο να γίνει καίσαρας της Γαλατίας, εξαναγκάστηκε να διαζευχθεί την Ελένη, λόγω της λαϊκής καταγωγής της, την οποία η ρωμαϊκή νομοθεσία θεωρούσε ασυμβίβαστη με την άνοδο σε υψηλά αξιώματα της αυτοκρατορίας. Ο Κωνστάντιος νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα, ανιψιά του Αυγούστου της Δύσης Μαξιμιανού και η Ελένη έφυγε τότε για την Ανατολή, όπου ζούσε ταπεινά, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του γιου της. Ο Κωνσταντίνος τής απένειμε τον τίτλο της αυγούστας, εξέδωσε νομίσματα με τη μορφή της και μετονόμασε τη γενέτειρά της σε Ελενόπολη.

Όταν αργότερα ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας, η Ελένη αποφάσισε να κάνει έρευνες για την ανεύρεση του τάφου και του σταυρού του Χριστού. Το 326 έφθασε στην Παλαιστίνη και ύστερα από πολλές δυσκολίες βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και στη συνέχεια χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Αργότερα, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέθανε μεταξύ του 328 και 330, σε ηλικία περίπου 80 ετών.

Περί Πηγών...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/833#ixzz3ajoMUbkT


Η ιστορία της FIFA

67

0

Η FIFA (Federation Internationale de Football Association) είναι η ανωτάτη ποδοσφαιρική αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1904 στο Παρίσι από τις ομοσπονδίες 7 ευρωπαϊκών κρατών, υπακούοντας στην ανάγκη για έναν οργανισμό, που θα εποπτεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με ταχείς ρυθμούς.

Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΕΠΟ.

Η FIFA μετά μακρά διαμάχη με την Αγγλική Ομοσπονδία πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της το 1924, με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε προηγηθεί ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διεθνείς συναντήσεις είχαν μειωθεί δραματικά, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν στρατευθεί και πολεμούσαν στα μέτωπα.

Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών Ολυμπιακών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον Πρόεδρο της FIFA Ζιλ Ριμέ να εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη με νικήτρια την ομάδα της φιλοξενούσας χώρας. Με την πάροδο του χρόνου το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, η FIFA διοργανώνει τα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών, Εφήβων, Νέων, Νεανίδων, Σάλας (Φούτσαλ) και Συλλόγων.

Η FIFA εδρεύει στη Ζυρίχη και αποτελείται από 6 συνομοσπονδίες:

  • AFC (Ασία)
  • CAF (Αφρική)
  • COMENBOL (Νότιος Αμερική)
  • CONCACAF (Βόρειος και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)
  • OFC (Ωκεανία)
  • UEFA (Ευρώπη)

Κάθε Εθνική Ομοσπονδία (ΕΠΟ για την Ελλάδα) είναι μέλος τόσο της FIFA, όσο και της Συνομοσπονδίας της Ηπείρου της.

Πρόεδροι της FIFA

1904 - 1906
Ρομπέρ Γκερέν
Γαλλία

1906 - 1918
Ντάνιελ Γούλφολ
Αγγλία

1921 - 1954
Ζιλ Ριμέ
Γαλλία

1954 - 1955
Ροντόλφε Ζιλντράγιερς 
Βέλγιο

1956 - 1961
Αρθουρ Ντριούρι
Αγγλία

1961 - 1974
Σερ Στάνλεϊ Ράους
Αγγλία

1974 - 1998
Δρ Ζοάο Χαβελάνζε
Βραζιλία

1998 - σήμερα
Ζεπ Μπλάτερ
Ελβετία

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/141#ixzz3ajocSiLr

 


Ohio

154

0

Στις 4 Μαΐου 1970 η εθνοφρουρά του Οχάιο διατάχθηκε να διαλύσει φοιτητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τέσσερις φοιτητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των εθνοφρουρών και 11 τραυματίστηκαν. Το αιματηρό γεγονός συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτέλεσε πλήγμα για τον πρόεδρο Νίξον, στην προσπάθειά του να πείσει τους συμπατριώτες του για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ.

Από το μακρινό Λος Άντζελες, ο Νιλ Γιανγκ, συγκλονισμένος από το «Μακελειό του Κεντ», εμπνεύστηκε το τραγούδι Ohio. Στις 21 Μαΐου 1970 μπήκε στο στούντιο μαζί με τους Ντέιβιντ Κρόσμπι, Στέφεν Στιλς και Γκράχαμ Νας. Οι τέσσερείς τους αποτελούσαν τους Crosby, Stills, Nash & Young ή CSN&Y, ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της αμερικάνικης ροκ μουσικής.

Η ηχογράφηση δεν κράτησε παρά λίγες ώρες και στις αρχές Ιουνίου το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ, φθάνοντας στο Νο14 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Η άλλη πλευρά του μικρού δίσκου περιείχε το τραγούδι του Στέφεν Στιλς Find the Cost of Freedom. Στην ηχογράφηση του Ohio συμμετείχαν οι: Νιλ Γιανγκ (κιθάρα, τραγούδι), Στέφεν Στίλς (κιθάρα, φωνητικά), Ντέιβιντ Κρόσμπι (κιθάρα, φωνητικά), Γκράχαμ Νας (όργανο, φωνητικά), Κάλβιν Σάμιουελς (μπάσο) και Τζον Μπαρμπάτα (ντραμς).

Πολλοί εμπορικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν το τραγούδι, λόγω των αναφορών του στις ευθύνες του προέδρου Νίξον για το μακελειό στο Κεντ. Αγκαλιάστηκε, όμως, από τους κολεγιακούς και πανεπιστημιακούς σταθμούς κι έγινε ένα από τα μουσικά σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια διαμαρτυρίας που μας έχει δώσει η ροκ μουσική.

Το Οhio δεν συμπεριλήφθηκε σε κάποιο άλμπουμ του συγκροτήματος, παρά μόνο στο διπλό live Four Way Street (1971) και στη συλλογή So Far (1974). Επίσης, στη συλλογή Decade (1977) και στο Live at Massey Hall (2007) του Νιλ Γιανγκ. Τον Δεκέμβριο του 2004, επιλέχτηκε στην 395η θέση στον περίφημο κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών.

Το Ohio έχουν διασκευάσει σπουδαία ονόματα της μουσικής, όπως οι Isley Brothers, Πολ Γουέλερ, Mott the Hoople, Dandy Warhols, Black Crowes και Devo. Οι τελευταίοι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το κομμάτι. Δύο από τα μέλη του σπουδαίου αμερικανικού συγκροτήματος του new wave, οι Τζέρι Καζάλε και Μαρκ Μάδερσμπο, ήταν φοιτητές στο Κεντ την εποχή του αιματηρού επεισοδίου. Ο Καζάλε ήταν ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού και γνώριζε δύο από τα θύματα. Τότε δεν είχε εντυπωσιαστεί από το τραγούδι, καθώς πίστευε ότι ήταν μια «αρπαχτή από κάποιους πλούσιους χίπις που ήθελαν να βγάλουν λεφτά». Αργότερα αναθεώρησε την άποψη του αυτή και οι Devo συμπεριέλαβαν μία διασκευή του Ohio στο άλμπουμ τους When Pigs Fly: Songs You Never Thought You’d Hear (2002).

Οι στίχοι του Ohio

Tin soldiers and Nixon coming,
We're finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Tin soldiers and Nixon coming,
We're finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/622#ixzz3ajoxRJN6

 

Παλιάτσοι

90

0

Δημοφιλής όπερα, με πρόλογο και δύο πράξεις, του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο (1857-1919). Είναι η μόνη παιζόμενη σήμερα όπερα του ιταλού μουσουργού. Ξεχωρίζει η άρια του τενόρου Vesti la giubba (Βάλε το κοστούμι).

Οι Παλιάτσοι (Pagliacci ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος) ήταν μια αντίδραση του Λεονκαβάλο στον Ρίχαρντ Βάγκνερ και τη ρομαντική ιταλική όπερα. Αντί για ένα ιστορικό πλαίσιο, στους Παλιάτσους έχουμε μία ιστορία της καθημερινής ζωής, μια αιματοβαμμένη ερωτική ιστορία, στους κόλπους ενός περιοδεύοντος θεατρικού μπουλουκιού, που εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 στο χωριό Μοντάλτο της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ήρωας της όπερας είναι ο παλιάτσος Κάνιο, που γελάει εξωτερικά, κλαίει εσωτερικά και στο τέλος μαχαιρώνει τη γυναίκα του Νέντα και τον εραστή της Σίλβιο.
Το έργο εντάσσεται στην κατηγορία του μουσικού βερισμού (του ιταλικού ρεαλισμού), που δόξασε ο φίλος του Λεονκαβάλο, Τζιάκομο Πουτσίνι. Ο Λεονκαβάλο, όπως και στις περισσότερες όπερές του, έγραψε ο ίδιος το λιμπρέτο κι έδειξε πως είχε λογοτεχνική κλίση και αντίληψη για τα θεατρικά εφέ.

Η πρεμιέρα των Παλιάτσων δόθηκε στις 21 Μαΐου 1892 στο Τεάτρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Το 1893 ακολούθησε η πρεμιέρα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η επιτυχία του έργου ήταν άμεση και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ο Λεονκαβάλο ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την επιτυχία των Παλιάτσων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες όπερές του να παραμένουν στην αφάνεια. Το έργο διαρκεί γύρω στα 70 λεπτά και συχνά παίζεται σε ενιαία παράσταση με την όπερα  του Πιέτρο Μασκάνι Cavalleria Rusticana (Αγροτική Ιπποσύνη), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για τη συγγραφή των Παλιάτσων.

Αμέσως μετά την πρεμιέρα του έργου, ο γάλλος ποιητής Κατίλ Μεντέ (Cattule Mendes) κατέθεσε αγωγή κατά του Λεονκαβάλο για λογοκλοπή, ισχυριζόμενος ότι οι Παλιάτσοι βασίζονται στο θεατρικό έργο του La Femme de Tabarin, που είχε γράψει το 1887. Ο Λεονκαβάλο κέρδισε τη δίκη, υποστηρίζοντας ότι την ιστορία τού την είχαν διηγηθεί, όταν ήταν μικρός και ο πατέρας του που ήταν δικαστής είχε αναμιχθεί στην υπόθεση. Σήμερα, η πλειονότητα των κριτικών υποστηρίζει ότι το λιμπρέτο των Παλιάτσων μοιάζει με το θεατρικό του Μεντέ και για το λόγο ότι κατά την περίοδο της παρουσίασής του στο Παρίσι ο Λεονκαβάλο διέμενε στη γαλλική πρωτεύουσα και δεν είναι απίθανο να είχε δει το έργο.

Το πιο γνωστό τμήμα των Παλιάτσων είναι η περίφημη άρια της πρώτης πράξης Vesti la giubba (Βάλε το Κοστούμι), που τραγουδά ο Κάνιο, γνωστή σε μας και ως Γέλα Παλιάτσο, από τον στίχο «Ridi Pagliaccio». Ένα απόσπασμα στα ελληνικά:

…Βάλε το κοστούμι, την μπογιά και την πούδρα.
Ο κόσμος πληρώνει για να τον κάνεις να γελάσει…
…Γέλα Παλιάτσο, γιατί η αγάπη σου τελείωσε!
Γέλα για τη θλίψη που σου ματώνει την καρδιά!»

Έχει υποστηριχθεί ότι η άρια είναι πιστή αντιγραφή της ρομάντσας από την όπερα Λιονέλα του δικού μας Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, μεταξύ άλλων.

Οι Ρόλοι των «Παλιάτσων»

  • Κάνιο, αρχηγός του περιπλανώμενου θιάσου (Τενόρος)
  • Νέντα, γυναίκα του Κάνιο, ερωτευμένη με τον Σίλβιο (Σοπράνο)
  • Τόνιο, ο τρελλός (Βαρύτονος)
  • Μπέπε, ηθοποιός (Τενόρος)
  • Σίλβιο, νεαρός χωρικός, ερωτευμένος με την Νέντα (Βαρύτονος)
  • Χορωδία χωρικών

Σχετικά

  • Η επιτυχία των Παλιάτσων οφείλεται και στην ηχογράφηση της άριας Vesti la giubba από τον διάσημο τενόρο Ενρίκο Καρούζο το 1904. Ο δίσκος, ορόσημο στην ιστορία της δισκογραφίας, ήταν ο πρώτος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
  • Οι Παλιάτσοι είναι η πρώτη όπερα που ηχογραφήθηκε ολοκληρωμένα το 1907, με τον πορτορικανό τενόρο Αντόνιο Πάολι στο ρόλο του Κάνιο και υπό την επίβλεψη του ίδιου του Λεονκαβάλο.
  • Το 1931 έγινε η πρώτη όπερα του ομιλούντος κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον ιταλό τενόρο Φερνάντο Μπερτίνι.
  • Οι Παλιάτσοι έχουν ηχογραφηθεί πάμπολλες φορές, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του '50. Έχουν αναφερθεί 137 ηχογραφήσεις της όπερας, με τα σπουδαιότερα ονόματα του λυρικού θεάτρου.
  • Στην ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα Οι Αδιάφθοροι (1987), o Αλ Καπόνε, τον οποίο υποδύεται ο Ρόμπερτ ΝτεΝίρο, παρακολουθεί την όπερα κλαίγοντας, όταν ένας μπράβος μπαίνει και του λέει ότι σκότωσε έναν αστυνομικό. Ο Καπόνε τότε σταματά το κλάμα και αρχίζει να γελάει σιγανά.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/519#ixzz3ajpHHrDW

 

28 - 10 -  1965 , Γ'τάξη  Λυκείου : Καραμπέτσος Ευθύμιος , Θεοχαρόπουλος  Δημήτριος , Μπάκας  Παναγιώτης , Καραστάθης  Δημήτριος , Γεροδήμος  Αλκιβιάδης , Μαργέλλος Δημήτριος , Τσιτούρας  Δήμος , Τσόκας  Χαράλαμπος , Βρέττας  Κωνσταντίνος , Μετάνοιας Γεώργιος , Παπανακλής  Ελευθέριος , Κάρμας  Νικόλαος , Μπούνου  Ασήμω , Λιάγκουρα  Κωνσταντίνα , Λιάπη  Ιωάννα , Νικολάου  Σοφία , Κούρλη Μάρθα , Λατσούδη  Κωνσταντίνα , Παναγιωτοπούλου  Άννα .
Αρχείο Μάρθας  Κούρλη

Τις  σημερινές  μας  φωτογραφίες  αλλά  και πάρα πολλές  άλλες α’'π’ την  Λιδορικιώτικη  ζωή και  όχι  μόνον  , θα  τις  βρείτε  στην  “ Τράπεζα  Λιδορικιώτικης  Φωτογραφίας “ photolidoriki.blogspot.com

Ο   ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

Παρασκευή
22/5

03:00

19°C

64%

3 Μπφ B
16 Km/h

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


09:00

22°C

45%

2 Μπφ B
9 Km/h

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ


Μικρή πιθανότητα βροχής

15:00

28°C

30%

2 Μπφ Α
9 Km/h

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

21:00

21°C

66%

3 Μπφ Δ
16 Km/h

ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


         ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΜΑΣ …

      “ Η   ΑΝΑΛΗΨΗ “ και  ο  εορτασμός της …

   Πάνε  χρόνια  τώρα  αγαπημένοι  μου  φίλοι , που  η  σημερινή “ βαριά “ τσοπάνικη  γιορτή , Η  ΑΝΑΛΗΨΗ , έχει  …σβηστεί απ’ το  Λιδορικιώτικο “ Εορτολόγιο “ , μα  όλοι όμως  οι  παλιότεροι  Λιδορικιώτες  νοσταλγούν τις  υπέροχες  γιορτές  που  οργάνωναν  οι  κτηνοτρόφοι  μας , στις  “ στρούγκες  “ τους , πάνω  στη  Γκιώνα ή  και  αλλού , στις  οποίες  καλούσαν φίλους  , γνωστούς  και..συγγενείς , για  να  περάσουν  όλοι  μαζί  μια  αξέχαστη μέρα ..

   Δυστυχώς  όμως , σιγά – σιγά η  γιορτή  αυτή  έσβησε και  είναι  απορίας  άξιον , πως  οι  κτηνοτρόφοι  μας , “ εγκατέλειψαν “ την  πανέμορφη  αυτή  γιορτή , και  δεν  έκαναν  ΠΟΤΕ  ΚΑΠΟΙΑ ωΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΝΑ  ΤΗΝ  ΞΑΝΑΦΈΡΟΥΝ  ΣΤΟ  ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ και  να τη γιορτάζουν όπως  παλιότερα ..τώρα  τι  ακριβώς  έφταιξε  και..” ξεγράψαμε “ τη γιορτή  της  Ανάληψης , δεν  μπορούμε να  καταλάβουμε , όπως  δεν  μπορούμε  να  καταλάβουμε , πως ο Σύλλογος των  Λιδορικιωτών κτηνοτρόφων  , αν  φυσικά  υπάρχει , γιατί  πολύ  φοβούμαστε  πως..κι’ αυτός  έχει..σβήσει , δεν  έκανε  ΠΟΤΕ  ΚΑΜΙΑ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ  ΑΥΤΗΣ  ΤΗΣ ΕΘΙΜΟΓΙΟΡΤΉΣ , που  έζησε  στο  χωριό  μας , για  πολλές – πολλές  δεκαετίες και καμάρωνα  μάλιστα  γι’ αυτή  όλοι  οι  τσοπάνηδες ..

   Φοβάμαι , πως  βασικό  ρόλο  στην ..”εξαφάνιση “ της  ΑΝΑΛΗΨΗΣ , έπαιξε  και  η..εξέλιξη  του  τσοπάνικου επαγγέλματος , που  κι’ αυτό  , έχασε την  παλιά  του..αίγλη και  πάνε  χρόνια  τώρα . που και  το  επάγγελμα  αυτό , όπως  και  πολλά  άλλα .έγιναν ..” τηλεκατευθυνόμενα “, και ..μάλιστα  τα  ασκούν  πια …” αλλοδαποί τσοπάνηδες…” ..

   Πάντως  θα  ήταν  πολύ  χρήσιμο , να  γίνει  από όλους  μας μια  προσπάθεια  αναβίωσης αυτής  της  υπέροχης  “ ΕΘΙΜΟ..ΓΙΟΡΤΗΣ “ που  θα  μας  θύμιζε  τον  παλιό  καλό  καιρό…ΔΗΜΟΣ , ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ , ΣΥΛΛΟΓΟΙ , ΑΛΛΑ  ΚΑΙ  ΟΛΟΙ  ΜΑΣ  ΑΣ  ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ  ΠΡΟΣ  ΑΥΤΗ  ΤΗΝ  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ …ΧΑΝΟΥΜΕ  ΕΤΣΙ  ΤΗΝ  “ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΜΑΣ “….

   Καλή  σας  μέρα  και  ΧΡΟΝΙΑ   ΠΟΛΛΑ

Απ’ το  “ Λιδωρίκι “  με  αγάπη  και…ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ….Κ.Κ.-

No comments: