1.11.15

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..


2-2-2012 Θάνος  2
 Μπήκαμε  για  καλά  στο  χειμώνα φίλοι  μου , όπου να ‘ναι  θαρθουν  και  τα  χιόνια , ας  θυμηθούμε  το  χωριό  μας  χιονισμένο , όπως  το  είδε  ο  γνωστός  Λιδορικιώτης  Αρχιτέκτονας  Θάνος  Κολοκυθάς στις  2-2-2012
Καλημέρα  Λιδορικιώτες  όλου  του κόσμου
Καλημέρα  φίλοι  του  χωριού  μας
ΚΑΛΗ   ΚΥΡΙΑΚΗ  ΚΑΙ  ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ  ΣΗΜΕΡΑ  1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015
Ανατολή Ήλιου: 06:49
Δύση Ήλιου: 17:27
Σελήνη 20 ημερών


ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
451

Ολοκληρώνεται η Δ' Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.
1903

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. (Ορεστειακά)
1920

Εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου, που φεύγει απογοητευμένος απ' την Ελλάδα.
1940

Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο πρώτος νεκρός έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.
1962

Η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στηνΕυρωπαϊκή Κοινή Αγορά.
1974

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, τουΝικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμηπραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0111#ixzz3qERVTv00
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1762

Σπένσερ Πέρσιβαλ, βρετανός πολιτικός, ο  μοναδικός πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας. (Θαν. 11/5/1812)
1863

Τζορτζ Πάρκερ, αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της φερεπώνυμης εταιρίας στυλό. (Θαν. 19/7/1937)
1943

Σαλβατόρε Ανταμό, ιταλοβέλγος τραγουδιστής.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0111#ixzz3qERiltPL
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1968

Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 13/2/1888)
2000

Στίβεν Ράνσιμαν, επιφανής βρετανός βυζαντινολόγος. (Γεν. 7/7/1903)
2008

Ίμα Σουμάκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Σόιλα Εμπερατρίς Τσαβαρί ντελ Καστίγιο, περουβιανή υψίφωνος. (Γεν. 13/9/1922)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0111#ixzz3qERuadwM

Το Πορτρέτο των Μηνών

  • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
2581
0

Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη November, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό novem, εννέα, επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίουκαι του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.
Στην αρχαία Αθήνα ο Νοέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα. Την περίοδο αυτή οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα:
  • Απατούρια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι νεαροί Αθηναίοι (Κούροι) εγγράφονταν στη φρατρία (ή φατρία=ευρύτερη οικογένεια), όπου ανήκαν, μία τελετή που παραλληλίζεται με τη βάπτιση των Χριστιανών. Ο πατέρας του παιδιού ήταν υποχρεωμένος να θυσιάσει αρνί ή κατσίκι και να δώσει μισή δραχμή στον ιερέα που θα τελούσε τη θυσία. Το εορταστικό τραπέζι, που ακολουθούσε, περιείχε κρέας, πίτες και κρασί.
  • Χαλκεία, κατά τα οποία οι σιδεράδες της πόλης τιμούσαν τον προστάτη Θεό τους Ήφαιστο.
  • Μαιμακτήρια, για να τιμήσουν τον θεό των καιρικών συνθηκών, Δία τον Μαιμάκτη, δηλαδή τον θυελλώδη και να του ζητήσουν ήπιο καιρό, σε μια εποχή που το κρύο δυνάμωνε. Από το προσωνύμιο αυτό του Δία πήρε το όνομά του τόσο η γιορτή, όσο και ο μήνας.
Στο λαϊκό καλεντάρι ο Νοέμβριος ονομάζεται:
Από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) η Εκκλησία επιβάλλει την τήρηση νηστείας, το γνωστό Σαρανταήμερο, ενώ μία ακόμη γιορτή σηματοδοτεί εκκλησιαστικά τον Νοέμβριο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), που μας θυμίζουν την έλευση της νεαρής Μαρίας (μετέπειτα Θεοτόκου) στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/187#ixzz3qES6Rz8f

Τα Ορεστειακά

Το πρόγραμμα της παράστασης
Το πρόγραμμα της παράστασης
400
0

Ως Ορεστειακά έμειναν στην ιστορία οι αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Νοέμβριο του 1903 για την προάσπιση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, με αφορμή την παράσταση της «Ορέστειας» του Αισχύλου μεταφρασμένης στη δημοτική. Αποτέλεσαν συνέχεια των Ευαγγελικών και εκφράζουν με τον πιο διάχυτο τρόπο την ιδεολογική σύγχυση και τις εθνικές ανησυχίες που μάστιζαν την περίοδο εκείνη τον ελληνικό λαό: Από τη μια ανδρωμένο το κίνημα του δημοτικισμού και από την άλλη το μέτωπο του συντηρητισμού που καιροφυλακτούσε.
Το οξύμωρο των «ορεστειακών» συλλαλητηρίων ήταν ότι ενώ το χρηματοδοτούμενο από το βασιλιά Γεώργιο Α' Βασιλικό Θέατρο κάνει ένα νεωτεριστικό άνοιγμα, αποφασίζοντας να χρηματοδοτήσει αρχαίο θέατρο σε μετάφραση, έχει απέναντί του το Πανεπιστήμιο και τη δήθεν προοδευτική φοιτητική πρωτοπορία που υπερασπιζόταν συντηρητικές απόψεις.
Ύστερα από 2.461 χρόνια, όπως υπενθύμιζε εφημερίδα της εποχής, η «Ορέστεια» ανέβηκε από το Βασιλικόν (Εθνικό σήμερα) Θέατρο, υπό τη φωτισμένη καθοδήγηση του Στέφανου Στεφάνου, διευθύνοντα γραμματέα του θεάτρου και πρωτοπόρου ποιητή, μεταφρασμένη σε απλή νεοελληνική γλώσσα (συντηρητική δημοτική) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Γεώργιο Σωτηριάδη -«ευρυμαθούς ελληνιστού και διαπρεπούς αρχαιολόγου».
Η πρώτη παράσταση δόθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 1903. Η Μαρίκα Κοτοπούλη ενσάρκωνε την Αθηνά Παλλάδα και απήγγελλε το «Χαίρε της Τραγωδίας» του Κωστή Παλαμά. Η μουσική ήταν του Στάνφορντ, εκτελούμενη υπό της ορχήστρας του Ι. Καίσαρη. Την επομένη, η εφημερίδα «Καιροί» χαρακτήριζε την Κοτοπούλη «ηθοποιό του μέλλοντος».
Στις 8 Νοεμβρίου η εφημερίδα «Πρωία» φροντίζει να προετοιμάσει ψυχολογικά τους αναγνώστες της για τη διάλεξη του αρχαιομανούς και γλωσσαμύντορος καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωργίου Μιστριώτη, ιδρυτή το 1876 της «Υπέρ της διδασκαλίας αρχαίων δραμάτων Εταιρείας». Στις 9 Νοεμβρίου ο Παύλος Νιρβάνας στο χρονογράφημά του στο πρωινό «Άστυ» σημειώνει διορατικά: «Διατρέχομεν πάλιν ημέρας ρητορικής και φιλολογικοπατριωτικών εξάρσεων». Το βράδυ έχει διάλεξη ο Μιστριώτης. Οι φοιτητές, ξαναμμένοι από τον καθηγητή τους, καλούν τον ελληνικό λαό σε ανταρσία.
Ανακοινώνονται νέες παραστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου για τις 15 και 16 Νοεμβρίου. Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινούν στη Φιλοσοφική Σχολή συζητήσεις και εκλέγεται επιτροπή «ήτις εκθύμως να εργασθή προ του κινδύνου ον διατρέχει η εθνική μας γλώσσα». Το απόγευμα, ο Μιστριώτης βγάζει νέο επιθετικό λόγο: «Εγώ παραιτούμαι, ας έλθη ο Παλαμάς να διδάξη». Οι φοιτητές φωνάζουν συκοφαντικά συνθήματα.

Εφημερίδα εποχής
Την επομένη, στις 3 μ.μ. συγκεντρώνονται στο καφενείο του «Γαμβέττα», κάνουν πορεία προς το Βασιλικό Θέατρο και καλούν το λαό σε συμπαράσταση - διαδήλωση: «Ζήτω το Πανεπιστήμιον», «Ζήτω ο Μιστριώτης» φωνάζουν. Στη Σταδίου και στα Προπύλαια ξεσπούν επεισόδια. Φοιτητές και στρατός συμπλέκονται, πέφτουν έξι πυροβολισμοί και ακολουθεί ομοβροντία. Μια σφαίρα στρατιωτικού πετυχαίνει στο στήθος τον 22χρονο εφημεριδοπώλη Ι. Μαντά, άλλοι μιλούν για δύο νεκρούς και εφτά τραυματίες. Πυροσβεστικές αντλίες παρατάσσονται μπροστά από το σημερινό κινηματογράφο «Κοτοπούλη» και περιφρουρούν το χώρο γύρω από το Βασιλικό Θέατρο. Στις 9:30 μ.μ. η παράσταση ξεκινά χωρίς επεισόδια.
Η «Αστραπή», δεμένη στο άρμα του Μιστριώτη, στις 17 Νοεμβρίου κακίζει την κυβέρνηση και τις αρχές, γιατί προτίμησαν την «πλήρωσιν του παραλόγου πείσματός τους». Στις 20 Νοεμβρίου ξεκινούν ανακρίσεις για τα επεισόδια και καλούνται να καταθέσουν διευθυντές εφημερίδων. Στις 17 Δεκεμβρίου ο Γεώργιος Μιστριώτης απολογείται στον ανακριτή και την επομένη στο μάθημά του λέγει στους φοιτητές: «Εξορκίζω υμάς, ίνα μαρτυρήσετε προ του μεγάλου τού Έθνους δικαστηρίου αν είπον τι κατά της καθεστηκυίας τάξεως». Στις 14 Ιανουαρίου 1904 ανακοινώνεται ψήφισμα υπέρ του Γ. Μιστριώτη από την «Εταιρεία υπέρ της διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών δραμάτων».
Στις 25 Ιανουαρίου 1904 δημοσιεύεται στις εφημερίδες το βούλευμα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών Μπενή-Ψάλτη για τις ταραχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος», «κατά την δίοδον της ανακρίσεως ταύτης εφυλακίσθησαν δυνάμει εντάλματος του ανακριτού οι κατηγορούμενοι (αναγράφονται 11 ονόματα, κυρίως φοιτητών• ανάμεσά τους και του Γ. Μιστριώτη) και εξεδόθησαν εντάλματα συλλήψεως και ταύτης μη επιτευχθείσης, κατασχετήρια κατά των φυγοδικούντων κατηγορουμένων» (αναγράφονται 22 ονόματα φοιτητών).
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γ. Αγγελέα, Δ. Ιωαννίδη, Π. Τσιτσεκλή: «Επειδή ως προς τον κατηγορούμενον κ. Γ. Μιστριώτην εκ της ενεργηθείσης λεπτομερώς ανακρίσεως ενδείκνυται και διά μακρών ο εισαγγελεύς εν τη προτάσει του εκτίθησιν ότι ο κατηγορούμενος ούτος παριστών εαυτόν ως μη ώφειλεν ως μόνον κατέχοντα το μονοπώλιον του πατριωτισμού, ίσως δε και άλλους σκοπούς επιδιώκων διά λόγου του εκφωνηθέντος την 9ην Νοεμβρίου π.ε. και δι' ιδιαιτέρων ομιλιών και δημοσιογραφικών συνεντεύξεων προκάλεσεν εξέγερσιν εις τα πνεύματα των φοιτητών επί αφορμή του γλωσσικού ζητήματος (...). Διά ταύτα παραπέμπει εις το ακροατήριον των εν Αθήναις Πλημμελειοδικών του (11 φοιτητές) ίνα δικασθώσιν ως υπαίτιοι».
Η «Εστία», η οποία από τις 17 Νοεμβρίου 1903 αποκαλούσε τον Μιστριώτη «πρωταίτιο», «αρχιυποκινητή του εκτροχιασμού», «γέροντα πατέρα της φοιτητικής νεολαίας», δημοσιεύει το βούλευμα: «Ο Μιστριώτης διέδωκε ψευδείς φήμας περί υπάρξεως εταιρίας αντεθνικής (...) επιρρίψας όμως αναληθείς και ανυπόστατους αντιπατριωτικάς και αυτόχρημα προδοτικάς ενεργείας καθ' υψηλών προσώπων (...) προσκληθείς υπό της Αρχής να δηλώση σαφώς και ωρισμένως τα υπ' αυτού επιπολαίως προς εξέγερσιν σπερμολογηθέντα (...) ο κατηγορούμενος ούτος εις τας ανωτέρω πράξεις του προέβη εκ δολίας προαιρέσεως και κατά συνέπειαν δέον, κατά την κρίσιν του συμβουλίου, να παύση η κατ' αυτού καταδίωξις ως αρχηγού της στάσεως».
Αντί να αποθαρρύνουν τον Γεώργιο Μιστριώτη οι κατηγορίες, εκείνος στις 29 Ιανουαρίου πήγε στο μάθημά του και μίλησε στην «ευγενή του Πανεπιστημίου νεολαία»…
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/187#ixzz3qESam79N

Γεώργιος Παπανδρέου

1888 – 1968

Γεώργιος Παπανδρέου
1153
0

Γόνος ταπεινής οικογένειας, ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1888 στο Καλέντζι Αχαΐας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο.
Το 1915 διορίστηκε Νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον οποίο ακολούθησε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Πρωτοστάτησε στην έκπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου κι εναντιώθηκε με σθένος στο δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Πάγκαλου.
Το 1930, όταν ο Βενιζέλος επέστρεψε στην εξουσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Παιδείας κι έλαβε σημαντικά μέτρα για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Το 1935 ίδρυσε το «Δημοκρατικό κόμμα», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό».
Ακολούθησαν η δικτατορία Μεταξά και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης, το 1942 συνελήφθη και φυλακίστηκε. Δύο χρόνια αργότερα κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να οργανώσει το συνέδριο του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την προεδρία του, και αμέσως μετά τηναπελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα.
Την περίοδο 1947 - 1950 ανέλαβε διάφορα υπουργεία σε μεταβατικές κυβερνήσεις. Η συνεργασία που ακολούθησε με τους Φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου δεν κράτησε για πολύ. Το 1961 αναγνωρίστηκε αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου και στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξασφάλισε το 1/3 των εδρών της Βουλής. Μην αναγνωρίζοντας το κύρος του αποτελέσματος, κήρυξε τον «ανένδοτο» στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1963 κέρδισε τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία.
Πανηγυρική ήταν η νίκη το Φεβρουάριο του 1964, με την Ένωση Κέντρου να λαμβάνει το 53% των ψήφων. Όμως, οι ιδεολογικές, πολιτικές και προσωπικές διαφορές στους κόλπους του κόμματος ήταν το αδύνατο σημείο, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η παρασκηνιακή ηγεσία της Δεξιάς. Τον Ιούλιο του 1965, οι αποστάτες ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής κρίσης.
Από την 21η Απριλίου 1967, οπότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο Παπανδρέου τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί και την 1η Νοεμβρίου του 1968 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Δύο ημέρες αργότερα, η κηδεία του «Γέρου της Δημοκρατίας» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αντιδικτατορική διαδήλωση. Την πομπή ακολούθησε μια πραγματική λαοθάλασσα 300 χιλιάδων ανθρώπων, «το μέγα πλήθος με το μέγα πάθος» κατά τη δική του έκφραση.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/15#ixzz3qESqJgGY

9 Ρίχτερ στη Λισαβόνα



170
0

Στις 9:20 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 1755, ανήμερα της εορτής των Αγίων Πάντων για τους καθολικούς, η Λισαβόνα συγκλονίζεται από την οργή του Εγκέλαδου. Ακολουθούν τσουνάμι και φωτιές, που σχεδόν ισοπεδώνουν το καμάρι της αποικιακής Πορτογαλίας. Οι σεισμολόγοι στις μέρες μας υπολόγισαν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό του πληθυσμού της πόλης και στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Πορτογαλίας εκείνη την εποχή.
Ο σεισμός κράτησε από τρεισήμισι έως έξι λεπτά και προκάλεσε μεγάλα ρήγματα μέσα στην πόλη, ορισμένα από τα οποία είχαν πλάτος πέντε μέτρων. Σπουδαία οικοδομήματα της πόλης κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα: Το Παλάτι του βασιλιά Ζοζέφ Α', η ολοκαίνουργια Όπερα και το Βασιλικό Νοσοκομείο των Αγίων Πάντων, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Ευρώπης.
Η κατάσταση στη Λισαβόνα μετά τον καταστροφικό σεισμό ήταν απερίγραπτη. Ένας άνδρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανέλαβε να βάλει τάξη στο χάος, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάο Ντε Μέλο, που σώθηκε την τελευταία στιγμή. «Θάψτε τους νεκρούς και ταΐστε τους ζωντανούς» ήταν η διαταγή που έδωσε στους υπαλλήλους του. Για να αποτρέψει τις λεηλασίες στην κατεστραμμένη πόλη, δεν δίστασε να διατάξει την εκτέλεση 34 ατόμων επειδή παράκουσαν τις εντολές του στρατού, που είχε αναλάβει να εμπεδώσει την τάξη.
Σχεδόν αμέσως, άρχισε το έργο της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης της Λισαβόνας. Βοηθούσης και της ανθηρής οικονομικής κατάστασης της χώρας, προσελήφθησαν αρχιτέκτονες, μηχανικοί και χιλιάδες οικοδόμοι. Μέσα σ' ένα χρόνο τα ερείπια είχαν εκκαθαρισθεί και τα πρώτα σχέδια είχαν εκπονηθεί. Μεγάλες πλατείες και φαρδιές λεωφόροι ήταν το σήμα - κατατεθέν της Νέας Λισαβόνας. Κάποιος ρώτησε τότε τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα των μεγάλων δρόμων. Ο Ντε Μέλο προφητικά απάντησε: «Μια μέρα θα είναι πολύ μικροί!». Η χαοτικές συνθήκες κυκλοφορία στη σύγχρονη Λισαβόνα απλά πιστοποιούν τη διορατικότητα του ανδρός.
Ο Σεμπαστιάο Ντε Μέλο, εκτός των πολιτικών του ικανοτήτων, θεωρείται και ο πρόδρομος της επιστήμης της σεισμολογίας. Με δική του εντολή και καθοδήγηση συγκεντρώθηκε πολύτιμο υλικό από τις υπηρεσίες του για τις συνθήκες της σεισμικής δόνησης, το οποίο αξιοποιήθηκε δεόντως από τους επιστήμονες και τους σύγχρονους σεισμολόγους, προκειμένου να αποκαλύψουν τα μυστικά του καταστροφικού σεισμού. Ο Ντε Μέλο ζήτησε και πέτυχε να κατασκευαστούν τα πρώτα αντισεισμικά οικοδομήματα, ενώ οι υπηρεσίες δημιούργησαν τον πρώτο προσομοιωτή σεισμού. Ήταν ξύλινα σπιτάκια, η σεισμική αντοχή των οποίων δοκιμαζόταν με τις μικροδονήσεις που δημιουργούσαν στρατιώτες, οι οποίοι βημάτιζαν γύρω απ' αυτά.
Ο σεισμός έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι θεολόγοι της εποχής, σε προφανή αμηχανία, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς η οργή του Θεού ξέσπασε σε μια πόλη πιστών καθολικών με αναρίθμητες εκκλησίες που κατέρρευσαν στη στιγμή, τη μέρα μιας μεγάλης θρησκευτικής εορτής. Φιλόσοφοι του Διαφωτισμού, όπως ο Ιμάνουελ Καντ, προσπάθησαν να διατυπώσουν με λογικά επιχειρήματα τη δική τους θεωρία για το φαινόμενο, ενώ ο Βολτέρος αφιέρωσε ένα ποίημά του στη Λισαβόνα που χάθηκε («Poeme sur la desastre de Lisbonne»).
Ο Καντ μελέτησε με ζήλο ό,τι γράφτηκε στην εποχή του για το σεισμό και έδωσε τη δική του εξήγηση για τις αιτίες που τον προκάλεσαν. Οι σεισμοί, σύμφωνα με τον μεγάλο γερμανό φιλόσοφο, προκαλούνται από μεγάλες μετακινούμενες υπόγειες σπηλιές, που είναι γεμάτες με θερμά αέρια. Αν και η θεωρία του δεν άντεξε επιστημονικά βάσανο, εν τούτοις αποδείχθηκε χρήσιμη, καθώς ήταν μια από τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες να εξηγηθούν οι σεισμοί με όρους επιστημονικούς και όχι μεταφυσικούς.
Ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβόνας εξακολουθεί και σήμερα να απασχολεί τους σεισμολόγους, ενώ μένει βαθειά χαραγμένος στη συλλογική μνήμη των Πορτογάλων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/185#ixzz3qETbwWCr

Ίμα Σουμάκ


1924 – 2008

Ίμα Σουμάκ
956
0

Τραγουδίστρια (σοπράνο) από το Περού, με απίστευτο εύρος φωνής, που ξεπερνούσε τις τέσσερεις οκτάβες.
Η Ίμα Σουμάκ (Yma Sumac) γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Ιτσοκάν, που βρίσκεται στα ύψη των Άνδεων. Το πραγματικό όνομά της ήταν Ζοΐλα Αουγκούστα Εμπεατρίς Τσαβαρί ντε Καστίγιο. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ίμα Σουμάκ, που στη γλώσσα των Ίνκας σημαίνει «Πόσο όμορφη».
Γρήγορα άρχισε να μιμείται με τη φωνή της τους φυσικούς ήχους και να τραγουδά θρησκευτικά τραγούδια των προγόνων της. Προτού κατακτήσει τον κόσμο είχε γίνει ο θρύλος του τραγουδιού στα χωριά των Άνδεων. Λόγω της καταγωγής της από τους Ίνκας, όπως διέδιδε ή ίδια, αλλά και της ασύλληπτης φωνής της, τη θεωρούσαν πρόσωπο ιερό και την αποκαλούσαν «Κόρη του Ήλιου».
Την ανακάλυψε το 1942 ο μαέστρος Μόιζες Βιβάνκο, ο επονομαζόμενος «Τζορτζ Γκέρσουιν του Περού». Εκείνος ήταν 17 κι εκείνη 13. Την παντρεύτηκε και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του '50 η Ίμα Σουμάκ εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της.
Το ρεπερτόριό της περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια του Περού και της Λατινικής Αμερικής, ενώ φλέρταρε και με την τζαζ. Η ίδια και πολλοί φανατικοί θαυμαστές της ισχυρίζονταν ότι η φωνή της εκτείνονταν σε πέντε οκτάβες. Γερμανοί ειδικοί που μέτρησαν την έκταση της φωνής της, τη βρήκαν στις 4,5 οκτάβες. Αυτό της δημιούργησε προβλήματα ρεπερτορίου, καθώς κανένας συνθέτης δεν έγραφε τραγούδια για τέτοιο εύρος φωνής. Μία αντιπροσωπευτική ανθολογία του έργου της με τίτλο Queen of Exotica κυκλοφόρησε το 2005.
Η Ίμα Σουμάκ έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 2008, καταβεβλημένη από τον καρκίνο, που την ταλαιπωρούσε από τις αρχές του χρόνου. Όλη την απίστευτη έκταση της φωνής της μπορεί να την ακούσει κάποιος στο τραγούδι του 1950 Chuncho (The Forest Creatures).

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/387#ixzz3qEU0wWRd

Μουργόλυκοι


194
0

Χάρτινοι ήρωες της Ντίσνεϊ, που γεννήθηκαν το 1951, από το πενάκι του σπουδαίου κομίστα Καρλ Μπαρκς (1901-2000). Πρόκειται για μια ομάδα από ανθρωπόμορφους σκύλους, που ανήκουν στον κόσμο του Σκρουτζ Μακ Ντακ.
Οι Μουργόλυκοι (Beagle Boys στα αγγλικά) είναι μέλη μιας οικογενειακής συμμορίας του οργανωμένου ή μάλλον του εντελώς ανοργάνωτου εγκλήματος! Εγκέφαλος της συμμορίας είναι ο τετραπέρατος παππούς των Μουργόλυκων, Μόργκαν Μουργόλυκος, που διαθέτει περισσότερο μυαλό απ' ό,τι όλοι οι υπόλοιποι μαζί!
Τα μέλη της δρουν στη Λιμνούπολη και βασικός στόχος όλων των σχεδίων τους είναι το θησαυροφυλάκιο του πάμπλουτου και μεγάλου τσιγκούνη Σκρουτζ Μακ Ντακ. Σχεδόν πάντα αποτυγχάνουν και καταλήγουν στη φυλακή, όπου προετοιμάζουν τα σχέδιο της απόδρασής τους. Όταν δεν φιλοξενούνται στις φυλακές της Λιμνούπολης, ζουν σε ένα τροχόσπιστο.
Οι Μουργόλυκοι οδηγούν κλεμμένα αυτοκίνητα, εμφανίζονται πάντα με τις στολές της φυλακής και φορούν μάσκες για να προστατεύσουν την ανωνυμία τους. Απευθύνονται ο ένας στον άλλο με τους αριθμούς που είναι τυπωμένοι στην μπλούζα τους.
Οι Μουργόλυκοι έχουν ως αντιπάλους τον Σκρουτζ, τον ανηψιό του Ντόναλντ Ντακ, τον Σούπερ Γκούφι, τον Κύρο Γρανάζη, τους  ανθρώπους του νόμου στη Λιμνούπολη και ενίοτε τον Μίκυ Μάους. Έχουν συμμαχήσει κατά καιρούς με τους διάσημους κακούς του Ντίσνεϊ, όπως, ο Κακός Λύκος, ο Μαύρος Πητ, ο Κάπταιν Χουκ, το Μαύρο Φάντασμα, ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης και η Μάτζικα Ντε Σπελ.
Η πρεμιέρα των Μουργόλυκων έγινε στη δεκασέλιδη ιστορία Terror of the Beagle Boys, που δημοσιεύτηκε στο 134ο τεύχος του περιοδικού Walt Disney's Comics and Stories και κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου 1951. Η ελληνική έκδοση της ιστορίας δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1996, στο επετειακό 100ο τεύχος του μηναίου περιοδικού ΚΟΜΙΞ.

Οι «Μουργόλυκοι» ανά τον κόσμο


Βραζιλία:
Irmãos Metralha
Γαλλία:
Les Rapetou
Δανία:
Bjørne-bound
ΗΠΑ:
The Beagle Boys
Ιαπωνία:
ビーグルボーイ
Ισλανδία:
Bjarnabófar
Ισπανία:
Los Golfo Apandadores
Ιταλία:
Bassotti
Κίνα:
庀兄弟
Κολομβία:
Los Chicos Malos
Κροατία:
Braća Buldozi
Μ. Βρετανία:
The Beagle Boys
Μεξικό:
Chicos Malos
Νορβηγία:
B-gjengen, bang-gutta
Ολλανδία:
Markzware Jongens, Brandkastkrakers
Ουγγαρία:
Kasszafúrók
Πολωνία:
Bracia Be, Rowne Chłopaki
Πορτογαλία:
Irmãos Metralhas
Ρωσία:
Гавс
Σλοβενία:
Buldogi
Σουηδία:
Bjorn ligands, Björnbusarna, Björnluringarna, Grizzly ligands
Τουρκία:
Karabela Çetesi
Τσεχία:
Rafani
Φιλανδία:
Karhukopla
Χιλή:
Los Chicos Malos
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/572#ixzz3qEUPrUSΤ
2014-01-09 Θάνος
9-1-2014 , χειμωνιάτικη  λίμνη , με  το φακό  του  Θάνου  Κολοκυθά
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Δευτέρα
2/11
02:00

9°C
Αισθητή Θερμοκρασία6°C
70%

4 Μπφ BA
24 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

08:00

8°C
66%

4 Μπφ BA
24 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ


Μικρή πιθανότητα βροχής
14:00

16°C
34%

3 Μπφ Α
16 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

20:00

9°C
52%

2 Μπφ NA
9 Km/h


ΚΑΘΑΡΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!







ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΤΙ  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ  ΤΕΛΙΚΑ , ΜΕ  ΤΗΝ  ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ  ΤΗΣ  .. “ ΔΩΡΙΔΑΣ “ …:::: “

  Αφορμή  παίρνοντας , φίλοι μου , απ’ το  πρόσφατο περιστατικό της  εμπρηστικής  επίθεσης στο  σπίτι  του κ. Καπεντζώνη στο  χωριό  του  τη  Γλύφα , και  διαβάζοντας  σήμερα  και  για  την προφυλάκιση των αδελφών  που  πυροβόλησαν τον  κυνηγό , σε  περιοχή  έξω  απ’ την Ερατεινή , σκεφτόμαστε , πως έχουμε  μπόλικα ..” περιστατικά , στην  περιοχή  μας  δόξα  τω..Θεώ ..
   Παλιότερα , η περιοχή  μας  “χαρακτηριζόταν “, σαν  περιοχή  “ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ “ , τώρα  πως  τα  καταφέραμε και..αλλάξαμε  τροπάρι , δεν  είναι εύκολο να  το καταλάβει  κανένας , οι άνθρωποι φυσικά  είναι  οι  ίδιοι , οι  μόνοι που άλλαξαν είναι  οι..” αρμοδιοϋπεύθυνοι “, αστυνομία , δημοτικές  αρχές  κλπ , ισχύει  δηλαδή  η  λαϊκή  ρήση , “ με  ήλιο  τα  βγάζουμε , με  ήλιο  τα  βάζουμε , τι  έχουν  τα  έρμα και  ψοφάνε ..:::
  Πάνε  μερικά  χρόνια  τώρα  που  έχουν  γίνει  πάρα  πολλά στο  Λιδορίκι  , αλλά  και στα  γύρω  χωριά , διαρρήξανε εκκλησίες , σχολεία  , καταστήματα  και  σπίτια και  όμως  κανένας  ΠΟΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΕΝ  ΦΙΛΟΤΙΜΉΘΗΚΕ  ΝΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ , ΠΟΥ  ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΖΟΥΝ  ΜΕ  ΤΟ  ΦΌΒΟ , ΑΦΟΥ  ΔΕΝ  ΒΛΕΠΟΥΝ  “ ΦΩΣ “ ΑΠΟ  ΠΟΥΘΕΝΆ , όπως ξαναγράψαμε , στις  68  μέρες  που  μείναμε  με  την  οικογένειά  μου στο  χωριό  μας  , το  Λιδορίκι , ΔΕΝ  ΕΙΔΑΜΕ  ΟΥΤΕ..ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ  ΑΣΤΥΜΟΜΙΚΟ  ΕΝΣΤΟΛΟ  ΣΕ  ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ , εμ..έτσι , ΠΩΣ  ΝΑ  ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ  ΠΆΡΤΥ ΤΑ..ΠΟΝΤΙΚΙΑ ; ΑΦΟΥ  ΓΑΤΕΣ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ , Ή  ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΎΝ , ΓΙΑΤΙ  ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ..ΠΑΡΑ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ …
   Βέβαια , τώρα  μετά  την περίπτωση  Καπεντζώνη , αρχίζουν  και μας ..καίνε  τα  κρεμμύδια , όχι  φυσικά  για  αυτό που γράφτηκε στην  ΩτΦ , περί  τρομοκρατικής  ενέργεια , αν  και  όλα  είναι  πιθανά , αλλά  γιατί , πιστεύοντας ακράδαντα πως  δεν  είναι  τρομοκρατική  επίθεση , αλλά..οτιδήποτε  άλλο , φοβούμαστε πως  Η  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ  ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ , ΕΧΕΙ  ΑΝΟΙΞΕΙ  ΤΗΝ  ΟΡΕΞΗ  ΣΤΑ..” ΣΑΪΝΙΑ “ ΚΑΙ  ΜΠΟΥΚΛΑΡΟΥΝ  ΌΠΟΥ  ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ;
  Καλά το “ χάλι “, από  απόψεως  ασφαλείας και  η  μεγάλη  ανασφάλεια που  νοιώθουν οι  πολίτες , ΔΕΝ  ΣΥΓΚΙΝΕΛΙ  ΚΑΝΕΝΑΝ ; ΜΗΠΩΣ  ΤΟ  ΘΕΜΑ  ΑΥΤΌ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΤΟ  ΔΟΥΝ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΤΟ  ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ , ΟΙ  ΆΡΧΟΝΤΕΣ  ΜΑΣ ; ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ  ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΙ  , ΚΑΙ  ΌΣΟΙ  ΤΕΛΙΚΆ  ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ  ;
   Δεν  είδαμε  , δυστυχώς , καιρό  τώρα  να  ενδιαφέρθηκε  κανένας  για  την  ασφάλεια  των Δωριέων  και  όχι  μόνον , ΠΟΤΕ  ΚΑΙ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΜΙΛΗΣΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ , ΠΟΥ  ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ  ΚΙΆ ΑΥΤΟΙ  “ ΦΟΡΟΥΣ , ΤΕΛΗ , ΕΝΦΙΑ , ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΔΙΑΟΛΟΥ  ΤΑ  ΚΕΡΑΤΑ ; ΔΗΛΑΔΗ  ΠΩΣ ΜΑΣ  ΕΧΟΥΝ , ΣΑΝ  ΤΑ ..ΚΟΡΌΪΔΑ  ΤΗΣ  ΠΑΡΈΑΣ ;;;
   Παρακαλούμε  για  άλλη  μια  φορά , τον αγαπητό  μας  χωριανό και  Βουλευτή  μας  Ηλία  Κωστοπαναγιώτου , να  κάνει  κάτι , γιατί  αν  αποδειχτεί πως  η  περίπτωση  Καπεντζώνη  είναι  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ  ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ , ΑΛΛΆ  ΑΠΛΑ ..ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ..ΕΝΕΡΓΕΙΑ  “ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ…ΔΙΚΑΙΟΥ “ , ΤΟΤΕ ΖΗΤΩ  ΠΟΥ  ΠΑΗΚΑΜΕ …
   Θυμάστε  πριν  μερικά  χρόνια  φίλοι  μου που  έγινε  έγκλημα  κάπου  στο  Δάφνο , για  θυμηθείτε  πόσα  είχαν  προηγηθεί ; Δηλαδή  τη  περιμένουμε ;  Δεν  νομίζετε  πως  η   “ΠΡΟΛΗΨΗ “ είναι  το  καλύτερο ;
   Mε  την  ευκαιρία , θα  θέλαμε  να  σας  θυμίσουμε , πως θα  είχατε προσέξει τα  τελευταία  χρόνια πως συχνά - πυκνά , αναφερόμασταν στο  θέμα της  Δωρικής  αστυνόμευσης , ΟΧΙ  ΑΠΟ..ΕΜΜΟΝΗ , ΑΛΛΆ  ΓΙΑΤΙ  ΒΛΕΠΑΜΕ  ΤΙ  ΓΙΝΟΤΑΝ , με  παρακλήσεις , προς  όλους  τους  αρμοδιοϋπεύθυνους , για  λήψη  κάποιων  μέτρων , και  ΦΥΣΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ  ΜΑΣ  κ. ΚΑΠΕΝΤΖΏΝΗ , ΚΑΝΕΝΑΣ  ΟΜΩΣ  ΔΕ  ΕΚΑΝΕ  ΤΟ  ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ , κι' όμως ένα  απ' τα  θύματα  της  έλλειψης ασφάλειας ήταν  και  ο  ίδιος , λυπούμαστε  πολύ  για  την  περιπέτειά  του , αλλά  μήπως  αυτό  θα  είναι ..το έναυσμα για  να  δραστηριοποιηθούν όλοι  οι  αρμόδιοι ;
     Καλό  σας  μεσημέρι
  Απ’ το  “ Λιδώρίκι “ με  αγάπη ….Κ.Κ.-
www.lidoriki.com

No comments: